KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. december 12., hétfő

Szaszkó Gabriella: Maradj velem


A Maxim Könyvkiadó regényei méltán népszerűek az olvasók körében, az egészen kicsik mesekönyveitől a fiatal felnőtteknek szóló Dream válogatáson át a komolyabb témákat felölelő Mont Blanc válogatásig. Eddig azonban csak külföldi szerzők könyveinek örülhettünk, magyar szerző nem szerepelt a kínálatban. Mérföldkőnek számít Szaszkó Gabriella: Maradj velem című regényének megjelenése, mely egy komoly családi drámába enged bepillantást.Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás 2016. december 16.
416 oldal
Goodreads: 5,0
Besorolás: realista, bántalmazás

David ​​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt.
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik? Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?

Végre, végre, végre elérkezik ez a nap is, megjelenik az első magyar szerzős regény a Maxim Kiadónál, ráadásul egy debütáló szerzővel, egy nagyon erős történettel.  Büszke vagyok rá, hogy előolvasója lehettem, nagy élmény volt végigkísérni, hogyan lesz a kéziratból igazi könyv.

Chris 35 évesen eldobja magától az életét. Két évvel fiatalabb öccse döbbenten és mély fájdalommal áll a tragédia előtt, de ahogy a külvilág nem talál magyarázatot Chris tettére, David lelkében pontosan körvonalazódik, hogy ki az igazi oka a testvére halálának. David sikeres író, természetes, hogy azonnal leül a laptopja elé, és úgy dönt, megírja a történetüket, és ha magánkiadásban is, de mindenképp megjelenteti, ezzel állít emléket a bátyjának. Egy hetet szab magának, a temetésre kész akar lenni, úgy akar elbúcsúzni a testvérétől, hogy valamilyen belső igazságszolgáltatást tegyen.Vissza akar emlékezni a gyerekkorukra, hogy megtalálja azokat a pontokat, ahol hibázott, ahol a testvére bűnhődött helyette, valamit a múltban, amit akkor nem vett észre, ami mégis idáig vezette Christ.
A testvérek története szívszorítóan fájdalmas. A szülők nagyon korán keltek egybe, a gyönyörű 17 éves Margaret  egy bulis éjszaka után terhes lett, és James, az utolsó éves főiskolás srác azonnal elvette feleségül. Két év múlva Margaret újra szült, és anyjuk alig húsz évesen már kétgyermekes kertvárosi mintafeleség lett - a külvilág számára. A zárt ajtók mögött viszont alkoholba fojtotta bánatát afölött, milyen sanyarú sorsa van, a férje halálra dolgozza magát, sosincs otthon. Milyen nehéz is felnevelni két fiút! Mivel nem volt más a közelben a saját gyerekeit kezdte terrorizálni. A testvéreknek indokolatlanul merev és szigorú szabályokat állított fel, és bármilyen apró vétségért verés járt. Mindennaposak lettek a büntetések, Chris sokszor átvállalta David "vétkeit" is,  ő idősebb lévén jobban bírta a fájdalmat.  Később otthoni munkát vállalt az apjuk, de ez már késő, addigra a gyerekekben  súlyos nyomot hagyott a lelki és testi bántalmazás.
A srácok hihetetlenül összetartanak, 100%-ban vállvetve, egymást segítve élik túl a hétköznapokat. A változás akkor jön el, amikor a 15 éves Chrisnek barátnője lesz, Amy, és a 13 éves David hirtelen fenyegetettséget érez, féltékennyé válik, hogy a lány majd elveszi tőle Chris figyelmét.

Többször is írtam már, hogy a kedvenceim közé tartoznak a testvérekről szóló történetek. Nálam a testvériség a legnemesebb emberi kapcsolat, ez belülről jön, magam sem értem miért. Gabi története mélyen megérintett, minden sorát átéreztem, erősen hatott rám, és az olvasás után sem tudtam elengedni a szereplőket. A szerző őszintén, hitelesen ír, gyönyörű fogalmazással, bátran ábrázolva az érzelmeket. A karakterek élnek, és egytől egyig  valóságosak, szerethetőek. Gabi karakterábrázolását tanítani lehetne, olyan erősnek éreztem őket, eltalált minden apró részletet.
David meséli el a történetet, minden pillanatában őszintén,  nem titkolva egyetlen részletet sem, a lelke mélyéig kitárulkozik a legvadabb korszakaiban is. A szerző itt is remekelt, ritkán olvasok ennyire jól eltalált pasi szemszöget egy női író tollából.
A téma fontossága szívügyem, nagyon sokan elmennek a lelki problémák mellett, kívülállók maradnak, akik pedig érzik magukban a bajt, azok befelé fordulnak, és megpróbálnak tudomást sem venni róla. Nem szabad! Orvoshoz kell fordulni, nincs más megoldás, ezek a dolgok nem jönnek maguktól helyre. Szaszkó Gabi otthon  van a témában, hiszen szakmabeli, a történetben előforduló betegségek léteznek, élő problémákról van szó. Nincsenek száraz orvosi szövegek, érthetően fogalmazza meg a szerző a lélek bajait.
Nagyon tetszett nekem a regény felépítése. A visszaemlékezések időrendi sorrendben folynak, a legrégebbi emlékektől a legfrissebbekig. Közben zajlanak a jelenben is az események, felbukkan Amy, aki Chris menyasszonya volt, de David életében is jelentős szerepet játszott. Az ő hármasuknak volt múltja, de jelene és jövője már csak kettejüknek lehet. Ez nagy kérdése a regénynek, és megalapozza a folytatás szükségességét.
Még egy gondolat az anyáról. Magam is kétgyermekes anya vagyok, így még nehezebb megértenem ennek a nőnek a gondolatait. Mégis mit képzelt? Mire megoldás a bántalmazás? Bicskanyitogató érzés volt róla olvasni, és igyekeztem arra gondolni, hogy remélhetőleg a közelemben nem történik meg ilyesmi. Talán a védőnőrendszer észreveszi ezeket az eseteket. Bízom benne. Nem éreztem feloldozást a történet végén. Őszintén szólva én nem vagyok megbocsátó típus, és szeretem, ha valaki megszenvedi a tettei következményeit. Több szenvedést kívántam neki, David helyében az én beszédem a temetésen nem lett volna visszafogott. Amit tett ez a nő, arra sosem lesz bocsánat.
Szaszkó Gabi könyve egy erősen érzelmekre ható történet a testvéri szeretetről és az elengedésről. Kevés az ilyen  jól  megírt sztori, olvassátok, megéri!

Borító: Könnyedebb témára utal, mint amilyen valójában a történet.
 
Kedvenc karakter: David

Szárnyalás:  Chris levele.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Találkozunk szexjelenetekkel is, de sokkal inkább a testi-lelki bántalmazás  megrázkódtatása miatt felnőtt olvasóknak ajánlom.

Értékelés:



Nyereményjáték:

A téma komolysága miatt most az állomások és a kiadó facebook oldalát kérjük lájkolni.A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

12.12 Kelly és Lupi olvas
12.13 Szembetűnő
12.14 Ink, Maps and Macarons

12.15 Corn & Soda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók