KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 19., vasárnap

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma


Alice Hoffman újra elvarázsolja a Maxim Kiadó olvasóit! A galambok őrizői után ismét egy nagy sikerű történet jelenik meg a kiadó gondozásában a Gyönyörű titkok múzeuma. Ezúttal a múlt század huszas éveibe visz a szerző, hogy egy New Yorkban játszódó szenvedélyes szerelemről meséljen a tőle megszokott misztikus, varázslatos hangon. Kövessétek a blogturné öt állomását, melynek során sok érdekesség derül ki a könyvvel kapcsolatban, és szokás szerint három nyereménykönyv is gazdára talál a kiadó jóvoltából.

Maxim Könyvkiadó 2015.
356 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 3,71

Besorolás: mágikus realizmus
 

A történet New York-ban játszódik a huszadik század mozgalmas első két évtizedében. Két nagyon különböző ember szenvedélyes, feszültségekkel teli szerelmi története. Helyszín: Coney Island. Coralie Sardie a Gyönyörű titkok múzeuma nevű mutatványosház tulajdonosának lánya. A parti sétány melletti intézményben a lelkes közönség furcsa lényeket tekinthet meg. A kitűnő úszó Coralie apja „múzeumában” sellőként szerepel más furcsa lények, a Farkasember, a Pillangólány és a százéves teknős mellett. Egy éjjel Coralie megpillant egy nagyon helyes fiatalembert; a férfi a holdfényben fákat fotografál a Hudson folyó mentén.A fotográfus Eddie Cohen; orosz emigráns, aki elhagyta közösségét és szabósegédi munkáját. Amikor Eddie a hírhedt Triangle gyár tűzesetét fényképezi, egy fiatal nő eltűnésének titokzatos ügyébe keveredik.

Ez  volt az első könyv, amit Alice Hoffmantól olvastam, de biztosan nem az utolsó. Valami misztikus, varázslatos történetre számítottam,  az Átkozott boszorkák című film alapján, ami az egyik kedvenc filmem, és  a szerző azonos című regényéből készült.  Meg is volt benne a misztikum, és még sokkal több, ami miatt igazi kedvenccé vált a könyv.

Kezdeném azzal, hogy valójában nem a két főszereplő közötti szenvedélyes szerelem  a fő cselekményszál a könyvben, hiszen ők elég soká találkoznak szemtől szemben,  szóval aki romantikus regényre számít, azt el kell keserítenem. Viszont kap az olvasó egy csodálatos korrajzot a múlt század elejének New Yorkjáról, ahol a bevándorlók tömegei próbálnak gyökeret verni, letelepedni, munkához jutni. A társadalom az új világban is a pénzen alapszik, a gyárosok kizsákmányolják a munkásokat, rossz körülmények között dolgoztatják őket. A Triangle Shirtwaist Factory 1911-es tűzesete az egész világot megrendítette. 146 ember veszett oda, főképp emigráns, fiatal lányok, akik egymás kezét fogva ugrottak ki a kilencedik emeletről, ahonnan nem volt menekvés, az üzemcsarnok ugyanis rájuk volt zárva. Ez a tragédia szorosan kapcsolódik a történethez.
Két főszereplő élete nem is lehetne különbözőbb, Coralie  Sardie apjával él a Gyönyörű titkok múzeumában, ahol mindenféle különleges élőlény került kiállításra, a ritka növényektől kezdve az egzotikus állatokig. De a fő szenzációt azok az emberi lények alkották, akik valamilyen a normálistól eltérő tulajdonsággal rendelkeznek. A tulajdonos fáradtságot nem kímélve járja az árvaházakat, kórházakat, cirkuszokat, hogy begyűjtse, szerződtesse ezeket az embereket. A saját lányát sem kíméli, Coralie pici kora óta félig a vízben él, remekül úszik, és mintegy sellőlány vesz részt apja kiállításán. 
Gyakorlatilag el van zárva a világtól, a legközelebb a házvezetőnő áll hozzá, aki csecsemő kora óta neveli. Szigorú szabályok rendszerében él, szórakozást csak a könyvek nyújtanak, melyek közül a Jane Eyre a kedvence, megigézi a könyvbéli szerelem. Véletlenül látja meg a folyóparton Eddie-t, és onnantól kezdve valóságos személy felé irányul a szerelem, az őszinte emberi érzések iránti vágya.
Eddie, a fényképész - korábban Ezékiel Cohen, ortodox zsidó emigráns családból származik. Apjával megszakította a kapcsolatát, ifjú kora óta a saját lábán áll. Korábban sikeres felderítőként dolgozott egy nyomozó vállalkozónál a misztikus Mr. Hockman-nál, lelécelő férjeket, eltűnt gyerekeket segített előkeríteni. Már évek óta fotózással keresi a kenyerét, amikor a Triangle tűzesetben eltűnt lány apja kéri a segítségét, keresse meg a lányát, akit a föld nyelt el a tűz előtti órákban.

A történet ritmusa nagyon érdekes és egyedi, a  fejezetek váltott szemszögből íródtak, először E/1 majd E/3 módban. Így betekintést nyerhetünk a két fiatal gondolataiba, a múltjukba, és a narrátor segítségével külső szemlélőként is láthatjuk az eseményeket.
Nagyon tetszett a regényben, hogy  hiteles történelmi hátteret ad, a tűzesetek valóban megtörténtek, és a köréjük szőtt történet szereplői remekül felépített, többdimenziós karakterek. A szegénysorban élő emigránsok élete más könyvekből is ismert lehet, Alice Hoffman történetében inkább a szociopata professzor és a maga köré gyűjtött furcsaságok adják az egyediséget. Imádtam a szerző sötét, titokzatos hangját, az éjszakai jeleneteket a Hudson folyónál,  még a mocsár és a sárgán villanó fények is gyönyörűséges leírást kaptak. Úgy éreztem az olvasás során, hogy minden részlet a helyén van, nem tudnék belekötni sem a dialógusokba, sem a karakterekbe. A fentieken kívül még felsorolni is nehéz, mennyi témát érint, társadalomkritikát, személyiségrajzokat, a vallás mélységeit, útkereséseket, hátborzongató, vad természeti képekkel, sokrétű, izgalmas karakterekkel, belecsempészve néhány csodálatos állatot is.
Engem rabul ejtett a szerző és ez a történet,  igazi kincs, amit szívből ajánlok a felnőtt olvasóknak.

Borító: Nekem nagyon tetszik a borító. Meghökkentő, ütős.

Kedvenc karakter:  Maureen, Farkasember
 
Szárnyalás:  Imádtam az irodalmi utalásokat, különösen Jane Eyre-t.
 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  A történetben több ponton is tragédiákkal találkozunk, amik szívbemarkolóak, én leginkább felnőtt olvasóknak ajánlom.

Értékelés:
Blogturné Extra:
Ilyen extrával még nem igazán találkozhatott a Blogtunék közönsége, ami csupán egy link. Ahova vezet, az a világon egyedülálló különlegességek múzeuma, Philadelphiában található. A Mütter múzeumról sosem hallottam volna, ha nem fűz hozzá személyes esemény. Barbi lányom az év első három hónapját az USA-ban töltötte, többek között ezt az intézményt is felkereste. Annyira félelmetes és rémisztő volt, hogy néhány percnél többet képtelen volt bent tölteni, ráadásul egyedül.
A linket tehát kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom, akik képesek rémálmok nélkül megnézni a valóságos különlegességek múzeumát.  http://muttermuseum.org/  képgyűjtemény a pinteresten: https://www.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=mutter+museum&term_meta[]=mutter|autocomplete|1&term_meta[]=museum|autocomplete|1


Ha megtetszett, előrendelheted a képre kattintva 30% kedvezménnyel:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354


Játék

A történet nagyon fontos eleme a new yorki vidámpark. Ehhez kapcsolódik a játék is, minden blogon elrejtettünk egy-egy híres vidámpark nevét. Nincs más dolgotok, mint megfejteni és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postázza a nyereményt. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az általunk küldött értesítő levélre! Sok szerencsét!!

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
04.15. Tekla Könyvei
04.17. Bibliotheca Fummie
04.19. Kelly&Lupi olvas
04.21. Dreamworld
04.23. MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók