KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. szeptember 7., péntek

BTK Születésnapi Turné - 5 évesek lettünk




Fennállásának ötödik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hisz ti is részesei vagytok ennek az élménynek.
Ennek örömére kezetekbe adtuk a gyeplőt, teret engedhettetek legkíváncsibb éneteknek és tabuk nélkül kérdezhettetek tőlünk. Most pedig rajtunk a sor, hogy megválaszoljuk őket.
Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül. 

Kelly: El sem hiszem, hogy már öt év eltelt az első blogturné beindítása óta! Nagyon izgultunk az első könyveknél, rengeteget ötleteltünk, igyekeztünk szívünket, lelkünket beleadni a turnékba, és meg is lett az eredménye, megkedveltek bennünket az olvasók és a kiadók egyaránt. Az öt éves születésnap okod ad egy kis visszatekintésre, összefoglalásra, ezért úgy döntött a csapat, megkérdezzük az olvasóinkat, mire kíváncsiak és szívesen válaszolunk a beérkezett kérdéseitekre.
Íme következzen felváltva Lupival néhány kulisszatitok, vallomás, nosztalgiázás!


- Történt már olyan, hogy összevesztetek egy könyvön? Mindenki máshogy látta, máshogy jött át neki, máshogy értelmezte.. Ha igen, akkor melyik volt az?
Kelly: Tulajdonképpen nem vesézzük ki egymás között az adott könyvet, és az meg alapvető, hogy  tiszteletben tartjuk egymás véleményét.  Én általában elolvasom a többiek posztjait azoknál a turnéknál, amiben részt veszek, de nem azzal a céllal, hogy reklamáljak a pontok miatt, hanem érdekel a másik blogger véleménye. Izgalmas, hogy milyen sok szempontból látunk egy-egy fordulatot, cselekményszálat, mindig találok a többiek véleményében új megvilágítást.

- Nem fásultatok még bele a turnézásba?
Lupi: Ez egy nehéz kérdés és próbálok őszinte lenni. Az a kezdeti óriási lelkesedés, amivel nekiindultunk, 5 év távlatából természetesen már nem ugyanaz. Mind imádunk olvasni, hiszen ezért vagyunk itt, de vannak időszakok, amikor rengeteg könyv érkezik be, kissé túlvállaljuk magunkat és olyankor előfordulhat elő, hogy az értékelés elkészül pontosan, időben, de erre elmegy szinte minden energiánk, így például az érdekességek, interjúk, extrák kimaradnak, mert egyszerűen nem marad már rá idő. A kezdeti időszakban kevés könyvet kaptunk, több időnk volt minden könyvre és a hozzájuk tartozó játékokra és extrákra is.
Előfordul pont a sok könyv miatt olvasási válság is - nálam például most volt egy ilyen időszak, ahogy láttátok egy jó darabig szegény Kelly tartotta a frontot nálunk, de ezért jó, hogy ennyien vagyunk, mert így a turnék nem sérülnek ilyenkor sem. Ezért tartunk időről-időre “tagtoborzást” is, hiszen mindig jó a vérfrissítés, az új lelkes bloggerek bevétele, akik a lelkesedés mellett erősíthetik azokat az irodalmi műfajokat is, amelyekben kevésbé vagyunk erősek.

- Volt olyan bejegyzésetek, amit nem akartatok megírni, mert annyira nem haladtatok a könyvvel? (Nem az időhiányra gondolok.) Melyik volt ez?
Kelly: Ha nagyon nem tetszik egy könyv, akkor a BTK-ban a blogger visszaléphet. Van ilyen, hiába gondoljuk, hogy jól választunk, nem sikerülhet mindig. Ha nem csúszik, nem erőltetjük, hiszen így nem is tudnánk jó szívvel ajánlani.  Ha már nem lehet visszamondani a turnéállomást, mert már az utolsó pillanatra lett hagyva az olvasás, akkor lehet csak extrázni, tehát nem értékelést, hanem valami különlegességet posztolni a könyvről.
Ez nem azt jelenti, hogy a csak extrás állomások mind ilyenek, akkor is extrázunk, ha már írtunk korábban a könyvről, de a blogturnéban részt akarunk venni.

- Milyen könyvformátumot szeretsz inkább, miért? Nyomtatott vs. Ebook vs. Audiobook.
Lupi: Két dolog közül választok, ez pedig a nyomtatott és az ebook. Az audiobookot egyáltalán nem szeretem, valahogy nem jön át rajta a történet varázsa, talán azért, mert inkább vizuális típus vagyok.Ha pár évvel korábban kérdeztek, akkor kifejezetten a nyomtatott könyvet mondom. Imádom a gyönyörű borítókat, a friss könyv illatát. Plusz büszkén cipeltem mindenhová a gyönyörűségeimet:). És egy nyomtatott könyvet könnyebben tudok dedikáltatni is.
Viszont elég sokat utazom és időközben teljesen átszoktam az ebookra kényelmi szempontból, hiszen rengeteg könyvet vihetek így magammal, a kindle elég stramm kis jószág, így nem kell félnem, hogy sérül a “könyv”, a lapok sem áznak meg, szakadnak el, stb és sok helyet se foglal. Így ma azt mondom, hogy az ebook a választásom.
Kelly: Én a nyomtatott könyv híve vagyok, csakis ezeket számolom könyvként a magánkönyvtáramban. Imádom birtokolni a kicsikéimet, vallom, hogy minden könyv egy új világ, és én szeretem a kezemben tartani őket. Elektronikusan csak az előolvasások miatt olvasok, és az audiobook sem a kedvencem, de ezeket azért néha meghallgatom. Örök kedvenc Kaszás Attila hangjával a Hobbit, vagy séta közben agyonhallgatott angol nyelvű Csontváros.

- Van olyan könyv, aminél epekedve várjátok a folytatást (de az csak nem akar eljönni)?
Kelly: Minden folytatást epedve várunk, ez nem is lehet kérdés, és amit tudunk megteszünk a lobbizás mellett. Személy szerint a Csontszüret sorozat 3. részét várom a legjobban. 

- Milyen érzés 5 évvel a hátatok mögött visszagondolni a kezdetekre?
Lupi:  Nosztalgikus. Emlékszem a lelkesedésre, amikor összeállt a csapat, az izgalomra, amikor elindult az első turné, a sok “brainstormingra” a játékok miatt. Mennyit izgultunk, hogy a kiadók, akiket megkerestünk, egyáltalán szóba állnak-e velünk. A kezdeti gyerekbetegségekre, mi hiányzik, mit rontottunk el, mit kellene másképp csinálni. És persze az alapcsapatra. Nem voltunk sokan, de a lelkesedés, az összetartás a mai napig melengeti a szívemet (most is jó a csapat, ne értsétek félre, de már jóval többen vagyunk, sokan hiányoznak az alapcsapatból, ez már azért más).

- Előfordult olyan, hogy nem tetszett egy könyv, de mégis jó értékelést írtatok róla, hogy az adott kiadóval megmaradjon a jó kapcsolat?
Kelly:  Olyan előfordult, hogy visszaléptem egy turnéról, mert nem tetszett a könyv, mégpedig az Ezer csók. (szemben az árral) Extrázni sem volt kedvem. A jó kapcsolat fontos, de ez nem jelenti azt, hogy nem írhatom meg a véleményem a könyvről. Annak idején túl pipa is voltam, látni sem akartam, de ha lesz egy kis időm, leírom a véleményem, függetlenül bármilyen kapcsolattól.

- Melyik volt az első könyv, amit elolvastál?
Lupi: Ugye a Blogturné keretében? :) Robin LaFevers - Gyilkos kegyelem című könyve volt. Majdnem az Üvegtrónt mondtam, hiszen az volt az első blogturnénk, de aztán rájöttem, hogy addigra én már azt angolul olvastam és az alapján értékeltem is így úgy döntöttünk Kellyvel, hogy ő olvassa magyarul és turnézik vele.


- Mi a legpozitívabb élmény, amit az elmúlt 5 év alatt szereztetek a Blogturné Klub kapcsán?
Kelly: Nekem személy szerint a két legnagyobb zsánerkiadóm, a Maxim és a Könyvmolyképző Kiadók elismerése. Ha a turnékra fókuszálok, akkor a Touch turné a nyerő. Eszméletlen, mennyit készültünk arra a turnéra, könyvjelzőkkel, hűtőmágnesekkel, rengeteg extrával.  Igazából az időhiány sok mindent kivesz belőlünk, sokkal több a könyv, kevesebb idő marad plusz tartalomra, pedig ezek kitalálása nagy élmény. 


- Melyik a kedvenc könyved?
Lupi: Most komolyan? Csak egyet lehet? Legyen kettő.. Naa….
Szóval még mind a mai napig Jus Accardo Touch - Érintés című könyve. Egyszerűen nem tudom megunni Kalet :).
(és ha még egyet lehetne mondani, akkor, ha lúd, legyen kövér - Richelle Mead: Vámpírakadémia sorozatát mondanám - a spin-offokkal együtt. Életem egyik nagy szerelemsorozata, amit legszívesebben mindenkivel megismertetnék:)
Kelly: Erre lehetetlen válaszolni. A turnésok közül a legnagyobb hatással a Veled minden hely ragyogó volt rám. 

- Ki(k) a kedvenc szerző(i)d?
Lupi: Vannak egy páran:) Megpróbálok minél többet felsorolni, de biztosan ki fogok hagyni valakit, akitől utólag is elnézést kérek. Szóval a teljesség igénye nélkül:
Cassandra Clare, Jus Accardo, Marie Lu, Laurell K. Hamilton, Nalini Singh, Richelle Mead, Sarah J. Maas, Rob Thurman, Suzanne Collins, Dan Krokos, Karen Marie Moning, Diana Gabaldon, Demi Kirschner, Lakatos Levente, Kemese Fanni, Helena Silence

- Mit gondolsz a magánkiadásokról?
Kelly: Egyetlen magánkiadós turnénk volt, Ashley Carrigan-é. Ő azóta már könyvmolyképzős szerző lett, tehát nem nyúltunk mellé vele :) Megint csak azt tudom mondani, hogy nagyon kevés az időnk, túlkínálat van könyvekből, a magánkiadások abszolút nem kerülnek képbe.
- Használsz könyvjelzőt? Mit?
Lupi: Attól függ, hogy min olvasok. Értelemszerűen a kindlen a gép saját könyvjelzőjét használom. Ha pedig papírkönyvet olvasok…. A kezdetek kezdetén behajtottam a könyv sarkát. Ebből szerencsére már kinőttem, nem teszem tönkre ilyenekkel a könyveket. Most - attól függetlenül, hogy gyönyörű könyvjelző gyűjteményem volt, (már csak töredéke van meg, mert a legtöbbet elajándékoztam) a lehető legritkábban használtam őket, mert féltem, hogy megsérülnek. (nem, ne kommentáljátok inkább:))) Így a legtöbb esetben blokkot, darab papírt, buszjegyet, sőt, volt már, hogy papírzsebkendőt (természetesen tisztát) használtam könyvjelzőnek. :) 

BTK-s tagoktól kapott kérdésünk:
Volt-e olyan, hogy egy könyv mindkettőtöket érdekelt volna..., hogy döntöttétek/döntitek el az ilyen eseteket? :)
Kelly: Szerencsére rengeteg a könyv, úgyhogy nem bánom, ha Lupi bármit olvasni akar! Szeretem átengedni neki a könyveket, aztán ha nem tetszik neki, esetleg visszaveszem :) Egyébként vannak kedvenc szerzőink, azokat megtartjuk magunknak, Lupi szívesen olvas bármit pl. Jus Accardo, vagy Nalini Singh tollából. Én szeretem Jamie McGuire vagy Abbi Glines könyveit. De ez olyan változó, vannak mindenféle átfedések is, nincs semmi törvénybe iktatva. Én szívesen olvasok middle-grade könyveket is, Lupi meg sokszor választ történelmi romantikust, amit meg én kevésbé.

Remélem jól szórakoztatok, kövessétek a többiek posztjait is!

Nyereményjáték:

6 meglepetéskönyv kerül kisorsolásra! Minden állomáson egy-egy bloggerünk jellemzőit találod, ami alapján meg kell tippelned, kiről van szó és beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, utána automatikusan újat sorsolunk.

Feladvány: A romantikus műfajt kedvelő bloggerek királynője, akinek blogját lassan kilenc éve olvashatjuk.



Állomások:

09/07 Kelly & Lupi olvas
09/11 Dreamworld
09/25 Szofisztikált macska
09/26 Blogturné Klub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók