KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 25., hétfő

Márk Szonja: Kekszek



Édes vagy sós, töltött vagy töltetlen, kiszúrós, megkenős, roppanós...bizony, ennyire változatos a kekszek világa! Márk Szonja, az Édesem Tortaműhely tulajdonosa most egy különleges gyűjteményben hozza el nekünk kedvenc kekszreceptjeit, három bloggerünk pedig vállalkozott, hogy nem csak értékeli, de ki is próbálja ezeket. Játsszatok velünk, és nyerjétek meg a Boook Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Boook kiadó, 2018
120 oldal
Besorolás: gasztronómia


Kekszet sütni mindenki tud! Kicsik, nagyok, még nagyobbak, fiúk, lányok, anyukák, apukák, sőt, még az ő apukájuk és anyukájuk is. Nem kell hozzá más, csak egy klassz recept, egy kis önbizalom, és néhány jó alapanyag a mennybe repítheti az embert. Készíthetünk pofonegyszerű összekeverős vagy izgalmas töltött változatot, kicsit, nagyot, sósat, édeset, csak a kreativitáson múlik a végeredmény.

A Kekszek Márk Szonja Édesem-sorozatának a 3. része. Az Édesem Tortaműhely tulajdonosa 40 legkedvesebb kekszreceptjét válogatta össze, köztük különlegeseket és villámgyorsan elkészíthetőeket is.


Kekszek! Ezek azok a finomságok, amelyeket bárki, bárhol imád elfogyasztani és ahogy kiderült, nem is olyan ördöngösség elkészíteni őket (én eddig nem próbálkoztam egyáltalán velük, inkább örömmel fogyasztottam az ismerőseim, családtagjaim által elkészítetteket, illetve a boltban vásároltakat). Egy ideje azonban érlelődik bennem, hogy miért is ne készítsek el én is saját kekszet? A gondolatot végül a Boook kiadó megkeresése keltette életre, hiszen felajánlották több más könyvük között a Kekszek című kiadványukat is, amire azonnal felcsillant a szemem. 

A könyv, első ránézésre és tapintásra kellemes megjelenésű, kisméretű, keményfedeles - ami még mindig fontos a számomra, mert így jobban tartható / megállítható a kekszek elkészítésekor. A méret is megfelelő, hiszen nem fogja elfoglalni a teljes asztalt, pont akkora, hogy kényelmesen elfér és könnyen kezelhető. 

A tartalom több részletre oszlik, a kekszek közül vannak: 
  • Összekeverősök (a legegyszerűbbek, csak össze kell őket keverni és már kész is)
  • Megtöltősök (a számomra az egyik legfinomabbak, hiszen nincs is jobb, amikor beleharapsz egy kekszbe és kibuggyan belőle a lekvár vagy valamilyen finom krém)
  • Kiszúrósok (a gyerekek, de még néha a felnőttek kedvencei is - itt csak a fantázia szab határt a kreativitásodnak)
  • Óriások (amikor még keksznek hívod, de igazából már majdnem egy torta:)
  • Mindenfélék (amihez kell már egy kis ügyesség is)
  • Sósak (egy keksz nemcsak édes lehet... :)
Külön tetszett, hogy vannak jó tanácsok a könyv végén, amik segítik a még profibb elkészítést - ami sokunk számára egyértelmű, de látszik, hogy az írónő gondolt a nagyon kezdőkre is. És még egy plusz - vannak receptek kifejezetten ételallergiákban szenvedőknek is, ezeknél a recepteknél külön piktogramok jelölik, hogy glutén - laktóz vagy tojásmentes receptről van-e szó.

Az összeállítások könnyen érthetőek, nem volt vele olyan problémám, hogy például a sütési idő jóval több, mint ami a leírásban szerepel, látszik, hogy kipróbált recept mind. Minden kekszről készült ízléses fotó is, ami előre vetíti, hogy hogyan is fog kinézni, ha megsült (az ízvilágot természetesen nem, de azt személyesen kell ugye lecsekkolni:))).

Sok recept alján van ötlettár is, hogyan lehet a kész kekszeket akár díszként, ajándékként felhasználni, esetleg továbbvariálni más összetevőkkel, hogy még különlegesebbek legyenek.

És akkor térjünk rá a kipróbálásra:). Én két receptet próbáltam ki (igen, miattam csúszott a turné egy napot, hiszen a kiválasztott receptnél nem figyeltem oda, hogy 24 órát kell hagyni állni a tésztát, így a tegnap reggel elkészített tészta csak ma reggel sülhetett ki).
Azért készítettem egy másik kekszet is, ha esetleg nem tudnánk csúsztatni a turnét, így végül két finomságot próbáltam ki.

Az első a parmezános- zöldfűszeres keksz
Egy nem túl bonyolult elkészítésű, de annál izgalmasabb ízvilággal rendelkező finomság. Túl sok összetevő nem kell hozzá, a legdrágább hozzávalója a parmezán sajt. A recept oregánó levéllel díszíti, én nem tettem rá, mert akkor a párom meg se közelítette volna a kekszet:).
A leírás szerint bármilyen zöldfűszert bele lehet tenni, én maradtam a megadott metélőhagymánál, ami kellően erőteljes ízt adott a keksznek.


A tészta gyorsan elkészült, összesen egy órát kellett hagyni a hűtőben pihenni, a végeredmény pedig egy finom, omlós, kicsit parmezán, kicsit metélőhagyma ízű, nagyon finom sós keksz lett:


A másik kekszem pedig maga az álom. Egyszerűen nem lehet annyit készíteni belőle, amennyi el nem fogyna. Ez pedig a sósmandulás - csokidarabos keksz.
Egy picit az amerikai vagy angol cookie-ra hajaz, kívül finom ropogós, belül omlós, a csokidarabok pedig kicsit folyósak lesznek a sütés után. 
Az elkészítése egyáltalán nem volt bonyolult (és ha odafigyeltem volna, hogy 24 órát kell pihentetni a tésztát a hűtőben, akkor még csúszás se lett volna:), a legdrágább összetevője a pirított sós mandula volt.


Sajnos egyelőre nincs elektromos keverőgépem, így "kézi hajtánnyal" kevertem össze az összetevőket, de így is nagyon jó lett:


A végeredmény pedig, íme - igen, volt ami széttöredezett kissé, de higgyétek el, nagyon finom lett. Ez csak egy töredéke az elkészült mennyiségnek:). Egy-egy darab nagyon laktató, így elég sokáig kitart(ana - ha a párom nem enné valami hihetetlen sebességgel:).


Összességében elmondhatom, hogy érdemes ezt a könyvet beszerezni, a receptek elkészíthetőek, akkor is, ha nem vagy egy mestercukrász. Vannak benne könnyebben és nehezebben elkészíthető finomságok, az írónő figyelt az édesszájúakra, a kevésbé édesszájúakra:) és az ételallergiában szenvedőkre is. Én pedig már ki is néztem a következő pár kekszet:).

Borító: Egyszerű, de lényegre tör. Tetszik az egyszerűségével.

Szárnyalás: A rengeteg ötlet, a legegyszerűbbektől, a bonyolultabbakig.

Mélyrepülés: A kilók, amiket felszedek a sok finom keksz elkészítése és elfogyasztása után :)

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A hagyományosabb ízek és alapanyagok mellett a receptkönyv tartalmaz több különlegesebb hozzávalót is. Az egyes állomásokon ezekről olvashattok egy rövid leírást, a feladatotok pedig, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szóban forgó alapanyagot.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az inkák aranyaként is emlegetett élelmiszer egy Dél-Amerikából származó gabonaféle. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Gabona anyja néven emlegették. Az inka harcosok ennek köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből.


A blogturné további állomásai:
Február 23 - Könyv és más
Február 25 - Kelly & Lupi olvas
Február 27 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók