KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. október 15., hétfő

Cynthia Hand: Vigyázz, ​Holly Chase!

Mindenki ismeri a Karácsonyi ének című klasszikust, ahol az önző, zsugori Scrooge úrhoz bekopog a régi üzlettársának a szelleme, hogy felkészítse három további szellem érkezésére. Miután meglátogatta őt a régi karácsonyok, az új karácsony és a jövő szelleme, Scrooge jó útra tér, ellenben főszereplőnkkel, Holly Chase-zel, aki szerint ő úgy jó, ahogy van, és akit képtelenek jó útra téríteni a karácsonyok szellemei! A jövő karácsony szellemének jóslata beteljesedik, Holly meghal egy lehetetlen balesetben, és a halála után ő lesz a régi karácsonyok szelleme a Scrooge Műveknél, amit egy Dickes-fanatikus vezet. Tarts velünk a turnén, hogy jobban megismerhesd Holly történetét, és megnyerhesd a Maxim Kiadó által felajánlott nyeremény könyvet!

Maxim Könyvkiadó 2018. okt.17. - Dream válogatás
384 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf
Goodreads: 3,96
Besorolás: YA, retelling

A tizenhét éves Holly Chase nem egy tipikus jó kislány, sőt önző és gátlástalan. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy híres legyen. Még arra is képes volt, hogy édesanyja halálakor lőjön egy szelfit a sír mellett új napszemüvegében, és kiposztolja Instagramra. Nincs tekintettel senkire, a barátait már rég elmarta maga mellől. Aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott… Karácsony napján Holly az éjszaka közepén hangos zajra ébredt. Három szellem jött el hozzá, hogy megmutassák neki, milyen önző, elkényeztetett teremtés lett belőle. Megpróbálták rábeszélni, hogy változtasson életmódján. De Holly nem hallgatott rájuk. Aztán meghalt. Holly ezzel átkerült a szellemvilágba, ahol a múlt karácsonyainak szellemeként az a feladata, hogy minden évben megmentsen egy eltévelyedett lelket. Holly szó szerint halálosan unja a dolgot, mindaddig, amíg egy dögös, 17 éves srác lesz a kiszemeltje, aki a lányt régi önmagára emlékezteti. És bár tény, hogy meg akarja menteni végzetétől, tilos lenne közel kerülni a fiúhoz, pláne belekeveredni egy zavaros románcba vele. De hát hogyan is lehetne ellenállni a kísértésnek?

Cynthia Hand az egyik kedvenc íróm, és respect a kiadónak, hogy minden könyvét igyekeznek megjelentetni a magyar olvasók nagy örömére. Mivel a retelling-eket  különösen szeretem, nem volt kérdés, hogy nekem kell olvasnom ezt a regényt. Csakhogy, szégyenszemre én korábban nem ismertem a Karácsonyi ének történetét, illetve csak nagyjából.  A könyv befejezése után viszont megnéztem a 2009-es Disney-feldolgozást, csak úgy magánszorgalomból. Kár, hogy nem előtte tettem, mert sokkal könnyebb volt a szereplőket beazonosítani. Nem mondom, hogy nem élvezhető a történet önmagában, de tény, hogy a nevekkel kapcsolatban nekem gondjaim voltak, és kb. a könyv harmadáig küzdenem kellett. Akkor viszont elkapott a varázs!
Nagyon kreatív a szerző ötlete, hogy egy egész vállalat alakult Scrooge Művek néven, a világ minden táján közel 200 éve. A különböző egységek, pl. jelen esetünkben a new yorki, választ egy aktuális  Scrooge-t, egy olyan személyt, akinek a tulajdonságai hasonlóak a dickensi eredeti Scrooge-éval. Hónapokon át készülnek a célszemély megváltoztatására, ehhez megfigyelik, lenyomozzák minden elérhető fifikát igénybe véve, pl. kutatnak az emlékeiben. Aztán figyelmeztetik, majd a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szellemei szembesítik önmagával, és megmutatják mi vár rá, ha nem akar megváltozni.
Ez a módszer nagyjából mindig sikerrel jár, de akad néhány renitens, akik ellenállnak és nem hisznek az egészben. Ilyen Holly is, aki a sikertelen átalakulás után szerencsére nem kerül a pokolba, hanem lehetőséget kap a Scrooge Műveknél dolgozni, sőt megkapja a megtisztelő Elmúlt Karácsonyok Szellemének szerepét, röviden ő lesz eksz.
Nem lenne ez a könyv egy young adult retelling, ha nem kapna a történet egy édes szerelmi szálat. Öt éve már, hogy Holly sikeresen végzi a munkáját, amikor is egy 17 éves srác, Ethan lesz az új kiszemelt scrooge. A lányt megijeszti, mennyi hasonlóság van köztük, és fejébe veszi, hogy mindent megtesz, hogy sikeres legyen az átalakítás. Ethan elképesztően helyes, és Holly megfeledkezik az alapvető szabályról és személyesen is kapcsolatba lépnek, ami beláthatatlan következményekkel jár.
Kiderül, hogy mindketten elveszítették az egyik szülőjüket, és ez mélyen megsebezte a lelküket, ebből indult ki elsősorban a lelki bajuk, valamint tetézte ezt némely közeli személy befolyása.
A narrátor Holly, aki ugyan még mindig 17 éves (minden nap újraindul a szervezete a halála óta), de sokkal okosabb és bölcsebb lett az eltelt öt év alatt. Szívvel-lélekkel dolgozik Ethan megmentésén, a könyv elején megismert lányra már rá sem lehet ismerni. Sokat megtudunk róla, a szüleiről, a kapcsolatairól, úgyhogy  abszolút vele éreztem és drukkoltam neki, hogy sikerüljön a terve.
Nekem nagyon tetszett, ahogy a szerző összeolvasztotta a múlt hagyományait a jelenkor vívmányaival. Jó ötlet volt a kapucnis pulcsi, és még jobb az emlékek elektródás letapogatása. Ez a különleges kapcsolódás többször is létrejött köztük, és annyira cuki volt a fiú szemével látni Holly-t, így tulajdonképpen Ethan fejébe is beleláthattam. A csapat mindig megkereste a célszemély környezetében a dickensi szereplőket, ez is okozott némi bonyodalmat. Remek volt a vállalat szervezettsége és a munkatársak is, legyenek élők vagy szellemek, végezték a dolgukat, barátkoztak, szerelembe estek, mint egy hétköznapi cégnél. 
Az írásmód Cynthia Handre jellemző, sok gyönyörű gondolatot csempészett a szövegbe. A karácsony szellemisége mindenkit megérint, természetesen a szeretet és a család fontossága a fő mondanivaló, és az, hogy jobbá lesz a világ, ha mi magunk is jók vagyunk, helyesen cselekszünk. Ja és persze mindenki megérdemel egy második esélyt!
A humor is bőven jelen volt a regényben, egészében véve szórakoztató a történet.  A new yorki helyszínek elvarázsoltak, imádtam randevúkat a városi könyvtár bal oroszlánjánál.(Kép jobb oldalon)

Fentebb említettem, kellett egy kis idő, mire beszippantott a könyv, Ethan felbukkanásától viszont végig fenntartotta a feszültséget. A kissé szomorú és magányos Holly számos vívódást élt át a fiú felbukkanása után, és annyira megérdemelnék mindketten a HEA véget. Persze a szerző megcsavarta a dolgokat, és végül egészen más sült ki, mint amire számítottam, de azt nem lehet mondani, hogy  ez olyan nagy baj lenne.
"De ha szeretünk, annak nem okvetlenül hepiendről kell szólnia. Szólhat valaminek a kezdetéről is."
Igaz, még csak október van, de én már nagyon várom a karácsonyt és ezt most Cynthia Hand-nek is köszönhetem. Ha akarsz egy szellemes, szívmelengető karácsonyos hangulatú mesefeldolgozást olvasni, ne állj ellen Holly Chase-nek.

Borító: Nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: Holly

Szárnyalás: Azok a new yorki helyszínek!

Mélyrepülés:  -


Érzéki mérce: Cuki szerelmi szálat kapunk, jóval a YA határain belül.

Értékelés: 


Nyereményjáték

Mivel Holly és a társai szellemekként igyekeznek jó útra terelni önző embereket, így a mostani játékunkban is szellemekkel fogunk foglalkozni! A feladatotok az, hogy a leírások alapján találjátok ki, hogy melyik könyvről vagy könyvsorozatról van szó, és az ÍRÓJÁNAK a nevét írjátok be a rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mai írónk szereti, ha a fantáziája elszabadul, ugyanis mai főszereplőnk egy gyermek, aki egy temetőben lakik kiskora óta, és régóta halott emberek szellemei nevelték fel. Imádja a se nem élő, se nem holt gyámját, ahogy a kalandozásokat is a temetőben. Az egyik sír egy vámpírvárosra nyílik, egy másik a sivatagba vezet, de egyik sem olyan ijesztő, mint az élők világába vezető temetőkapu, ahol a gyermekre a családja gyilkosa leselkedik.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10/15 - Kelly&Lupi olvas
10/17 - Hagyjatok! Olvasok!
10/19 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók