KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 29., szombat

Alwyn Hamilton: A szultán foglya (A sivatag lázadója #2)

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Alwyn Hamilton: A szultán foglya című regényét, amely A sivatag lázadója sorozat második része. A regény a 2017-es Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fantasy and Science Fiction kategória finishébe került. Amani izgalmas, misztikummal átszőtt kalandjai folytatódnak, a lázadók tábora után megismerhetjük a szultán palotájának titkait is! Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a regényből játékunk megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó 2018. december 10.
448 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 4,34
Besorolás: YA, fantasy, kaland

Hatalom. Szerelem. Árulás.
Amani, a Kékszemű Bandita több mint egy éve harcol a Lázadó Herceg mellett, és már az egész világon félik a nevét. Amikor egy váratlan támadás során elrabolják, erejétől megfosztva és szerelmétől elszakítva a szultán palotájában köt ki – ez pedig olyan hely, ahol minden sarok mögött veszély leselkedik. Intrika, gyanú és félelem érezhető a falak között, de Amani igazi sivatagi lányként hamar rálel a túlélés titkaira. Dacolva minden veszéllyel kémkedni kezd a lázadóknak, ám ahogyan egyre több időt tölt magával a szultánnal, ráadásul a múltja különös alakokban bukkan fel előtte, szívében kétségek merülnek fel, hogy vajon a jó oldalon áll-e. De ez itt még közel sem a vég, hiszen, mint tudjuk: „Az új hajnal új sivatagra köszönt.”

Ahogy az első részt is imádtam, úgy rántott magával most is a történet, újra ott lehettem gyerekkorom kedvenc meséinek helyszínein. Csak sajnálni tudom azokat, akiknek kimaradtak az életéből az Ezeregyéjszaka meséi, de sosem késő pótolni.

Amani félelmetes hírnevet szerzett magának Kékszemű Banditaként, azonban demdzsi mivolta is felkelti a figyelmet. A szultán ugyanis demdzsiket keres, gazdagon megjutalmazza azokat, akik elviszik hozzá a démon-ember kapcsolatból született lényeket. Amani arra gondol, újabb csodafegyvert kíván létrehozni Noorsham helyett, ezért mindent megtesz, hogy a fogságba esett demdzsi lányt kiszabadítsa. Nem sikerül veszteségek nélkül megúszni ezt a kalandot, ráadásul Ahmed, a Lázadó Herceg sem dicséri meg, miután gyakorlatilag engedély nélkül vágtak bele ebbe a küldetésbe. Visszatérésük után Imin és Navid esküvőjét tartják, és végre visszatér a táborba Jin is. Ez persze így kimondva egy egyszerű mondat, valójában korábban Jin elhagyta a tábort, mikor Amani élet és halál között lebegett egy gyomorlövés után. A lány joggal haragszik rá, vagyis mindkét hercegre, hiszen úgy hiszi Ahmed küldte el Jint egy küldetésre. Hirtelen menekülniük kell, mert megtámadják a tábort, Amani egy homokviharral tartja fel a támadókat, de hiába tűnik úgy, hogy előnyre tettek szert, a lányt éjjel elrabolják egy pihenőhelyen a saját sátrából.
Amani Izmánban tér magához, a szultán palotájában, ahol végre megtudja, miért van szüksége rá a szultánnak. Sokkal nagyobb fegyvert tudnak megidézni a demdzsik, a nagyhatalmú démonokat, akiket fogva ejtve a szultán hatalmas erőre tehet szert. Amani hatalmas bajban van, de szerencséjére a Szultán értékeli azt a tulajdonságát, hogy felismeri a hazugságot, ezért a palotába hivatott szövetségesekkel való tárgyalásokon a lány is részt vesz, így hasznos információkat gyűjt a hadi tervekről. Azonban a rengeteg hárembeli intrika miatt egyre nehezebb kijuttatni a híreket, és ahogy a lány egyre jobban megismeri a szultánt, a meggyőződésébe némi kétely vegyül. Hogy fog ebből kikeveredni?

Engem ez a rész is ugyanúgy elvarázsolt, de kétségtelen, hogy más elemekre helyezte a hangsúlyt a szerző. Továbbra is csodásak és részletesek a leírások,  újra ott voltam a helyszíneken és éreztem a könyvből áramló keleti hangulatot, színeket, ízeket. Most is Amani mesél, de  néhány csodás legenda E/3-ban került a történetbe. Az első részben abszolút Amani és Jin kettőse volt a központban, a közös céljaik elérése, a harcokon való átverekedésük a lázadók szempontjából.
Most viszont a lázadás hatásait is megismerhetjük, hogyan hat ez az emberek életére, mennyire bíznak a sikerükben, mit várnak egy másik szultántól. Emellett megismerhetjük az évek óta uralkodó szultánt, Ahmed és Jin apját, aki a saját apját gyilkolta meg a trónért, Amani sok időt tölt vele, így a beszélgetéseik sok múltbéli eseményre derítenek fényt. Az uralkodó meg kell hagyni, okos, logikus gondolkodású és elég meggyőző tud lenni.

A romantika sajnos nagyon kevés helyet kap a regényben, Amani és Jin alig találkoznak a könyv negyedénél, máris újra elválnak útjaik. Igaz, kárpótol néhány közös jelenet, valamint végre megtudjuk, mi volt pontosan Jin távozásának az oka, és hogyan dolgozza ezt fel Amani. Mindenesetre eddig is láttam, hogy Amani is szerez sérüléseket, ott van minden ütközet közepén, de egy haslövés túlélése nem akármi. Ráadásul most másféle sebeket is szerez, aminek ötletéhez kellett némi idő, míg feldolgoztam magamban.  Az első részben is sokat fejlődött Amani személyisége, és ebben a folytatásban még tovább finomodott, hiszen most a diplomáciai érzékét is elő kellett venni, és megfelelni a szultánnak, aki nem a patyolat lelkéről híres. Át kellett gondolnia minden mondatát, minden lépését. Persze számos csavar és előre nem látható fordulat nehezíti a helyzetét, ami többnyire nekem is meglepetést okozott.

Nagyon szerettem ebben a részben is Shazadot, annyira okos és jó stratéga, nem mellesleg a barátságuk Amanival az egyik legjobb dolog a regényben. Rajta kívül is sok szereplővel találkozunk az első részből, még halottnak hitt barát is előkerül, de vannak remek új szereplők is, közülük Sam lenyűgöző, elég annyi, hogy kiadja magát Kékszemű Banditának Amani orra előtt. Őszintén megmondom, nem kis kihívás megjegyezni és helyükön kezelni a rengeteg idegen nevet, még akkor sem, ha számomra ismerős a szövegkörnyezet. Viszont nem voltak egyformák a karakterek, jól elkülönültek egymástól.

A helyszíneket tekintve a legtöbb időt a palotában töltjük, ez nekem varázslatos volt, imádtam a rengeteg kis kertet, szökőkutakat, növényeket, a hárem rengeteg  kis csodát rejt. Persze ki kell ismerni a járást, hol biztonságos, és hol nem, kiben lehet bízni és kiben nem, na és hol lehet egy kis segítséggel falakon átkelni. A mágia erősebb volt ebben a részben, minden megfelelően el is volt magyarázva. 
A regény ritmusa lassabb az első résznél, de egy percre sem unatkoztam, hosszabb lére is eresztette a szerző,  de nekem nem voltak üresjáratok, élveztem minden mondatot. 
A levonásom kizárólag a szerelmi szál erősségének erőteljes csökkenése miatt van, én egy ya regényben sokkal többet szeretek olvasni. Igaz, hogy szikrázik a levegő Amani és Jin között, amikor együtt vannak, de ez akkor is nagyon karcsú volt. Bízom benne, hogy a harmadik részben többet kapok Jinből, mert akármennyire keveset szerepelt, természetesen imádom továbbra is.
Összességében nagyon várom a befejező részt, mert a vége eléggé függőre sikerült, kíváncsi vagyok, hogyan fejezi be a szerző a történetet, mert annyi lehetőség van még a sztoriban!

Borító: Imádom.
 
Kedvenc karakter: Amani

Szárnyalás:  Amani valódi apja.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Nagyon keveset kaptam a szerelmi szálból, jóval több is helyet kaphatott volna.

Értékelés:


Nyereményjáték:
Sivatagi érdekességeket kaptok feladványként, minden állomáson egy-egy kérdéssel. A helyes megoldásokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. 

Melyik az a sivatag, ahol a közelmúltban hó esett?

a Rafflecopter giveaway


Állomások:

12.29 Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók