KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. augusztus 2., vasárnap

Paolo Bacigalupi: A kételygyár


A Gabo kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban Paolo Bacigalupi új thrillere, ami a Kételygyár címet viseli. A főhősnő, Alixis szembesül az igazsággal, hogy amiben hitt minden hazugság és egy összeesküvés közepén találja magát.

Tarts te is velünk a négy állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz ennek a hátborzongató valóságnak. Vagy mégsem az?

Gabo SFF, 2015
394 oldal
Fordította: Horváth Norbert
Goodreads: 3,28
Besorolás: YA

Azt hiszel el, amit csak akarnak!

A kamasz Alixnek egy jómódú amerikai család tagjaként nincs túl sok problémája, egy nap azonban felkeresi egy titokzatos srác, aki azzal szembesíti, hogy minden, amit az életéről tud, hazugság. Apja abból szerzi pénzét, hogy hiányosan tesztelt gyógyszereket forgalmazó gyárakat véd az áldozatok követeléseivel szemben. Alixnek számolnia kell a lehetőséggel, hogy az eszes és vonzó idegennek, aki egy fiatalokból álló radikális aktivista-csapat feje, talán igaza van, és az események felgyorsulásával el kell döntenie, hogy lebuktatja-e azt az embert, aki felnevelte és mindent megadott neki.

Paolo Bacigalupi A felhúzhatós lány és a Hajóbontók után ezúttal egy thrillerrel jelentkezik, amelyben nagyon is aktuális kérdéseket feszeget.


A furcsa nevű Paolo Bacigalupival először a Hajóbontók regénye révén kerültem kapcsolatba. A könyv fülszövege érdekesnek tűnt, a könyvet be is szereztem, bár a mai napig nem jutottam el odáig, hogy elolvassam.
Aztán megjelent itthon egy újabb YA regénye, aminek a már a címe is érdekesnek tűnt, a fülszövege pedig egyenesen azért kiabált, hogy ezt most ne hagyjam ki.

A történet főhőse Alix, egy nagyon gazdag család egyik gyermeke, mindene megvan, amit csak szeretne. Nincs elnyomás alatt, nem bántják, nincs különleges képessége, úgyhogy nagyjából ki is lóg a sok YA regény főhőse közül:).
Viszont van egy nagyon híres, gazdag és rettentően elfoglalt édesapja, aki a lánya tudomása szerint PR dolgokkal foglalkozik.
Egy szép napon Alix iskolájánál feltűnik egy fiú,  Moses, aki előbb összeveri az igazgatót, aminek csak Alix lesz a szemtanúja, majd pedig egy kisebb "terrorakciót" hajt végre, ami persze már jóval nagyobb nyilvánosságot szerez. Kiderül, hogy a fiú ezzel Alix figyelmét szeretné magára vonni, mert rajta keresztül szeretné "elkapni" a lány apját, aki állítólag nem csak PR dolgokkal foglalkozik, hanem valójában a legnagyobb gyógyszergyártó cégek simlis ügyeit védi, illetve mossa tisztára azokat.

Meg kell hagyni, a regény témaválasztása a YA világában egyedi. Ilyen történetekről már olvashattunk, de legnagyobb részt csak a felnőtt krimik világában. Itt viszont az író gondolt egy merészet és a fiatalokat próbálta megfogni ezzel a témával.
A gyógyszerek kifejlesztése és forgalmazása hatalmas üzlet és óriási pénzek forognak kockán. Rengeteg ember életét mentik meg, vagy csak teszik jobbá, de időről-időre kiderül, hogy egy-egy gyógyszernek halálos mellékhatása lehet. Ezt azonban sok cég megpróbálja elmismásolni a nagyobb haszon reményében. Alix ebbe a világba kerül bele, Moses és a többi radikális fiatal segítségével. Nagyon élveztem, hogy már az elejétől fogva akciódús a történet, nem éreztem sehol sem üresjáratot. A kis ellenálló csapat tagjai szinte mind profik, zseniális ötleteik vannak, csak egy a probléma: gyerekek. Hiába van pénzük, hiába vannak ügyes ötleteik, nincs tapasztalatuk, így nincsenek könnyű helyzetben, ha fel akarnak lépni Alix apjával és a gyógyszergyárakkal szemben. Ezért bevetnek mindent, amit csak tudnak, köztük a szexi Mosest is, hogy megszerezzék Alix segítségét.
És itt el is jutottunk a regény egyik fő problémájához, a főhősnőhöz, akin nagyon nehezen tudtam csak
kiigazodni. Eleinte sajnáltam őt, mert nem volt könnyű helyzetben. Egyrészt ott van a családja, a hőn szeretett édesapja, édesanyja és az öccse, akiket egy perc alatt képes lenne a média tönkretenni és besározni, ráadásul a saját egzisztenciáját (a családjáéval együtt) tönkreteheti, ha a radikális fiatalokkal tart.
És a másik oldalon pedig ott van, hogy az igazságot a napvilágra hozzák. Neki van lehetősége segíteni, hogy a sok mocskos dologra fény derüljön, a fiatalok megkaphassák az elégtételt a szüleik haláláért és hogy a gyógyszergyárak megbűnhődjenek azért, amit tettek.
Elviekben minden könnyűnek tűnik, de elgondolkoztatok azon, hogy Ti mit tennétek, ha választani kellene a családotok és sok ember élete között? Ugye, hogy nem egyszerű?
Alix is megkínlódik a döntésével és nem is ez volt vele a problémám. Hanem a végtelen naivitása más dolgokban. Adva van egy fiú, aki megver egy tanárt, aki majdnem tönkretesz egy iskolát, aki bevallja, hogy jó ideje figyeli a lányt, de a lány mégis beengedi őt totál ismeretlenül a házába, az éjszaka közepén, miután a srác ismét csak kukkolja őt az ajtóüvegen keresztül. Nooormális ez a lány? Értem én, hogy a YA történetek alapszála, a "titokzatos, veszélyes idegen", aki persze mindig jóképű és ezáltal "biztos", hogy nem fog bántani. De könyörgöm, ne ezt sújkoljuk bele az ifjúságba! Főleg ne ebben a világban! Ráadásként ez a fiú elrabolja, fogva tartja, a lány pedig mit tesz? Természetesen azonnal beleszeret.
Ez pedig a második problémám. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány férfi író tud jó szerelmi szálat írni YA könyvekben - mármint azokban, amelyeket eddig olvastam. Sajnos Paolo Bacigalupi nem tartozik ezen írók közé. Tudom, hogy egy alap YA könyvben kell lenni egy szerelmi szálnak, hiszen a lányok azok, akik leginkább olvassák. De ami nem megy, azt ne erőltessük. Itt én semmi mást nem éreztem a két főhős között, mint egyrészt egy aprócska "Stockholm-szindrómát", ahol a lány beleszeret a fogvatartójába, másrészt pedig rengeteg kémia nélküli szerelmi jelenetet.
Kedves Paolo! Hidd el, hogy ez a könyv szerelmi szál nélkül is nagyon jó lehetett volna!
Hiszen az alaptörténet nagyon jó volt. Az író ügyesen, elgondolkodtatóan írta le egy izgalmas YA thriller köntösébe belebújtatva azt, ami a mai világban igenis, óriási probléma. A gyógyszergyárak monopóliumát és hogy vajon, amit agyonreklámozva megveszünk, beveszünk és használunk, az vajon mennyire jó?
Ki a fontosabb? Az a 70%, akin segít egy gyógyszer vagy az a 30%, aki belehal? A regényben ehhez számos nagyon jó gondolatot kapunk, egyet meg is osztok veletek:

"Ha valaki besétál egy iskolába, és lelő egy csomó gyereket, gyilkosnak hívják. De ha egy igazgató vagy, aki még három évig piacon tart egy koleszteringyógyszert, ami ötvenezer embernél vezetett halálos infarktushoz, bónuszt kapsz, és a Forbes címlapjára kerülsz."

Főhőseink pedig megpróbálják felvenni a harcot, de hogy sikerrel járnak-e? Erre nem válaszolok, a regény vége erre részben választ ad. De miért csak részben? Mert én, miután befejeztem a könyvet, picit lezáratlannak éreztem a történetet. Olyan volt, mint egy sorozat, egy trilógia kezdőkötete. Megismertük a szereplőket, felvezették a problémát, kialakult a konfliktus, majd jött egy részeredmény, de számomra ez korántsem megnyugtató befejezés volt, így szívem szerint várnám a folytatást. De ez egy stand alone könyv, nincs folytatása. (megnéztem a GR-n, ott se jelzik, hogy lenne több része, amit nagyon sajnálok).
  

Összességében azt mondom, hogy az alapötlet nagyon jó volt, nagyon aktuális problémákról, ügyesen, elgondolkodtatóan megírva, de számomra olyan kisebb-nagyobb hibákkal, ami miatt sajnos nem tudom megadni a maximális pontszámot.
Borító: Szerintem nagyon jól sikerült, tökéletesen visszaadja a történet lényegét
 
Kedvenc karakter: az aktivista csapat tagjai, nem nevesítek senkit, mert mindegyiket imádtam. Végtelenül jól megírt karakterek, akikről szívesen olvasnék akár külön-külön is egy-egy regényt.

Szárnyalás: a merész témaválasztás

Mélyrepülés: a szerelmi szál

Érzelmi mérce: hááát, nem ez a regény erőssége. Sok minden történik, de nem lesz ettől a regény korhatárhoz kötött

Értékelés:

Nyereményjáték:
A kételygyár blogturné sem maradhat nyereményjáték nélkül! Ha ügyes vagy, megnyerheted a 3 nyereménykönyv egyikét. De vigyázz, nem lesz könnyű dolgod, ahogy Alixnek sem volt a könnyű felderíteni az igazságot. A turné minden állomáson egy nagy gyógyszergyártó logóját találod. Nincs más dolgod, mint kitalálni, melyik gyárról is van szó, és a nevet beírni a Rafflecapter doboz megfelelő sorába. (Az emblémák és képek nem képviselik a regény tartalmát, kizárólag a nyereményjáték célját szolgálják!)
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít. A nyerteseket e-mailben értesítjük, amennyiben nem jelentkeznek 72 órán belül, új nyertest sorsolunk.


A blogturné további állomásai:
Július 27 - Tekla könyvei
Július 30 - Könyvszeretet
Augusztus 2 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók