KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 11., szerda

Joss Stirling: Misty (Lélektársak #4)


A Manó könyvek jóvoltából újra a savantok különleges világába látogathatunk el, ezúttal Misty történetét ismerhetjük meg Joss Stirling tolmácsolásában.
2015. november 11-től háromnaponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
Manó Könyvek, 2015
288 oldal
Fordította: Halmai Gergely
Goodreads: 4,22
Besorolás: YA, fantasy, romantikus
Misty egy egyszemélyes katasztrófa sújtotta övezet. Savant képességének „hála" egyszerűen képtelen hazudni, kényszeres igazmondása miatt viszont folyton zűrös helyzetekbe keveredik, bármerre is jár. Így amikor a jóképű, magabiztos, és hihetetlenül vonzó Alexszel hozza össze a sors, Misty rögtön megfogadja, hogy inkább a közelébe sem megy. Hiszen hogy is lehetne az övé valaki, aki ilyen tökéletes?

Ám a savant közösség mindennapjaira sötét árnyék vetül – egy sorozatgyilkos leselkedik a különleges képességű fiatalokra. Közülük egy pedig hamarosan élet-halál peremére kerül majd… vagy azon is túlra.

A nagysikerű Lélektársak-sorozatból megismert savantok az eddigieknél is izgalmasabb kalandokba keverednek Joss Stirling izgalmas, humorral átszőtt regényében. 

Boulder Beach Dél-Afrika
Joss Stirling neve nekem már örökké egybefonódik a savantokkal és a lélektársi kapcsolattal, bármilyen könyvet is ír majd a jövőben. Imádom ezt a tudom, kissé klisés, de számomra gyönyörű kapcsolatot, miszerint valahol ott a világban a másik feled, akivel az életed egy teljes egész lesz.
A sorozat eddigi részei mind elbűvöltek, egy picit egy olyan álomvilágba vittek, ahol jó volt álmodozni.
Ez a mostani részben sincs másként. Ezúttal azonban a Benedict fiúk csak mellékszereplői a sorozatnak, de ne aggódjatok, vannak még jóképű és szeretnivaló savantok a világban!
Ráadásul könyörgöm, Joss oda tette a történet egy részét, ahová nagyon-nagyon vágyom: Dél-Afrikába. Egy különleges országba, ami a bakancslistámon már rég rajta van. Imádtam az összes részt, ami ott játszódott, még akkor is, ha csak pár helyszínt érintettünk.
De nem akarok ennyire előre szaladni.
Misty
Új főhősnőnk Misty, akinek a különleges képessége, hogy képtelen hazudni és ezt a környezetére is kiterjeszti, így nem mondhatnám, hogy egyszerű az élete. Nemcsak a saját, hanem a környezetében élőket, sőt a környezetében lévő vadidegeneknek is jó néhány igencsak meleg helyzetet okoz, így úgy érzi, hogy az élete teljes káosz, iskoláról iskolára kénytelen vándorolni.
A sors azonban Dél-Afrikába küldi, hogy segítsen megtalálni Urielnek (figyelem, Benedict fiú!!!) a lelkitársát. Itt találkozik egy fiúval, Alexszel, aki Misty szöges ellentéte. Hamar kiderül, hogy a srác is savant, akinek a képessége, hogy kitűnő meggyőzőereje van, a helyi vitacsapat oszlopos tagja és épp az idei nemzetközi vitabajnokság döntőjére készülnek. Nagyon dögös srác, de mellette rettentő arrogáns is Mistyvel, aki nem igazán tudja, hogy mit gondoljon a fiúról, hiszen tetszik neki nagyon, de a stílusa... elég elrettentő.
De Murphy (és az írónő:) jót nevet ezen az egészen és megpróbálja azt, ami eleinte lehetlennek tűnik: összeboronálni ezt a két teljesen ellentétes fiatalt, én pedig nagyon jól szórakoztam ezen. Imádtam, ahogy ezek ketten eleinte nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, ahogy szócsatáztak, ahogy Misty lealázta a fiút és a félreértések egész tömkelegét:).
Persze azért azt már megszokhattuk, hogy nincs felhőtlen romantikus történet egy Lélektárs részben sem, és
Alex
ez most sincs másként. Nem szeretnék semmit elárulni a történtekből, csak annyit, hogy ez a konfliktus messze a legsötétebb és legborzalmasabb az összes közül. Az írónő annyira képszerűen írt le dolgokat, hogy néha úgy éreztem magam, mint egy "Gyilkos elmék" részben. Rémísztő volt. A csavar azonban annyira nem volt meglepő, most vagy nem volt túl bonyolult a "gonosz" kiléte, vagy én vagyok már öreg róka ezekhez a YA könyvekhez:).

Azzal, hogy a Benedict fiúk és párjaik immáron csak mellékszereplők voltak, picit úgy éreztem, hogy egy új időszak veszi kezdetét. Első szereplője persze Misty az új generációnak, aki szerintem nagyon szerethető főhősnő. Abszolút nem egyszerű a helyzete, egy savant anyukával és egy nem savant édesapával nem könnyű felnőni. Az előbbi képessége, hogy mindenen átlát, az utóbbi pedig egyrészt rossz szemmel nézi a savantokat, másrészt nem is érti őket. Mistynek pedig ezen felül egy olyan képessége van, ami inkább hátránynak számít, mint előnynek. Persze azért van, ami kárpótolja mindenért, mégpedig a lelki kapcsolata. Ahogy az elején írtam már, az örökké romantikus lelkem odavan ezért a különleges lehetőségükért.
Alex azonban nem volt rögtön ennyire szerethető. Persze jóképű (ahogy az összes "eladósorban" lévő savant fiú) a végletekig, de a stílusa... Hát az hagyott némi kívánnivalót maga után. De persze fiatal, enyhén szólva zűrős családi háttérrel rendelkezik és neki is arculcsapásként jött ez az egész. Ahogy több időt töltöttünk vele, persze nem lehetett kimaradni a rajongói közül nekünk se:).
Az új generációval azonban újabb savantokat ismerhetünk meg, vannak köztük jobbak és rosszabbak, nekem pedig már megvan a tippem, hogy kié lesz a következő könyv (feltéve, ha lesz további rész is:).
És még valami! Egy másik sorozat miatt (nem írok címet, szerintem kitaláljátok ti is:) hatalmas kedvencem lett az Oasis - Wonderwall című száma, ami többször feltűnik itt is és egy nagyon aranyos jelenetben játszik főszerepet:).



Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a legjobb rész (legalábbis a számomra) a második rész, azt az írónő nem tudta felülmúlni ezzel a résszel sem, de összességében Joss hozta azt a szintet, amit ebben a sorozatban már megszoktunk: egy aranyos, szerethető, könnyedén olvasható romantikus történetet, imádnivaló főszereplőkkel, megfűszerezve egy kis izgalommal és bonyodalommal. Jó volt újra a savantok világában kirándulni egyet és úgy érzem, hogy ameddig Joss képes újabb lélektársakat találni, ameddig képes ezeket mindig picit megújulva, de mégis ugyanolyan szinten megírni, addig én vevő leszek a történeteire, akárhány része is lesz még a sorozatának!
  
Borító: Nagyon tetszik! Tökéletesen beleillik a sorozatba 

Kedvenc karakter: Misty, Alex, Uriel, Tarryn

Szárnyalás: Hogy a történet egy részben Dél-Afrikában játszódik! 

Mélyrepülés: ez túl spoileres lenne, maradjunk annyiban, hogy a konfliktus okozója 

Érzelmi mérce: Joss Stirling eddig mindegyik részt romantikusra vette, ez itt sincs másként:) (és igen, minden a YA keretei között marad...) 

Értékelés:
Blogturné extra - Asztal hegy (Table Mountain)

forrás
A regény egy része az egyik nagy bakancslistás helyemen játszódik: Dél-Afrikában, így extrámként én is ezt az országot választottam, mégpedig az egyik híres helyét: az Asztal hegyet.
A helyet magyarul nagyon sokan rosszul "Tábla hegynek" nevezik, pedig az angol table szó csak hasonlít a mi tábla szavunkhoz, de valójában asztalt jelent. A hegy azért kapta az elnevezését, mert az 1082 méter magas és több, mint három kilométer hosszú teteje egy hatalmas fennsík, ami pont úgy néz ki, mint egy asztal lapja.
A helyiek úgy tartották - főleg, ameddig nem nagyon tudták az emberek megközelíteni, hogy a hegy az istenek lakhelye és amikor nyaranta a a fennsíkról "lefolynak" a felhők, akkor megterítettek az istenek.
Forrás
A sportosabbak körülbelül 4 óra alatt juthatnak fel a tetejére, a kényelmesebbeket pedig egy felvonó viszi fel - érdekesség, hogy ez a felvonó a világ legmeredekebb kabinos felvonója és ami körbe forog, hogy mindenki egyformán láthassa a tájat. A panoráma egyedülálló, látni a várost, a Jóreménység fokát, az Atlanti-óceánt és a másik oldalon pedig a hamisítatlan afrikai vadont.

Forrás
A hegy jó időben több, mint 200 kilométeres távolságból is jól látszik, ezért a hajósoknak sokáig támpont volt a közlekedésben.

És egy pár tény a hegyről:
1. Ez az egyetlen dél-afrikai és természeti képződmény a Földön, amiről elneveztek egy csillagképet. A csillagkép neve "Mensa", ami latinul asztalt jelent.
2. Hat millió éves erózió után, a hegy ad otthont a világ leggazdagabb flórájának a Földön, több, mint 1470 növényfajjal.
3. A Khoi emberek a hegyet Hoerikwaggo-nak, a Tenger asztalának hívták.
4. Az első európai, Antonio de Saldanha, aki megmászta a hegyet, az Öböl asztalának nevezte el.
Fokváros zászlaja
5. A hegy már hivatalosan is a Világ Hét Új Csodája közé tartozik.
6. Az Asztal hegyet gyakran borítják felhők. A hegy körül képződő felhőformációt "asztalterítőnek" hívják.
7. Ez Dél-Afrika legtöbbet fotózott helye.
8. Az Asztal hegy szerepel Fokváros zászlóján.
9. Rengeteg barlang van a hegyen, a legnagyobb a Wynberg barlang.
10. Több, mint 800.000 ezer ember keresi fel egy évben.
11. A hegyen lévő sziklák több, mint 600.000.000 évesek és emiatt a hegy az egyike a világ legidősebb hegységei közül.
12. A növények több, mint 70%-a endemikus, ami annyit jelent, hogy sehol máshol nem találhatóak meg, csak itt.

Forrás

És egy pár fotó, a barátnőm, Juci jóvoltából, aki személyesen is járt itt (és én ezért rettentően irigy vagyok:).


Nyereményjáték:
A regény egy része Dél-Afrikában játszódik, így úgy döntöttünk, hogy a játékunk is ehhez fog kapcsolódni.
Mindegyik blogon egy-egy afrikaans mondatot mutatunk és a feladatotok, hogy a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok a magyar fordítását. Persze nincs szükség felsőfokú afrikaans nyelvtudásra, mert a mondatok magyar megfelelőjének betűít elrejtettük az értékelésekben.

 Hoe gaan dit?

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk. 
 
A blogturné további állomásai:
November 11 - Kelly Lupi olvas
November 14 - Media Addict
November 17 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók