KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. március 13., vasárnap

Melissa De La Cruz: Az Elveszettek Szigete

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Melissa De La Cruz Az Elveszettek Szigete című regénye, az Utódok mozifilm és filmsorozat regényváltozata. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a legfélelmetesebb mesehősök gyermekeinek izgalmas kalandját, melyben kiderül, ki Auradon legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb utódja.
2016. március 7-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kolibri Kiadó 2016.
345 oldal
Fordította: Nagy Ambrus
Goodreads: 3,86
Besorolás: fairy-tale retelling

Húsz évvel a történet kezdete előtt a gonosz lelkeket száműzték Auradon királyságából, és az Elveszettek szigetére kerültek. Egy energiapajzs veszi körül ezt a barátságtalan helyet, hogy ne tudjanak elmenekülni sem ők, sem utódaik: így esett fogságba a szigeten Demóna és lánya, Mal; a gonosz királynő és Evie; Jafar és fia, Jay, Szörnyella de Frász és Carlos.
Megfosztva varázserejüktől, elvágva a külvilágtól, teljesen elfeledve élik életüket. De a Tiltott Erőd mélyén ott rejtegetik a Sárkányszemet: a kulcsot, ami a valódi sötétséghez vezet, és amivel elmenekülhetnek a szigetről. Csak a legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb találhatja meg... Vajon ki lesz az? A nagysikerű Utódok című Disney mozifilm és a Disney Channelen futó sorozat regényváltozata.

Hogyan találkoztam a könyvvel? Eredetileg ez a regény 2015. május 5-én jelent meg a Disney-Hyperion kiadásában, de már jóval előtte megjelent a borítója a különféle beharangozó posztokban kedvenc külhoni bloggereimnél. A borító annyira megtetszett, hogy tavaly januárban posztoltam is a Molyon a Borítómánia zónában, itthoni megjelenésről akkor még szó sem volt. A májusi külföldi megjelenés után is gyakran találkoztam a könyvvel, ugyanis hónapokig szerepelt a NYT Bestseller top 10-es listájában. Szóval minden adott volt, hogy érdekeljen a könyv, nagy örömömre a napokban megjelent magyarul.
A szerzővel kapcsolatban nem voltak eddig jó tapasztalataim, a Kékvérűek sorozat első részét olvastam tőle és attól nem voltam elájulva, de az már több éve volt, mindenképp megérdemelt egy új esélyt, és nem is kellett csalódnom benne, a stílusával meg voltam elégedve.
A könyv témája remek ötlet, és én ezt nagyon díjazom egy regénynél, eleve imádom a retellingeket, ez ráadásul gonosz szereplőkkel foglalkozik, tehát rögtön érdekesebben hangzik, mint egy újabb Hófehérke sztori a 21. században. A történet első pár fejezete bemutatja az olvasónak a helyszínt és a szereplőket, egy elzárt, varázsbúrával  fedett szigetet, ahová húsz évvel ezelőtt száműzték a mesevilág gonosz szereplőit. Ez a búra (nem véletlenül a Stephen King féle tv sorozat ugrik be erről) hivatott arra, hogy blokkolja a mágiát, tehát a szigeten semmilyen varázslatos tevékenység nem végezhető. Keményen érinti ez az itt élőket, ha már a foglalkozásukat nem tudják folytatni, valahogy a családalapítás felé vették az irányt, de nem túl sikeresen, mert a partnerek/házastársak közül egy sem él  valódi családban, tehát ne keressétek Demóna pasiját, vagy Jafar feleségét, magányosan nevelik a gyerekeket. Bár a nevelés szót nem igazán használnám, mert bizony egyetlen gonoszban sem találtam meg a szülői szeretetet. Inkább csak sulykolják a gyerekeikbe a génjeiknek megfelelő viselkedésmódokat és szlogeneket. Valójában a most 16 éves főszereplők önmagukat keresik, de abban mindegyikük hasonló, hogy megpróbálnak megfelelni a szülők elvárásainak, mert elismerést várnak tőlük, akkor is, ha érzik, hogy nem helyes amit tesznek.
Ez adja a fő cselekményszálat, kiderül ugyanis, hogy "rés esett a pajzson", és egy elrejtett varázseszköz segítségével változtatni tudnának a helyzetükön. Minden szereplőnek nagy fogás lenne a megszerzése, különösen Malnak, akinek Demóna az édesanyja, és egyben ő az eszköz eredeti tulajdonosa.
A másik cselekményszál Auradon királyságban játszódik, ahol a Szörnyeteg fia, Ben készül átvenni a királyságot apjától. A srác szintén próbál megfelelni az elvárásoknak, és az olvasó láthatja, hogy a világ "szabad" részében is problémákkal küzdenek az utódok, egyáltalán nem biztosak abban, hogy azt kell tenniük és érezniük, amit elvárnak tőlük. Valójában a folytatásban fog összetalálkozni ez a két szál, de örülök, hogy körvonalazódott Ben karaktere is, és megismerhettem Csipkerózsika lányát is. Az is kiderül, hogy a királyságban is egyre nehezebben viselik a mágia eltűnését, ugyanis aránytalanul megnövekedett a kiszolgáló személyzet munkája. A jövendő királyfi próbál megoldásokat találni...
Visszatérve a négy ifjú gonoszra, elismerést vívtak ki belőlem, ugyanis nagyon jól szórakoztam a küldetésükön. Előtte is díjaztam, hogy mindegyikük valamilyen fura módon, de egyéniségek, az együtt megtett útjuk alatt hatalmasat fejlődtek, és a maguk módján megnyitották egymás előtt magukat.
Egy interjúban olvastam, hogy a szerző kedvenc szereplője Carlos, és ezt nagyon meg tudom érteni. Szörnyella fia egy félénk, de nagyon okos karakter, aki tudományos alapon magyarázza meg a dolgokat, feltaláló is egyben. Egyértelműen hozzá kapcsolódnak a legviccesebb jelenetek is, ő lett a kedvencem nekem is.
A korosztályos besorolás szerintem ezen könyv esetében felesleges, és nem is egyértelmű. A kiadó a 9-12 éves middle-grade korosztálynak javasolja és a könyves sikerlistákon is így szerepel, holott a szereplők korosztálya 16 év.  Összességében nagyon ajánlom a könyvet minden korosztály számára, akik kedvelik a Disney történeteket, karaktereket, és nem tartanak egy jó kis gonosz szórakozástól.

Borító: Imádom, hogy megkaptuk az eredeti borítót!
 
Kedvenc karakter: Carlos, Mal

Szárnyalás: Szörnyella gardróbjának védelmi rendszere mindent vitt.

Mélyrepülés:  Miért nem szerepeltek a "másik" szülők?

Érzelmi mérce: Abszolút kiskamasz kategória.

Értékelés:

 Ha megtetszett ITT MEGRENDELHETED!

A könyvhöz  kapcsolódó kiegészítő kiadványok, a képre kattintva meg is rendelhetitek:

http://www.libri.hu/konyv/disney-utodok-varazslatos-titkok.html

http://www.libri.hu/konyv/disney-utodok-mal-naploja.html


http://www.libri.hu/konyv/disney-utodok-mal-varazsigei.html

Nyereményjáték


A Blogturné Klub bloggerei szinte egytől egyik nagy Disney mese és -zene rajongók, így mostani játékunk során kedvenc meséink dalbetétei lesz a főszerep. Ám a gonosz hősőkről sem feledkezünk meg!

Feladatok:
1) Minden állomáson találtok egy betűjellel ellátott dalszöveg részletet. Találjátok ki, hogy melyik főgonosz énekli, majd a nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába. Fontos, hogy ne a dal vagy mese címét, hanem a karakter nevét küldjétek el!
2) A blogokon a dalszövegek mellett találtok még egy számjellel ellátott dalt is. Ezeket a dalokat össze kell párosítanotok az adott mesében fellelhető főgonoszokkal. Itt egy betű és számjel párt várunk tőletek. Fontos, hogy mindegyik dalt és főgonoszt megtaláljátok a turnék állomásain. (Pl. ha X blogon S) Gonosz Királynő dalszövege szerepelt, és Y blogon Hófehérke dalolt a videóban, akkor nektek azt kell beírni, hogy S9)
3) A párosítást ne kapkodjátok el, mert akár egy picike turpisságba is belefuthattok.
4) Összesen 7 db főgonoszt és 7 db párosítást kell elküldenetek Ha ez megvan, esélyetek nyílik megnyerni a könyv egyik példányát.
5) Extra pontért megírhatjátok kedvenc Disney mesétek címét.
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.
D) dalszöveg
“Ugye múltakat feledni,
Az a szép, sőt nagy erény,
Na de vagyok én oly kemény,
Hogy ki betart meg nem él!”


4) dal


a Rafflecopter giveaway
 
A turné állomásai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók