KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. november 14., kedd

Mindy Mejia: Amit csak akarsz


A Maxim Kiadó jelenteti meg Mindy Mejia: Amit csak akarsz című regényét. Az izgalmas misztikus thriller egy kisvárosi gyilkosság nyomába ered, vajon ki ölhette meg a 18 éves fiatal lányt, aki látszólag tökéletes életet élt? Kövesd a blogturné állomásait, ha minden kérdésre helyes választ adsz, tiéd lehet egy példány, a kiadó felajánlásában.

Maxim Könyvkiadó 2017. november 16. Dream válogatás
352 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,85
Besorolás: misztikus thriller

Az érettségi előtt álló Hattie Hoffman egész életében szerepeket játszott: jó tanuló, a szülei jó kislánya és a város megbecsült lakója. Miután brutális késelés áldozata lesz a gimnáziumi színielőadás éjszakáján, tragikus halála éket ver a kisvárosi közösség életében. Del Goodman, a helyi sheriff, aki mellesleg a Hoffman család jó barátja, eltökéli magát, hogy felkutatja a gyilkost, ám a bűntény felderítése során egyre több megválaszolatlan kérdéssel szembesül. Kiderül, hogy Hattie kiváló színészi képességeit jóval a színpadon kívül is kamatoztatta. A történetet három különböző szemszögből ismerjük meg: Del, Hattie és az új irodalom tanár szemszögéből, akinek a házassága az összeomlás szélén áll. Az Amit csak akarsz egymásba fonja a három történetet Hattie utolsó évéről, amelynek eseményei végül tragikus halálába torkollnak.

Vendégbloggerünk Valentényi Erzsébet avagy a Molyon @bozs véleményét olvashatjátok a könyvről:
Hattie a végzős, magabiztos, céltudatos, okos, csinos, 18 éves jó gyermek - New Yorkba készül. Repülőtéren viszont egy biztonsági őr állja útját, így utazása meghiúsul. Miért indul útnak ez a kisvárosban, Pine Valleyben mindenki által szeretett lány? A következő jelenetben már miért halott és az arcát miért kaszabolják úgy össze, hogy rá sem lehet ismerni?
Könyvet három szemszögből olvashatjuk, amit kifejezetten szeretek. Jó megismerni egy történet minden oldalát, a narrátorok minden gondolatát.
Az első szálon Hattie meséli nekünk az életét. Halála előtti 1 évvel kapcsolódunk a történetbe. Megismerjük az iskolát, barátait, körülötte legyeskedő fiúkat, a munkáját, a családját – főleg apukáját, akivel fantasztikus kapcsolata van, megértik egymást -, de amiről a legtöbbet mesél , ami a leginkább érdekli és köré szervezi az életét, az a színház és a színészkedés. Valamint megismerünk általa a férfit is, aki megismerteti vele a szerelmet. Hattie nem csak a színpadon színészkedik, a való életben is játszik, okosan, ravaszul, félelmet nem ismerve.
A másik szemszög Peter Lund, a fiatal iskolai tanáré, aki nemrég költözött Pine Valleybe a feleségével, hogy beteg anyósát ápolják és a farmot vezessék. Házassága emiatt nem túl jó, mondhatni mióta ide költöztek, elhidegültek egymástól. Úgy érzi, hogy a feleségének az anyós ápolása sokkal fontosabb, mint a kapcsolatuk.
A harmadik szemszög Del Goodman, az idős rendőrnyomozóé, aki születése óta ismeri Hattiet, a lány szüleivel barátok. Személyes kapcsolódása miatt az átlagosnál sokkal több energiát fektet az ügy felderítésébe. Eddigi pályája során gyilkossággal nemigen volt dolga, ez amúgy egy nyugodt kisváros. Del karaktere irtó vicces volt számomra. Ahogy le van maradva a modern technika terén, az igazán szórakoztató. Nem érti a „chat” és a „fedő”neveket az internettel kapcsolatban. Ebben a komoly történetben jól esett néha mosolyogni a megszólalásain. Az írónő néhányszor túlzottan részletezi a szereplők mozdulatait: „Kipiszkáltam a fogamba szorult utolsó darab gyümölcshúst a narancsból,…” írja Dellel kapcsolatban. Egy másik jelenet, amitől kicsit kiakadtam: Nyomozás során találkozik egy színházigazgatóval, akinek színházában a meggyilkolt lány szerepelt. Ki szeretné deríteni, hogy ki láthatta a darabot, a direktortól megkapja a nevek listáját, majd közli „Ki gondolta volna, hogy ennyi ember jár színházba?” Amerikában nem tudom milyen a nézőszám, de Budapesten én sokat járok színházba és általában mindig telt házzal mennek a darabok a magas jegyárak ellenére is.
Leginkább Peter jeleneteit szerettem. Talán azért, mert az ő életkora és családi helyzete áll közel hozzám a legjobban. Meg tudtam érteni minden tettét a feleségével, munkájával, magányos irodai elvonulásával és Hattie-vel kapcsolatban is. Egy jelenetben nem tudtam vele azonosulni, sőt csodálkozásom így napokkal a könyv kiolvasása után is tart. Peter vegetáriánus, a farmon a csirkéket együtt gondozzák a feleségével, a kapcsolatuk erősítse érdekében próbál felülkerekedni az ellenérzésein. A felesége egy alkalommal hirtelen felkap egy csirkét és Peter orra előtt vágja el a nyakát. Na ebből a férfi olyan tragédiát csinál, hogy több hétig haragszik a párjára. Úgy gondolom egy harmincas férfinak nem kéne emiatt ennyire drámáznia.
Természetesen próbáltam kitalálni ki a gyilkos és mivel kevés szereplős a könyv azt gondoltam, hú de okos vagyok – kitaláltam! Hát nem….
Remek történetet olvashattam, gondosan, néha túl aprólékosan kidolgozott karakterekkel. A szereplők valóságosak voltak, jó és rossz tulajdonságokkal, amelyek élővé tették őket. A mellékszereplők is fontosak, a szerző remekül mutatja be általuk, hogy időnként mennyire nem ismerjük jól a családtagjainkat, barátainkat, érhetnek meredek meglepetések.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges történeteket. Ebben a regényben a young adult feeling keveredik a sok krimis fordulattal, megspékelve pszichológiai thriller jellemzőkkel. A feszültségteremtés erőssége a szerzőnek, nagyon jól dolgozik a horgokkal, és mire az utolsó harmadához érünk a könyvnek, onnantól lehetetlen letenni. Hihetetlenül jó szerzőről van szó, azt hiszem érdemes lesz követni a megjelenéseit.

Borító: Átvett borító, tetszik.
 
Kedvenc karakter: Peter

Szárnyalás: A jelen és  múlt történései úgy fonódnak egymásba, hogy egy percig sem unalmas, a hármas  történetvezetés remekül működik.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce:   16+

Értékelés:




Játék:

A regény fontos része Shakespeare: Lady Macbeth színműve. Mind a három állomáson egy-egy világhírű színésznő képét találjátok, akik emlékezetes alakítást nyújtottak a mű címszerepében. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a színésznők nevét.

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

11.14 Kelly és Lupi olvas
11.16 Olvasónapló
11.18 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók