KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 13., szerda

Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin - Szárnyak és pusztulás udvara (Tüskék és rózsák udvara #3)



A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk a Tüskék és rózsák udvara sorozat utolsó részét idén januárban. A befejező kötetben Feyre bosszújának és a küszöbön a háborúnak köszönhetően a tetőfokára hág a hangulat. Feyrenek, Rhysnek, és a többieknek mindent meg kell tenniük azért, hogy megnyerjék maguknak a többi udvar támogatását, miközben nem várt helyről bukkannak fel szövetségesek. A Szárnyak és pusztulás udvara méltó befejezése a sorozatnak, Sarah J. Maas ismét rengeteg izgalmas, fordulatos és lélegzetelállító pillanattal ajándékozta meg az olvasóit. Ha szeretnétek Ti is részese lenni az élménynek, akkor tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért.

Könyvmolyképző, 2019
800 oldal
Fordította: Hetesy Szilvia
Goodreads: 4,50
Besorolás: fantasy

A festményem hazugság volt.
Még nem álltam készen.
Feyre visszatért a tavasz udvarába, hogy információkat gyűjtsön Tamlin mesterkedéseiről és a Prythian meghódítására törő Hybern királyáról. Veszélyes kettős játékot játszik, és egyetlen apró hiba végzetesen megpecsételheti nemcsak az ő, de az egész világ sorsát.
A háború közeledtével pedig el kell döntenie, hogy kiben bízik meg a lenyűgöző, ámde veszedelmes főurak közül, és a legváratlanabb helyeken muszáj szövetségest találnia.
A Földet vörösre festi a rengeteg kiontott vér, miközben gigászi hadseregek küzdenek valamiért, ami az egész világ pusztulását hozhatja.

A lenyűgöző New York Times és USA Today bestseller sorozat vadonatúj kötete.
#1 helyezett a goodreads.com 2017-es szavazásán, Young Adult Fantasy kategóriában.

Az értékelés spoileres lehet azok számára, akik nem olvasták a második részt!!!

És eljutottunk idáig is. Picit fáj a szívem, mert imádtam a csapattal együtt kalandozni, átélni azt a hatalmas és időtlen szerelmet, ami Feyre és Rhys között kialakult és azt a szinte családias légkört, amit a Belső Kör sugárzott kifelé. Igen, a második részről nem írtam értékelést, ami az én hibám, de olyannyira imádtam azt a könyvet, hogy egyszerűen csak egy félórás ömlengés lett volna értékelés helyett.
Így maradt a harmadik rész, amit hosszas várakozás után olvastam csak el. Ahogy kijött angolul, azonnal beszereztem, de egyrészt olvasási válságban voltam és egyszerűen képtelen voltam átrágni magam a könyvön, nagyon lassan haladtam vele, másrészt pedig egy volt barátnőm is - aki szintén hatalmas Rhys rajongó - azzal bombázott nap, mint nap, hogy a harmadik rész borzalmas, legszívesebben kidobta volna a könyvet az ablakon, hogy nem olyan lett a vége, mint amit várt, így inkább pihentettem az egészet. 
Végül aztán megjelent magyarul is ez a kötet, én pedig erőt vettem magamon és újra nekikezdtem, remélve a legjobbakat. 

A befejező rész első felében Feyre ismét Tamlinnál "vendégeskedik". Tamlin abban a hitben él, hogy visszakapta a jegyesét, a szerelmét, de az igazság elég távol áll ettől. Feyre mérhetetlenül dühös és egyrészt bosszút forral, másrészt pedig megpróbál minél több dolgot megtudni a közelgő "viharról". Közben persze tartania kell magát, hiszen az áspiskígyó Ianthe - párszor de megtéptem volna ezt "hölgyeményt" és Hybern udvarából három vendég is próbára teszi a türelmét és az álcáját.
Végül persze sikerül megmenekülnie és visszatérhet Velarisba, ahol már tűkön ülve várják a többiek és persze a párja, Rhys.
A felhőtlen boldogságukat azonban a közelgő háború beárnyékolja. Minden erejüket / képességüket és ügyességüket bevetik, hogy nyerjenek, de vajon van esélyük az őrült és vérszomjas királlyal és a hadseregével szemben?

Sarah J. Maas nem okozott most sem csalódást. Olyan érzelmi hullámvasutat épített fel, ahol az egyik pillanatban majd elolvadtam az imádattól és a szerelmes jelenetektől, majd egyes helyzetekben szinte fel tudtam volna robbanni a dühtől és akkor azt még nem is említettem, amikor azt is elérte, hogy megkönnyezzek egy-egy szereplőt. Mert az írónő késélen táncoltatta a szereplőit. Senki sem volt biztonságban, még a főszereplők sem. Voltak olyan pillanatok, amikor szó szerint úgy éreztem, hogy a történet a teljes csapat halálával végződik. Komolyan. Bár valahol reméltem, hogy Sarah ennél lágyabb szívű és nem teszi ezt velünk:).

Pár barátnőmnek anno azt meséltem, hogy ez a rész már annyira nem lehet izgalmas, mivel Feyre és Rhys összejöttek és az a várakozás és izgalom, ami ezt megelőzte, már a múlté. Így semmi olyan nem történhet benne, ami képes engem majdnem 800 oldalon a történetben tartani. Amit akartam, az már sikerült, a párosunk összejött, de mi jöhet még?
Ismét tévedtem:). Bár az elején picit lassan indult be a történet, hiszen először Tamlinnál küzdöttünk, - azért írtam többesszámot, mert én is küzdöttem eleget, hogy a lapokon keresztül ne cibáljam meg se Tamlint, se Ianthét:), majd visszatérve Velarisba, jöttek a végtelen megbeszélések, rábeszélések, tárgyalások és konspirációk, de Sarah ide is be tudott azért csempészni egy-két olyan dolgot, ami fenntartotta az érdeklődésünket. Volt egy-két izgalmas jelenet, de ami nálam mindent vitt - az az Udvarok találkozója volt. Képzeljetek el egy olyan tanácskozást, amin a résztvevő tündérek nagy része egy kanál vízben képes lenne megfojtani a másikat (vagy berkenyenyíllal kivégezni). Az apró elejtett "mérgező" megjegyzések, a beszólások, az egymás nyíltan és rejtetten való sértegetése - a regény egyik legjobb része volt a számomra. 

Utána jött persze a csata. Komolyan mondom utoljára ekkora mértékű csatát a Gyűrűk ura trilógiában olvastam. Volt itt minden. Harc a levegőben, a vízen, a szárazföldön, mágiával, nem is akarom tudni, hogy milyen lényekkel, karddal, íjjal, karmokkal, fogakkal, folyt a vér és hullottak a katonák mindegyik oldalon. Egyszerűen alig merem elhinni, hogy ez a törékeny, a romantikában nagyon is otthon mozgó írónő ilyen harci jeleneteket volt képes megírni!
 
És persze a szereplők. Tamlin továbbra sem a kedvencem, de voltak olyan tettei, amelyek azért már nem kifejezetten a "fekete bárány" oldalra sorolják. Kíváncsi leszek, hogy a spin-off részekben feltűnik-e, illetve milyen sors vár rá?
Lucient viszont nagyon megszerettem. Éreztem én az első, de még a második részben is, hogy hiába Tamlin csatlósa és barátja, azért van benne több is. Itt kapott azért szerepet - még úgy is, hogy az egyik akciójáról sokat nem tudunk - pedig én nagyon kíváncsi lennék arra, hogyan bukkant rá arra személyre és milyen kalandjai lehettek közben. 
Feyre és Rhys. Velük olyan magasra tette nálam az írónő a lécet, hogy nagyon nehéz lesz ezt bármilyen másik párosnak is megugrania. Az az összhang, az a mérhetetlen szeretet, tisztelet és megbecsülés, ami köztük van! És akkor még nem is említettem a köztük állandóan ott vibráló szexuális feszültséget - szó szerint forrt a levegő minden egyes találkozásukkor!
A Belső Kör pedig... még mindig olyan, mint egy nagy család. Azt pedig külön imádtam, hogy újabb információkat tudtunk meg a tagjairól - a háttér történetek bővültek és így pár szereplő viselkedése is nagyobb értelmet nyert. 

A regény befejezése pedig? Sarah tett róla, hogy a legeslegutolsó pillanatig csontig rágjuk a körmünket és izguljunk a szereplőkért - jókért és rosszakért is - persze más-más ok miatt. Nem árulom el, hogy ki marad életben és ki nem, izguljatok ti is a főhőseinkért:). De az biztos, hogy számomra ez a befejezés tökéletes és bár tudom, hogy egy fejezet lezárult és ez a kaland már nem folytatódik tovább, de őrülten várom a spin-off részeket, hiszen a csapatból vannak még kedvenceim, akinél még bármi megtörténhet.
Összességében ez a sorozat az örök kedvenceim közé került, amit valószínűleg többször le fogok venni a polcról és beszerzem minden létező variációban - mert ennek a sorozatnak angolul és magyarul is a polcomon kell lennie.
Köszönöm Sarah ezt a csodálatos mesét! Örökké hálás leszek ezért Neked ezért!



Borító: Hosszas viták, szavazások után ez a borító már majdnem az eredeti. Így is tetszik (ezerszer jobb, mint a világoszöld, ami nem is illett volna a többi részhez). Imádom.

Kedvenc karakter: Soroljam? Hosszú lesz:) Feyre, Rhys, Mor, Amren, Cassian, Nesta, Azriel, Elain, Helion, Tarquin, Varian, Lucien (és biztosan még kihagytam sok mindenkit, akit szerettem - de részben spoiler lenne, részben hadd maradjanak titkos kedvenceim is)

Szárnyalás: a számomra tökéletes befejezés és az a rengeteg izgalom!

Mélyrepülés: Hybern, Ianthe

Érzelmi mérce: szerelem, szeretet, bánat és újra szeretet, szerelem - vigyázat! vannak benne 18+ részek is! :)

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
7 ÁLLOMÁS, 7 UDVAR, 7 FŐÚR. 
A befejező részben fontos szerepet kapnak a főurak, így a játékunk is hozzájuk fog kapcsolódni. Minden állomáson megtaláljátok az egyik főúr nevét, a feladatotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, melyik udvarhoz tartozik. A rafflecopter doboz soraiba tehát a hét udvar egyikét várjuk!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

RHYSAND


A blogturné további állomásai:
Február 09 - Könyvvilág
Február 11 - Deszy könyvajánlója
Február 13 - Kelly és Lupi olvas
Február 15 - Függővég (extra)
Február 17 - CBooks
Február 19 - Ambivalentina
Február 21- Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók