KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. június 20., kedd

Leila Sales - This Song Will Save Your Life - Éld az életed!


A Könyvhétre érkezett a Menő Könyvek jóvoltából Leila Sales különleges regénye, a This Song Will Save Your Life - Éld az életed!, ami már tízezreket hódított meg világszerte.
A különleges stílusban megírt egyedi ifjúsági regényről a blogturné csapata meséli el a véleményét. Tarts velünk, és nyerhetsz is egy példányt a könyvből a Menő Könyvek felajánlásában.

Menő könyvek 2017.
264 oldal
Fordította: Rácz Kata
Goodreads: 3,95
Besorolás: YA, zene, realista, bullying

Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni.
Azt hiszitek, hogy könnyű,
pedig nem az. Elise Dembowski nem riad vissza a kemény munkától. Sőt, kimondottan élvezi. Kivéve talán azt, amikor az addigi legfontosabb feladatra vállalkozik: népszerű lánnyá akar válni. Csakhogy rettenetesen mellélő, és minden a darabjaira hullik körülötte.
Elise helyzete még rosszabb, mint azelőtt – ha ez egyáltalán lehetséges. Egészen addig, amíg be nem téved egy underground szórakozóhelyre, és ezzel kinyílik előtte egy ajtó egy világba, amelyről azt sem tudta, hogy létezik. Egy olyan világba, ahol úgy tűnik, egy népszerűtlen középiskolásból egyik napról a másikra felkapott DJ válhat. Elise végre megkapja, amire mindig is vágyott: elfogadást, barátságot és talán a szerelmet is. Ám a valóság ismét fenyegetően közbelép.
Leila Sales üdítően eredeti és vicces stílusban mesél az egyéniségről, kapcsolatokról és a zene erejéről, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket. 

Teljesen mást kaptam ettől a történettől, mint amit vártam a fülszöveg alapján. Az igaz, hogy méltán nagy szerepe van a zenének, de számomra ez sokkal inkább Elise útkereséséről szól, arról, mit kéne tennie, hogy ne kívülállóként élje meg a sulis éveit. Ez a lány nagyon értelmes, intelligens, magasan teljesít, és a tehetsége miatt gyakran lesz a társai céltáblája. Akik egy kicsit is ismernek, tudják, hogy mennyire utálom az iskolai zaklatást, és ahol tudom, felemelem a szavam ellene. Azt gondolom, hogy ez a történet is sokakat ráébreszt majd, hogy mennyire nincsenek egyedül a problémáikkal.
Elise-nek nincsenek igazi barátai, nincs társasági élete, és arra a szörnyű következtetésre jut, hogy mindez azért lehet, mert nem népszerű. Mindent bevet, hogy rájöjjön a népszerűség titkára, tanulmányozza a menő lányokat, jegyzetel a celebekről, megfigyeli a ruházatukat, és leszűrve az eredményeket, azt gondolja, egy új ruhatárral, új viselkedéssel  máris bekerül a népszerűek közé. Ennek persze rossz vége lesz, kinevetik, és Elise még mélyebbre süllyed az önértékelésében, olyannyira, hogy kicsit megnyisszantja a karját. Ez csak egy "figyelemfelhívás", ezzel takarózik, ezt magyarázzák a szülők is maguknak. Eltelik néhány hét mire újra iskolába járhat, ahol semmi sem változik, Elise viszont felvesz egy új szokást, éjjelente, amikor mindenki alszik, kijár sétálni az üres utcákra, és gondolkodik, válaszokat keres. Egy ilyen séta alkalmával megismerkedik két lánnyal, akik beviszik magukkal a közeli Start nevű éjjeli szórakozóhelyre, ahol főleg egyetemisták szórakoznak egy fiatal DJ különlegesen válogatott dalaira. Úgy tűnik hirtelen valóra válik az álma, új barátai lettek és Char, a DJ srác felajánlja, hogy megtanítja a dalok keverésére, látja rajta a zene iránti igényességet.
Persze, hogy bajok lesznek az éjszakai kiruccanásokból, a lopott órákból, és egy blog is felkerül a netre, amit állítólag Elise ír és tele van rosszindulatú és öngyilkos hajlamú tartalommal. A lánynak továbbra sincs könnyű dolga, nem mindenki az, akinek látszik,  a szülőkkel is összebalhézik, szóval káosz alakul ki körülötte.

Szívszorítóan őszinte leírást kapunk ettől a lánytól az őt ért kirekesztésről, zaklatásokról, és ezeknek a következményeiről, ami belülről emészti őt. Végig követhetjük azokon a pontokon, amik egy irányba vezetnek, valamiféle segélykiáltás felé. Sajnálom, és nem is értem, hogy a szülők miért nem tettek valamit korábban, vagy miért nem vettek észre bizonyos jeleket. Én minden egyes nap megbeszélem a lányommal, hogy mi történt az iskolában, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne mondaná el, ha valaki bántaná. Elise szülei elváltak, de egy városban élnek és beosztották, melyik nap kinél van a gyerek, de ez sem menti fel őket. Az anyja elintézte azzal, hogy irigyek az eszére a többiek. Oké, de hogy évekig egy barátja se legyen? Hogy nem vesznek ilyesmit észre, hogy valami nagyobb baj van azzal a gyerekkel?
Ami kiemelkedően elismerésre méltó a regényben, az a karakteralkotás, minden egyes szereplőt valósnak láttam, a fekete kidobóembertől az igazgatóhelyettesig. Talán Char karaktere volt az, aki nem tetszett, de ő ilyennek volt megírva... Túl nagy volt  a korkülönbség közöttük, örültem neki, hogy nem megy át a történet egy nyálas egymásra találásba, hogy hű de tehetséges vagy, majd én felkarollak és ellovagolunk a naplementébe, miközben mixeljük a számokat. Char egy pasiból való pasi volt, határozatlan érzelmekkel. 
A szereplők hangja  remekül eltalált, mintha magad is a történet részese lennél, ott vagy a helyszíneken. Elise narrációján és a párbeszédeken keresztül pontosan átjönnek az érzelmek, amit a szerző át akar adni az olvasónak. Nem arról szól a történet, hogy egy lány miképp válik népszerű lemezlovassá, hanem hogy elfogadja önmagát, ezáltal megtalálja a saját hangját, stílusát és megtalálja az utat azokhoz, akik körülveszik és szeretik őt.
Minden korosztálynak ajánlom ezt a történetet, azoknak, akik átélték már a klikkesedés bosszúságát, akik utálják az iskolai zaklatást, de azoknak is, akik szívesen elmerülnek egy olyan regényben, ami telis tele van jobbnál jobb zenei utalásokkal. A YouTube-on több összeállítás is rendelkezésre áll azoknak, akik az olvasás alatt szívesen meghallgatnák az említett dalokat. Lentebb egy példát is mutatok, nekem ez a kedvencem a könyv zenéi közül!

Borító: Eredeti, nagyon tetszik!
 
Kedvenc karakter: Elise, Mel

Szárnyalás: A könyv végén megtalálható a teljes lista a megemlített dalokról.

Mélyrepülés:  Elise mostohaapja egy tahóként viselkedett egy bizonyos ponton.

Érzéki mérce: Szinte már jelentéktelen a szerelmi szál, nem erről szól a történet.

Értékelés:



Blogturné extra:  Kedvencem a könyvben említett zenék közül:



Játék:
A könyv hősnője, Elise mindig is imádta a zenét, így nem is meglepő, hogy DJ-nek állt. A mostani játékunkból kiderül, hogy ti mennyire ismeritek a dalokat.
A játék során megmutatunk pár olyan dalt, amit az írónő is ajánl, nektek pedig a feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a dalszöveg alapján, hogy mely dalokról van szó.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

Fold it, fold it, fold it, fold it
Fold it, fold it, fold it, fold it

Girlfriend, oh your girlfriend is drifting away
Past and present 1855-1901
Watch them built up a material tower
Think it’s not gonna stay anyway
I think it’s overrated
For a minute thought I couldn’t tell how to fall out


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06.14. - Könyvvilág
06.16. - Dreamworld
06.18. - Deszy könyvajánlója
06.20. - Kelly és Lupi olvas
06.22. - CBooks
06.24. - Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók