KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. augusztus 1., szombat

Nicholas Sparks: Eltékozolt évek - The Notebook #2


A General Press Kiadónál jelenik meg immár harmadik kiadásban Nicholas Sparks: Eltékozolt évek című műve, amit az óriási sikerű Szerelmünk lapjai folytatásaként jegyeznek. Noah és Allie legidősebb lányának, Jane-nek a házassága forog kockán, amit férje nagy elszántsággal igyekszik rendbe hozni. Vajon sikerül, ha épp lányuk váratlan esküvőjét kell egy hét alatt tető alá hozniuk? Tarts velünk a három állomásos blogturnén, esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

General Press Kiadó 2015.
248 oldal
Fordította: Nagy Ágnes Karolina
Goodreads: 3,98
Besorolás: romantikus

Wilson Lewis egy átlagos augusztusi napon, miután hazaért a munkából, mit sem értve figyeli felesége csalódott arcát. Hiába próbálkozik: talán fodrásznál volt az asszony, talán valami felbosszantotta; nem jön rá, mi lehet az oka. És azt sem tudja mire vélni, amikor lefekvéskor Jane sírva fakad.
Wilson megfeledkezett a házassági évfordulójukról. A huszonkilencedikről.
És ezzel egy olyan úton találja magát, ahol azelőtt még nem járt, az első tétova lépéseket újabbak követik; a tét a házassága. Ahogy végiggondolja eddigi életüket, látja a küzdelmes éveket, az otthonteremtés, a gyereknevelés nehézségeit, a szükségszerű eltávolodásukat, de felrémlik előtte a kezdet is, amikor a zuhogó esőben belefeledkezve gyönyörködött a majd harminc évvel ezelőtti Jane arcában. Wilson talán már nem is emlékszik, hogyan kell egy nő szívét meghódítani, de most, ha meg akarja menteni a házasságát, nincs más választása.Nicholas Sparks megható regényében ismét a szerelem mindenhatóságáról ír - a Szerelmünk lapjai című könyvéből ismert Noah Calhoun és családja életét továbbszőve -, arról, hogy ha igazán akarjuk, sosem késő megváltoztatnunk a sorsunkat.

Romantikus lelkek közül kevesen vannak olyanok, akik nem olvasták a Szerelmünk lapjait, vagy ne látták volna a belőle készült nagy sikerű filmet. Már ebből a történetből is kiderült, hogy Noah és Allie házasságából több gyermek is született, elsőként a gyönyörű Jane. Az ő házassága került 29 év után válságba, ami arra készteti a férjet, hogy bizony újra meg kell keresnie az utat a felesége szívéhez, hiszen minden jel ellenére töretlenül szerelmes az asszonyába.
A férj, Wilson Lewis meséli a történetet, megannyi visszaemlékezés alapján alakul ki az olvasóban a kép, ami tulajdonképpen elég tipikus. Egy jó férjnek zsigerből eredő késztetése az otthonteremtés, és a megfelelő anyagi háttér biztosítása a családnak. Ez általában áldozattal jár,  túlóra vállalással, vidéki utakkal, amik persze törvényszerűen azokra a napokra esnek, amikor a gyerekeknek sportmeccse  vagy színielőadása van, esetleg épp a születésnapja. Nos, vannak olyanok, akik egyszerűen nem tudnak leállni, nem vesznek ki szabadságot, csak pörgetik a mókuskereket. Lehet, hogy elérnek bizonyos társadalmi elismerést, anyagi javakat, de közben eltávolodnak a családjuktól, a gyerekeiket  szinte nem is ismerik. Wilsonra tökéletesen ráillik ez a karaktertípus, neki 29 év kellett ahhoz, hogy egy elfelejtett házassági évforduló kapcsán rádöbbenjen, mit mulasztott el az évek során.
Először bizonytalanul, majd lassan, nagyon lassan kezdi építeni magában a tervét, és gyűjti az ötleteket, hogyan változtasson, hogyan hódítsa meg újra Jane-t. Nagyon jó a viszonya apósával, Noah-val, aki ebben a regényben az elsőszámú mellékszereplő, és még mindig hatalmas arc. A feleségével annak utolsó éveit együtt töltötték Creekside-ban, és ő azóta is ott él, egy gyönyörű hattyú etetésével tölti a napjait, ami megnyugtatja. Wilson tőle is tanácsot kér és kap is, a nagyszerű visszaemlékezések sok ötlettel szolgálnak. A férj készülődik valami nagy meglepetésre...
Hirtelen azonban Wilson és Jane kissé góthos kinézetű és hangulatú lánya bejelenti, hogy néhány napon belül férjhez megy. A világ tótágast áll, és innentől egy napokon át tartó emberfeletti szervezés veszi kezdetét, ami ahelyett, hogy nagyobb zűrt okozna, inkább összekovácsolja a családot.
Jane karaktere kinyílik, napról napra egyre izgatottabban vesz rész az előkészületekben, és meglepődve tapasztalja, hogy Wilson félretéve a munkát, szabadságot vesz ki és olyan dolgokat szervez meg, ami lehetetlennek tűnik elméletileg és gyakorlatilag egyaránt.
Nagy szerepet játszik a történetben Noah régi háza, ugyanis ez lesz az esküvői helyszín. A ház azonban elhanyagolt, hisz Noah Creekside-ban él régóta. A munkálatok során emlékek tömkelege kerül elő, fájó és vidám perceket okozva. A rózsalugas helyrehozatala volt az egyik legszebb momentum a történetben, és egyben a legfájóbb visszaemlékezés is arról, valójában hogyan keletkezett az öt szívből álló rózsakert. Valahogy ezt a részt szerettem a legjobban a könyvben, jó volt olvasni, ahogy újjászületik minden, ha sok ember összefog, akkor csodára képesek.

Természetesen Nicholas Sparks stílusát ebben a regényében is élvezheti az olvasó, gyönyörű leírásokat olvashatunk a helyszínekről, remek mini utazásokat tehetünk a múltba, és megkapjuk fő mondanivalóként a szeretet mindenható erejét.  A szerelem egy olyan hatalom, ami képessé tesz visszaszerezni az elveszettnek hitt érzéseket. Hinni kell benne és ez legyőzhetetlenné tesz.
Minden házasságban élő embernek olvasnia kéne ezt a történetet, úgyhogy hölgyek, akik megveszitek majd a saját kedvetekért, felejtsétek kint elérhető helyen a nappaliban, vagy bárhol, ahol a férjetek bele tud olvasni, mert igazából ők tanulhatnának belőle nagyon is sokat. Szentimentálisan édes-bús történet, meglepetéssel, gyönyörű stílusban,  szívből ajánlom!

Borító: Nagyon szép.
 
Kedvenc karakter: Noah

Szárnyalás: A rózsalugas története

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Felnőtteknek szóló könyv, de ezúttal nincsenek szélsőséges érzelemkitörések.

Értékelés:
A rózsalugas lesz az esküvő helyszíne Noah régi kertjében. Íme néhány megvalósult álomkert:



Játék:

A regény eredeti címe: The Wedding, így a kapcsolódó játékunk is az esküvő kellékeiről szól. Nem mindennapos kellékek ezek, hanem a történetben szereplő, néhány nap alatt megszervezett esküvő egyedi részletei. A három bejegyzés kiemelt betűit összeolvasva kapjátok meg a szavakat, amiket be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.Figyelem! 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek jelentkezni az értesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.
a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
07.30 Szembetűnő
08.01 Kelly és Lupi olvas
08.03 Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók