KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 26., szerda

Kae Westa: A démon és a papnő

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából jelenik meg november 29-én  Kae Westa könyve, a Démon és a papnő. Ezt az izgalmakkal teli fantasy történetet ismerhetitek meg a blogturné négy  állomásán, ahol az írónővel is olvashattok interjút!

Könyvmolyképző Kiadó 2014. november 29.
456 oldal
Besorolás: fantasy

Mortua egy vidám, szeleburdi papnő. A szellemek kegyeltjeként mindene megvan, amire vágyik: sikeres küldetések, igazi barátok és harcostársak, és úgy tűnik, lassan az első szerelem is rátalál…
Ám ekkor váratlanul berendeli a vezetőség, és olyan események sűrűjébe kerül, melyekre álmában sem számított volna. Ráadásul egy szemtelen démon lesz a társa. A kalandok egyre sötétebbé válnak.
A szellemek egész életében mellette álltak – de mi történik, ha most nekik van szükségük őrá?
Valian, az ifjú démon önmagával és múltja rémségeivel küzd, és bármit megtenne a lelke nyugalmáért. Úgy tűnik, a szellemek követői között végre megnyugvásra lelhet, de a múlt berögződései itt is tovább kísértik. Vajon tényleg hiába próbálja megtagadni vérszomjas természetét, vagy alattomos csapdába csalták? Mit akarhat tőle a Szárnyas Korona Lovagrendjének nagymestere, és mit a vörös köpenyt viselő, tiltott mágiát űző varázstudók? Mire megy ennyi ellenséggel szemben, ha az oldalán csupán egy idős rendházfőt, egy gyanúsan viselkedő lovagot, és egy éretlen papnőt tudhat?
Vajon fellobbanhat-e szerelem ennyi küzdelem között? A szellemek legyenek minden régi és új olvasóval!

Mindig nagyon örülök, ha kortárs magyar szerzőtől olvashatok, főleg, ha  a történet a kissé elhanyagolt high-fantasy műfajból való.
A rendszeres olvasóim tudják, egy fantasy történetnél a világfelépítés az egyik legfontosabb elem, amivel le tudnak nyűgözni a szerzők. A démon és a papnő a  műfajra jellemző középkori jellegű világba visz, itt városállamokban élnek az emberek, az egyházat rendfőnökök irányítják. Ebben a történetben a misztikus hátteret a szellemek jelenléte adja. Áramlanak a levegőben, segítik az embereket, néhány kiválasztott még kommunikálni is képes velük. A mágia alkalmazása tilos ebben a birodalomban, de bőven akadnak, akik megszegik a törvényt, ők még szellem alakban is veszélyesek, különböző szertartások segítségével kötik meg az erejüket a papok.
Főszereplőnk a majdnem 18 éves Mortua papnő a rendházfőnöknője kérésére  épp egy ilyen feladatot igyekszik elvégezni, Nalissa szellemének kötését kell megújítania, és erre a küldetésre elkíséri Valian is, aki egy démon. Ezen a földön nem ismerik a démonokat, és Valian-nak pont erre van szüksége, előző életét maga mögött hagyva, tiszta lappal kíván beilleszkedni az emberek közé, sőt szerzetesként. Az események azonban nem az elvártak szerint alakulnak, sőt a szellemek úgy tűnik elhagyják a világukat, ezzel kétségbeesést és szomorúságot váltanak ki az emberekből. Nincs más lehetőség, ki kell deríteniük milyen erők munkálkodnak a háttérben, és szövetségeseket kell keresniük a rend visszaállításához.

A cselekmény tulajdonképpen klasszikusnak mondható, a jó küzdelme a rossz ellen, jelen esetben a két címszereplő vállvetve küzd a mágiával szemben.  Rajtuk kívül rengeteg a mellékszereplő, és a rengeteg itt valóban sokat jelent. A szereplők nevei mind elég nehezen megjegyezhetőek, legalábbis a könyv feléig igen nagy bajban voltam ezzel, később meg más okból bonyolódik a szereplők személyisége. A szerző végig úgy forgatja az eseményeket, hogy sosem lehettem biztos abban, hogy mi fog következni, milyen újabb veszély leselkedik rájuk, kit nevezhetünk barátnak és kiről derül ki, valójában ellenség. A történet bővelkedik a szellemeken kívül más misztikus lényekben is, hőseinket többször is megtámadják félelmetes állatok. Az útjuk során számos küzdelmen esnek keresztül, a sérülések mértéke is a kisebb vágástól a patakokban ömlő vérig terjed. Nem, a szerző igazán nem kíméli az olvasót, minden egyes mozzanat, harcjelenet szinte másodpercre lebontva megjelenik. Emiatt a történet végén szereplő legfőbb összecsapás is végtelen hosszúnak tűnt.
A karakterek szinte kivétel nélkül remekül megformáltak és pontosan illőek a történetbe.  Nekem Mortua egy kissé túlontúl bohó volt, fiatalabbnak tűnt a koránál, viszont a cselekmény során megedződött, és amikor komolyra fordultak a dolgok már egyáltalán nem volt kislányos. Valiantól sokkal több démonságot vártam, sokkal több vívódást önmagával, nagyobb dilemmákat, hogy melyik énje emelkedik felül.  Rajtuk kívül Lyr volt a kedvencem, nagyszerűen megalkotott karakter! A szereplők háttértörténete egyébként varázslatos, nagyon szerettem ezeket a részeket.
A szerelmi szál igazán halovány, bár jelen van végig, de inkább Mortua részéről tapasztalható tinilányos rajongás, de a démon is érez valamit a lelke mélyén, amit a küldetés alatt természetesen háttérbe szeretne helyezni. Nem megy ez mindig zökkenőmentesen, pláne ha Mortua épp veszélyben forog.
Összességében imádtam elmerülni ebben a világban, nagyon olvastatta magát a történet. Nincs függővég, de simán el tudnám képzelni a folytatásokat is, hiszen a téma kimerítetlen maradt. Sajnálom, hogy a szellemek nem kaptak több szót, szívesen olvasnék róluk még.
A könyvet szívből ajánlom a fantasy rajongóinak, fiatal felnőtt kortól az idősebbekig, remekül fognak szórakozni!

Borító: Ha jól emlékszem a borító tervezés folyamatára, végül én is erre szavaztam.

Kedvenc karakter:  Lyr

Szárnyalás: Nagyon tetszett a végkifejlet, és a szereplőkkel való csűrés-csavarás.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Az érzékiséget meg sem kell említeni, annyira elhanyagolható, viszont a gyomorforgató jelenetek miatt nem adnám 15 évesnél fiatalabb kezébe.

Értékelés:


Nyereményjáték

Könyvben szereplő papnő, Mortua különféle kalandokba kerül, oldalán Valiannal. Mindenki undorral tekint a démonra, pedig mélyen legbelül egy igen érzékeny lény.
Mint tudjuk, különféle démonok léteznek, ezért most nektek démonokat kell keresnetek.  Nem is akárhogyan!
Minden állomáson egy démonian jó könyvből találsz idézetet, csak sajnos a papírra ráfolyt a tinta, ezért az idézetek nem olvashatóak mindenhol jól. Lehet a démonok voltak, lehet a macskák nem akarták, hogy elolvassuk őket, de cserébe legalul különféle adatokat találhattok a könyvekről.
(A kiadó csak Magyarországi címre postáz! Ha a nyertes kiértesítést követően 72 órán belül nem jelentkezik, újabb nyertest sorsolunk.)


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok listája:
11.22 Insane Life
11.24 Media Addict
11.26 Kelly & Lupi olvas
11.28 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók