KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. augusztus 21., vasárnap

Rick Riordan: A villámtolvaj (Percy Jackson és az Olimposziak #1)


A nyári szünet a táborok időszaka; nincs ez másként a Blogturné Klubnál sem. Augusztus 17-21. között öt kalandvágyó bloggerünk csatlakozik a Félvér Tábor lakóihoz, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a görög istenek kiszámíthatatlanságát, részt vegyenek számos kalandban, megküzdjenek egy sor mitológiai lénnyel, és hogy segítsenek az újonc Percy Jacksonnak visszaszerezni Zeusz ellopott villámát.

Érdemes tehát magatok mögött hagyni a hétköznapi világot, és követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, annak hátteréről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! Persze néha azért nem árt becsukni a szemet, nehogy úgy végezzétek, mint Grover nagybácsija.

Könyvmolyképző, 20145
376 oldal
Fordította: Bozai Ágnes
Goodreads: 4,21
Besorolás: middle grade, fantasy

Rick Riordan, a szerző a legújabb amerikai Rowling. Eredeti, friss hang jellemzi - óriási a sikere! A regény alapja a legrégebben futó, legnépszerűbb, legelevenebb szappanopera, a görög mitológia. Mindez vagánysággal, egy "problémás" fiú küldetésével fűszerezve. A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni? Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minotaurusz be nem kergeti a nyári táborba. Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított. Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Ezzel a történettel hamarabb találkoztam mozivásznon, mint könyvben, de mivel a mozifilm tetszett, így nem volt kétséges, hogy a könyvvel is - ahogyan lesz időm rá - megismerkedem, mert kíváncsi voltam, hogy mennyire volt könyvhű a film, illetve a könyv mennyivel adhat többet.

Mivel a filmet már jó pár évvel ezelőtt láttam, csak emlékképeim maradtak róla, így első körben újdonságként hatott rám a történet. Persze, ahogy egyre jobban belemélyedtem a történetbe, úgy ugrott be egyre több képkocka a filmből, így egy idő után már automatikusan hasonlítgattam a könyvet és a mozifilmet.
Ettől függetlenül még mindig azt mondom, hogy ez egy nagyon jól kitalált kis történet (sorozat:), amit szívesen ajánlok mindenkinek, főleg a fiatalabb korosztálynak. Az író ügyesen ötvözi a kalandregényt és a tanítást, hiszen bármilyen érdekes is a görög mitológia (nekem is az egyik kedvencem), de egy idő után az ember - főleg fiatalon - rendesen bele tud gabalyodni a sok istenbe, rokonsági fokba, ki mit csinált mivel, hogyan tette el láb alól, hogy büntették egymást stbstb. Így viszont, amennyiben mindez egy regénybe van ágyazva, ráadásul a mai kor gyerekeit téve főszereplőnek - ezerszer fogyaszthatóbb az egész.
Percy Jackson pedig pont azt a kisfiút személyesíti meg, akivel ez a korosztály nagyon együtt tud érezni. Megkapta azokat a jellemzőket, ami egy főhőst egy mostani fantasy történetben tökéletesen jellemezhet. Csonka családban nő fel, nincs szinte semmijük, a mostohaapa gonosz, rosszindulatú, kínozza őt és az édesanyját is. Az iskolában is problémái vannak, nehezen megy neki a tanulás és a keménymag is őt szúrja ki magának leggyengébb láncszemként, akit rendesen lehet minden téren kínozni.
Egyik napról a másikra azonban kiderül, hogy mégsem annyira lúzer Percy, mint ahogy ő is gondolja, de ehhez szörnyű dolgokon kell keresztül mennie. Végül bekerül arra a helyre, ahová mindig is való volt, a Félvér Táborba, ahol az oktatók mitológiai lények, a társai pedig olyan gyerekek, akik csak félig halandóak.
Két dolog van, amit kiemelnék. Az egyik, hogy az író képes volt hűen átadni, hogy milyen lenne, ha a mai kor gyerekének hirtelen megelevenednének a mitológiai lények. Imádtam, hogy Percy mennyire pimasz, mennyire nem hisz eleinte semmiben, magában persze a legkevésbé:), de azt még jobban, hogy a mai világ mit szólna azokhoz a lényekhez és csodákhoz, amelyekkel a történetben szembesülni kénytelenek. Hogy nézték terroristáknak vagy természeti csapásnak őket - hogy még csak a kisebbeket említsem:). Ez rettentő szórakoztató volt.
A másik pedig Percy humora. A srác lehet, hogy lúzer, lehet, hogy az iskolában mindenki belerúg egyet, lehet, hogy a táborban is eleinte a legszerencsétlenebbek között van, de mégis, a legtöbb dolgot olyan humorral képes kezelni, hogy az valami elképesztő.
Természetesen a két barátjáról se szabad megfeledkezni, hiszen a hősöknek mindig vannak barátai, segítői. Itt Percy két hasonló korú barátra tesz szert, az egyik Grover, a szatír, aki inkább hátráltatja, mint segíti őket, de azt abszolút viccesen, imádnivalóan teszi:). A másik pedig Annabeth, Pallasz Athéné lánya, aki az eszével, hidegvérével sok esetben húzza ki a fiúkat a csávából. Egyelőre persze még túl fiatalok, de érzem/hiszem/gondolom, hogy később még lehet közte és Percy között valami több:). Most még csak inkább az "egymást zrikáljuk, beszólunk a másiknak, de azért a végsőkig harcolunk érte" stádiumban vannak. De ilyenekből lesznek később a hatalmas szerelmek:).
És az istenek... keveset szerepeltek, de akkor hatalmasat alakítottak:). Ahogy egymással civakodtak vagy csak kommentálták a többieket, illetve ahogy az író megjelenítette őket.. az valami fenomenális volt:).

A történet pedig? Izgalmas, egy percig nem unatkoztam. Természetesen kell egy küldetés, lehetőleg egy lehetetlen küldetés, amivel jól fel lehet pörgetni az állóvizet és ami egy halandó főhőst is a mitológiai hősök közé emelhet. Rick Riodan is ehhez a témához nyúlt: sok életveszélyes helyzet, izgalmas kaland, fejtörők, mitológiai szörnyek és még sorolhatnám azokat, amelyeket túl kellett élnie a főhőseinknek.

Az író persze arról sem feledkezhet meg, hogy nincs mindenki tisztában a görög mitológiával, így a könyv végére kaptunk egy elég szép kis függeléket, amelyben az összes isten és lény be lett mutatva jó részletesen:).

Egyetlen egy dolgot mondanék hibának? Hiányosságnak? A Félvér Tábor engem nagyon érdekelt, sokkal jobban és részletesebben, mint amit a könyvben kaptunk róla. Nagyon érdekel, hogy mit és hogyan tanulnak, mit esznek, mit csinálnak, hogyan szórakoznak, hogy a tábor boltjában mit lehet kapni, stbstb. Erről sajnos elég keveset tudtunk meg, de remélem, hogy a további részekben ebből többet is kapunk majd:).

Összességében imádtam ezt a történetet, amit már nem kifejezetten "middle-grade" korosztályként is ugyanúgy élveztem és mindenkinek ajánlok, még azoknak is, akik látták a mozifilmeket, mert a könyv eszméletlenül izgalmas, humoros és szórakoztató.  

Borító: Végül is illik a történethez, de szerintem ettől függetlenül nagyon semmitmondó. Nekem biztosan nem keltené fel a figyelmemet egy könyvesboltban.

Kedvenc karakter: Percy, Annabeth, Grover

Szárnyalás: Percy humora

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Ez egy middle-grade könyv, egy kalandregény, ne várjatok hatalmas érzelmi hullámvasutakat.

Értékelés:

Blogturné extra - program a Félvér Táborban
A táborlakók egy átlagos napirendjét hoztam el nektek:


Nyereményjáték:
Mostani játékunk során Percy Jacksonhoz hasonló félistenek nyomába eredünk.
Minden állomáson találtok egy leírást, melynek alapján ki kell találnotok, melyik híres vagy kevésbé híres félvér(pár)t rejti a szöveg. Ha ez megvan, nincs más dolgotok, mint beírni a hős(ök) nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és ezt megismételni mindegyik állomáson.
Ha pedig szeretnétek extra pontokkal növelni nyerési esélyeiteket, látogassatok el a www.blogturneklub.com oldalra, és töltsétek ki a keresztrejtvényt, majd a pirossal jelölt fősor megfejtését szintén írjátok be a kijelölt helyre. Az egyes sorokba az állomásokon található hősök nevét írjátok (tehát az egyessel jelölt sorba az első állomás hőse jön - magyarított névvel). A jutalom ezúttal sem marad el, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából tiétek lehet a könyv egy példánya.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; illetve minden nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk. 

Thébai királyai a görög mitológiában. Az ikerpár története egyébként nagyban hasonlít Romulus és Remus mítoszára.

Anyjuk, Antiopé szülés után kénytelen volt kitenni őket a Kithairón hegyére, így a testvérek valódi származásukat nem sejtve pásztorok közt nőttek fel. Egyikük zenész és énekes lett, miután Hermész megtanította zenélni és arany lírát adott neki. Másikuk vadász és pásztor. Anyjuk, Antiopé, miután elmenekült, megtalálta őket, a fiúk azonban majdnem megölték Dirké parancsára. Mikor azonban megtudták anyjuktól születésük titkát, Dirkét egy bika szarvára kötözve végezték ki, majd sereget gyűjtöttek, és elfoglalták Thébait. Megölték Lükoszt, aki a kiskorú Laiosz helyett uralkodott. Így ők lettek Thébai királyai. Ők építették a falat Thébai fellegvára, a Kadmea körül; míg egyikük nagy nehezen odacipelte a köveket, másikukat maguktól követték lírajátéka hallatán és maguktól siklottak a helyükre.
Az ikerpár tragédiája, hogy mindketten családjuk miatt lettek öngyilkosak.


A blogturné további állomásai:
Augusztus 17 - Dreamworld
Augusztus 18 - CBooks
Augusztus 19 - KönyvParfé
Augusztus 20 - Deszy könyvajánlója
Augusztus 21 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók