KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 10., kedd

Shannon Hale: Ever After High 1. - A Mesehősök Végzetkönyve


Ki ne akarná megismerni a mesehősök gyermekeit? Itt az alkalom, hogy a Móra Könyvkiadó jóvoltából belepillantsunk a híres utódok középiskolai életébe az Ever After High sorozatban. Vajon az összes tini korú csemete elfogadja a neki szánt sorsot, vagy esetleg fellázad a már megírt története ellen? Megtudhatjuk A mesehősök végzetkönyve segítségével, amely az első regény a sorozatban. Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és fejtsétek meg az állomások feladványait! A sorozat első két megjelent részét mutatjuk be az olvasóknak összesen tíz állomáson keresztül.

Móra Könyvkiadó  2014.
320 oldal
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Goodreads: 4,04
Besorolás: Middle-grade, tündérmese-feldolgozás


Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tinigyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.
A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?
Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…
ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

Shannon Hale külföldön nagyon népszerű író a mesét szerető olvasók körében, a kisebbektől egészen a felnőtt hölgyekig. Sajnos magyarul még nem elérhető a Princess Academy című sorozata, amivel igazán megalapozta a karrierjét, számos díjat bezsebelve. A nevét tehát ismertem már a szerzőnek, így kíváncsian vártam, mit hoz ki a klasszikus mesehősök gyermekeinek történetéből.
Persze, hogy utána néztem egy kicsit jobban a könyveknek, amikor kiderült, hogy blogturnéra is sor kerül, (korábban az első részt megvettem a lányomnak már, terveztem is olvasni)  de amit körítésként kaptam, az nagyon meglepett. A Mattel cég meglepően szép kivitelben hozta piacra a szereplőket játékbaba formájában, természetesen a létező összes kiegészítővel. Ott vannak még persze a számítógépes játékok, ruhatervezés, színezés,  meseírás, stb. stb.
A körítés tehát csodaszép, leveszi a lábáról a célközönséget, de a legnagyobb meglepetés az olvasás során éri az olvasót, mert a történet igényes, bájos, szórakoztató, méltó a szerző nevéhez.
Mint a fülszövegből is kiderül, ennek a történetnek főszereplője Raven Queen, a Gonosz Királynő lánya, akinek a legnagyobb problémája az, hogy semmi gonoszságot nem érez magában, nem tudja elképzelni, hogy beteljesítse a rá váró mesét, és anyja nyomdokaiba lépjen. Ellentétben vele, Apple White, Hófehérke lánya viszont tökéletesen elégedett a sorsával, és még a mérgezett alma kellemetlenségét is elfogadja, hiszen ismeri a mese végét, eljön érte a hercege, hogy megmentse.
Raven nyomozásba kezd, meglesi a Mesehősök Végzetkönyvét, és bizony talál benne olyan oldalt, amit nem írtak alá. De az a bizonyos mese eltűnt, a szereplőit csaknem mindenki elfeledte, és Raven mindenáron meg akarja tudni az igazságot erről, mielőtt döntene az aláírásról.
A történet izgalmas volt végig, hiszen nyitott a kérdés Raven részéről. Ahogy felfedezi, hogy nincs egyedül a problémájával, egyre erősödik az önbizalma, rájön, hogy nem minden mesehős elégedett a szerepével. Megismerünk a regényben számos szereplőt, egytől egyig mintha kedves ismerősök lennének, még a Vasorrú Bába is, aki az iskola egyik tanára. Nincs min csodálkozni egy olyan suliban, ahol Grimm az igazgató!
Meg kell mondjam, le a kalappal a fordító előtt, mert remekül bánt a szójátékok fordításával. A főszereplő nevek természetesen az eredetiek maradtak, (gondoljunk az üzletre is) de sok vicces megoldással találkozhatunk például a tantárgyak terén. Általános gonoszkodás, házi átoktan, mérgezettgyümölcs-tan, rémuralomtan, grimnasztika. 
A történet könnyen olvasható, jól érthető, a kisebbeknek is kényelmes betűmérettel és sortávolsággal nyomtatott.
Ajánlom a regényt minden ifjú olvasónak és fiatal lelkű felnőttnek, akik szeretnek nevetni jó poénokon (figyeljétek a Vadász fiát), és szeretnek együtt izgulni a tini mesehősökkel, akik megérdemlik, hogy önmaguk lehessenek.

Borító: Eredeti, Mattel

Kedvenc karakter:  Raven, Apple, Dexter

Szárnyalás:  A mesélő beszólásai.
 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Korban a 10-13 éves korosztálynak a legajánlottabb, de idősebbek is jól fognak szórakozni rajta.

Értékelés:

Ha megtetszett, megrendelheted a kiadó oldalán : ITT.


A könyvhöz kapcsolódó YouTube sorozatba érdemes belenézni, megismerni a karaktereket:



Játék:

Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

03.10. Kelly és Lupi olvas
03.12. Deszy Könyvajánlója
03.14. Insane Life
03.16. Függővég
03.18. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók