KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. június 2., csütörtök

Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai (Éden-trilógia #1)


Julie Kagawa neve a Vastündérek sorozata kapcsán már nem ismeretlen a magyar olvasók számára. Viszont most a Könyvmolyképző Kiadó egy másik sorozatát, az Éden trilógiát hozza el nekünk.
Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Könyvmolyképző Kiadó, 2016
464 oldal
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Goodreads: 4,11
Besorolás: YA, vámpír, poszt-apokaliptikus


Ha életben akarsz maradni ebben a pusztuló világban, fel kell venned a harcot az ellenséggel…

Allison Sekemoto a fallal körülvett város legkülső körében, a Peremben él. Nappal társaival együtt előmerészkednek, és élelem után kutatnak, éjszaka azonban bármelyikükből áldozat válhat, és nem tudják biztosan, megérik-e a holnapot. Ebben a világban a vámpírok két lábon járó vérzsáknak tekintik az embereket, Allie-t pedig az irántuk érzett gyűlölet tartja életben. Aztán egy éjszaka Allie meghal, és maga is szörnyeteggé válik.

Ezzel a könyvvel elég régi a kapcsolatom. Amikor eredetileg megjelent, akkor még dúlt nálam a vámpír-láz, imádtam őket, bármit elolvastam volna, ami róluk szólt. És ráadásul YA? Úristen, be is kellett szerezzem azonnal angolul, bár időm sose volt rá, hogy elolvassam. Aztán megjelent magyarul, de addigra már nem voltam nagy vámpír rajongó. Végül rábólintottam a könyvre, mert valahol a lelkem mélyén furdalt a kíváncsiság, de nagy reményeket nem fűztem a történethez, főleg a fülszöveg ismeretében. Egy túlélő lány, akiből vámpír lesz - arra gondoltam, hogy majd az őt vámpírrá tevő fővámpírba belezúg, lesz benne egy ütős kis szerelmi háromszög, esetleg kevés akció, de ezek már ezerszer lerágott csontok.
De ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna!!!
Annyi igaz, hogy az eleje nem túlzottan kötött le, hiszen egy majdnem unalomig ismételt világba csöppentünk, egy nagy járvány volt, az emberek nagy rész belehal, de itt jött egy csavar, miszerint a vámpírok, akik eddig a sötétségben éltek, előkerültek és a tápláléklánc csúcsára törtek. Ezen felül vannak még veszettek, akik őrült, véresszájú élőhalottak, így az a kevés ember, aki túlélte a járványt, vagy a vámpírok, vagy a veszettek elöl menekül. Ebben a "csodálatos" világban él Allison, aki nem hajlandó a vámpírok csicskása lenni, így a periférián tengődik pár barátjával és próbál túlélni. Egy nap nagy zsákmány fejében olyan területre viszi a barátait, ahol a veszettek rajtuk ütnek és szinte mindenkit megölnek. Őt egy vámpír menti meg és változtatja át azzá, amitől a leginkább undorodott - vámpírrá. És innentől Allison élete fenekestül felfordul.
Ennek a regénynek a mozgatórúgója kétségtelenül Allison. Egy nagyon vagány, (ha férfi lenne, akkor a "tökös" jelző lenne rá a jó szó:) főhősnő, akinek elvei vannak, aki bármire képes a túlélésért és aki próbál ember maradni ebben az embertelen világban: megvédi a gyengébbet és a végsőkig kiáll a barátaiért. Ez többször is majdnem a vesztét okozza, de ebből még akkor sem ad lejjebb, amikor már nem volna szabad az emberekkel foglalkoznia, hiszen ők neki már csak táplálékot jelentenek, semmi mást.
De mégis egyszerűen képtelen otthagyni őket, képtelen a (most már) saját fajtájához csatlakozni és mindez óriási dilemmát okoz. Hiszen hiába is próbálna az emberek mellett maradni, azok félik a vámpírokat, ha tudják megölik őket, másrészt pedig ha rátör az éhség, csak és kizárólag emberi vér tudja ezt csillapítani. És imádtam, ahogy az írónő ezt a kettőséget megírta. Hogy Allison tudja, hogy nem maradhat az emberekkel, de mégis mellettük marad, segít nekik, pedig az élete így késélen táncol. Hogy ez a kettősség végig megmarad a regény során, hiszen végül Allison sem kerülheti el a női főhősök sorsát - szerelmes lesz. De persze a választottja egy olyan fiú lesz, Zeke, aki gyűlöli a vámpírokat és ha kiderülne, hogy a lány csak álcázza a valódi énjét, akkor megölné. Ez az állandó rettegés a lebukástól pedig végtelenül izgalmassá teszi a szerelmi szálat. Nem tudom, hogy ki dilemmázott többet, hogy mi lenne a helyes út, Allison vagy én?:)
Zekét ugyanígy szerettem, bár ő nem volt ennyire egyértelmű karakter. Látni rajta, hogy tetszik neki a lány, de vajon mit fog szólni hozzá, ha kiderül, hogy nem ember? És hiába YA regényről beszélünk, egyáltalán nem volt biztos a srác reakciója. És ezt nagyon imádtam. Szeretem az olyan történeteket, ahol a végkifejlet egyáltalán nem biztos, hogy azt hozza, amit mindenki vár. Itt pedig az írónő nagyon vigyázott arra, hogy sehol ne kényelmesedjünk el, hanem izguljunk, hogy mi is lesz a főhősök következő lépése. (és egy plusz jó hír - nincs ebben a részben szerelmi háromszög:).
És a történet maga? A kicsit lanyhább kezdet után azért belecsaptunk a lecsóba rendesen és kaptunk jó pár izgalmas jelenetet, a regény pedig szó szerint az első harmad után teljesen felpörög és magába szippant. Harcból sincs hiány, izgalomból se, intrika, árulás, féltékenység és persze egy kis szerelmi szál színesíti az egészet.
A mellékszereplőkről is ejtenék pár szót, hiszen egyikük-másikuk nagyon megosztó személyiség lesz, már előre látom. Az egyik ilyen például Cingár, Allison barátja és pártfogoltja még az emberi életéből. A srácot lehet szeretni, sajnálni vagy gyűlölni, főleg azért, amit a történet folyamát elkövet, de mégis, ahogy Allison, úgy én is teljesen megértem (bár el nem fogadom) az indítékait. A másik ilyen szereplő számomra Jeb. Ő egy karizmatikus, erős vezető, akinek azért van egy múltja, amit sokáig csak sejtünk, de jó időnek kell eltelnie, amire végre bebizonyosodik a gyanúnk. De amit például Zekével tesz, az egyáltalán nem teszi őt szerethetővé. Ott is megértettem, hogy mit miért csinál és valószínűleg így lesz még életszerűbb a történet, de persze itt sem tudtam elfogadni a tettét.
Persze végül, de nem utolsó sorban nem hagyhatom ki Kanint sem, Allison mesterét, aki számomra az egyik legnagyobb rejtély volt. Sok mindent megtudunk róla, de érzem én, hogy ezzel csak a jéghegy csúcsát kapargattuk és viszont fogjuk még őt látni.

És a történet vége? Mivel ez egy bevezető kötet, így nagy lezárásokra, nagy megoldásokra ne számítson senki, bár (sajnos) hatalmas függővégre se. Mondhatnám úgy, hogy az írónő lezárt ezzel egy fejezetet, de mindezt úgy tette meg, hogy ha lehetne, mégis azonnal dobnék el minden és kérném a folytatást.
És kinek lehet érdekes ez a regény? Ezt most nyugodt szívvel ajánlanám mind fiúknak, mind lányoknak, hiszen ez egy nagyon jól felépített, izgalmas történet egy olyan főhősnő tolmácsolásában, akit szerintem mind a két nem nagyon gyorsan megszeret. Mindezt egy olyan kemény világba téve, ahol szükség is van ilyen hősökre. És akit esetleg a "vámpír" szó rémisztene el az olvasástól, azt megnyugtatom, hogy Julie Kagawa azon írók közé tartozik, akik nem csináltak bohócot a vámpírokból, az ő vérszívói egytől egyig kegyetlen ragadozók, pontosan úgy, ahogyan a vámpíroknak lenniük kell.

A köszönetnyilvánítás után pedig az írónő feltett nekünk egy pár kérdést, amit nagyon jó ötletnek tartok. Hiszen ezek pont azok a kérdések, ami mindannyiunkban ott motoszkál és tudom, hogy akár egy osztály beszélné meg ezeket, akár egy sima kis olvasóközösség, nagyon érdekes válaszokat kapnánk rájuk a különböző korosztályoktól.
 
Borító: Tetszik, látványos, de csak nekem tűnt fel, hogy a főhősnő ázsiai? A borítón lévő szépség pedig számomra nem az?
Kedvenc karakter: Allison, Zeke
Szárnyalás: Allison belevaló karaktere és hogy az írónő nem csinált bohócot a vámpírokból
Mélyrepülés: -
Érzelmi mérce: még ebben a kemény világban is van valamennyi romantika:) 
Értékelés:

A könyvecskére kattintva bele is olvashattok a regénybe:
http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7050_immortal_rules-20160520_220749.pdf?ap_id=Kelly
 
Nyereményjáték:
Mostani nyereményjátékunk nem más, mint egy játékos könyvajánló.
Ha szereted az A halhatatlanság szabályaihoz hasonló tini vámpíros könyveket, akkor könnyen ki fogod találni, hogy melyik ilyen stílusú könyv borítójának részletét mutatjuk meg.
A könyv íróját és címét a rafflecopter megfelelő sorába kell beírnotok és helyes megfejtők közt három példány kerül sorsolásra az Éden trilógiájának nyitókötetéből.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai: 
Május 25 - Media Addict
Május 29 - Függővég
Június 2 - Kelly Lupi olvas
Június 4 - CBooks
Június 5 - MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók