KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 17., hétfő

Jay Asher: What Light - Micsoda fény!

A Tizenhárom okom volt sikerszerzője Jay Asher, egy új, karácsonyi-romantikus regénnyel jelentkezett, ami többek között az első szerelemről, a megbocsátásról és a második esélyről szól.
A különleges történetről a Blogturné Klub bloggerei extra állomásokkal tarkítva mesélnek. Játssz velünk, és nyerd meg a 3 ajándék könyv egyikét a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásában!

Könyvmolyképző Kiadó 2018. december 07.
264 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 3,57
Besorolás: YA, karácsony, realista, romantikus

A ​szerelem mindent legyőz?
Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.
Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.
Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

Én nem olvastam a Tizenhárom okom volt regényt (még) az írótól, viszont a Kezünkben a jövőnket igen, és azt nagyon szerettem. Őszintén szólva nem a szerző miatt döntöttem az olvasás mellett, hanem a gyönyörű borító, és a karácsonyi történet miatt.
Az idén úgy döntöttem, szeretni fogom a karácsonyt, amit máskor is szeretek tulajdonképpen, de nem vagyok oda hetekig a várakozásért, nem vásárolgatok díszeket, és nem hallgatok lépten-nyomon karácsonyi dalokat. Sőt, utóbbiak általában az idegeimre mennek. (kivéve a Last Christmas-t)
Most tehát igyekeztem pozitívabban állni a témához és ehhez tökéletesen passzol a Micsoda fény!

Sierra családjának fenyőfarmja van Oregonban, ahol az év 11 hónapját töltik. Hálaadás után minden évben felkerekednek és lakókocsival leutaznak Kaliforniába, hogy saját maguk árusítsák a fákat a kisváros karácsonyi vásárában, ahol a családnak 30 éve van karácsonyfa árusító helye. Hosszú évek alatt már kialakult  a rutin, ilyenkor Sierra búcsút mond két oregoni legjobb barátnőjének, akikkel azért telefonon, neten tartják a kapcsolatot. Erre a néhány hétre Heather lesz a legfontosabb az életében, ő az itteni barátnője, akivel évente csak ezalatt a pár hét alatt találkozik. Sierra kifejezetten kerüli a srácokat, főleg akik a vásárban dolgoznak, mert nem akar kapcsolatba bonyolódni, hogy aztán a távolság miatt összetörjön a szíve. Persze, hogy nem a tervek szerint alakulnak a dolgok, mert az első vásárlók egyike egy nagyon helyes srác, aki a mosolyával elvarázsolja Sierrát.

Caleb életében azonban történt korábban valami, ami miatt megbélyegzett lett, elfordultak tőle a korábbi barátai. Próbálja feldolgozni a tette következményeit, de ez nehezen megy, főleg, ha a környezete folyton emlékezteti a múltra. Caleb azzal is próbál kompenzálni, hogy a munkája során kapott borravalóból szegény családoknak vesz karácsonyfát, akik nem engedhetnék meg maguknak. Emiatt gyakran megfordul a fenyővásárban, és lassan barátság alakul ki közöttük Sierrával. De vajon érdemes egymásba bonyolódni? Ráadásul ott vannak a pletykák, Caleb pedig nem igazán akar beszélni róla.

Nagyon tetszett a regényben a karácsonyhoz kapcsolódó helyszínek hangulata, elsősorban a karácsonyfa-vásár, ahol mindig karácsonyillat van, és ahol a szereplők gyakran ittak forró csokit, mentolos pálcikával kavargatva. A családok jóval szenteste előtt feldíszítik az otthonukat, a fájukat, különféle rendezvényeken, felvonulásokon vesznek részt, megalapozzák a hangulatot. Sierra szülei anyagi gondokkal is küzdenek, már nem igazán éri meg a vásár, fontolgatják, hogy ez az utolsó évük. Sierra ennek tükrében még óvatosabb, de Caleb személyisége magával ragadja, meg akarja tudni a titkait. Nagyon érdekes volt Sierra szüleinek hozzáállása, nagyon féltették a csalódástól, ugyanakkor nem titkolták, hogy ők is itt jöttek össze fiatalon. A lány apja különösen jó fej, szinte üldözi a srácokat, akik udvarolni akarnak Sierrának, mindezt nagyon vicces formában. 
Sierra nekem szimpatikus volt, átéreztem a félelmeit a farm jövőjével kapcsolatban, egy ennyire megszokott életformát nem könnyű megváltoztatni, de éreztem benne a változásra való igényt is, hogy végre kipróbálja, milyen a karácsonyt Oregonban tölteni, a barátnőivel, és végre részt venni a karácsonyi bálon.
Caleb édes srác, szerettem benne, ahogy ragaszkodik a családjához, tudja, hogy már nem lesz tökéletes soha, de amit meg tud tenni, azt megteszi.
Ami szerintem nem volt tökéletes, az egyrészt a szerelmi szál, sokkal mélyebb érzelmeket vártam, valahogy nem rezdült meg eléggé a szívem. Aranyosak voltak, de főképp ennyi, a szerző nem ide tette a fókuszt, sajnos nekem ez így kevés.
A másik a lányok féltékenysége, az otthon maradt barátnők sértődése, valahogy ezt nem éreztem jogosnak. Nem voltak a helyszínen, mégis azt gondolták, mindent tudnak, pedig nem dönthettek Sierra helyett. Persze csodás és értékes volt hármójuk barátsága, éppen ezért kellett volna jobban megbízniuk Sierrában. (Zárójelben megjegyzem, hogy a Sierra név nekem borzalmas, miután volt a múlt században egy Ford Sierrám, nekem folyton az jutott eszembe.)
Karácsonyi hangolódásnak, könnyed kikapcsolódásnak viszont tökéletes a regény, az biztos, hogy az enyhén mentolos forró csokit ki fogom próbálni az ünnepek alatt.

Borító: Csodaszép

Kedvenc karakter: Caleb

Szárnyalás: Az ajándék fák kiszállítása.

Mélyrepülés:  -


Érzéki mérce: Abszolút a young adult keretein belül marad, néhány csókolózás történik.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ

Nyereményjáték:

A kötet hősnője, Sierra gyakran használ a beszédében kevésbé ismert, idegen szavakat, és ezzel sokszor viccelődnek is.
A mostani játékunk során pár idegen szó jelentését találod meg, a feladatod, hogy írd be a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

rendes, gondos, aprólékos, szőrszálhasogató, rendszerető, precíz 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

- 11.29. - Sorok Között Könyves Blog
- 12.01. - Dreamworld (extra állomás)
- 12.03. - Sorok Között Könyves Blog (extra állomás)
- 12.05. - Never Let Me Go blog
- 12.07. - Hagyjatok! Olvasok! (extra állomás)
- 12.09. - Deszy könyvajánlója
- 12.11. - Hagyjatok! Olvasok!
- 12.13. - CBooks
- 12.15. - Dreamworld
- 12.17. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók