KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. szeptember 21., vasárnap

Sophie Jordan: Vanish - Szökésben


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Sophie Jordan: Firelight trilógiájának második része, a Vanish - Szökésben. A Blogturné Klub négy bloggere ezúttal is belopózott a Drakikhoz. Szeptember 19-től, szeptember 25-ig két naponta olvashattok majd arról, hogy mi vár rátok, ha követitek Jacindát és beléptek a Drakik városának kapuján.

És persze ahogy az nálunk lenni szokott, ezúttal is három szerencsés nyerhet egy példányt a könyvből! A bejegyzések végén megtaláljátok a részleteket és a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért!
Könyvmolyképző Kiadó, 2014
? oldal
Fordította: Gát Anna
Goodreads:
Besorolás: YA, fantasy

Sophie Jordan Tűzláng-trilógiájának második részében a lázadó, korábban önkéntes száműzetésben élő Jacinda – aki egy titkos közösséghez, a drakikhoz tartozik, akik a mitikus sárkányok leszármazottai – kénytelen családjával visszatérni a falkájukhoz. Jacindát, mivel nem tudott szerelméről, az ember Willről lemondani, és emiatt számtalan kárt okozott magának és szeretteinek, nem fogadják kitörő örömmel az övéi. Ő azonban mindent elkövet, hogy legalább látszólag beilleszkedjen. Amikor a falka „trónörököse”, Cassian, a pártfogásába veszi, egyrészt könnyebb lesz az élete, ugyanakkor a még mindig Willbe szerelmes lány érzelmi életét teljesen felborítja az új hódoló. Főleg mivel Jacinda ikertestvére, Tamra, szintén különleges képességeket kezd mutatni, és így egyre értékesebb a falka szemében, és egyre esélyesebbnek érzi magát Cassian szerelmére…

Ezt a könyvet még anno 2011-ben olvastam, de akkor a blogra nem került fel belőle bejegyzés, csak a
molyra, így azt most itt is megosztom veletek, de kissé átjavítva, hogy ne legyen spoileres, illetve azóta már olvastam a harmadik részt is a sorozatból.

A történet pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a Firelight véget ért.
Miután Cassian rájuk talál és egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően a lehető legrosszabb időben és helyen derül fény a titkukra, Jacinda és családja kénytelen visszamenekülni a fiúval a saját népükhöz, Willt örökre hátrahagyva.
Visszaérve a családot szétszakítják, megbüntetik őket, Jacindának pedig azon kell dolgoznia, hogy újra elfogadják és megbízzanak benne. Ráadásul a népüknél betöltött kivételes státusza is semmissé válik azáltal, hogy a testvére konkurenciává lépett elő. Egyedül Cassian áll mellette, mindenki más mélyen megveti azért, amit tettek. Jacinda természetesen nem tudja elfeledni Willt és folyamatosan küzd a szabadságáért és a fiúért, akit szeret, de ezzel hibát hibára halmoz és végül, hogy a legkegyetlenebb büntetést elkerülje, kénytelen beteljesítenie a sorsát. Persze Jacindát ismerve, a helyzet nem marad sokáig így és egy újabb hibás lépése miatt sokan veszélybe kerülnek...


A sorozat második része nekem sokkal jobban tetszett, mint az első. Az első könyv egy tipikus YA tiniregény, annak minden előnyével és hátrányával együtt: iskola, új lány, a suli legjobb fiúja, féltékeny lányok, eltitkolt szerelem, stbstb. Ami nagyon megfogott a történetben, az a sárkány-szál volt, így nagyon reméltem, hogy a második részben – miután ugye visszamentek a saját népükhöz – többet is megtudunk róluk. Ezt a kívánságomat az írónő teljesítette, hisz szinte az egész történet a drakik világában játszódik: sok mindent megtudunk a szokásaikról, a törvényeikről, a történelmükről és társadalmi felépítésükről. Ami különlegesen tetszett, az a kötődés szertartása volt – imádtam minden mondatát, gyönyörűen lett megírva.

Már az első könyvnél is a szívem inkább az "ónix-herceg" felé húzott, de a második könyv elolvasása után már biztosan tudom, hogy ki a szimpatikusabb: Cassian. Egyrészt Will alig szerepel a könyvben, de amikor feltűnik, akkor sem az igazi. Itt most a főszerep Cassiané, aki - ahogy egyre jobban megismerjük - Willt teljesen elhalványítja, még úgy is, hogy jó pár olyan meglepő dolog derült ki a vadászfiúról, amivel várhatóan tudja majd tartani a versenyt a "sárkány konkurenciájával".

A „sárkányfiú” sokkal erőteljesebb karakter, az önfeláldozó, szerelmes viselkedése messze felülmúlja Will bármelyik tettét. Egyszerűen jobban el tudom képzelni Cassianról, hogy szereti Jacindát és bármit megtenne érte (amit be is bizonyít nem is egy alkalommal), mint Will. Jacinda hiába áradozik egyfolytában Willről, számomra nem jön át az a nagy szerelem, mint amit ezek után elvárna az ember. A „vadászfiú” nekem egy sima tini, aki szerelmes Jacindába, de őszintén szólva egy vicc, amikor kitalálják, hogy ők ketten hogyan élhetnének majd együtt. Ezzel szemben Cassian, határozott, jóval érettebb és sokkal életszerűbb elképzelése van arról, hogy hogyan képzeli el a kettejük jövőjét.
Ráadásul Jacinda sokszor maga sem tudja, hogy pontosan mit szeretne. A két fiú között ugrál folyamatosan, hol közelebb engedi őket magához, hol eltaszítja őket, attól függően, hogy melyik van mellette és melyik van távol. Bár ez persze jellemző minden ilyen típusú könyv szerelmi háromszögére, de itt valahogy hatványozottabban éreztem, még úgy is, hogy már az első könyvben sem volt Jacinda egyszerű eset. Úgyhogy rajta nem is csodálkoztam nagyon. A fiúk türelmén viszont annál inkább:).

Én teljes szívemből Cassiannak szurkolok, bár sajnos egyelőre minden szál arra mutat, hogy vajmi kevés esélye lesz Willel szemben. Bár kíváncsi vagyok nagyon, hogy hogyan fogja az írónő megoldani azt a szerelmi gubancot, amit szándékosan hozott létre. És most nem a háromszögről beszélek, hanem valami másról, valami nagyobb dologról, amit ha elolvastok, kiderül. De nem lesz egyszerű, az biztos.
Akiről viszont szerintem méltánytalanul kevés szó esett az Tamra, Jacinda húga. Pedig nagyon szívesen olvastam volna többet az ő gondolatairól, érzéseiről is, szerintem nem ártott volna egy-két fejezet az ő szemszögéből sem. Hiszen vele is rengeteg minden történik és neki talán még nehezebb (volt - és persze most is az) a sorsa, mint a nővérének.

Összességében ez a rész nagyon tetszett, sokkal jobban, mint az előző; sok érdekes és meglepő dologra derült fény. Azt pedig kíváncsian várom, hogy a „szerelmi négyszög”- mert akár már ezt is mondhatnám arra a négy szereplőre, akikkel végződik a sztori, – hogyan tud majd együtt dolgozni a küldetésük sikeréért. Mivel a köztük lévő ellentét már most tapintható (főleg a fiúk között), így szerintem ez elég sok vicces és kevésbé vicces szituációhoz fog vezetni.

Borító: Elképesztően gyönyörű, az egyik legszebb, amivel valaha is találkoztam. Az első résznek is olyan volt a borítója, amit legszívesebben napokig csak nézegettem volna, de ez a mostani még azon is túltesz. A kiadónak pedig hatalmas köszönet, hogy átvették az eredeti borítót.

Kedvenc karakter: Cassian, Tamra. 

Szárnyalás: A kötődési szertartás. 


Mélyrepülés: Jacinda döntésképtelensége 

Érzelmi mérce: YA történet, minden, ami történik, az abba tökéletesen belefér.

Értékelés: Itt most őszinte leszek. 3 éve, amikor először olvastam a regényt angolul, 5 csillagra értékeltem. De azóta olvastam már ennél sokkalta jobb YA fantasy regényeket is, így most ma már nem adnék rá 5 csillagot, csak négyet. Így ebben az esetben az akkori és a mostani értékelésem átlagát véve, az értékelésem:



Blogturné extra - interjú fordítás Sophie Jordannel
Kérdés: - Melyik volt a kedvenc fejezeted (vagy részed) és miért?
SJ: - Haha, ez könnyű... mindig az utolsó fejezet. :) Teljesen mindegy, hogy melyik könyvről van szó... bár amikor befejeztem a HIDDEN-t, a Firelight trilógia utolsó kötetét... az keserédes volt.

Kérdés: -  Mi volt a legkeményebb kritika, amit íróként kaptál? És mi volt a legnagyobb dícséret?
SJ: - Nos,  bármelyik szerző, aki megpróbált már kiadatni könyvet, találkozott már a visszautasítással (ez együtt jár a kritikával). Én sem vagyok kivétel. De nem hagytam, hogy ez eltántorítson attól, hogy kiadassam a könyveimet. Egy idő után, az összes negatív felhang és megjegyzés elmosódik a távolban. Még ha engedem is magamnak, hogy észrevegyem őket, akkor is elhomályosulnak.
Amióta kiadják a könyveimet, rengeteg csodálatos bókot kaptam az olvasóktól. Nehéz a legjobbat kiválasztani. Az egyik mostanában kapott az volt, amikor az egyik olvasóm azt mondta nekem, hogy a Firelight volt az első olyan könyve, amit ő maga választott ki olvasásra és azóta imád olvasni. Hát nem döbbenetes ez?

Kérdés: - Az ikrek közül kiről szeretsz inkább írni? Jacindáról vagy Tamráról?
SJ: - Nos, Jacindáról. Csak az ő szemszögéből írok, ezért vele vagyok a "legszorosabb" viszonyban. ;).

Kérdés: - A Vanishben, a szerelmi háromszögeket egy teljesen új szintre emelted, ez már inkább szerelmi nyolcszög? Mit tudsz mondani erről?
SJ: - Hm... ezt a nagy konfliktusért csináltam! De komolyra fordítva a szót, úgy gondolom, hogy ez szervesen kapcsolódik hozzá. Kapcsolatokról írok és ez gyakran jár együtt romantikával.

Kérdés: - A Vanishben, a történet jobban a drakikra koncentrálódik. Nehezebb volt ezt megírni vagy könnyebb az, amikor Jacinda az emberek között van?
SJ: - Igen, a drakik világáról sokkal keményebb volt írni, mert azt ki kellett találnom... a világfelépítés sokkal több időt és energia ráfordítást ígényel tőlem. 

Kérdés: - Annyi minden történik a Vanishban, hogy mi olvasók végigizguljuk az egészet. Amikor írtad a Vanisht, ugyanazokat az érzelmeket élted át, amiket az olvasók is érezni fognak?
SJ: - A mindenit! Nem tudom. Remélem. Rengeteg érzelmet fektettem minden jelenetbe. Amikor a Firelightot írtam, akkor jókedvűen írtam... ez egy teljesen új történet volt és nagyon beleéltem magam az egészbe. A Vanishnél gyakran szédültem, szinte úgy írtam, hogy nem is tudtam, hogy mi fog történni a következő pillanatban, és a Hiddennél... nos ott szinte végigsírtam az egészet! Remélem, hogy az olvasók szintén átélik ezeket az érzelmeket.

Forrás   

Nyereményjáték:
Néhány draki elszökött a népétől, segítsetek megtalálni őket! Nem tudjuk pontosan hányan szöktek el, ezért a ti segítségeteket kérjük. Kaptunk egy fülest, miszerint a turné állomásain rejtőztek el. Számoljátok össze hány darab sárkány logót találtok az állomásokon és írjátok be a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő rublikájába! A helyes megfejtők közül három szerencsés egy-egy Vanish példánnyal lesz gazdagabb.


A Blogturné további állomásai:
Szeptember 19 - Függővég
Szeptembe  21 - Kelly Lupi olvas
Szeptember 23 - Dreamworld
Szeptember 25 - MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók