KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 5., vasárnap

Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer - Mara Dyer eszmélése


A Könyvfesztiválra jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó egy régóta várt sorozatának az első része, a Mara Dyer eszmélése. Mi is izgatottan vártunk, és most turnéra indulunk Marával és Noahval, hogy velük együtt próbáljuk megfejteni életük nagy rejtélyeit. Március 31 és április 8 között kilenc állomásotok lesz, hogy kicsit megismerjétek Ti is a történetet, mielőtt a polcotokra kerülne, és nyereményjátékunk keretében 3 példányt nyerhettek is a regényből.


Könyvmolyképző Kiadó 2015.
456 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 4,12
Besorolás: YA, paranormális


Mara Dyer azt hiszi, az élete furcsább már is nem lehet, miután egy kórházban tér magához, és nem emlékszik, hogy került oda. Pedig lehet.

Amnéziája ellenére meggyőződése, hogy a barátait megölő, őt viszont titokzatos módon életben hagyó baleset nem egyszerű véletlen volt. Tényleg nem. Nem hiszi, hogy mindazok után, amin keresztülment, lehet még szerelmes. Nagyon téved.




Számomra akkor kezdődött a szerelem Michelle Hodkin debütáló könyvével, amikor először megláttam a sorozat első kötetének animált megjelenési widgetjét. Mindez 2011 tavaszán történt, amikor felvettem a goodreads-es  olvasandó listámra.  A víz alatti fényképezést mindig is csodáltam, és ha könyvborítón találok ilyen képeket, a hatás azonnali: Vedd a kezedbe, olvasd el! A fotósorozat Heather Landis munkája.

Mara Dyer borítója misztikus, sötét hangulatú, éreztem, hogy ez a kisugárzás nem csak a hype-nak köszönhető. Mert hype az volt a könyv körül, szinte minden blogon beleütköztem, és csupa jókat olvashattam róla. A magyar kiadásra 4 évet kellett várni, nem mondom, hogy csendben és türelmesen, de végre itt a megjelenés!

Ki is tulajdonképpen Mara Dyer?
Egyedüli túlélője egy olyan balesetnek, amire egyáltalán nem emlékszik. Elveszítette a barátját és annak testvérét valamint a legjobb barátnőjét egy elhagyatott házban, ahova kíváncsiságból lopakodtak be, és amelynek egy része váratlanul rájuk omlott. Amikor Mara kezd visszaemlékezni néhány bevillanó képre, javulás helyett inkább még nagyobb káoszt érez  a fejében.

Úgy döntenek a családdal, hogy Floridában kezdenek új életet, ahol Mara magániskolába kerül. Itt meg kell küzdenie az "új tanuló" státusszal, a beilleszkedéssel, mindezt úgy, hogy csak egyetlen szimpatikus évfolyamtársa akad Jamie személyében, vannak viszont szemétkedő csajok és irritáló seggfejek. Úgy tűnik ez utóbbiak közé tartozik Noah Shaw is, legalábbis elsőre. De a kutyákat ő is épp úgy szereti mint Mara, és  ez a lánynak kapóra jön a bajban.

Szeretem azokat a könyveket, amelyek az elme valamilyen problémájával foglalkoznak. Az amnézia elég sokszor előfordul a regényekben, ahogy a PTSD is, aminek hatására gyakoriak a hallucinációk és a rémálmok. Mara emlékei lépésről lépésre térnek vissza, leginkább a rémálmai során, ilyenkor flashback jeleneteket olvashatunk a múltból. A feszültség csak úgy árad a történetből, egyrészt a thrillerbe illő események, fordulatok izgatnak halálra a jelenben, másrészt a rémálmok alatti visszaemlékezések borzolják az idegeket a múltból.

Michelle Hodkinról el sem hiszem, hogy debütáló szerző, és ez az első regénye. Az írásmódja nagyon tetszett,  az izgalmas thriller elemeket szépen ellensúlyozta a romantikával. A párbeszédek szórakoztatóak,  kifejezetten illettek a 16-18 éves korosztályhoz. Nem mellőzte a humort sem, bőven lehetett  mosolyogni egy-egy beszóláson.
A karakterekkel kiemelkedően meg voltam elégedve. Valósak, reálisak, szerethetőek, az érzelmek, érzések nem hiányoznak a szereplőkből. Mara egy erős lány, aki képes megküzdeni a tébollyal, szerintem sokkal jobban veszi az akadályokat, mint ahogy elvárható lenne.


Noah = vadi új könyves álompasi a láthatáron! Azon kívül, hogy a szokásos rossz fiús kinézettől kezdve a helyes arcvonásokig mindene megvan,  az első ami eszembe jut róla, az intelligencia. Végig tisztelettel kezeli a kapcsolatát Marával, imádnivaló ezért a tulajdonságáért. Nagyon szerettem a "pengeváltásaikat", mert abszolút egyenlő volt minden vitájuk,  élvezetes szófordulatokkal. No és vele kapcsolatban is fel lehet készülni néhány velős fordulatra. Remekül oldotta meg az írónő a szerelmi szál alakulását, végre nem kell instalove-tól tartani, az érzések abban az ütemben alakulnak, ahogy annak történnie kell.
Jamie-t egy kicsit sztereotip figurának éreztem elsőre, de meg lehet nyugodni, a szarkazmusa egyedivé teszi őt.  Tetszett, ahogy a szárnyai alá vette Marát.
Mara testvéreit meg kell még említenem, bátyja Daniel példamutatóan óvja őt, tisztelem az ilyen testvéri szeretetet, öccse Joseph  jópofa mindentudó kissrác,  aki azért nagyon is aggódik a nővéréért. Jó volt végre egy remek családról olvasni, akik odafigyelnek egymásra.

A történet vége hatalmas függővég, olyan, amitől leesik szegény olvasó álla és epedve várja a folytatást.  Nagyon ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik a borzongós történeteket remek karakterekkel, valódi szerelmi szállal.

Borító: Gyönyörű, a legszebbek közé tartozik nálam.

Kedvenc karakter:  Mara, Noah, Jamie
 
Szárnyalás:  A romantikus szál felépítése.
 
Mélyrepülés:  A gyerekrablás.

Érzéki mérce:  Az utóbbi idők egyik legszebben megírt romantikus jeleneteit kapjuk. Noah !

Értékelés:
Blogturné Extra:
Íme  Mara Dyer történetéhez illő playlist, az írónő válogatása szerint:
Baby Did a Bad Bad Thing (Chris Isaak)
Mad World (Gary Jules)
New Slang (The Shins)
Crazy (Gnarles Barkley)
I Will Possess Your Heart (Death Cab for Cutie)
Hide and Seek (Imogen Heap)
Night Terror (Laura Marling)
Paper Bag (Fiona Apple)
Tymps (Sick in the Head) (Fiona Apple)
Put Your Lights On (Santana)
Lunchbox (Marilyn Manson)
Shadowboxer (Fiona Apple)
Someone to Save You (One Republic)
Demons (Guster)
Down in the Park (Marilyn Manson)
Burden in my Hand (Soundgarden)
Today (Joshua Radin)
Marching Bands of Manhattan (Death Cab for Cutie)
Good Life (One Republic)
Back to Black (Amy Winehouse)
When the Lights Go Out (The Black Keys)
O Saya (A R Rahman & M.I.A.)
Closer (Kings of Leon)
Transatlanticism (Death Cab for Cutie)
Limp (Fiona Apple)
It's All In Your Mind (Beck)
What If You (Joshua Radin)
When the Night Comes (Dan Auerbach)
Hallelujah (Jeff Buckley)
Crosses (Jose Gonzalez)
I Was Broken (written by Marcus Foster, performed by Robert Pattinson)
Say Hello to Heaven (Temple of the Dog)
Killing for Love (Jose Gonzalez)
Criminal (Fiona Apple)
Fast As You Can (Fiona Apple)
Black Dog (Kelli Schaefer)

Nyereményjáték

A Mara Dyer eszmélése egy fontos jelenete a híres Everglades Nemzeti Parkban játszódik, ráadásul a park egy híres faja is nagy szerepet kap benne.

A blogturné minden állomásán egyet találtok a park nevezetes fajai közül. Egy képet is találtok róla, és a posztunkban további segítséget jelentenek a kiemelt betűk is, amelyeket helyes sorrendbe állítva kijön az állat vagy növény neve.
De ez még nem minden! Aki eltalálja, a kilenc állomás fajai közül melyik kap nagy szerepet a regényben, további eséllyel gazdagodik! Jó “vadászatot”!
A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

További állomások:

03/31. – Media Addict
04/01. – Deszy Könyvajánlója
04/02. – Zakkant olvas
04/03. – Tekla Könyvei
04/04. – Always Love a Wild Book
04/05. – Kelly Lupi olvas
04/06. – MFKata gondolatai
04/07. – Könyvszeretet
04/08. – CB olvas


2 megjegyzés:

  1. Helló! A blogturné minden tagjának ajánlójánál olvasom, hogy a könyv megjelenik a Könyvfesztiválra. A Könyvmolyképző oldalán azonban május 22 a megjelenés dátuma. Vagyis akkor nem tudom megvenni a könyvet a fesztiválon, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tudjuk megjelenik, Elit kiadásban, tehát a kiadótól megrendelve és a könyvfesztiválon kapható lesz, könyvesboltokban később. Üdv.

      Törlés

Rendszeres olvasók