KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. május 27., szerda

Sally Green: Half Bad - Fogság

A Cicero Kiadónál jelent meg néhány hete a külföldön már nagy sikert aratott Half Bad sorozat első része a Fogság  Sally Green tollából. 2014-ben a Goodreads év végi versenyén ez a történet bekerült a legjobb debütáló művek döntősei közé, nem véletlenül. Kövesd végig a hat állomásos blogturnét, érdekes véleményeket és információkat olvashatsz erről a különleges könyvről, amiben a fehér nem mindig a jó, a fekete pedig nem egyértelműen a gonoszt jelzi. Izgalomból és feszültségből nem lesz hiány, ráadásként a játékunkon drukkolhatsz a megnyerhető nyereménykönyvért is.

Cicero Kiadó 2015
392 oldal
Fordította: Bosnyák Viktória
Goodreads:
Besorolás: YA, paranormális


nem tudsz írni, olvasni
de a sebeid gyorsan gyógyulnak,
még egy boszorkányhoz képest is
nem bírod ki naplemente után
a négy fal között
gyűlölöd a Fehér Boszorkányokat,
de Annalise-t szereted,
pedig ő is az
tizennégy éves korod óta
ketrecben tartottak
csak meg kell szöknöd
és megtalálnod Mercuryt, a Fekete
Boszorkányt, aki fiúkat eszik
és mindezt még a
tizenhetedik születésnapod előtt
nem nagy cucc

A tavalyi év folyamán gyakran botlottam bele ebbe a könyve a külföldi blogokon, elég nagy volt körülötte a hype. Voltak olyanok, akik a Harry Potterhez hasonlították a történetet, de aki a legkisebb mértékben is erre számít, az csalódni fog. Talán a szerzők tehetségét tudnám egymáshoz mérni, a történetet semmiképp.
Nagyon nehéz szavakba önteni az érzéseimet, amit ez a könyv váltott ki. Elég velős vélemény, ha azt mondom, az idén még nem olvastam jobbat a kategóriájában? Engem az első oldalon levett a lábamról, annyira szuggesztív, erőteljes az írásmód, amilyet ritkán tapasztalok, de nagyon élvezem.
A fülszöveg ugyan hangulatkeltő, de elég keveset árul el a történetből, ezért némi kiegészítésre szükség van. A történet a mai korabeli Angliában játszódik, ahol a az emberek világába beilleszkedve élnek a fehér boszorkányok, kerülve a feltűnést. Mindegyiküknek van valami tehetsége, amit aztán kamatoztathat, ez terjedhet az egyszerű gyógyitalfőzéstől akár a láthatatlanná válásig. Vannak közöttük vadászok is, akik annak szentelik életüket, hogy betartassák a szabályokat és üldözzék a fekete boszorkányokat. Pontos nyilvántartást vezetnek minden egyes utódról, nyomon követik az életüket. Nathan különleges közöttük, anyja fehér boszorkány volt, apja pedig a leghatalmasabb fekete boszorkány. Mivel félvér, a Fehér Boszorkányok Tanácsa nem tudja mire számítson vele kapcsolatban, félnek, hogy az apja vére kerekedik felül, és gonosz lesz ő is. Nathan az édesanyja családjával él, nagyanyjával és három féltestvérével, akik közül Arran nagyon közel áll hozzá. Hiába a család, mégis számkivetettként nő fel, gyakran zaklatják a  fehér boszorkány társai. Végül valódi száműzetésbe kerül, elhurcolják egy istenhátamögötti vidékre és éveken át éjjelente ketrecbe zárva, nappal félholtra verve "edzik".
Közeledik azonban az időpont, amire minden boszorkány vár, 17. születésnapjukon kapják meg az ajándékaikat és onnantól válnak felnőtté. Ezt egy vér szerinti rokon végzi, Nathan célja pedig az, hogy megtalálja az igazi apját, mert ha nem kapja meg tőle az ajándékait, akkor meghal.

A történetet Nathan viszi el a hátán, az első pillanattól nem volt választásom, magával ragadott, vele voltam a legnagyobb szenvedéseiben is, átéreztem minden búját-baját. Hiába nő fel viszonylag biztonságban a nagyanyjánál, apja vére rányomja bélyegét, ez alapján ítélik meg a többiek, kivéve a családját. Arran, a bátyja nagy hatással van rá, ő mondja neki, hogy igazából a tettei számítanak. Hisz benne, és ez sokszor nyújt támaszt Nathan-nek. Olyan kegyetlen dolgokon megy keresztül ez a srác és mégis reményteli marad. A könyv első részében sok a visszaemlékezős jelenet, kialakul a kép Nathan gyerekkoráról. A könyv második felére elég két szó jellemzésként: rohadtul intenzív.
Kell egy kis balance, nagyon aranyos, de nagyon veszélyes szerelmi szál húzódik a történetben. Persze, hogy ismétli önmagát a történelem, és Nathan egy fehér boszorkány lányba szeret bele, Annalise-ba, akinek a családja ráadásul vadászokból áll. Remélem kibontakozik ez a szerelem a folytatásokban erőteljesebben.
A történet karakterei mind jól felépített, átgondolt szereplők.  Mercury, Rose felejthetetlenek,  de Nathan után a második számú kedvencem Gabriel. Ő egy emberi testben ragadt boszorkány, különleges kapcsolat alakul ki köztük Nathan-el. Egy 60 oldal körüli előzmény  novella, a Half Lies szól róla és a testvéréről, milyen jó lenne, ha a kiadó meglepné vele a rajongókat, mondjuk karácsonyra!
Nem tudom eléggé vállon veregetni a szerzőt ezért a világfelépítésért. Imádom a boszorkány témát, remekül beillesztette a mai világba. Szerettem, hogy megkérdőjeleződött a fehér=jó és a fekete=rossz felállás, elmosódnak a határok. Sally írásának stílusa lehengerelt. Erőteljes, mélyen átérezhető izgalmakkal, én egyszerűen faltam a sorokat megállíthatatlanul. Nem volt egy pillanatnyi szünet sem, unatkozásra nincs esély, sodor magával a történet.  Vajon sikerül az apa-fia találkozó, és Marcus hajlandó segíteni Nathan-nek? Ez az, ami csak a legvégén derül ki... Szívből ajánlom fiú olvasóknak is, hiszen könnyen azonosulhatnak Nathan-el. Én mindenesetre körömrágósan türelmetlenül várom a következő részt, ami Vadság címmel hamarosan érkezik!

Borító: Imádom

Kedvenc karakter:  Nathan, Gabriel

Szárnyalás:  A szökés.
 
Mélyrepülés:  Rengeteg a fájdalom.

Érzelmi mérce:  Sok jelenet teszi próbára az olvasó érzelmeit, 15 éves kortól ajánlom.
Értékelés:
Extra: A könyv angliai helyszínei:

Ha megtetszett ITT MEGRENDELHETED!!!

Játék:

Híres boszorkányokat keresünk, filmek segítségével! Van köztük jóságos és gonosz, ezúttal csak annyi a dolgod, hogy felismerd őket a képről és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába annak a filmnek a címét, amiben a képen látható boszorkány játszik! Lesz könnyű, lesz nehezebb, de egyik sem ismeretlen! Sok szerencsét! Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az értesítő e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
05.21 Deszy könyvajánlója
05.23 CBooks
05.25 Könyvszeretet
05.27 Kelly és Lupi olvas
05.29 Függővég
05.31 Always Love a Wild Book

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók