KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. február 28., szerda

Szélesi Sándor: Kincsem

A nagy sikert aratott mozifilm után a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, Szélesi Sándor tolmácsolásában megérkezett Kincsem igaz története. A Blogturné Klub bloggerei a 19. századi csodakanca történetének nyomába erednek. A négy állomásos turné alatt Te is megismerkedhetsz Kincsemmel és az 1800-as évek második felének Magyarországával, s ha részt veszel a nyereményjátékon, megnyerheted a könyv egy példányát.

Könyvmolyképző Kiadó 2017.
472 oldal
Goodreads: 4,18
Besorolás: történelmi romantikus

A ​csodakanca igaz története!
Egy furcsa szerelem és egy legyőzhetetlen ló… A sors vagy talán maga a végzet rendezte úgy, hogy 1874 tavaszán egy tápiószentmártoni istállóban, Blaskovich Ernő birtokán megszülethetett egy sárga csikó. Ez a csikó annyira darabos mozgásúnak tűnt, hogy amikor a következő tavaszon vevők érkeztek a birtokra, a többi egyéves lovat elvitték magukkal, ezt az egyet azonban ott hagyták. Mindeközben – ismét csak a sors különleges játékossága folytán – Blaskovich Ernő megpillantott egy kék szemű leányt a Nemzeti színpadán, és lehetetlen dolog történt: a nyugodt életet élő, dolgos természetű és kiszámítható férfi szerelmes lett. A több mint húsz év korkülönbség még talán legyőzhető lett volna, de a leány – Szabó Karolina – egy fejjel magasabb volt Ernőnél, ez pedig különös helyzeteket eredményezett a korabeli társasági eseményeken. Nem könnyű szeretni és nem könnyű Európában lovat futtatni sem. Blaskovich Ernőnek mindkét ok miatt lettek ellenségei. Akadtak, akik úgy gondolták, ha a boldogságot elveszik a férfitól, talán a lovát is le tudják győzni. Kincsem egy vidéki nemesúr és egy ibolyaszemű leány tényeken alapuló, igaz története olvasható e regény lapjain. Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló históriája egy szebb világból.

Ott voltam tavaly a Könyvmolyképzős könyvbemutatón, ahol Szélesi Sándor határtalan lelkesedéssel mesélt a történetről, a könyv megírásának körülményeiről. Beszélt az aprólékos adatgyűjtésről, mennyi információmorzsán rágta át magát, hogy aztán az írói képzelettel összegyúrva megírja Kincsem és gazdája történetét. Szerintem a közönség között nem volt olyan, aki ne kezdett volna bele a regénybe abban a szent pillanatban, olyan hatású előadást hallhattunk. Mégis úgy alakult, hogy pár hónappal később,  amikor újranyomták a könyvet, és ismét lehet kapni, azaz most indult útjára a blogturné.
Tudnotok kell, hogy nem vagyok oda a lovakért, sosem ültem fel még egy pónira sem, és ebben a regényben sem Kincsem fogott meg, bár igazán megszerettem és drukkoltam neki. Én a könyv hangulatába, a 19. század második felének Magyarországába szerelmesedtem bele. Felemelő volt olvasni a könyv szereplőiről, akik a valóságban is éltek, jó néha az igazi történelembe is belelesni. Persze tudom, hogy ez nem egy napló alapján született mű, mégis valóságosnak hat, és ez a szerző érdeme. Fantasztikus olyan nevekkel találkozni a könyvben, mint Batthyány, Festetics, Lónyai, Orczy, Almásy és még rengeteget sorolhatnék. Az akkori magyar nemességgel ismerkedhettem meg, akik jó nevelést kaptak, több nyelven beszéltek, tenni akartak az országért, jó hírünket vinni a világba. Ó, és ebben a korban az úriemberek igazi gentlemanként viselkedtek. A becsület mindennél fontosabb volt, a párbaj bár büntetendő cselekmény, mégis elfogadott volt, főleg ha egy hölgy miatt történt.
Imádtam azt is, hogy többféle helyszínen játszódott a történet, persze a versenyek miatt volt több külföldi jelenet, de Magyarországon belül is több helyet, például a fővároshoz közeli Tápiószentmártont ismertem meg jobban, és többször járhattam Gödöllőn, ahol persze a magyarok kedvenc királynéja, Sissi is felbukkant. A tápiószentmártoni Blaskovich birtok igazi vidéki hangulatot hozott a történetbe, érezni véltem az illatokat, igen, még az istállóét is. 
De ideje a történetre térni, amit két részre tagolt a szerző, az első rész a Karolina, a második a Csodakanca címet kapta. Blaskovich Ernő nemesember, földbirtokos, lótenyésztő és úrlovas, nyugodt természetű ember volt, aki közel a negyvenhez érezte meg először, mi az a szerelem, ugyanis első pillantásra beleszeretett egy ismeretlen kékszemű fiatal lányba. Hónapokba telt, mire barátai rávették, hogy keresse meg Szabó Karolinát, aki színészetet tanult Budapesten. A grófnak sikerült megismerkedni a 16 éves lánnyal és figyelmességével, komolyságával elérte, hogy egyre többször találkozzanak. Ernő urat azonban rettentően zavarta az, hogy a lány magasabb volt nála egy fejjel, és emiatt nem is vállalta fel nyilvánosan a kapcsolatukat. A gróf nem volt túl beszédes, és a ki nem mondott problémák miatt többször is veszélybe került a kapcsolatuk. 
Nekem egy fokkal jobban  tetszett Karolina része a regényből, mint Kincsemé. A szerző remek párbeszédekkel mutatta be a korabeli udvarlást, imádtam ezeket a részeket. A szóhasználat elbűvölt, a magázás, kegyedezés eleve egy magasabb udvariassági szintre emeli a beszélgetéseket. Többször felbukkant Blaha Lujza is a történetben, aki a kor legünnepeltebb énekes-színésznője volt, meglehetősen modern életfelfogással. Ez a modernség Karolinára is jellemző volt, aki 15 éves korától egyedül élt egy kétszobás pesti lakásban, az apja küldte neki vidékről havonta az apanázst. Sajnos nem derült ki közelebbi információ  a bátyjáról és az apjáról, pedig érdekelt, miért nem tartotta velük a kapcsolatot. Mindenesetre szabadságra vágyott, és ez meg is kapta, bár szerintem az elmaradt esküvő tüskéje megmaradt a szívében.
A regény második fele Kincsem versenyeiről szól. Ne gondoljátok, hogy egy percig is unalmas, mert jól tudod, hiszen minden magyar tudja, 54 versenyéből, amin elindult, mindet megnyerte. Ennek ellenére a körmét is lerágja az olvasó és együtt izgul az úri közönséggel. Sőt néhány versenyen az úri közönség uralkodókat is jelent, királyi családtagokat. Blaskovich gróf emelt fővel fogadta a gratulációkat, és nyugodt szívvel zsebelte be a nyereményhegyeket. Persze voltak nehézségek, hiszen Kincsem nyugodt ló volt, de voltak heppjei, amiket meg kellett oldani azonnal de rögtön. És voltak emberi cselszövések, sokaknak szúrta a szemét, hogy Kincsem lazán kirázza a többhossznyi előnyt.
Én korábban nem tudtam, hogy Kincsem és Csalogány, a macska között ekkora baráti kapcsolat volt. Szó szerint nem utazott sehova Kincsem a macska nélkül, volt is riadalom, amikor egyszer nem találták. És tényleg, néhány képen ott van a cica is. Annyira hihetetlen és mégis igaz.
De nemcsak ez a barátság volt példa nélküli, nekem emlékezetes marad Sztáray János gróf önzetlen barátsága Ernő úrral. Annyi mindenben segítették egymást, és be kell vallani, nem teljesült volna be Karolina és Ernő szerelme Sztáray támogatása nélkül. Ő jól ismerte a barátját és tudta, hogy kezelje, megérzett rajta minden apró rezdülést, sokat köszönhet neki. 
A magyarok mindig is lovas nép volt, és én ezt az ősi bizsergést éreztem magamban, mikor olvastam ezt a könyvet. Ezek a nemesemberek sokat tettek  hozzá a magyar lótenyésztéshez, sok múlt a szerencsén is, de türelmesen, hosszú évek munkájával megteremtettek egy rendszert, tökéletesítették a tenyésztést, a versenyeztetést, megalapoztak egy olyan sportot, ami a mai napig is fennáll és szórakoztatja az embereket.
Úgy olvastam volna még! Jó lett volna egy sokkal bővebb epilógus, ami több évet felölel. Nem is hagyott nyugton a dolog, utána kellett olvasnom, mi történt velük később.
Nagyon ajánlom a könyvet minden igaz magyar olvasónak, és nem kell hozzá lóbolondnak lenni, hogy élvezzük!

Borító: Szép, de kár, hogy nem látszik a hölgy kék szeme.
 
Kedvenc karakter: Blaskovich, Karolina

Szárnyalás: Csalogány, a macska


Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Sajnos nem kerültek mélyebb szerelmi jelenetek a regénybe.

Értékelés:




Nyereményjáték

Kincsem pályafutása során 54-szer állt rajthoz, s 54-szer nyert is. A turnéhoz kapcsolódó nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettük egy-egy verseny helyszínét a bejegyzés szövegében. A feladatotok, hogy a betűket összeillesztve beírjátok a versenynek otthont adó város nevét a Rafflecopter megfelelő sorába. Rajt!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

02.22. - Szembetűnő
02.24. - Könyvvilág
03.01. - Dreamworld
02.28. - Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók