KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. október 13., szombat

Esad Ribic, Rob Rodi: Loki



A Fumax elhozta, a Blogturné Klub pedig bemutatja a Marvel univerzum legkedveltebb cselszövőjének legújabb történetét. A 4 részből álló képregény minisorozat Loki szemszögéből egy intő mese arról, hogy minden éremnek két oldala van és, hogy néha a vágyaink teljesülhetnek, de aztán rájövünk, hogy valójában többet kaptunk, mint akartunk.

Fumax, 2018
104 oldal
Fordította: Matolcsy Kálmán
Goodreads: 4,01
Besorolás: fantasy, képregény

Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.

Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.
Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.


Őszinte leszek, gyerekkorom óta nem nagyon olvastam képregényeket (bár akkor nagyon szerettem őket), így kíváncsian vettem a kezembe ezt a kötetet, mert szerettem volna tudni, hogy azóta mennyit változott / fejlődött a technika és milyenek a mostani képregények. 

Nem véletlenül választottam ezt a történetet, hiszen sok más emberrel egyetemben Thort és Lokit is a szívembe zártam a filmvásznon keresztül. Persze ott inkább Thorral volt elfoglalva mindenki - igen, én is szívesen foglalkoztam a Chris Hemsworth által megformált Thorral:) - de kíváncsi voltam a nagy cselszövőre, Lokira is.

"Ha a sötét valóban nincs világos nélkül, világos sincsen sötét nélkül."

A képregény azonnal belecsap a "lecsóba", minden előzmény nélkül Loki uralkodásának első napját láthatjuk. Valamilyen módon Asgardot leigázta, Thort és az udvarát pedig börtönbe vetette. De a nagy cselszövőnek rá kellett döbbennie, hogy átvenni a hatalmat egy dolog, de ez feladatokkal is jár. Méghozzá nem is kevéshez, amihez Lokinak nem nagyon fűlik a foga. Vicces látni, ahogy szó szerint menekül az emberek elöl, hogy ne kelljen a napi csip-csup ügyekkel foglalkoznia. Mellette persze nem tudja feledni azt sem, hogy mindig is ő volt a rosszfiú, az elfeledett testvér, ami persze épp elég gyötrődéshez vezeti és ez befolyásolja a tetteit is. De azért azt is láthatjuk, hogy ő sem velejéig romlott, hiszen ahogyan csak lehet, húzza-halasztja a testvére kivégzését, pedig ezt nemcsak az emberei, hanem Hela, az alvilág istennője is erősen várja.

A képregény nem kifejezetten akciódús, inkább azt próbálja bemutatni, hogy Lokit mi és hogyan vezette ahhoz, amit tett, illetve ezt hogyan éli meg. Nem mondom, hogy egyetértek azzal, amit tett, de így már részben megértem.
Ami viszont nagyon tetszett, hogy az alkotó nem próbálta sem Lokit, sem pedig Thort olyan gyönyörű férfinek ábrázolni, ahogyan a filmben láthattuk őket, bár azért az is igaz, hogy nem tudta a férfi mivoltát megtagadni (illetve főleg a férfi olvasókra nem gondolni), hiszen a női szereplők nagy részben bombázó amazonok voltak:). De a két főhős éppúgy nézett ki, ahogy valóságban is kinézhetnének, Loki egy megtört, megkínzott lélek (egyáltalán nem egy Tom Hiddleston szépségű férfi:), Thor pedig egy marcona harcos, aki messze van Chris Hemsworthtől:).

Magáról a képregényről a véleményem annyi, hogy a kivitelezés nagyon jó lett, az alkotó nagyon ügyesen rajzolt, sokszor egy-egy kép elég volt minden szöveg nélkül kifejezni az érzelmeket. Gyönyörűen megrajzolt jelenetek, szereplők jellemezték az egész történetet. Amivel egyedül problémám volt, azok a betűfontok. Nem szokott ezzel gondom lenni, de itt jó párszor megakadtam a szövegben - nehéz volt olvasni... :(.
A történet mellé pedig kaptunk egy kis pluszt is, egyrészt a gyengébbek? illetve mindenki más kedvéért olvashattunk egy összefüggő, szöveges összefoglalót a képregényről, másrészt pedig gyönyörű figura és borítóterveket is láthattunk a tervezés és kivitelezés különböző fázisaiból.

Összességében egy gyönyörűen elkészített képregényt olvashattam, ami minden Loki rajongónak kötelező darab!

Borító: Gyönyörű a grafika, látványos, azonnal megfogja az ember tekintetét

Kedvenc karakter: Loki, Sif

Szárnyalás: a gyönyörű grafika és az egész képregény minősége

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  harag, düh, fájdalom, mindaz, amit egy mellőzött, el nem ismert, megalázott ember érezhet

Értékelés: 

Nyereményjáték:
A mostani játékunkban az igazi Loki rajongókat keressük. Azokat, akik betéve tudják Loki minden egyes mondatát, amik a Thor és a Bosszúállók filmekben elhangzottak. Ha magadra ismertél, a feladatod, hogy megfejtsd melyik filmből származnak a blogturné minden állomásán található egy-egy Loki idézetek.

A kiadó felajánlásával egy példányt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


“El kell tűnnöm a bolygóról.“




A blogturné további állomásai:
Október 09 - Függővég
Október 10 - Olvasónapló
Október 11 - Dreamworld
Október 12 - Hagyjatok! Olvasok!
Október 13 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók