KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. január 3., szombat

Kathy Reichs: Virals - Kincsvadászok (Virals 2.)

Fumax, 2014
424 oldal
Fordította: Markwarth Zsófia
Goodreads: 4,17
Besorolás: YA


Tory és barátai még hozzá sem szoktak a félresikerült orvosi kísérlet nyomán kialakult rendkívüli képességeikhez, amikor arról értesülnek, hogy be akarják zárni szüleik munkahelyét, a Loggerhead szigeten működő LIRI intézetet. Ez azt jelentené, hogy a Fertőzötteknek életük legkeményebb kihívásával kellene szembenézniük: az elválással. Amikor Tory tudomást szerez Anne Bonny, a híres kalóznő évszázadok óta elveszett kincséről, a falka kockázatos tervet sző. Útjuk váratlan akadályokhoz, ördögi csapdákhoz, és rémisztő földalatti alagutakhoz vezet. Csakhogy kiderül, mások is kutatnak a kincs után, ezért a hajsza könnyen végzetessé válhat. De hőseink jól tudják: az elveszett kincs megtalálásához, az intézmény és barátságuk megmentéséhez dörzsölt, erős és összeszokott falkára van szükség!

A Dr Csont – regényeivel világhírűvé vált írónő a Virals- Fertőzöttek sorozat második kötetében sem takarékoskodik az izgalmakkal, amelyeket szokása szerint fanyar humorával fűszerez. A kalózok szerelmeseinek is ajánlott regény, önmagában, kerek egészként is olvasható.

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt a Kincsvadászok, amiben egy gyerekekből álló kis csapat indul megkeresni egy kalózkapitány mesés kincsét, hogy az otthonukat megmentsék. A történet különleges volt, az útjuk a kincsekig annyira körömlerágósan izgalmas, hogy a mai napig ha valahol adják a filmet, megnézem:).

Anne Bonney
A fenti történet pedig rengeteg mindenben hasonlít az akkori filmre. Ahogy a fülszövegben is olvasható, főhőseink szorult helyzetbe kerülnek, a szüleik munkahelye a Loggerhead szigeten veszélyben van és ha nem menti meg senki, akkor nemcsak nekik kell elszakadniuk egymástól, de a szigeten élő hőn szeretett állataiknak sem marad élőhelyük.
Tori egy szép napon fogadáson veszt részt és ott lát egy különleges festményt egy gyönyörű, vöröshajú nőről, aki egy hajó fedélzetén áll, az egyik kezében tőrt szorongat, a másikban pedig egy pisztolyt. Hamarosan kiderül, hogy a képen Anne Bonny látható, egy hírhedt kalóz, aki az akkori, férfiak uralta világban is hírnevet szerzett magának. A legendák szerint a kincsét Charlestonban rejtette el, épp abban a városban, ahol a srácok is élnek. Természetesen Tori figyelmét azonnal felkeltik a kincs, a pénz szavak és úgy dönt, hogy megpróbálják megkeresni a kincset, hátha ezzel megmentik a szigetet és az életüket.

Nem is tudom, hogy mi fogott meg jobban a regényben, mi volt az, ami miatt szinte együltőhelyemben végigolvastam a könyvet. A különleges képességekkel ellátott fiatalok történetei még mindig vonzanak. Itt pedig a kis négyes: Tori, Hi, Ben és Shelton még mindig a félig farkaslét előnyeivel és hátrányaival küzd, de még véletlenül sem a már megszokott módon. Ők nem változnak át szőrös négylábúvá, hanem mind egy-egy különleges képesség birtokába kerül (erősebb látás, szaglás, hallás, stb) és csak akkor, ha felfokozott állapotba kerülnek. Egyedül a szemük lesz gyönyörű aranysárga, ha "átváltoznak". Mindemellett Tori egy tündéri kamasz farkast, Ordast tudhat társául, amiért én speciel nagyon irigyeltem:).
Charleston
A helyszín a második, ami magával ragadott, hiszen a Dél-Karolinában lévő Charleston, gyönyörű város, a gyarmati stílusú házaival, a tengerpartjával, a különleges történelmével. A természetes kikötői miatt egy időben a kalózok kedvenc helye volt, így sok legenda kering arról, hogy melyik kalóz milyen kincseket rejthetett el a környéken. Az írónő pedig ismét, ahogy az előző részben is, elég részletes térképpel illusztrálta a könyvét, ahol minden egyes helyszínt, ahol a hőseink járnak, könnyedén beazonosíthatunk, ezzel még közelebb hozva hozzánk az egész történetet.
A harmadik pedig maga a kincskeresés. Látszik, hogy az írónő már tapasztalt a rejtélyekben és nyomozásokban; ezt az egész útvonalat úgy egészében nem lehetett egyszerű kidolgozni. Azt pedig nem tudom, hogy ki izgult jobban: a srácok vagy én, hogy vajon meglesz-e a nagyon keresett, hatalmas kincs. Térkép, találós versikék, levelek, alagutak, rejtett, halálos csapdák, kisértettúrák, jaj, nagyon élveztem végigjárni azt az utat, amit a kis hőseink jártak be.

Bull-sziget
Ami egyedül nem volt tökéletes: az a kis csapat szereplői. Az összetartásukkal nincs gond, hiszen egy összeszokott banda, bármikor számíthatnak egymásra, de az, hogy Torin kívül nem nagyon maradt meg bennem egy "csapattag" sem, az azért valamit elmond. A "rosszfiúk", a felnőttek, Tori gonosz osztálytársai és a lány körül keringő srácok mind-mind megmaradtak bennem, de pont a csapattagokról nem tudok szinte semmit se elmondani a nevükön kívül. Ezen lehetne egyedül javítani és akkor lenne tökéletes ez a sorozat.
Tudom, hogy az sokakat zavar, hogy a múltkori részben és a mostaniban is Tori a főhős, ő az, akinek a kezében összefutnak a szálak és ő jön rá mindenre, de engem ez hidegen hagy. Okos lány, talpraesett, nem véletlenül ő a "falkájuk" vezére.

Szerelmi szálról viszont még mindig nem nagyon beszélhetünk, hiszen a kis csapat helyzete folyamatosan késélen táncol, úgyhogy se Tori, se a srácok nem tudnak/akarnak ezzel foglalkozni. Bár az is biztos, hogy Torit kezdik felfedezni a fiúk, nemcsak a saját kis "falkájában", de a kívülállók közül is egyik-másik fiú már odafigyel a lányra. Lassacskán már annyian vannak, hogy ha ebből valaha is több lesz, mint vicces flörtölgetés és Tori számára (még láthatatlan) udvarlás, akkor itt nem is szerelmi háromszög, hanem akár négyszög is kialakulhat:).

Összességében nagyon élveztem ezt a részt, ami - azokat megnyugtatva, akik nem szeretik a sorozatokat - önmagában is megállja a helyét, akár egy önálló részként is olvasható. Fiúknak és lányoknak is szívesen ajánlom, hisz ez a kicsit egzotikus helyen játszódó kincsvadászat egy híres kalóz mesés kincséért bármelyik nemet lekötheti. Az apróbb hibáitól függetlenül én megadom neki a maximum "pillangót", mert nagyon régóta nem olvastam egy ennyire jól megírt, izgalmas kincsvadászatot!
 
A könyvért köszönet a Fumax kiadónak!

Borító: Tetszik, kifejező, illik a sorozatba

Kedvenc karakter: Tori, Ordas

Szárnyalás: Maga a kincskeresés és még mindig a különleges képességük 

Mélyrepülés: Tori társai nekem nagyon egybeolvadnak

Érzelmi mérce: Tori körül több srác is kavarog, de a lányt egyelőre nem túlzottan kötik le ezek a dolgok

Értékelés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók