KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. július 6., hétfő

Gilbert Adair: Álmodozók - Budapest Pride Blogturné

2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.
A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.
A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben.A turné időpontja: 2015. július 3-12.

Ulpius-Ház 2004.
222 oldal
Fordította: Feig András
Goodreads: 3,71
Besorolás: adult, realista, történelmi, LMBT

Világszerte nagy sikert arató könyv, melyből Bernardo Bertolucci készített hasonló kritikai elismeréssel fogadott filmalkotást. Gilbert Adair regénye 1968 tavaszán játszódik, Párizsban. A város ébredezik téli álmából, s a levegőben ott a társadalmi és politikai megújulás titokzatos szelleme… Théo azonban ikertestvérével, Isabelle-lel és amerikai barátjukkal, Matthew-val együtt, csak egy másik fajta, függőséget okozó álomra tud gondolni: a Cinémathcque Française-be járnak filmet nézni. Mozimán társaikkal együtt estéről estére elfoglalják helyüket a legelső sorban, és telhetetlenül bámulják a hatalmas, fehér vásznon villódzó képeket. Amikor a francia kormány a Cinémathcque bezárásával megfosztja őket állandó programjuktól, Théo, Isabelle és Matthew lassanként tulajdon, hermetikusan zárt világába vonul vissza, a rögeszmés játszmák, megpróbáltatások, megalázások és szexuális játékok levegőtlen univerzumába, amelyben ugyanolyan nemtörődömséggel szabadulnak meg ruháiktól, mint gátlásaiktól. A szédítő szabadesésnek csak az vet véget, hogy a külvilág tragikus módon betör lefüggönyözött lakásukba, s az elmebajt még nagyobb tébollyal tetézi.

A történet először A szent ártatlanok címmel jelent meg 1988-ban, de a szerző nem igazán volt elégedett az eredménnyel. Miután évekig nyaggatták a filmes jogokért, végül Bernardo Bertolucci-nak mondott igent, és átírta a regényt 2001-ben, akkor adta az új címet neki. A filmhez is a szerző írta meg a forgatókönyvet, ami - mint írja - szándékosan nem a könyv adaptációja, mint ahogy a könyvet sem azért írta át, hogy a  filmváltozathoz igazodjon. 
Miután elolvastam a könyvet, megnéztem a filmet is, és baromira elcsodálkoztam, hogy alapvető dolgokban eltér, ami igazából a botrányosságát adja a történetnek. A kerettörténet ugyanaz, 1968 tavaszán indul a történet, egy párizsi 17 éves ikerpár, Théo és Isabelle filmmániások, minden szabadidejüket a moziban töltik, az első sorban, a lehető legközelebb a vászonhoz. Hozzájuk csapódik az amerikai Matthew, aki  18 éves és franciát tanul Párizsban, a film hozza össze ezt a társaságot. Ez az alapszituáció rögtön a szívembe zárta ezeket a fiatalokat, hiszen azonnal visszarepített a fiatal éveimbe, amikor a múlt században, nyolcadikos úttörőként képes voltam rajtitkári posztomat kihasználva Filmes szakrajt létrehozni, és ezen belül is a Kopaszkutya örsöt. (nem röhögni!!) Komoly dolognak számított ez, szervezőképességem már akkor is megmutatkozott: megtaláltam a módját, hogyan lehet moziba járásra használni az úttörő mozgalmat. De vissza a könyvhöz!
Az ikerpár meghívja magukhoz vacsorázni az amerikai fiút, aki a szülőknél is bevágódik, nem is engedik haza, a vendégszobában szállásolják el. Éjjel a mosdót keresve döbbenten látja, hogy az ikerpár meztelenül összegabalyodva alszik Théo szobájában. Másnap a szülők elutaznak, és a fiatalok úgy döntenek, együtt maradnak a lakásban, amíg a politikai viszonyok miatt bezárt kedvenc mozijukat újra kinyitják. Matthew mindkét testvért csodálja, imádja a filmes játékaikat, ahogy egy-egy mozdulatba játékot visznek, és ki kell találniuk, melyik filmről van szó. Ennek egy változatát én is alkalmazom itt-ott, a szituációhoz kapcsolódóan idézeteket mondok filmekből, és bizony lelki társnak tartom, aki vágja miről van szó. A könyvbeli játékban  aki nem tudja a választ, zálogot kell adnia, és az ikerpár nem szívbajos, szexuális kérések is teljesülnek a zálog kiváltásaként. Matthew kisebb tiltakozások és ellenállás után mindenbe belemegy, hetero és homoszexuális "játékokba" is. 
Mindeközben zavargások folynak Párizs utcáin, ami csak akkor tudatosul bennük, amikor betörik a lakás ablakát az utcai harcok hevében. Mintha idegenek lennének a saját városukban, úgy csodálkoznak rá az eseményekre, melyek végül megváltoztatják az életüket.
Az író stílusa igazán különleges, merész, de végig szépirodalmi stílusú, remek hasonlatokkal, leírásokkal. Tökéletesen visszaadta a franciákra oly jellemző lazaságot és szabadságvágy érzetét. Mindezek mellett olyan témákhoz nyúlt, ami erős érzelmeket vált ki az emberekből. Megpróbálta ábrázolni azt a helyzetet, amikor a megszállott emberektől elveszik a játékukat, és kénytelenek valami mást kitalálni, amivel elszórakozhatnak. A szexualitást szabadon, a tabu témákat sem kerülve,  merészen kezeli.
Érezhetően három részre tagolódik a történet, az első részben megismerjük a szereplőket és a mozihoz való vonzódásukat. A második rész a lakásban töltött heteket írja le, nyílt, grafikus eszközökkel. Végül a harmadik részben bekapcsolódnak a szereplők Párizs zavargásaiba, rohannak az utcákon és próbálják megérteni, miről is van szó.
Párizs, mint helyszín, alapjában véve imádnivaló, de én nagyon szerettem a belvárosi lakást is. Egy nagypolgári sokszobás lakásról van szó, ahol az ikrek valóban elkülönültek a szülőktől, külön fürdőszobával, saját lakrészük volt. Persze később birtokba vették az egész lakást. 
Nagyon tetszett az ikrek egymás iránti szeretete. Itt nem a szexuális kapcsolatra gondolok, hanem ahogy egymásra tekintettek, ahogy ők ketten egyek voltak, egy egész két fele. Közös szenvedélyük a testvériségen túl is összekovácsolta őket. Ebbe a szimbiózisba csöppent bele Matthew, akit mindketten imádtak, és aki, ahogy a szerző fogalmaz, egy mártír angyal.
Gyorsan olvasható a történet, talán túl rövid is, szívesen olvastam volna tovább, mint egyetlen délután. Mindenképpen ajánlom hozzá a filmet is megnézésre, bár mint említettem, nem azt kaptam, amit vártam a könyv alapján. Néhány részlet kísértetiesen egyezik, de néhány alapvető elem szögesen eltér, de arra nagyon jó, hogy a szereplők megszemélyesüljenek, a történet életre keljen. A könyvben és a mozis változatban is furcsa volt, hogy a francia szövegeket, verseket, dalokat nem fordították le.
Összességében mindenképp egy jelentős és emlékezetes  elemmé vált az olvasásaim között, de néhány részletével nem értettem egyet, így kedvencemmé nem vált.
 
Borító:  Filmből vett jelenet, kicsit átszínezve.

Kedvenc karakter: Mindenki

Szárnyalás: Imádtam a filmes utalásokat, és a hozzá kapcsolódó játékot!

Mélyrepülés:   a kakis dolgok


Érzelmi mérce: A könyv és a film is szigorúan 18 éven felülieknek szól.
Értékelés:

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el, 1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.
Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál.
Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!


Kelly kedvenc LMBTQ sztárja
 COLTON HAYNES

Egyáltalán nem izgat az identitása, nekem akkor is ő Travis Maddox a fejemben. Nézzétek meg a pinterest oldalamról az ő tábláját, remek képeket gyűjtöttem össze:

https://www.pinterest.com/kellyolvas/colton-haynes/

Azért szeretem őt, mert  imádja a rajongóit, rendszeresen hírt ad magáról, állatbarát, remek színész. Maximálisan támogatja a családját, a meleg bátyját, imádja az unokahúgát. Kívánok neki rengeteg jó szerepet, sikereket, Oscart!
(nézzétek azokat az édes szeplőket!!!!)


a Rafflecopter giveaway

További állomások:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók