KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 23., vasárnap

K.A. Tucker: Tíz apró lélegzet


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet című regénye, az azonos című sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül mutatja be Kacey fájdalommal és szenvedéllyel teli történetét!

2014. november 12-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Könyvmolyképző Kiadó, 2014
352 oldal
Fordította: Szujer Orsolya
Goodreads: 4,21
Besorolás: NA, romantikus, realista

Lélegezz, Kacey! Tíz apró lélegzet. Ragadd meg őket! Érezd őket! Szeresd őket!
Négy évvel ezelőtt Kacey élete borzalmas fordulatot vett, mikor egy részeg sofőr miatt elvesztette szüleit, a barátját és a legjobb barátnőjét. A baleset emléke még mindig kísérti, még mindig hallja édesanyja utolsó lélegzetét, és nem akar mást, mint hátrahagyni a múltat.
Kacey és tizenöt éves húga, Livie, két buszjeggyel felfegyverkezve maga mögött hagyja a michigani Grand Rapidsot, hogy mindent újrakezdjen Miamiban. Először alig tudnak megélni, de Kacey nem aggódik. Ő mindennel elbír – kivéve titokzatos szomszédjával az 1D lakásból.
Trent Emersonnak ragyogó kék szeme van és mély gödrécskéi az arcán, mikor nevet. És hibátlanul egyensúlyoz a jó fiút a veszélyestől elválasztó, ellenállhatatlan vonalon. Tragikus múltja miatt Kacey eldöntötte, hogy senkit sem enged közel magához, de a kettejük közötti vonzalom tagadhatatlan, és Trent minden eszközt felhasznál, hogy bejusson a Kacey szívét védő falak mögé – akár még egy olyan titokról is hajlandó lerántani a leplet, ami mindkettejüket tönkreteheti.
Gyönyörű történet veszteségről, szerelemről és arról, hogyan is léphetünk tovább.

A történet a fő elemeiben követi a mostanában megszokott realista regényeket. Az írók, ahogy már egy régebbi posztomban is kifejtettem, nagyon szeretnek a realista, new adult regényeikben kemény témákat érinteni. Én viszont személy szerint úgy érzem még mindig, ha ezt töményen kapom, egymás utáni könyvekben, akkor már nem azt a hatást érik el, amit szerettek volna. Egy idő után belefásulok és simán átlépek rajta. "Molesztálás? Bántalmazás? Erőszak? Tragédia? Ok, lépjünk rajta túl, van valami más is még a történetben?" Körülbelül így érzem magam mostanában az ilyen típusú regényeknél. (ezzel most persze nem ennek a könyvnek az elemeit soroltam fel, csak általánosságban írtam).
Ezért nálam nagyon jónak kell lennie és TÉNYLEG valami pluszt kell adnia a történetnek, hogy kitűnjön a sok hasonló, szívet szorongató regény közül, hogy felfigyeljek rá és a kedvenceim közé kerüljön.


Ez a regény pedig részben követi a megszokott realista kliséket, de azért új elemeket is ad hozzá.
Kacey és a húga, Livie egy borzalmas tragédián mentek keresztül, ami után az édesanyjuk testvéréhez kerültek, de se a környezet, se a nevelőszülők nem voltak megfelelőek (és akkor még finoman fejeztem ki magam), így Kacey úgy dönt, hogy kimenti innen a testvérét, lelépnek és meg sem állnak Miami-ig. Azonban két fiatal lányt, kevéske megtakarított pénzükkel, nem a luxus várja, így egy lepukkant apartmanházba költöznek be és Kacey megpróbál önnön erejéből új életet biztosítani kettőjüknek. Rettentően sajnáltam a lányt, hiszen nemcsak elveszítette a családja nagy részét és a barátait, de emellett senki nem segített neki feldolgozni ezt a traumát. Így ezt hatalmas teherként cipeli magával, és a saját módján próbálja feldolgozni azt, ami vele történt, persze inkább kevesebb, mint több sikerrel.
A sajnálat mellett becsültem benne azt, hogy a problémáját el tudta magában mélyen temetni és minden erejével a hugára koncentrált. Egy harcos, egy amazon, aki bármilyen módon is, de túlél mindent és megvédi a testvérét. Imádtam a szemszögét, szerintem ez az egyik fő erőssége a regénynek.
Livie, a kishúg, pedig egy "minta testvér", nem lázad, nem ellenkezik, elviseli, hogy a testvére átcipeli az ország másik végébe és egy "lyukban" kénytelenek élni. Ő az a testvér, akit bárki szívesen venne magának, ahogy Kacey is mondja:

"Livie egy angyal. Könnybe lábad a szeme, ha sír egy gyerek, bocsánatot kér, ha valaki meglöki, ingyen konyhákon és könyvtárakban önkénteskedik. Mentségeket keres, ha valaki hülyeségeket művel. Ha elég idős lenne ahhoz, hogy vezessen, még egy tücsökért is tövig nyomná a féket... [...] Ha én gyülekező viharfelhő vagyok, akkor ő a felhőkön áttörő napsugár."

És persze ott vannak a szomszédok. Első körben az 1D-ben lakó titokzatos szépfiú, Trent, aki rögtön a beköltözés napján belefut Kacey-be. Főhősnőnk persze nem tudja nem észrevenni, hogy a srác olyan, mint egy "félisten" és hamarosan kerülgetni kezdik egymást, mi pedig azon izgulhatunk, hogy vajon mi lesz közöttük, illetve - ismerve a hasonló történeteket - mi lesz a "feketeleves", ami miatt, ha össze is jönnének, akkor mi fogja eltávolítani őket egymástól. Persze, aki egy picit is odafigyel, az hamar összerakhatja a puzzle darabkáit és rájöhet, hogy mi is a csavar a történetben. De szerintem ez nem fog zavarni senkit és ugyanúgy fogtok szurkolni továbbra is a főszereplőknek!

És a másik szomszéd, Ciklon. Igen, ez a művészneve a hölgynek, aki egy sztríptízbárban dolgozik és hozza az összes sztereotípiát, amit egy ilyen nevű nőtől elvárnánk. Szőke, kék szemű, hatalmas mellekkel rendelkezik, olyan mint egy - Kacey jellemzése adja vissza talán a leginkább:

"Az ajtónkban Barbie áll. Egy igazi, százhetvenöt centis, formás testű, szőke bombázó telt ajkakkal és hatalmas, kék szemekkel. A szavam is elakad, ahogy végignézek pamut picsagatyáján és spagetti pántos felsőjén, ami úgy feszül rajta, hogy az elején eltorzul a Play Boy–logó. Ezek a cickók tuti nem igaziak. Akkorák, mint egy-egy léggömb."

Persze soha ne ítéljünk elsőre. Ciklonba több érzelem, kedvesség és segítőkészség szorul, mint amennyi Kacey és Livie nevelőszüleiben együttvéve se található. Így higgyétek el, nem tart sokáig, hogy a szívünkbe zárjuk a tündéri kislányát egyedül nevelő fiatal nőt, akárhol is dolgozik és akárhogy is néz ki.

Kacey pedig Ciklon révén bekerül a nagybetűs ÉLET-be, barátokat szerez, bajba kerül, szerelmes lesz, szóvaj zajlik körülöttük az élet. Ilyen szomszédokkal (és a háziúrról ne is beszéljünk:) nem unalmas az élet, és bár minőségben teljesen más a kettő, de én valahogy úgy tudtam elképzelni a kis társaságot, mint anno a Melrose Place sorozatban majdnem családként együtt élőket. Segítenek egymásnak, egymásba szeretnek, vitáznak, problémáik vannak egymással és másokkal, de végül mindent megoldanak.

De persze túl szép lenne, ha csak ennyi történne a regényben. Vannak és lesznek ennél nagyobb problémák is, hisz Kacey lelkileg sérült és csak idő kérdése, hogy a benne lévő "bomba" mikor robban, ráadásul Trent is olyan titkokat rejt, amivel nem könnyíti meg a helyzetüket. Maga a téma, amivel a történet foglalkozik, nem könnyű, de az írónő ügyesen oldotta meg ezt a feladatot. Ahogy Kacey lassan kezd a fiú mellett feloldódni, ahogy Trent türelmesen foglalkozik a lánnyal, az valami szívet gyönyörködtető és megható. Emellett persze a levegő folyamatosan forr köztük, és nem tudom, hogy ki várja jobban, Kacey vagy mi, hogy végre történjen is köztük már valami:-).

Amivel az egyedül problémám volt, az, ahogy az írónő némelyik szálat lezárta. Voltak témák, kemény témák, amiket jól fejtett ki és vitt végig, de utána, ahogy a szálakat lerendezte a végén, az nekem nem mindig volt túl életszerű. Persze, tudom, hogy ez előfordulhat így és ez egy kitalált történet, de akkor is. A könyv befejezését olvasva pedig eleinte kifejezetten hadakozott a realista és a romantikus énem, de aztán végül kiegyeztek:).

Ettől függetlenül összességében érdemes elolvasni, mert a fent megírt, számomra apróbb hibájától eltekintve a könyv nagyon olvastatja magát; érdekes, lebilincselő, gyakran komor hangulatú, kemény témákat boncolgat, a főszereplők pedig nagyon szerethetőek. Ha szereted a romantikus történeteket a sérült lelkü fiatalokról, akkor ez a Te könyved. A mellékszereplők is ragyogó karakterek, azért is soroltam fel a legtöbbjüket a kedvenc szereplőknél, mert nem tudnék választani közülük.
Ráadásul bár ez egy sorozat része, de ez a könyv önálló történetként is megállja a helyét, hiszen a többi rész a történet más-mást szereplőjéről szól - Livie-ről, Cainról, a sztríptizbár tulajdonosáról és Benről a kidobóról. Szóval azok is nyugodtan olvashatják, akik már nem unják a sorozatokat:-).

Borító: Nagyon szép, figyelemfelkeltő, de nekem egy picit félrevezető, mert első ránézésre nekem valami "vízhez" kapcsolódó történet ugrik be a borítóról. (tudom, hogy mit jelképez a víz és a lány a borítón, de akkor is).

Kedvenc karakter: Kacey, Trent, Mia, "Ciklon", Livie, Nate és Cain - igen, őket mind nagyon szerettem:-)

Szárnyalás: Kacey és Livie testvéri kapcsolata

Mélyrepülés: a néhol nem túl reális lezárása a szálaknak

Érzelmi mérce: a két főszereplő között izzik a kémia

Értékelés:

Nyereményjáték:
Tíz like, tízszeres esély a nyereményre!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)

A Blogturné további állomásai:
November 12 - Kristina blogja
November 14 - Angelika blogja
November 16 - Media Addict
November 18 - CBooks
November 20 - Dreamworld

November 22 - Kelly Lupi olvas
November 26 - Deszy könyvajánlója

2 megjegyzés:

  1. Hihetetlen jó könyv! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Vegyétek meg és olvassátok el! :)

    VálaszTörlés
  2. NEKEM A SZEMÉLYES KEDVENCEIM KÖZÖTT VAN!! mindenkinek ajánlom! nincs olyan szereplő akit unnál.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók