KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 31., hétfő

Kass Morgan: Lázadók - The 100 #4

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Kass Morgan: Lázadók című regényét, amely a The 100 sorozat negyedik része és valószínűleg tényleg az utolsó. Befejeződik az évszázadok óta sugárfertőzött Földre száműzött fiatal “bűnözők” izgalmas és fordulatokban gazdag kalandja. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó 2018.december 10.
288 oldal
Fordította: Őri Péter
Goodreads: 3,84
Besorolás: YA, poszt-apokaliptikus

Évszázadokkal azután, hogy atomháború pusztított a Földön, az emberiség az újjáépítésen fáradozik. Egy hónap telt el azóta, hogy további űrkompok érkeztek a bolygóra, és újabb kolonisták csatlakoztak a százakhoz. Immár azok a fiatalok vezetik a népüket, akiket korábban bűnözőknek tartottak.
A kolonisták és a földlakók éppen az első közös ünnepüket tartják, amikor mindenki megdöbbenésére idegenek egy csoportja megtámadja őket. Sokakat megölnek, foglyokat ejtenek, és fontos raktárkészleteket visznek el. Amikor a forrófejű Bellamy és megfontolt barátnője, Clarke észreveszik, hogy elrabolták Wellst, Octaviát és Glasst, megfogadják, hogy bármi áron, de kiszabadítják őket. Ám miközben az új ellenség nyomába erednek, egyre többször veszekednek, mivel képtelenek megegyezni abban, hogyan mentsék meg a barátaikat.

Korábban írtam már a könyvsorozat első, második és harmadik részéről. Törtem a fejem, vajon mi juthatott a szerző eszébe, amivel feltétlenül ki akarta egészíteni a  sorozatot. Én arra számítottam, hogy az újonnan érkezettek sorsa bontakozik ki, vagy újabb földet érők csatlakoznak a csapathoz. Az írónő azonban teljesen mást gondolt ki. Egyszerűen csak rátett egy lapáttal az eddigiekhez, megtoldotta egy szabadulós játékkal.
A kolonisták és a földlakók együtt készülnek megülni az aratás ünnepét, kezdenek összecsiszolódni, segítenek egymásnak mindenben, és egyre inkább sikerül a tábort is kényelmesebbé tenni. Minden tökéletesnek látszik, csak Bellamy-nak  szúr szemet néhány furcsaság az erdőben, levélkupacok feltűnése és eltűnése, és idegen hangok. Clarke nem veszi komolyan, képzelődésnek tudja be, és a fiú stresszes állapotának, hiszen nemrég menekült meg a kivégzőosztag elől. 
Villámcsapásként éri őket a semmiből érkező támadás, idegenek rabolják el néhány társukat, köztük Octaviát, Glasst, Wellst és Grahamet. Elviszik a fegyvereiket, az élelmiszert, a hasznos cuccaikat. Nem kímélik az embereket, akinek nem sikerül elmenekülni és ellenáll, azt megölik. Nincs mit tenni, Bellamy és Clarke megvárják amíg elmennek, és szervezni kezdik a mentőakciót. Kell egy kis idő, míg magukhoz térnek, felmérik a helyzetet és tervet kovácsolnak. Luke, akinek a szerelmét rabolták el, természetesen elsőként csatlakozik a csapathoz, néhány önkéntes és Bellarke párosunk útnak indulnak az ismeretlen támadók nyomában.

Bellarke fan vagyok, nekem tetszett a párosuk ebben a részben is, bár nem volt zökkenőmentes a kapcsolatuk. Kölcsönös vádaskodás és a bizalmon ütött rések miatt távolságot kénytelenek tartani. Ahelyett, hogy összekovácsolódnának még jobban, csak a feszkó nő, viszont a regény végére ennek szöges ellentéte lesz jellemző, természetesen. Clarke továbbra is okos, logikus gondolkodású, a tárgyalást helyezi előtérbe a harc helyett, bízik az emberséges megoldásokban, de van az a pont, amikor ő is kiakad. Bellamy a korábbiakban megismert habitusával áll neki a feladatnak, ami a többiekből ellenérzést vált ki. 
Paul karaktere egyértelműen azért lett teremtve, hogy legyen kit utáni a fiatalok közül, legyen, aki ráhajt Clarke-ra, legyen aki okoskodik, majd az első csepp vérnél megfutamodik.

A cselekményszálon hatalmas lyukak tátonganak. Annyi mindenen rángattam a szemöldököm, hogy féltem, hogy fent is akad. A támadás előtti jelek csak egy idiótának nem szúrtak volna szemet. A támadás után pedig órákat vesztegettek el, pedig azonnal utánuk eredhettek volna. 
A támadók társadalma az erős koppintás miatt elég vicces, és ebből kifolyólag nekem egyáltalán nem volt félelmetes. Egyfajta agymosás jellemzi a módszert, Föld anyának mi tetszik, mi nem, majd ő megmondja, stb. Egy ilyen jellegű átneveléshez azért nem elég egy-két nap. A foglyokat együtt zárják be, nyugodtan szervezhetik a menekülést, sőt még csónakokat is hagynak a folyó mellett.
Hogyan szabadítják ki a társaikat és a többi fogvatartottat, ez izgalmas és látványos lehetne - ha nem lenne annyira alájuk rakva a megoldás a szerző által, akit szívesen megkérdeznék még pár szösszenettel kapcsolatban, például mi célból vannak életben Clarke szülei, ha egy árva, erőltetett ponton kívül semmi funkciót nem töltenek be a cselekményben?

Mit találtam mégis élvezhetőnek a regényben? Azon kívül, hogy hamar véget ért, a szokásos több szemszöges írásmód itt is kedvemre volt, mert szeretem, ha ismerem minden főbb szereplő gondolatait. Végül is tetszett, hogy az utolsó fejezetek elmesélték a boldogságukat, a kedvencek révbe érését, mint egy juharsziruppal bőven leöntött amerikai palacsinta, olyan érzés volt. Mintha ezzel kért volna bocsánatot a szerző, amit ebben a részben művelt.
Egyetlen karakter fejlődése volt említésre méltó, a vicc faktort félretéve, de az nagyon. Octavia nagyot nőtt a szememben, ehhez jelentősen hozzájárult az általa behozott GLBT szál, ami némi meglepetést okozott, de mindenképp pozitívumként éltem meg.

Még mindig szeretem a könyvsorozat alapötletét, és a szívemhez nőttek a karakterek, de összességében ez a rész már nem hozott újat. Időközben a TV sorozatot is naprakészre sikerült feltornáznom, szóval még azt hiszem sokáig részese leszek a "százaknak", mert alapból imádom a poszt-apokaliptikus világot és benne ezeket a karaktereket.

Borító: Filmes, szokásos.

Kedvenc karakter: Bellamy

Szárnyalás: A vége.

Mélyrepülés: Volt néhány.

Érzelmi mérce: Néhány csók.

Értékelés:



Játék:

Játékunk azoknak szól, akik olvasták az előző részeket és ismerik a könyves karaktereket! A feladat annyi, hogy egyetlen mondat alapján ismerjétek fel a keresett személyt, és írjátok be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány:  A keresett személy:  Egy dárda szúrta át a lábát, a szerelmének köszönheti az életét.

a Rafflecopter giveaway  

A blogturné állomásai:

12.31 Kelly és Lupi olvas
01.02 Nem félünk a könyvektől
01.04 Sorok között
01.06 CBooks
01.19 Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók