KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 2., csütörtök

A. M. Aranth: Cleadur - Dobszó a ködben


Egy négyállomásos turné keretében mutatunk be nektek egy álnév alá rejtőző magyar író első kiadott művét. Mindig jó olvasni hazai szerzőtől, és rádöbbenni: lehet, hogy nem ismerik nemzetközileg, de ez is van olyan jó, mint bármelyik bestseller.
A köd általában csak egy időjárási jelenség, de néha több annál. Néha nem árt, ha vigyázol, mert veszélyes is lehet. Nem minden az, aminek látszik. Mindig figyelj a ködben, és hallgasd a dobszót.

Főnix Könyvműhely 2014.
360 oldal
Besorolás: YA, urban fantasy


Amy Soleil élete nem egyszerű.
Nem elég a kamaszkor nehézségeivel vívott, nyomasztó állóháború, az is megkeseríti életét, hogy szinte évente új városba költöznek, új iskolákban kell bizonyítania.
Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki sem vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe.
Moonshadow viszont, ahol idén kikötöttek, igazán különleges hely: az iskola ódon kastélyra emlékeztet, szinte mindig fenyegető köd gomolyog csipkés tornyai között, a portás kardot visel, az igazgató leginkább egy hatalmas, fekete pókra emlékeztet, eltűnik egy közkedvelt tanár… Sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és ismeretlen helyekről beszélnek. De legnagyobb örömére a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és végre bandájával a vágyott hírnév közelébe jut.
Amikor ijesztő, kék köpenybe burkolózó emberek kezdenek ólálkodni az iskola körül, akiknek valahogyan minden titokhoz közük van, Amy pedig rálel saját magára egy közösségi oldalon, újdonsült barátaival kockázatos nyomozásba kezd, hogy megtalálja az egyre sokasodó rejtélyek kulcsát… amíg még lehet.
Bizony, Amy Soleil élete egyáltalán nem egyszerű.
A Holdárnyék-sorozat első részével kezdetét veszi az izgalmas, az egész világon és történelmen átívelő kaland.

Nagy várakozással jelentkeztem az előolvasási lehetőségre, mert ebben a műfajban nagyon kevés könyv jelenik meg magyar szerzőtől. Megtetszett a fülszöveg is, nem kevésbé a borító, a kettő együtt egy izgalmas, kellően  sötét young adult történetet ígért.
Még az olvasás elkezdése előtt megtudtam, hogy egy sorozat első részéről van szó, tehát amolyan bevezetés, felvezetés lesz a könyv első része. Jobb, ha tisztázzuk, az egész könyv egyetlen hosszúra nyújtott bevezetés lett, legalábbis számomra. Pedig viszonylag jól indult, az első fejezet cselekménye, eseményei kimondottan tetszettek, bár túl kellett tennem magam a szöveg néhány szófordulatán.  Ahogy a fülszövegben is olvashatjátok a két főszereplő - az ikerpár - első napjukat töltik az új iskolájukban.  Az osztálytársakkal való megismerkedésük gondolom nagyon laza akart lenni, de a "Ti vagytok a friss hús, mi?" és  "..ez meg itt a lökött öcsém.." számomra inkább megdöbbentő volt, mintsem valóságos ismerkedős szavak.  Tehát az első fejezet bemutatja a szereplőket, megalakul a rockbanda (igen, rögtön első nap, első szünetben), később megjelenik a köd és örökre eltűnik a szimpatikus osztályfőnök. Vártam volna, hogy ezen a szálon elinduljon a nyomozás..
Sajnos innentől néhány ígéretes  részletet kivéve egészen a könyv utolsó harmadáig unalmasan teltek az oldalak. Pedig voltak felvillanások, misztikus jelek, amik nyilván a főhős figyelmét igyekeztek felhívni magukra,  de Amy-nek sikerült figyelmen kívül hagyni valamennyit. A nyomozás elindítása helyett a történet inkább a garázs próbateremmé való alakításának bonyodalmaival  foglalkozott, és megtudhattam, hogyan lesz két-három hónapnyi együtt zenélésből sztárzenekar. De megtanulhattam új kifejezéseket is, mint a mezítlábazás, mert ugye milyen poén naponta elcsúszni a fürdőszobában.
Részesülhettem  rengeteg felesleges párbeszédben, amik többsége próbált poénos lenni, de valahogy nem tudtam nevetni rajtuk. Az viszont feltűnt, hogy a karakterek rengeteget kacsintanak, ami a való életben - a tikkeseket kivéve - gyakorlatilag nem létezik.  Szó nélkül nem hagyhatom az alkohol felbukkanását, bár a rockzenével kötelezően együtt jár a pia is, na de itt gyerekekről van szó. Az apukával elfogyasztott pohárka bort se szívleltem, de a koncertek körüli iszogatás kifejezetten nem tetszett. Vagy amikor Mr. Vodka segített Amy rosszkedvén... és persze gond nélkül meg tudták vásárolni...
A történet meglehetősen sok karaktert vonultat fel, a gyerekek baráti társaságán kívül természetesen akadnak felnőttek is. A szülőket átlagosnak mondanám, bár némely apró részleten elcsodálkoztam: költözés után anyuka könyveket pakolászik, miközben hites férje sorozatot néz, szenvedélyesen.
Az iskolaigazgató  a legjobb karakter, szinte kimászott a lapok közül, annyira jól volt megjelenítve. Kellően érvényesült a szigor, de mindig éreztem benne a felelősségtudatot, a védelmezést. Remek a portás karaktere is, picit színpadias figura, de szeretetreméltó, olyan, akiben bizalmasra lelhetnek a diákok, ha betartják a szabályokat.  Winston Burke pedig tipikus zenekar menedzser - jól hozta a karakterét, egy bakit kivéve: egy pasi sosem írja az sms végére, hogy XOXO, ha igen, akkor lőjétek fejbe.
A gyerekek akár jó karakterek is lehettek volna, de Amy-n kívül nem ismertem meg őket alaposabban. Teltek a hétköznapok, ment az idő, de nem láttam bele a fejükbe. Amy meg... ugyan már, azonnal ki kellett volna bontania a levelet, amit Othello-ban kapott.
Meg kell említenem az abszolút feleslegesen beépített szerelmi szálat. Őszintén remélem, hogy a szerző a következő részekben képes lesz kibogozni, amit itt összekavart, ugyanis mindenki másba szerelmes, mint akibe kéne, vagy akit elhívott a bálba, vagy akiről biztosra gondoltad volna. Totál káosz.
Hogy valami jót tartogassak a végére, nagyon tetszettek a nevek, a helységek neveitől kezdve a szereplők igazi - eredeti nevéig. Hasonlóan jól felépített az iskola, határozottan magam elé tudtam képzelni részletekbe menően, az igazgató szobájától a ködbe vesző iskolaudvarig.
Összességében különösebben nem barátkoztam össze a történettel, az én ízlésemnek fele ennyi rock és tízszer ennyi feszültség felelne meg. Az első és az utolsó fejezet kifejezetten tetszett, és tényleg imádom a rock-ot, de kivonva  ebből a történetből, hozzáadva sokkal többet a borzongató misztikumból  egészen jó sztori kerekedhetne  belőle.  Egy biztos, mindenképp elolvasom a következő részt is.

Borító:  Hangulatteremtő, tetszik.

Kedvenc karakter: Az igazgató.

Szárnyalás: Az Othello-i látogatás.

Mélyrepülés:  Az egész ikervita  a húgom-nővérem kérdésről. Ezt elég könnyű eldönteni, és az ikrek el is fogadják a születési sorrendet, nem értettem ezen mit lehet vitázni éveken át.

Érzéki mérce:  Szerencsére kicsinyke a szerelmi szál, de bonyolult. Fátylat rá.

Értékelés:



Nyereményjáték:

A regényben központi szerepet kap a zene, főleg a rock és metál nagyjai. Különböző híres együttesek, előadók dalszövegeit kevertük össze, nektek pedig ki kell találni, kiről is van szó. Segítségetekre lehetnek a képek.
Írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába a megoldást, és helyes megfejtés esetén máris esélyetek lesz megnyerni a könyv egy példányát.Kizárólag Magyarországra tudunk postázni. A nyerteseket e-mailben értesítjük, akiknek 72 órájuk van, hogy e-mailben válaszoljanak. Válasz híján új nyertest sorsolunk.


But a shot in the dark
One step away from you
Now the time is here
For iron man to spread fear
I'm a believer
I ain't no deceiver



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók