KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 23., kedd

Mindee Arnett: The Nightmare Affair - A Rémálom-ügy (Akkordél Akadémia 1.)


Porka világa nem azért érdekes, mert emberek ablakán mászik be, beférkőzik az álmaikba, és a rémálmaikból táplálkozik. Hanem mert egy ilyen alkalommal valami egészen szokatlan történik vele, egy gyilkosság szemtanúja lesz. Senki sem szereti a rémálmokat, de ezúttal nem kell félnetek, végig ébren leszünk. Ezen a hat állomásos turnén megismerhetitek milyen egy Rémálom világában élni.
Lépj be velünk a rémálmok világába, kövesd a blogturnét, és nyerj!
Könyvmolyképző Kiadó, 2015
344 oldal
Fordította: Mesterházy Mónika
Goodreads: 3,84
Besorolás: YA, fantasy

A tizenhat éves Porka Evergím késő éjjel betör egy házba, de nem azért, mintha bűnöző volna. Nem: Porka egy Rémálom.
Szó szerint.
Nem elég baj, hogy ő az egyetlen Rémálom az Akkordél Akadémián, a mágusfajták bentlakásos iskolájában, és kénytelen hírhedt anyja árnyékában élni, de mikor betör Eli Bookerék házába, minden sokkal bonyolultabbá válik. Eli nagyon jóképű, ezért a mellkására ülni és az álmaiba hatolni már nem is lehetne kínosabb.
Pedig az lesz.
Eli egy gyilkosságról álmodik. A helyszín az Akkordél.
Nem sokkal később az álom valóra válik. Porkának most már követnie kell a nyomokat – részint Eli álmain belül, részint odakint –, hogy megállítsa a gyilkost, mielőtt további embereket ölne meg. És mielőtt az illető rájönne, miben sántikál Porka, és kiválasztaná soron következő áldozatául…


Ezzel a könyvvel elég furcsán kezdődött a kapcsolatom. Amikor először szóba került, hogy turnézhatunk vele, se a címe, se a borítója nem fogott meg, túl is léptem rajta. Egészen addig, ameddig újra elő nem került, mert Fummie olyan lelkesedéssel kampányolt mellette, hogy nem lehetett figyelmen kívül hagyni:). Így újra ránéztem a könyvre, elolvastam a fülszövegét, ahol is felfedeztem, hogy a történet egy iskolában játszódik, ráadásul egy bentlakásos iskolában és az itt játszódó a történetek pedig tudvalevőleg a gyenge pontjaim közé tartoznak, így nem tudtam ellenállni sokáig:).
Aztán persze jöttek a vegyes vélemények. Egyik bloggertársam imádta, a másik alig várta, hogy vége legyen, mert úgy kínlódott vele, így egy picit izgultam, amikor hozzákezdtem, hogy mennyire fog bejönni nekem ez a történet.

Porka azonban nagyon megdolgozott azért, hogy megkedveljem őt magát és a történetét is, annak ellenére, hogy klisé klisé hátán aztán van itt bőven.
Adva vagyon egy akadémia, ahol a különböző természetfeletti fiatalok tanulnak. Vannak itt boszorkányok, varázslók, tündérek, sellők, vérfarkasok, démonok, rémálmok és még sok minden más. Persze klikkesedés van minden szinten, vannak elitebb és póriasabb lények és persze mindennek a legalján ott vannak a félvérek. Porka ide tartozik, mert csak az anyja természetfeletti lény, egy Rémálom, de az apja "sima" ember.
És mit is jelent Rémálomnak lenni? Ezt Porka szavaival idézném fel:

"Anyám azok közé a mitikus lények közé tartozik, akik ráülnek az alvó ember mellkasára, és rossz álmokat okoznak neki, amiből levegőért kapkodva ébred fel. Egyes történetek szerint a Rémálmok démonok (nem igaz), mások szerint viszont „banyák”, ijesztő öregasszonyok, akik az erdőben élnek, és eltévedt gyerekeket rabolnak el, hogy megfőzzék őket vacsorára (sokkal közelebb áll az igazsághoz, bár nem tanácsolnám, hogy ezt anyámnak mondja valaki).
Csak hülyéskedek. Moira Nimue-Evergím nem eszik gyerekeket, csak az álmok anyagát – a fiktuszt. A Rémálmok, köztük én is, álmot falnak, hogy életben maradjanak."


Főhősnőnk egy álomfalása közben az iskola új, dögös tanulóját veszi célba, akivel az álomban egy gyilkosság szemtanúi lesznek, így felkeltik az iskola vezetése figyelmét és felkérik a két fiatalt, hogy segítsenek leleplezni a gyilkosságot és ami még mögötte van.
Porka pedig lelkesen mutatja be nekünk a suli életét, miközben nyomoznak. A tanórákat, a bált (ami persze itt se maradhat el), a rangsorvitákat - miért kell mindig a legszebb lánynak lennie a legszemetebbnek?:) és persze a jó öreg szerelmi háromszög sem maradhat el. A két fiú mindegyike persze 10 pontos és tökéletes ellentétei egymásnak, ahogy egy ilyen szerelmi gubancnál ez elvárható.
De nem is ez zavart igazán, mert ezeken túl tudtam lépni. Ami jobban zavart, hogy az írónő nem mert nagyot lépni. Mi, tapasztalt olvasók hamar rájövünk, hogy ki állhat a dolgok hátterében és sajnos a tippünk igaz is lesz. Amit nagyon sajnálok, mert nincs is annál izgalmasabb, amikor olyan csavarok vannak a történetben, amivel egészen az utolsó lapokig sejtésünk sincs, hogy ki a gonosz, ki követi el a rémségeket. Itt azonban az írónő nem merte? nem akarta? ezt meglépni és ezt nagyon sajnálom.
A történetet szerintem minden téren Porka viszi a hátán, imádtam a laza stílusát és ahogyan mindent rengeteg humorral kommentált, ez amellett, hogy különleges lény volt, még egyedibbé tette őt.
Három dolog kapcsolódik hozzá, ami még így pár nappal a könyv befejezése után is megmaradt bennem.
Az egyik az édesanyjával való kapcsolata. Kicsit Rose (Vámpírakadémia) és az anyja kapcsolatára emlékeztetett. Moira eleinte nem tud mit kezdeni a lányával és kicsit(??) távolságtartó, de később a kapcsolatuk eléggé szoros lesz és én ezt nagyon imádtam. Szívesen olvasnék később arról, ahogy közösen dolgoznak valamilyen ügyön, mert nagyon ütősek lehetnének együtt!
A másik, amit szerettem, az Porka legjobb barátnője, Szeléna, aki már a stílusával is levett a lábamról - egy földöntúlian gyönyörű szirén, aki úgy harcol a szirének tárgyiasítása ellen, hogy fiúsan öltözik:). Kész voltam tőle:).
A harmadik dolog pedig a Porka és Lance közötti csatározások. Lance az iskola egyik menő fiúja, az apja szenátor, így bármit megengedhet és meg is enged magának. Porkát lenézi, folyamatosan viccet próbál a lányból csinálni, de főhősnőnk ezt nem hagyja, így elég kemény adok-kapok játék veszi a kezdetét. Ezt talán jobban élveztem, mint bármelyik szerelmi szálat a regényben:).
A szerelmi szál pedig - igen, nem árulok el vele túl sokat - kiszámítható. Már az első pillanattól érezhető, hogy ki lesz Porka "igazi" párja, így az írónő hiába tette bele a "háromszög" másik felét, szerintem nem tudta megalkotni a másik felet valódi ellenfélnek.
De ami az igazi problémám volt a regénnyel, az a fordítás. Sok író használ "beszélő" neveket és tudom, hogy ezt nehéz átfordítani a mi nyelvünkre úgy, hogy a vicces és érdekes mivolta megmaradjon. Itt a fordító megpróbálkozott vele, de számomra inkább kínos lett a végeredmény, mint használható. Azt még megértettem, hogy a Dusty-ból Porka lett, de például az Everhart-ból miért lett Evergrím? A Velő, Betánia nevekről már nem is szólok. Egy szó tetszett nagyon, a Csirkery, mint városnév, ezt szerintem örökre megjegyeztem:), de azt meg elkutyulták azzal, hogy Chirkery lett belőle egy idő után...

A nyomozás és a végső összecsapás azonban izgalmas volt, élveztem minden pillanatát és látszott, hogy az írónő sokat foglalkozott a háttérvilággal - bár az is igaz, hogy egy-egy ismertebb regénnyel vagy sorozattal a hasonlóság azért átütött a történeten.

Őszínte leszek, én rosszabbra számítottam, mint amit kaptam, hiszen a szereplők viccesek és szerethetőek, a történet lekötött végig, a bentlakásos természetfeletti iskola érdekes és az írónő tudott beletenni pár olyan újdonságot is, amit máshol még nem olvashattam. Sajnos a fordítás nálam sokat rontott a végső megítélésen, ahogy a sok klisé is.
És kiknek ajánlom? Akik szerették a Hex Hall-t, vagy bármilyen másik, bentlakásos iskolákban játszódó, természetfeletti lényekről szóló történeteket, azoknak ezt a regényt érdemes elolvasni.

Borító: Nem vagyok tőle elájulva, biztos, hogy nem venném le ez alapján a könyvet a polcról.

Kedvenc karakter: Porka, Eli, Szeléna, Moira, Lance

Szárnyalás: az álomfalás

Mélyrepülés: a fordítás

Érzelmi mérce: vannak benne aranyos jelenetek, de minden szigorúan a YA keretein belül

Értékelés:


Nyereményjáték
Porka számára fontosak az álmok, hiszen abból táplálkozik. Mivel főhősünk egy Rémálom, most mi is azokat keressük. Minden blogon találtok egy képet a leggyakoribb rémálmokkal, és ki kell találnotok, mi lehet az. Aztán már nincs más dolgotok, csak beírni a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő sorába, és máris esélyetek van megnyerni a könyv egy példányát.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


A blogturné további állomásai:
Június 19 - Dreamworld 
Június 23 - Kelly Lupi olvas
Június 25 - Bibliotheca Fummie
Június 27 - Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók