KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. május 23., szombat

John Green és David Levithan: Will és Will (Will Grayson, Will Grayson)


Mi történik, ha két bestseller szerző összefog? Nos, eláruljuk: a Will & Will történik, és persze garantálható a siker. John Green és David Levithan két Will bőrébe bújtak. Will Graysonnak lenni pedig nem is olyan egyszerű - rögtön két szemszögből is megtudjuk ezt.
A Will & Will blogturnéban május 23-tól 12 napon keresztül mutatjuk be a két drusza kalandjait, és ha ügyesen lavíroztok a nyereményjáték musicaljei között, még nyerhettek is a könyvből!

Maxim Kiadó - Dream válogatás 2015. Könyvhét
310 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 3,92
Besorolás: YA, GLBT, realista

Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Elég ritkán kerül sor nálam olyan könyvre, amit két szerző is jegyez, a Will és Will ebből a szempontból máris különleges, az már ráadás, hogy John Green nagy kedvencem volt már korábbról is, tőle sokat olvastam, de David Levithan munkásságát is ismerem, tőle a Nap nap után volt felejthetetlen.
Szerzők
Amit ketten összehoztak ebben a történetben, azt valóban tanítani kellene, de szó szerint! A  középiskolai tananyagba abszolút beilleszthető, ennél jobb könyvet nem tudnék ajánlani az elfogadás/barátság témakörében.
A két szerző áll a történet két Will Grayson-a mögött, a fejezetekben felváltva mesél a két narrátor E/1 személyben. Így azonnal kialakult bennem egy belsőséges viszony mindkét Will-el.
John Green által megformált Will legjobb barátja időtlen idők óta Mini Cooper, aki nagydarab, társaságkedvelő srác  és nyíltan vállalja melegségét. Egy pozitív energiabomba, aki felvillanyozza a környezetét. Will ennek a nyitottságnak pont az ellenkezője, elhatározta már rég, hogy a lehető legnagyobb mértékben a háttérben marad, nem szeret döntéseket hozni, különösen szerelmi ügyekben, bár most ezen a téren fordulni látszik a kocka. Ez a Will ironikus, főleg önmagával szemben, sokszor hangosan nevettem a humorán. Mini Cooper a kedvencem amúgy a könyvben, egyszerűen mesés figura, nagyon eredeti és szeretnivaló srác, aki musicalt ír a saját életéről, bátran kinyilatkoztatva önmagát.
David Levithan Will-je szöges ellentéte az eddigi karaktereknek. Will (2) depresszióval küzd, sajnos gyógyszerekre is szüksége van, antiszociális, nehezen barátkozó. Falakat épít maga körül, ami megvédi az elutasítástól és a megítéléstől. Egyetlen fénysugár az életében a chat-en megismert srác, Isaac, akivel naponta beszél, akibe úgy érzi, szerelmes, és végre sikerül megbeszélniük a személyes találkozót.
A fejezeteket olvasva persze érezhető, hogy hamarosan összefut ez a két szál, ahogy ezt a fülszöveg fel is tárja. Ez a találkozás egy olyan jelenet, ami egyszerre vicces, képtelenség, szívszorító és felejthetetlen minden szempontból. A helyzetkomikum mellett átérzi az olvasó a fájdalmas csalódást is. Ez az a pont, ahol a szereplők megismerik egymást, és a történet új irányba indul, amiről spoilerezés lenne többet mondani.
Az írásmód persze eltérő a két szerzőnél. John Green belevitte Will-be a könyveire jellemző kicsit béna, de nagyon szerethető főhőst, ami itt is működik. Ez a karakter fix pont, de ameddig Mini Cooper féle figurákat ad mellé, sosem lesz unalmas. Tetszett Will apja is, jó volt olvasni a gondolatait. Jane karaktere nagyon illett Will mellé, imádtam a kapcsolatuk fejlődését.
David Levithan Will-je csupa kisbetűvel ír, ezzel is kifejezve a narrátor depresszióját. Meg is volt a hatása, szinte bántja a szemet, mégis együttérzést vált ki, mintsem bosszankodást.
Úgy érzem ez a könyv az egyik legtökéletesebb ábrázolása a barátságnak, annak buktatóit is beleértve. Gondolatokat ad, hat rád, megérinti a szíved-lelked, megmutatja az igazi értelmét a barátságnak. Nincs ehhez tökéletes karaktere szükség, a szerzőpáros  a való életből vett, tökéletlen karakterekkel mutatja meg  az üzenetét, a szeretet, a szerelem nagyon sokféle lehet. Szükségünk van egymásra, az elfogadásra, a szeretetre, tegyük élhetőbbé a világot.
Nem tudom elégszer ismételni, mennyire ajánlom mindenkinek ezt a könyvet.

Borító: Hááááát....

Kedvenc karakter:  Will,Will, Mini Cooper

Szárnyalás:  A MUSICAL!!!!
 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  A meleg vonaltól nem kell tartani, ha ez amúgy gond lenne, 15 éves kortól ajánlom.

Értékelés:

Ha megtetszett a képre kattintva kedvezményesen megrendelhetitek!
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Blogturné Extraként nézzétek meg a legjobb fanmade videót:

Nyereményjáték

A Will & Willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat.
Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, Ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában. Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, és a darab címét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
05.24. - CBooks
05.25. - Angelika blogja
05.27. - Dreamworld
05.28. - Tekla könyvei
05.29. - Könyvszeretet
05.30. - Media Addict
05.31. - Zakkant olvas

1 megjegyzés:

  1. Hát nem is tudom, nekem ez a könyv már túl liberális. :D Olvastam már mindkét írótól, tudom, hogy David Levithan ilyen, de ennyi meleg egy könyvben nekem egy kicsit sok.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók