KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 9., vasárnap

Nina George: Levendulaszoba

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Nina George: Levendulaszoba című regénye.
Ez a regény egy különleges utazás történetét meséli el, ami a levendulaszobából indul.
Kísérjétek el a Blogturné Klub 5 tagját is egy különleges turnéra, ahol egy gyönyörű könyv szereplőivel, történetével, helyszíneivel, hangulatával ismerkedhettek meg. Természetesen az elengedhetetlen nyereményjáték sem maradhat el!

Maxim Kiadó 2014. november 10. Mont Blanc válogatás
336 oldal
Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
Goodreads: 3,73
Besorolás: felnőtt, romantikus


A párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Ő pontosan tudja, hogy milyen könyvre van szükség, hogy meggyógyítsa a megsebzett lelket. Könyvtára egy valóságos irodalmi gyógyszertár. Jean mindazokon segít, akik betérnek hozzá, egyedül saját gyötrelmeire nem talál megoldást.
21 évvel ezelőtt, egy este, míg ő aludt, szerelme, a gyönyörű Provenzalin Manon kilépett az életéből. Csak egy levelet hagyott hátra, melyet Jean azóta sem mert elolvasni. A veszteséget gyötrő emlékként őrzi ennyi év után is. A fájdalom, a büszkeség és a megbántottság börtönében élte a mindennapokat. Mígnem egy nyáron minden megváltozik. Egy új kapcsolat, egy ébredő érzés, és a levendulaszobába zárt múlt újraéled, és Jean kézbe veszi Manon levelét…
Egy utazás veszi kezdetét, mely során barátságok szövődnek, különleges sorsok tárulnak fel, és a lélek megtisztulhat. De lezárulhat végre a múlt, hogy helyet engedjen a jelennek és a jövőnek?

Ez a könyv nem véletlenül jelent meg a kiadó Mont Blanc sorozatában, tökéletesen beleillik  az inkább felnőtteknek szóló könyvek sorába, melyek garantáltan megérintik az olvasók lelkét.
Már a fülszöveg  izgalommal töltött el, mert imádom az ötletet, hogy úgy ajánljon a könyvkereskedő olvasnivalót a vevőinek, hogy megpróbálja néhány szavas beszélgetés során felmérni azok lelkiállapotát. Akkor igazán hozzáértő a könyvárus, ha maga is sokat olvas, ismeri a régi és a legújabb könyveket, ajánlani tud a gyerektől a nyugdíjasig minden korosztálynak. Főszereplőnk Jean Perdu pontosan ilyen, és nem akármilyen könyvesbolt az övé. Lulu egy átalakított uszály, amely Párizsban a Szajna partján horgonyoz. Nem csak a turistákat vonzza a különleges bolt, a környéken lakók is Jean páciensei. Különböző olvasói klubokat is szervez, nagy sikere van az öreglányok körében, na meg szülői értekezleteket is tart a tanácstalan apukáknak, anyukáknak. A könyvek terén lelkes társasági életen túl azonban magányos, önkéntes remete életet él, megtagadva magától minden jó érzést. 21 éve annak, hogy elhagyta őt Manon, és attól a naptól kezdve számára nem süt ki a nap.
Előkerül azonban egy asztalfiókba dobott levél, amit ennyi éven át nem olvasott el, pedig Manon hagyta hátra, amikor örökre kilépett az életéből. Jean élete fordulóponthoz ér, az uszály elindul és egy ifjú író, később egy szerelmét kereső olasz társaságában dél felé veszik az irányt: a cél eljutni Manon-hoz már amennyire ez lehetséges.
Sok helyen kikötnek, ismerkednek, vásárolnak, pénz híján könyvekkel fizetnek, persze odafigyelve az emberek rezdüléseire, igényeire.
Leveszem a kalapom és mélyen meghajolok a szerző előtt. Nincs jobb szó, csodálatos, ahogyan ír. Minden mondata kifogástalan, tele van érzésekkel, elgondolkodtató, igazi mondanivalóval. Nagyon sokat megtanultam ebből a regényből az elmúlásról, a veszteségről, a fájdalomról, mindezt szívfájdítóan gyönyörű keretek közé foglalva. Lehetetlen kigyűjteni a kedvenc idézeteimet, mert iderakhatnám az egész könyvet!
"Az ember néha úszik az el nem sírt könnyekben, végül pedig elsüllyed bennük, ha magában tartja őket. - És én egy ilyen tenger fenekén vagyok."
"- Engedelmével: amit olvas, az hosszútávon meghatározóbb, mint hogy milyen férfihez megy hozzá, kedves asszonyom."
"Csak akkor tudok lélegezni, ha olvasok."
"Délen az ember hallgatja a tengert, amíg meg nem érti, hogy a nevetés és a sírás pontosan ugyanúgy hangzik, és hogy a léleknek néha sírnia kell, hogy boldog lehessen."
"Az olvasás: vég nélküli utazás. Hosszú, örökös utazás, melynek során az ember szelídebb, szeretetteljesebb   és igazán emberbarát lesz."
"Szerelmeink álmaiban halhatatlanok vagyunk. És a halottaink a haláluk után továbbélnek az álmainkban. Az álom minden világ forgóajtaja az idő és a tér között."

Nagyon megszerettem a regény karaktereit, elsősorban Jean-t, és az ifjú írót, Max-ot. Amolyan fogadott apa-fia kapcsolat lett az övék, nagyon sokat tanultak egymástól. Jean szemszögéből íródott a történet E/3-ben, megszakítva néhány flashback jelenettel. Manon-t a naplórészletei alapján ismerhettem meg, és vele bizony nem voltam túlságosan elégedett. Szerintem sok hibát követett el, és bőven nagyobb fájdalmat okozott, mint amennyi szükséges.
Meg kell említenem a kikötések során zajlott események hangulatát, ami rátett még egy lapáttal a regény különlegességére. Voltak itt régi baráti látogatások, ízletes vacsorákkal - egyébként a főzés és az ételek, borok dicsérete végigvonult a történeten - volt tangóest (erről képek az extráknál), születtek futó kapcsolatok és ígéretes szerelmek. Nem lett volna teljes a könyv, ha a mélyebb lelki mondanivaló mellett nem lett volna ott a humor is. Mert sok mosolyfakasztó pillanat akadt ezen a hosszú utazáson.
Meg merem kockáztatni, hogy életem több száz könyve közül az egyik legjobbat olvashattam Nina George tollából. Nagy kedvenc lett, de hozzá kell tennem, hogy kell egy bizonyos kor a megértéséhez. 30 fölött ajánlom, szülőknek nagyszerű karácsonyi ajándék lehet.

Borító:  Szép.

Kedvenc karakter:  Jean és Max,  ja és a macskák.

Szárnyalás:  A naplemente, amikor Jean megérti... Manon lelkét.

Mélyrepülés:  Az utolsó szobából a kertbe.

Érzelmi mérce:  Ez egy felnőtt könyv, tele mély mondanivalóval. Fájdalmasan gyönyörű.

Értékelés:
Blogturné extra: Többször is szerepel a regényben az argentín tangó. Ez a tánc a szenvedély maga. Íme egy válogatás erről a kortól független táncról, melyet igen kedvelnek a franciák is.

Ha megtetszett a történet, december 15-ig 30% kedvezménnyel megrendelheted  itt:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_190322544333196


Nyereményjáték
A blogturné végén 3 db Levendulaszoba kerül sorsolásra.
Ahhoz, hogy a sorsoláson részt vegyél, nincs más dolgod, mint lájkolni a rafflecopterben szereplő oldalakat.Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

11/03 MFKata gondolatai
11/05 Roni olvas 
11/07 Deszy könyvajánlója
11/09 Kelly&Lupi olvas
11/11 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók