KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. szeptember 25., csütörtök

Rainbow Rowell: Eleanor és Park


A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Scolar Kiadó 2014. 10.06.
320 oldal
Fordította: Simonyi Ágnes
Goodreads: 4,19
Besorolás: YA, realista, romantikus

Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta, őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus De nem tudja kiverni a fejéből. Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.

Nagyon vártam már ennek a könyvnek a megjelenését, miután az elmúlt évben szinte minden külföldi blogon olvastam róla, rengeteg díjat nyert, egyszóval óriási hype övezte. Nos, nem véletlenül.
Biztos vagyok benne, hogy el fogod olvasni a könyvet.  Hogy miért? Megpróbálom a lehetetlent, és némiképp visszaadni azokat az érzéseket, amiket ez a történet keltett bennem.
A szerző nem kevesebbre vállalkozik, mint két abszolút különböző karakter között alakít ki kapcsolatot, ami egy kedves gesztussal kezdődik: Park helyet kínál maga mellett Eleanornak az iskolabuszon, miután mindenki elfordul a furcsa kinézetű új lánytól. Park átérezte a helyzetét, mert ő maga sem átlagos, édesanyja koreai, de kitűnik a szinte mindig fekete öltözékével is.
Napról napra építkezik ez a kapcsolat, rengeteg bizonytalansággal, főképp Eleanor részéről, de Parknak sikerül elérnie lépésről lépésre, hogy a lány megnyissa a bizalma kapuját. Mindketten először élik át az első szerelem minden kínját és szépségét, amit a szerző csodálatosan közvetíteni képes a könyv lapjain keresztül. Ezek az érzelmek mélyek, őszinték és valóságosak, egyedülállóan átérezhetőek a szereplők érzelmei.
A romantikán kívül még annyi mindenről szól ez a történet! Eleanor nevelőapja egy brutális alkoholista, az anyja meglehetősen tehetetlen, gyenge, aki az egyik napról a másikra való túlélésért küzd, Eleanor mellett még négy testvérét nevelve. A lány leginkább testvéreit és anyját félti a kiszámíthatatlan hangulatú Richie-től, de ő is magán érzi a férfi ellenséges pillantását. Ez az állandó feszültség arra készteti, minél több időt töltsön távol, akár hazugságok árán is. 
Park családjában egész más jellegű problémák merülnek fel, a szülei eleinte nagyon nehezen tolerálják a másságot (itt nem a nemi identitásról van szó) Nem nézik jó szemmel, hogy a lány fiús kiegészítőket hord, Park apja pedig akkor akad ki jelentősen, amikor a fia szemceruzával körberajzolja a szemét. Az elfogadás, a tolerancia iránti igény átszövi az egész történetet, ahogy óriási szerepet kap a zene is. Mivel 86-ban vagyunk, örömmel ismertem fel az említett számokat és fedeztem fel az új előadókat. Nagyon közel áll hozzám ez az időszak, a walkman, a mixkazetták, az elemek állandó hiánya - egyáltalán, az érzés, hogy mennyit tud segíteni a lelkiállapotodon, ha zenét tudsz hallgatni, kikapcsolni, elvonulni a világ elől. 
Imádtam a váltott nézőpontú írásmódot, ami számomra abból a szempontból különleges, hogy E/3 maradt, holott sokszor azon kaptam magam, várom, hogy a szereplők "megszólaljanak". Mégis, így volt tökéletes, hiszen mindkét fiatalban van bizonyos szintű távolságtartás és ez így jellemzőbb volt.
A karakterekről órákig lehetne beszélni -  azt  már említettem, a szerző külsőre milyen szokatlanul különböző karaktereket hozott össze, ami manapság rendkívül ritka. Fontos megemlíteni, hogy Eleanor és Park a kapcsolatuk során mennyire mélyen hatnak egymásra, ahogy alakul a szerelem, a legjobbat hozzák ki egymásból. Eleanor kevéske önbizalmát Park képes fejleszteni, és ez annyira imádnivaló ebben a könyvben, hogy nem kell a külsőségekkel foglalkozni, egy srác igenis képes feltételek nélkül szeretni egy olyan lányt, mint Eleanor.
Egyszerűen imádtam kettejük beszélgetéseit, Park humorát, ami időnként nagyon jól jött és mindkettejük őszinteségét, ahogy kimondtak dolgokat.
A történet vége sokakban fog kérdőjeleket felvetni. Részemről tökéletes volt, mert nyitott, és az olvasót gondolkodásra készteti, vajon mi történhet még..  16 évesen nem kaphatnak befejezést, hisz nekik itt kezdődik az élet... Olvastam pár interjút a szerzővel és ő is bevallotta, ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés a regénnyel kapcsolatban. De nem változtatna ezen, ha újra írná sem, viszont az jó hír, hogy nem tudta elengedni ezt a két karaktert, így nem kizárt, hogy valamikor sor kerüljön a folytatásra.
Kedves Olvasó, ez a könyv az, amit mindenképp el kell olvasnod. Lassan kell vele haladni, de ezt senki sem fogja betartani, inkább azt mondom, olvasd el kétszer.

Borító: Az eredeti jellegét megőrizte, de jobban örültem volna annak.

Kedvenc karakter: Eleanor, Park

Szárnyalás:  Park karaktere.

 
Mélyrepülés:   -

Érzelmi mérce:  A főszereplők kapcsolata a ya keretein belül marad, szívszorítóan aranyos, megható jelenetekkel.

Értékelés:
Blogturné Extra:
Néhány információ morzsa Rainbow Rowell-ről:
- Rainbow = Szivárvány - Valóban ez az igazi neve a szerzőnek, ami gyerekkora óta különlegessé tette, a hétköznapi életben sokan nem hiszik el, de az írónő ehhez már hozzászokott.
-  Rengeteget olvas, falja a könyveket.
- Nagyon korán kezdett foglalkozni az írással, szerkesztette a gimis újságot, amivel nagyon sok időt töltött az iskolában, későbbi férjét is itt ismerte meg. A főiskolán ebben az irányban tanult tovább, és mielőtt megjelent az első regénye, 10 évet lehúzott rovatvezetőként egy újság szerkesztőségében.
- A történetek utolsó szavait mindig könnyebb megírnia, az első fejezetek viszont sokszor átírva, nehezebben születnek.
- Nagyon fontos írás közben a zene - mindig készít játszási listát. Minden jelenethez választ zenét, ami aztán segít neki akár egy hétig is ugyanabban a hangulatban/érzelmi szinten  maradni. 
- Férjével és két kisfiával Nebraskában él, közel a regény helyszínéhez.


Nyereményjáték:
A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van e-mailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A blogturnén résztvevő blogok:
09.25  Kelly és Lupi olvas
09.26  CBooks
09.27  Angelika blogja
09.28  Bibliotheca Fummie
09.29  Könyvszeretet
09.30  MFKata gondolatai
10.01  Deszy könyvajánlója
10.02  Always Love a Wilde Book
10.03  Nem harap a..
10.04  Media Addict
10.05  Zakkant olvas
10.06  Dreamworld

4 megjegyzés:

  1. Amikor a rafflecoptert töltjük, akkor a hősök nevét (keresztnév+vezetéknév), vagy a hősnevüket kell beírni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég csak a hősnév, bármelyik nyelven, fel fogom ismerni:)))

      Törlés

Rendszeres olvasók