KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. augusztus 2., szerda

Daniel Cole: Rongybaba

Új krimi írót hozott el nekünk a Insomnia könyvek! Ismerjétek meg ti is Daniel Cole nevét, akire jó lesz odafigyelni a jövőben, mert a Rongybaba című története felejthetetlenre sikerült. A Blogturné Klub három bloggere elolvasta a vérfagyasztó krimit, és nektek is elmeséli, hogy mennyire ördögi ez a regény. A turné végén nektek is van esélyetek megnyerni a három könyv egyikét! Játékra fel!

Libri Insomnia Könyvek 2017.
496 oldal
Fordította: Illés Róbert
Goodreads: 3,93
Besorolás: thriller

Hat ember maradványaiból összevarrt egyetlen holttestet találnak egy londoni lakásban.
Az áldozatot Rongybabának nevezik el. Ki követhette el ezt a borzalmat? Van-e összefüggés a bizarr eset és a pár évvel korábbi gyilkosságsorozat közt, amely miatt William „Wolf” Fawkes nyomozót kényszer-gyógykezelésre ítélték?
William és társa, Emily Baxter őrmester nyomozását levakarhatatlan sajtóhiénák hada követi – a „Rongybabás gyilkos” eközben bestiális listát küld a vérszagra gyűlő újságíróknak: hat ember neve szerepel rajta, és a meggyilkolásuk tervezett időpontja…
Mi kapcsolja össze a hat áldozatot?
Miközben Wolfék versenyt futnak az idővel, a gyilkos valahol a közelben lapul…
Daniel Cole váratlan fordulatokban bővelkedő thrillerét eddig 30 nyelvre fordították le. Ahogy Jo Nesbø vagy Stieg Larsson regényei, a Rongybaba is kitörölhetetlen nyomot hagy az olvasóban. Folytatás 2018-ban!

Vendégbloggerünk Valentényi Erzsébet avagy a Molyon @bozs véleményét olvashatjátok a könyvről:
Tizenévesen, a kilencvenes évek elején, faltam a krimiket. Azokban a történetekben volt 1-2 áldozat és egy korosodó nyomozó, aki csupán beszélgetésekből, helyszín átkutatásából kiderítette, hogy ki is követhette el a gyilkosságot. Na, ez a könyv az előbb leírtakhoz egyáltalán nem hasonlít.
A prológusban (2010-ben) a „Hamvasztó gyilkos” ítéletének kihirdetését olvashatjuk. Történet főszereplője Wolf (William Oliver Layton-Fawkes) nyomozó is a tárgyalóteremben ül. Mikor meghallja a számára kedvezőtlen ítéletet a gyanúsítottra támad, akit nagy nehezen sikerül kimenteni a kezei közül. Wolfot kényszerkezelésre kórházba zárják és  2014-ben  találkozunk vele újra, ekkor indul a történetünk. Az éjszaka közepén keltik a nyomozót és egy holttesthez hívják. Ez a holttest nem a megszokott, mert 6 áldozatból van „gyönyörűen” összevarrva, egyetlen csepp vér nélkül. Fehér bőrű női torzó, fekete és fehér férfi lábak, férfi és női kéz, valamint a „Hamvasztó gyilkos” feje. Mazsorett babaként felkötötték, egyik kezével pedig a szemközti házban lakó Wolf ablakára mutat.
Megkezdődik a „rongybaba” testrészei utáni nyomozás, megismerjük Wolf munkatársait. Wolfhoz legközelebb álló szereplő Emily Baxter, akivel évek óta együtt dolgoznak, végigkísérte Wolf válását és titokban szerelmes a férfiba. Baxter gyakornoka, a 25 éves Edmunds, aki most került melléjük, ezért gyakran az ugratások célpontjává válik,  és sokszor az archívumba zavarják régi iratokat keresni. A nyomozás során magánjellegű problémákat is olvashatunk a nyomozó csapatról és ezzel sokkal személyesebbé válik a kapcsolatunk a szereplőkkel. Baxter alkoholfüggő, amit a főszereplőn kívül senki nem tud, ő pedig falaz a nőnek. Edmunds barátnője babát vár és a férfi sok munkája miatt nagy közöttük a feszültség. Ezek a mellékszálak klasszak, kifejezetten örülök, hogy nem csak a nyomozásról van szó, hanem a rendőrök magánemberként is bemutatásra kerülnek, ők is küzdenek a hétköznapi emberek problémáival.

Fontos mellékszereplő Wolf nyomozó volt felesége, Andrea. A gyilkos őt szemeli ki „postásnak”. Levelet kap 6 névvel és jövőbeni haláluk napjának dátumával. Ezen a listán, utolsó helyen Wolf nyomozó szerepel. Andrea a tv-nél dolgozik, apróbb hírek riportere, így felhasználva a „remek” alkalmat, hogy előre léphessen bemondja a tv-ben a hat halálraítélt nevét és haláluk pontos dátumát. Rongybaba részeinek beazonosítása mellett új feladat merült fel. Meg kell találni ezeket a személyeket és védelmezni őket.
Érdekfeszítő, izgalmas nyomozást apró humorral fűszerezte az író. Ez egyik kedvencem: „Mi a helyzet az arcfelismerő szoftverrel?” „Viccel? Eddig háromszor jelzett. Az egyik egy kínai öregasszony volt, a másik egy tócsa, a harmadik meg egy Justin Bieber poszter!”
A végén vártam, mint régi idők nosztalgiázásaként, az összegyűlünk és átbeszéljük, hogy a gyilkos mit miért tett. Na, ilyen nincs. Kiderül minden menet közben. De még hogy! Készülj fel, hogy az utolsó 50 oldalt nem tudod letenni, jó, korábban is alig de a végén nagyon izgalmas és csavaros a nyomozás.
Összegezve elmondhatom, hogy messze nem elég az öt pont a könyvre, remekül szórakoztam az olvasás során! A karakterek nem voltak hibátlanok, de nem is akartak annak tűnni, szerethetőek, élők voltak. A thrillerekre jellemző izgalom és borzongás is a maximumon feszült végig, egészen egyedi ötletekkel állt elő a szerző, ami néha el is gondolkodtatott, vajon honnan szedte...
Mindezek után nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy lesz folytatás 2018-ban, Daniel Cole az a szerző, akinek érdemes megjegyezni a nevét.

Borító: Remekül sikerült a magyar borító, minimalista de pont elég is.

 
Kedvenc karakter: Wolf

Szárnyalás: Nehéz kiemelni bármit, talán hab a tortán a londoni helyszín.

 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  A gyilkosságok és körülményeik miatt felnőtt olvasóknak ajánlom.

Értékelés:



Nyereményjáték

A könyvben szereplő esetek bővelkednek brutalitásban, és még a sokat tapasztalt nyomozók is szörnyülködve nézik. Mi most ezért nem tartogatunk nektek nehéz játékot, de azért keresgélnetek nektek is kell.
Minden blogon elrejtettünk egy-egy foglalkozás betűit, aminek köze van a gyilkossági perekhez. Ha megtaláltok a blogokon a vérvörös betűket, akkor írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A turné végén a Insomnia Könyvek által felajánlott 3 könyv talál gazdára. Nyomozásra fel!
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
07.30 Zakkant olvas
08.02 Kelly és Lupi olvas
08.04 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók