KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. április 30., szombat

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

A Libri Kiadó jelentette meg Becky Albertalli debütáló regényét a Simon és a Homo sapiens lobbi címmel. A könyv az előkelő ötödik helyen végzett a tavalyi Goodreads Best Young Adult Fiction szavazáson, azóta világszerte számos nyelven megjelent, végre a magyar olvasók is a kezükben tarthatják. Tartsatok velünk a regény blogturnéján és a játékunk keretében esélyetek lesz megnyerni a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Libri Kiadó 2016. április 15.
324 oldal
Fordította: Weisz Böbe
Goodreads: 4,27
Besorolás: YA, GLBTQ, realista

Sokak szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.
Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…
Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…
Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13 országban szerelmesek a lányok, és hát mit tagadjuk, a fiúk is.

Azt hiszem, a legjobb választás ezzel a szívet melengető történettel kezdeni az GLBTQ könyvek sorát azoknak a fiataloknak, akik éreznek vonzódást a témához, akikben megvan a nyitottság egy bizonyos szintje. Semmiképp nem azt szándékozom kifejezni, hogy csakis melegek olvashatnak meleg történeteket, nagy hiba, ha valaki ezt gondolja.
Pár éve megindult már a változás szele, egyre több kiadó vállalja be a korábban tabuként kezelt témákat, ilyen például a homoszexualitás. Tapasztalatom szerint nagy igény van ezekre a könyvekre, és a falakat leomlasztó David Levithan regényei után egyre több történet lát napvilágot a young adult zsáneren belül, növelve ezzel annak varázslatos sokszínűségét. A Simon és a HSL valósággal kiemelkedik a korábbi általam olvasott GLBT könyvek közül, mégpedig azzal, hogy egyszerre tud nagyon vicces, nagyon szerethető lenni és egyúttal meglepően komoly, igazi felnőtté válós olvasmány.
Simon egy jó fejű, jól tanuló, normális srác, rendezett családi körülményekkel, két lánytestvérrel és jó fej szülőkkel. Harmadikos a középiskolában, színjátszó körbe jár, vannak közeli barátai, akikkel gyakran együtt lóg, és igen komoly szerepet tölt be az életében a zene, szabályosan össze van nőve a lejátszójával. Nos, van még egy lényeges dolog, amit meg kell említenem, Simon meleg. Nagyon készül a coming-out-ra, a családjától nem tart, csak hát ez mégis egy nagy lépés, és még nem érzi késznek magát a bejelentésre. Simonnak van egy titkos levelezőtársa Blue, akiről ő is csak annyit tud, hogy ugyanabba a suliba jár, évfolyamtársak és szintén meleg. Ismeretlenül is nagyon közel kerülnek egymáshoz, megosztják a mindennapok gondjait, örömeit, és egyre többet éreznek egymás iránt. Ezt a levelezést egy véletlen folytán meglátja egy srác, aki zsarolni kezdi Simont, hogy a titoktartásért cserébe segítsen neki becserkészni Abby-t, Simon egyik közeli barátnőjét. A dolgok persze nem úgy alakulnak, ahogy azt elképzelik.
Simon karaktere átlagon felülire sikerült. Ezzel nem azt mondom, hogy hibátlan srác, a hibáival együtt alkotta meg remekül a szerző. Nekem a legjobban a nyitottsága, a szemlélete tetszett, úgy látta a világ dolgait, ahogy mindenkinek kellene, az emberi kapcsolatokban nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás. Imádtam a humorérzékét, ő egy olyan srác, aki mellett nem lehet unatkozni, nagyon szívesen lettem volna a baráti társaságának tagja. Szerettem a többieket is, Nick, Leah és Abby remek karakterek, a szerző jól megkeverte a szálakat és kerekedett itt még más plátói és valós szerelmi szál is.
A regény fontos eleme a zene, nagyon sok konkrét utalás van valós előadók zenéire, és a színjátszó csapat is zenés darabot ad elő, az Olivért. Ez a viszonylag sok popkultúrás utalás nem volt zavaró, mert azt éreztem, ez nagyon közel áll a karakterekhez, Simonhoz a zenék, a barátaihoz a képregények, animék.
A szerzővel kapcsolatban elismerően nyugtáztam, hogy nő létére tud férfi szemszöget írni, nekem semmi kifogásom nem volt Simon hangjával kapcsolatban. Szerettem a regény szerkezetét, az e-mail váltásokkal összefésült fejezeteket. Tetszett, hogy az egész coming-out folyamat Simon saját ritmusában zajlott, semmi sem volt erőltetve, elsietve. A szülők karakterei érdekesek voltak, nagyon jól viszonyultak a fiukhoz, mindenben támogatták, szinte túlzásba menően, éppen ezért kicsit álomszülőknek tűntek a számomra. Persze pontosan ilyen hozzáállást várnék el a szülőktől, mégis azt hiszem az életben nem egészen így van. Legalább az egyik szülő, főleg az apukák szoktak csalódottak lenni ebben a helyzetben.
A feszültséget végig fenntartja a szerző a nagy kérdéssel, vajon ki Blue, akinek személye persze meglepetés, én bevallom, nem találtam ki, de nagyon cukik voltak, mikor végre találkoztak. Az egész levelezés során szimpatikus volt, őszinte srác, aki még nem állt készen, hogy felfedje a kilétét. Messzemenően támogatták egymást Simonnal a lehetőségek szerint, ez mindkettőjükre jó hatással volt, nem beszélve a flörtölésekről, ami annyi pirulós élményt jelentett Simonnak. Érdekes belegondolni ebbe a kapcsolatfelvételi formába, a névtelenség mögé húzódva mennyivel közlékenyebbek leszünk, ki merünk mondani olyasmit, amit élőben nem.

Örülök, hogy végre olvashattam olyan ya történetet, amiben nem csak mellékszeplő a meleg karakter, hanem főszerepet kap. A szerzőt mindenképp szemmel tartom, remélem kapunk még tőle hasonló remek regényeket. Jó szórakozást a könyvhöz, és egy doboz Oreo legyen kéznél az olvasáshoz!

Borító: Eredeti, remek.
 
Kedvenc karakter: Simon, Blue

Szárnyalás: Oreo imádat, minden formában.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Nagyon ízlésesen megírt csókokról olvashatunk, a ya keretein belül maradva.

Értékelés:


Csak hogy érezzétek, mennyire le vagyunk még maradva a hazai kínálattal.... Simon bezzeg....

Nyereményjáték:

Mostani játékunk egyben könyvajánlóként is szolgál, mivel minden állomáson egy-egy, magyar nyelven megjelent, LMBT témájú regény borítójának apró részletét találjátok. Ha ügyesen nyomoztok, akkor a turné végére nem csupán kilenc, olvasásra érdemes könyvet fedezhettek fel, hanem esélyetek nyílik megnyerni a Simon és a Homo sapiens-lobbi három példányának egyikét.(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók