KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 3., kedd

Madeleine Roux: Asylum - A bolyongó lélek


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Madeleine Roux: Asylum - A bolyongó lélek című könyvét, mely az Asylum sorozat első része. Hidegrázós, kísérteties, félelmetes történetről van szó, ami a young adult kategóriában ritkaságnak számít. Ha van merszed belevágni, kísérd végig a hat állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét. Borzongásra fel!
Maxim Könyvkiadó 2015. október 30.
350 oldal
Fordította: Beck Anita
Goodreads: 3,63
Besorolás: YA, misztikus

A New Hampshire Egyetem nyári kurzusa a tizenhat éves Dan Crawford számára több mint egy nyári tanfolyam valóságos mentőövet jelent a fiúnak. A gimnáziumban kiközösített Dan alig várja, hogy végre új barátokat szerezhessen az érettségi előtti utolsó nyári szünetben. New Hampshire-be érkezése után azonban megtudja, hogy a nyári kollégium épületét egykor elmegyógyintézetként használták, ráadásul nem is akármilyen betegeket kezeltek ott; kivétel nélkül minden kezelt pszichopata bűnöző volt. Dan újdonsült barátaival, Abbyvel és Jordannel felfedező útra indul a nyugtalanító kollégium alagsorában lezárt titkos épületszárnyban, ahol hamar rájönnek, hogy nem véletlenül kerültek mindhárman épp oda. Lassacskán felfedik az intézet félelmetes múltjának titkát, miközben néhány titok nem véletlenül nyílik meg előttük a feltáratlan múltból.

Időnként ki kell lépni abból a bizonyos komfortzónából, amiben szép kényelmesen elücsörgünk, és faljuk a különböző műfajú HEA könyveket. Nekem a rémisztő, félelmetes könyvek kerülnek egyre ritkábban a kezembe, így nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy olvashatom Madeleine Roux történetét. Az  Asylum egy jó példa arra, hogy lehetséges  a young adult műfaj keretein belül is  igazán hátborzongató könyvet találni.
Az első számú misztikum a történetben maga az épület, ahol a szereplők szállást kaptak az egyetem nyári kurzusa alatt. Eredetileg nem ez az épület a kollégium, de miután az felújítás alatt áll, a fiatalok ebbe a részben átalakított régi épületbe költözhettek be. Ez a hely megadja az alaphangulatot, tökéletes leírásokat ad hozzá a szerző, félelmetes volt olvasni ezeket a részeket.  Dan, Abby és Jordan a főszereplői a történetnek, akik az első adandó alkalommal elindulnak felfedezni a lezárt szárnyat, benne az elmegyógyintézet elhagyatott szobáit, irodáit, celláit. Az első látogatás alkalmával  talált fényképek és a kórlapok átnézése kellően hatnak rájuk, némelyik kép valósággal beleég a retinájukba (ezt a szófordulatot nagyon szereti a szerző). Később még tovább merészkednek, eljutnak a föld alatti részlegbe, ahol minden lélegzetvétel egyre nehezebb, a zseblámpáik fényénél előbukkanó tárgyak egyre bizarrabbak. Imádtam borzongani a mélyben!
Mindeközben nappal folyik a képzés, a nyári 5 hetes kurzus, ki-ki az érdeklődésének megfelelő tanórákra jár, a három újdonsült barát leginkább az ebéd és vacsora idejét tölti együtt. Dan egy elég fura karakter. A gimijében kockának tartják és emiatt elég kirekesztett, barátok nélkül éli a hétköznapjait, neki ez az egyetemi előkészítő maga a földi paradicsom, hiszen ide a hozzá hasonló, tanulni vágyó fiatalok jönnek. Abby a művészlélekkel megáldott lány azonnal megtetszik neki, aki finom lépésekkel fogadja a kicsit ügyetlen közeledést. Jordan pedig meleg srác, és ezzel ki is pipálhatjuk a már szinte kötelező LMBT szálat. Ő egyébként matekzseni, nyugodtan kimondhatjuk, mániákus feladatmegoldó-kényszerrel rendelkezik. Félix szerepel még viszonylag sokat a történetben, ő Dan szobatársa, aki a testépítést  előszeretettel  űzi.
A srácok tehát kiderítik, hogy az intézet kezeltjei többnyire bűnözők voltak, akiknek az elmeállapotát betegnek nyilvánították, és próbálkoztak a gyógyításukkal. Gyengébb idegzetűekre gondolva nem részletezném a módokat, de nem nehéz elképzelni, hogy ezek a legembertelenebb módszerek voltak, a legkegyetlenebb kínzásokat is beleértve. 
Dan egyre több titokra bukkan, újabb és újabb fenyegetéseket kap,  majd az első gyilkosság és annak körülményei még inkább megerősítik abban, hogy az egykori betegek közül életben lehetnek még néhányan, álnéven, teljesen  más személy mögé rejtőzve.
Véleményem szerint ez a könyv valóban hiánypótló, mert a young adult keretein belül, mégis félelmetesen valóságosan mutatja be az elmegyógyintézetet a múltban. Dan belső vívódásai, rémálmai és víziói jól bemutatták a  srác zavarodottságát, mely köszönhető a hely szellemeinek, és valami másnak, amire még nem derült fény.
Dan szemével látjuk legtöbbször a cselekményt, de E/3 személyben, tehát nem lehet maximálisan azonosulni a főszereplővel, ami jobb is így, hiszen a személyisége engem kötelezett némi távolságtartásra. Ebben a történetben nem igazán lehet karakterfejlődésről beszélni, hiszen időben alig telik el néhány hét, de szerintem ez nem is volt célja a szerzőnek. A hangsúly a helyszínen van és a múltból a jelenbe átnyúló eseményeken.
A szerelmi szálat elég céltalannak éreztem, nem volt sok jelentősége, ahogy Jordan melegségének sem. Bár Dan és Abby kapcsolata gyakran késélen táncolt, talán az írónő még ezzel a szeretlek-gyűlöllek huzavonával is Dan bizonytalanságát erősítette.
Összességében nekem nagyon tetszett a történet, és ennek jelentős részét  a helyszín hátborzongató varázsa teszi ki. Mindenképpen kíváncsi vagyok a folytatásra, mert a történet nem zárul le a fordulatokban gazdag végkifejletben. Egy információt még hozzá kell tennem: a blogturné tagjai nem a végleges  változatot olvasták, tehát a fejezetek előtti képeket nem láttuk (illetve azért néhányat megnéztünk a neten), ami pedig nagyon sokat hozzá fog  tenni a vizuális élményhez.

Borító:  A borító nagyon tetszik, csak ezzel a helyes szellemmel nem találkoztam!

Kedvenc karakter: Dan

Szárnyalás: Az operációs rémálom

Mélyrepülés: Hát az fix, hogy nekem erős volt a lobotómia.

Érzelmi mérce: A szerelmi szál nem jelentős, az egész olyan igenis meg nemis.
Értékelés:

Ha megtetszett, ITT MEGRENDELHETED most 30% kedvezménnyel!!!


Nyereményjáték:

A játék ezúttal nagyon egyszerű. Minden állomáson egy-egy pszichiátriai betegség nevét rejtettük el, amit a kiemelt betűk összerendezésével fejthettek meg. Minden állomás megfejtését a rafflecopter doboz vonatkozó sorába kérjük beírni.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!
a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
10.29 Tekla könyvei
10.31 Dreamworld
11.03 Kelly és Lupi olvas
11.05 Könyvszeretet
11.07 CBooks
11.09 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók