KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 20., hétfő

Sarah J. Maas: Az orgyilkos pengéje és más történetek


Az Üvegtrónban már mint legendás orgyilkost ismerhettük meg Celaena Sardothient. De vajon hogy lett legendává? Mi tette legyőzhetetlenné? Milyen kalandokban vett részt, mielőtt a bányákba került, kik álltak hozzá közel és kik befolyásolták az életét?
Ezt mind megtudhatod, ha követed 5 állomásos Az orgyilkos pengéje turnénkat április 16-a és 24-e között. És ha ügyesek vagytok a játékunkban, még akár meg is nyerhetitek a könyvet!

Könyvmolyképző, 2015
??? oldal
Fordította: Hetesy Szilvia
Goodreads: 4,54
Besorolás: YA, fantasy

Celaena Sardothien Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa. Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, Arobynn Hamelnek, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik. Az akciódús előzmény-történetekben Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár… Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogy az Üvegtrón sorozat legendája hogyan kezdődött!


Őszinte leszek. Eleinte nem voltam elragadtatva a novelláskötettől. Úgy vélem, hogy sok esetben az írók csak a plusz bevétel reményében írnak kiegészítő novellákat, ezért csak tényleg akkor olvasom el őket, ha az alaptörténetet nagyon szerettem és reményeim szerinte hozzáad valami pluszt.

Ezt a novelláskötetet is sokáig kerülgettem, többször jelentkeztem a turnéra, többször visszamondtam, de végül Függővég Andie beszélt rá arra, hogy ha az alapsztorit szeretem és az időmben úgyis belefér, akkor tegyek egy próbát. Ha tetszett, akkor szívesen vár a népszerűsítő turnéjában. Az időmbe belefért, így úgy döntöttem, hogy akkor teszek vele egy próbát. És milyen jól tettem!

A novelláskötet öt novellát foglal magába. Érdemes őket egymás után olvasni, mert összefüggenek és az öt novella ad ki egy egész regényt, egy előzménytörténetet, amit szerintem fontos ismernie mindenkinek, akit érdekel Celaena története. 
A novellákat próbálom egyesével értékelni:

Az orgyilkos és a kalózok fejedelme 5 / 4,5
Az alaptörténet. Innen indult ki az egész, emiatt történt minden. Arobynn, Adarlan bérgyilkos céhének fejedelme elküldi a két legjobb orgyilkosát, Celaenát és Samet a Holt-szigetekre, azon belül is a Koponya-öbölbe, ahol Rolfe kapitánnyal, a kalózok fejedelmével kell találkozniuk és elhozni valamit. Celaenát a jó szíve itt viszi először olyan útra, amelyből hatalmas konfliktus keveredik és amiből csak a rátermettségük, tapasztalatuk és persze a jó szerencse révén tudnak kikeveredni.

Itt ismerhetjük meg a később sokat emlegetett Samet is, aki Celaena első szerelme volt. Persze itt még messze vannak a turbékolástól, inkább egymás riválisai, akiket a közös megpróbáltatás végül legalább baráti szintre emel. A történet izgalmas volt, úgy éreztem magam, mintha egy M.A.G.U.S szerepjátékba csöppentem volna: a cél elérése érdekében éles elmére, ügyes harcmodorra és sok szerencsére volt szükségük a szereplőknek. Celaenából itt inkább forrófejű, a nemes cél érdekében nem gondolkodó, inkább a tettek mezejére lépő fiatal lányt ismerhettük meg.

Az orgyilkos és a gyógyító 5 / 4
Ez a rész volt a legrövidebb, egy pár napos történetet foglalt magába. Celaena egy lepukkant fogadóban kénytelen várakozni arra a hajóra, ami a Sivatagföldig viszi, majd onnan továbbmegy Vörös-sivatagba, ahol a Néma Mesterrel és a Csendes Orgyilkosaival fog találkozni és egy hónapig közösen edzeni. Persze nem Celaenáról beszélnénk, ha nem keveredne egy jó kis konfliktusba, amely során megmenti egy fiatal lány életét és talán így új esélyekhez juttatta. Itt végre betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen is az, amikor valaki kivívja Celaena haragját. A lány mérhetetlenül csalódott, rosszkedvű, a harag a legjobb barátja és szinte várja, hogy bárki belekössön és levezethesse rajta a feszültségét. Imádtam, hogy végre láthattuk, hogy milyen is egy harcra feltüzelt Celaena. Itt tökéletesen elhittem, hogy ő egy kemény, hidegkezű orgyilkos.

Az orgyilkos és a sivatag 5 /5
A kedvenc részem. Celaena megérkezik a Csendes Orgyilkosok közé és egy nagyon kemény kiképzés veszi kezdetét. A mindig is magának való orgyilkos lány megismerkedik másokkal, barátságokat köt, csalódik, hihetetlen kalandba keveredik és kemény csatában vesz részt. Imádtam minden sorát! És nagyon várom, hogy az itt megismert szereplők esetleg később újra felbukkanjanak! (amire minden esélyünk megvan!) Ebben a részben újra láthattuk Celaena emberibb oldalát is, hogy egy barátság mennyire képes megnyitni őt is. Kedvenc szereplőim voltak a Néma Mester feltörekvő fia Ilias, Celaena különleges szobatársa Ansel és persze a Mester. Szívesen eltöltöttem volna több időt is a Csendes Orgyilkosok között és megnéztem volna, hogyan alakult volna Celaena és egy másik szereplő további kapcsolata, ha több időt töltenek el együtt:). Ja és a csattanó! Tudom, én vagyok régimódi, de én nem is gondoltam volna erre!

Az orgyilkos és az alvilág 5 / 5
Celaena hazatér és újabb küldetést kap. Szembesül azzal, hogy Sam fontosabb a számára, mint gondolta volna és egy olyan lépésre szánja el magát, ami döntő lesz a jövőjével kapcsolatban. Az egyik legérzelmesebb részt itt olvashattam. Aki eddig gondolkodott azon, hogy Celaena miért hozza fel állandóan Samet Chaollal szemben, az itt meg fogja érteni. Aki eddig nem tudta hová tenni Samet, az itt beleszeret. Imádnivaló és a szívem tört darabokra a mondatai hallatán, hiszen én már tudtam, hogy mi fog történni. És ez az a rész, ahol egy rövid cameo erejéig, de felbukkan Chaol és Dorian is - bár nem mondják ki a nevüket, de nem lehet nem felismerni őket:). Annyira örültem nekik, hogy azt el sem tudom mondani:).

Az orgyilkos és a birodalom 5 / 5
Az a rész, amiben sok mindenre fény derül. És amitől a Samet kedvelők a leginkább félnek. A novella eleje kész ellentmondás, hiszen Celaena és Sam lelkesek, tele vannak reménnyel, mi pedig már előre rettegünk, hiszen tudjuk, hogy mi várható, csak azt nem tudjuk, hogy mikor és hogyan. De amikor kiderül... A szívem nekem is darabokban volt, ahogy Celaenának is. És most már értem, hogy miért zavaró, ha az érzelmek közrejátszanak egy komoly munkánál vagy döntésnél, bár valószínűleg én is így tettem volna a lány helyében. Komor, szívfacsaró rész, ami után biztos vagyok, hogy azonnal el akarod olvasni a fősorozatot.

Az összes novellánál látszik, hogy az írónő ugyanolyan gondossággal építette fel a világot és alkotta meg a szereplőit, mint a fő regényénél. Arra készüljetek fel, hogy a főbb szereplők gyakran hatalmas meglepetést okoznak! De az biztos, hogy mindnek, még a legkisebb mellékszereplőnek is fontos szerepe volt abban, hogy Celaena sorsát befolyásolják és a lány személyiségét alakítsák. Celaena pedig változik, méghozzá nagyon sokat és tűkön ülve várom, hogy lássam, mi lesz majd végül belőle!

Összességében azt javaslom, hogy mindenki olvassa el ezt a novellás kötetet. Akik szerették Celaenát és az Üvegtrónt, azok még jobban megismerhetik a főhősnőt és pontosan megtudhatják, hogy mi miatt kerül Távolvég sóbányáiba; akik pedig nem szerették, mert az Üvegtrónban nem kapták meg azt a hírhedt orgyilkost, amit a fülszöveg alapján vártak, azok pedig azért olvassák el, mert itt végre fény derül arra, hogy miért is kapta Celaena ezt a megtisztelő címet!

Borító: Gyönyörű, izgalmas és veszélyes, mint Celaena maga

Kedvenc karakter: Celaena, Sam, Arobyyn, Ansel,Ilias és a Néma mester

Szárnyalás: Celaena, Sam, Chaol és Dorian találkozása

Mélyrepülés: az árulás

Érzelmi mérce: hol izgalmas, hol gyönyörű, romantikus, hol szívszorítóan fájdalmas, de az írónő próbál a YA keretei között maradni valamennyire

Értékelés:

Blogturné extra - karakter bemutató: Ilias

Ilias a Néma Mester fia, akit Celaena a sivatagi kiképzésén ismert meg.

A fiú hihetetlenül jóképű, barna bőrű, barna hajú és zöld szemű, mint az apja.

"Hirtelen Celaena megérezte, hogy valaki nézi. Megpróbált nem meglepettnek tűnni, amikor néhány székkel arrébb egy jóképű, lebarnult bőrű, sötét hajú fiatalembert fedezett fel, aki őt figyelte. Pontosabban inkább néha lopva ránézett, mert tengerzöld szeme mindig csak egy pillanatra vetődött az arcára, hogy aztán ismét visszaforduljon a társai felé. Egy szót sem szólt, hanem jelnyelvvel értette meg magát. Tehát ő is csendes orgyilkos.
Amikor a tekintetük összetalálkozott, a fiú elmosolyodott, és kivillantak vakítóan fehér fogai. Na igen, kétségtelenül kívánatos volt – majdnem annyira, mint Sam."


A termete magas, izmos, széles vállú, erős kötésű, a kezét pedig heged borítják, a sok-sok éves kemény edzések nyomai.

"Nem viselt fegyvert, de nem is tűnt úgy, mintha szüksége lett volna rá. Magas volt – még Samnél is magasabb –, széles vállú, erős kötésű, de nem túl izmos. "

"A fiú bólintott, és a szívére tette a másik kezét. Hegek borították, apró, vékony hegek: biztosan már évek óta edz kardokkal és tőrökkel."

Ilias olyannyira próbál az apja nyomdokaiba lépni, hogy minden idejét edzéssel és meditációval tölt, így nem foglalkozik a szebbik nemmel, azok hiába próbálják felhívni magukra a figyelmet. Persze Celaenát azonnal észreveszi:). Ettől függetlenül Ilias szinte testőrként védi az apját és még Celaenát is megállítja, amikor az megpróbál beszélni a Mesterrel.

Celaenának is feltűnik, hogy Ilias vonzódik hozzá, hiszen az eddig megközelíthetetlen fiú néha velük edz - ahogy Celanea megjegyzi: "Egyszer-kétszer Ilias is velük edzett, soha nem túl közel hozzá, de ahhoz elég közel, hogy jelezze, jelenléte nem teljesen véletlen."

Beszélni nem beszél, de kézjelekkel mindig megérteti magát, akár egy egyszerű társalgásról, akár bonyolult katonai manőverről van szó.
Kiváló katona, de a táncparkettet is ugyanolyan ügyes, biztos mozdulatokkal birtokolja. Persze végül kikezd a lánnyal, de hogy végül Celaena enged-e neki, történik-e köztük valami, vagy sem, azt nem árulom el. Olvassátok el a könyvet:).
 

Nyereményjáték:
Egy kis nyomozásra invitálunk benneteket. Minden blogon találtok egy-egy híresebb halál esetet. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik ismert történelmi vagy fikcionális személy az áldozat.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a győzteseknek pedig 72 órája van válasz e-mailt küldeni, ellenkező esetben új nyertest kell sorsolnunk.

Őfelségét mindenki szerette, mégis brutális halált szenvedett üdülése közben. Épp egy hajóútra készült, amikor egy ismeretlen járókelő feldöntötte. Halála azonban a fedélzeten érte, ahol megállapították, hogy pontosan szíven szúrták. Gyilkosa később felakasztotta magát a cellájában. 


A blogturné további állomásai:
Április 16 - Deszy könyvajánlója
Április 19 - Függővég
Április 20 - Kelly Lupi olvas
Április 22 - CBooks
Április 24 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók