KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. augusztus 29., szombat

Anna Todd: After - Miután (Miután #1)

Gabo Kiadó, 2015
198 oldal
Fordította: Gondáné Kaul Éva
Goodreads: 3,74
Besorolás: New Adult, romantikus

EGY SZENVEDÉLYES SZERELEM TÖRTÉNETE, AMELY MILLIÓKAT HÓDÍTOTT MEG VILÁGSZERTE.

Volt egy időszak Tessa életében, amikor még nem ismerte Hardint, de miután találkoztak, az élet megváltozott.

Tessa igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta, vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az élete a megfelelő irányban haladjon tovább.
Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába, és találkozik Hardinnal. Azonnal feltűnik neki a tetovált, piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi életében megszokott.
Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt. Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége, és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt.
Hardin hol gyönyörűnek nevezi, hol egy szó nélkül eltűnik, mintha egyáltalán nem érdekelné. A nemtörődöm viselkedése és a gorombasága ellenére Tessa úgy érzi, ha sikerül mélyre ásnia, megtalálja az igazi Hardint a hazugságok felszíne alatt. Hardin újra és újra eltaszítja, de csak azért, hogy aztán még közelebb vonja magához.
Tessának megvan a tökéletes barátja. Miért igyekszik ennyire legyőzni a saját sértett büszkeségét, és Hardin előítéletét a rendes lányok iránt?
Talán azért, mert ez szerelem?

Anna Todd AFTER című fanfictionjét milliók olvasták a WATTPAD-en, és az egész világon lenyűgözte az olvasóit. Itt az idő, hogy ön is megismerkedjen az internet legtöbbet emlegetett könyvével.


Előre bocsátom, hogy nem utálom a fanfiction sztorikat. Pár éve rengeteget olvastam én is, először Robstein témában, mert nagyon sok barátnőm fantáziáját izgatta Robert Pattinson és Kristen Stewart kettőse a Twilight kapcsán, így szinte mindenki ingerenciát érzett ahhoz, hogy ezt megírja. Voltak köztük nagyon jók, de voltak köztük felejthetőek is. Majd később mást is olvastam, főleg Vámpírakadémia témában, mert a sorozat végét nem úgy képzeltem el, ahogy az írónő, így addig kerestem a fanfiction.net-en, ameddig olyat nem találtam, ami nekem is tetszett. Úgyhogy igen, olvastam én is épp elég fanfiction regényt ahhoz, hogy nagyjából legyen rálátásom arra, hogy mi jó és mi nem.
Erről a regényről pedig rengeteget hallotta, blogger berkekben sokat beszélgettünk róla, így nagyon kíváncsi lettem rá én is.

Történetünk a szokásos New Adult sztori: "a fiatal, ártatlan, szűz egyetemista lányka belebolondul az egyetem halálosan dögös, jóképű rosszfiújába" és persze ebből lesz itt kalamajka, ahogy az már megszokott.
Tessa, a főhősnőnk, nem túl egyszerű háttérrel indul, van egy rosszindulatú anyja és egy "langyos víz", de persze nagyon vonzó, nála fiatalabb pasija. Innen kerül be az egyetemre és a kollégiumban a szobatársnője "segítségével" megismerkedik Harryval - bocsánat, Hardinnal, aki elég nagy hírnévnek örvend. Tetovált, nagyszájú, két kézzel falja a csajokat és persze rettentően bunkó. Tessa pedig, hiába inti óva a szobatársnője és barátnője, természetesen azonnal belezúg a rosszfiúba, aki persze ugyanúgy felfigyel az ártatlanságra és megkezdődik a macska-egér játék.

Én alapjában véve szeretem a macska-egér játékokat egy szerelmi kapcsolatban, sőt ez még izgalmasabb is, mint egy egyszerű randevú és az abból kialakuló kapcsolat. De ez akkor érdekes, ha mind a két fél egyenrangú, ugyanolyan vagány, nagyszájú. Ami itt szerintem nem mondható el. Tessa eleinte hajtott erre a státuszra, kedveltem, volt egy-két jó megmozdulása, de ahogy egyre jobban belezúgott Hardinba, úgy veszítette el teljesen önmagát. Azt gondolta magáról, hogy nagylány, tudja kezelni ezt a fiút, de nagyon hamar bebizonyosodott, hogy ez nem így van; rettentő ártatlan, kezdő és túl naív Hardinhoz, amit a fiú teljes mértékben ki is használt. Ha olvastátok pár értékelésemet, tudjátok, hogy a gyengéim a rosszfiúk. Itt is próbáltam azonnal megkeresni azt Hardinban, ami miatt számomra a rosszfiúk vonzóak, eleinte sikerült is, de ahogy belemélyedtünk a sztoriba, annál inkább ellenszenvessé vált.
Sokan írtátok, meséltétek, hogy a Gyönyörű sorscsapás főhőse, Travis mennyire beteges. Hát nyugodtan elmondhatom, hogy Travis, Hardinhoz képest egy szőke herceg fehér lovon.
Hardin egy abszolút bipoláris, beteges, őrült srác. Vannak jó pillanatai tényleg, eleinte én is kedveltem, de ez egészen addig tartott csak ki, ameddig Tessával össze nem kerültek - nem, ez nem spoiler, ez már a fülszövegből is kideríthető. Onnantól kezdve indul az őrület a végtelenségig. Igen, jól mondtam, végtelenségig, mert ennyit húzni és nyúzni egy kapcsolatot, mint ahogy az írónő megírta, valami borzalmas. És ráadásul újra és újra ugyanarról szól az egész. Minden szép és jó, majd Hardin bunkó lesz, Tessa vérig sértődik, majd Hardin bocsánatot kér, szexbe torkollik a megbocsátás és újra minden szép és jó. Majd Hardin újra bunkó lesz, Tessa megsértődik......
Én egy jó szerkesztő helyében a felét kihúztam volna. Már az első 1-2 alkalom után is mindenki megértette, hogy nem egyszerű a kettőjük kapcsolata. Ezt kár volt ennyi oldalon keresztül húzni.

Akik egyedül számomra kedvelhetőek voltak ebben a regényben, Hardin családja. Igen, az apja követett el nem túl szép dolgokat a múltban, de még így is, ezerszer kedvelhetőbb volt, mint a saját fia. Hardin mostohaanyját imádtam, ahogy Liamet, főhősünk mostohatestvérét is.

Tessa pedig végleg azzal veszítette el a jóindulatomat, ahogy a régi pasijával bánt. A szerencsétlen srác a maga módján szerette Tessát, az már más téma, hogy nem voltak egymáshoz valóak. De amit főhősnőnk művelt a sráccal, az még engem is kiborított. És ez a szerencsétlen még ezek után is megbocsátott volna Tessának. Nyomor a köbön!

Egyszerűen alig merem elhinni, hogy ebből a regényből világsiker lett, amit valószínűleg meg is fognak filmesíteni. Azt nagyjából sejtem, hogy miért lett siker, hiszen a legnagyobb One Direction őrület közepette készült és a rajongók Harryt beleképzelve főszereplőnek, valószínűleg bármit megvettek volna, amit a srác neve fémjelez. De könyörgöm! Ennél ezerszer jobb fanfiction regények vannak, pont ebből kellett bestsellert csinálni? Komolyan, elsírom magam.
Ráadásul azon felül, hogy a One Direction tagjai a szereplők - nekem nem jött át, hogy ki kicsoda, mert nem ismerem őket -, sajnos nekem semmi nem mutatta, hogy közük van az együtteshez. Esetleg, ha lett volna benne valami zenei szál, az talán közelebb hozta volna hozzám az egészet, de így csak feltevéseim maradtak. És bár nem ismerem Harry Stylest, de ha az írónő által leírt karakter alapján próbálok róla képet alkotni, az régen rossz rá nézve. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy a valódi Harry ennyire elvetemült lenne:).

Ami az egészben pedig a legfurább, hogy attól függetlenül, hogy a regény egy rakat klisére épül (a végét is beleértve), de mégis addiktív. Képtelen voltam letenni, szinte egy ültőhelyemben kiolvastam és akármilyen rossz is volt a történet, mégis kíváncsi vagyok a folytatásra. Mazochista lennék? Lehet. De hátha a második rész jobb lesz valamivel:). Vagy talán, mert Hardinnak mégis volt pár jó pillanata, amikor az őrülete mögé bepillantást engedett? Majd kiderül.

Összességében ez egy végtelenül klisés, beteg "szerelmi" történet, amit főként One Direction rajongóknak ajánlok, ők valószínűleg meglátják benne azt, amit én "nem-rajongóként" nem találtam meg. Mindenképpen 16 éven felülieknek javaslom az olvasását a rengeteg szexjelenet miatt. 

Borító: Nekem túl egyszerű, abszolút nem vonzaná magára a figyelmemet, ha nem ismerném az előzményeit a regénynek és nem célzottan keresném.

Kedvenc karakter: Hardin mostohaanyja: Karen és Liam

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: a hosszas nyüglődés

Érzelmi mérce: főhőseink egy idő után nem fogják vissza magukat, így mindenképpen 16 éven felülieknek ajánlanám az olvasását

Értékelés:


Külföldi borítók
A rengeteg külföldi borító közül mutatok párat.

A Wattpad - ebookként - háromféle borítót is készített. Az első kettőn az énekes szerepelt, akiről az írónő Hardint mintázta, a harmadikra viszont már nem került fel:


A legtöbb kiadó ragaszkodott a két szereplős borítóhoz - az angol és a francia borító majdnem tökéletesen megegyezik:


Ahogy a bolgár és spanyol borító is szinte ikertestvérei egymásnak:

És a portugál, a horváth és az olasz borító:

És végül a német borító a maga egyszerűségével:

6 megjegyzés:

  1. Kedves Lupi!
    Boldogan olvastam, hogy van még olyan épelméjű ember ezen a földön, aki nem tud értelmet találni ebben az egész "szerelemnek" csúfolt kliséhalomban. Elárulhatom, hogy hardcore One Direction rajongó vagyok, de ezt a förmedvényt a félénél tovább nem bírtam olvasni. Háromszor futottam neki, sőt, van olyan nap, hogy még most is belefogok, de egyszerűen nem bírom rávenni magam.
    Viszonylag későn futottam bele az After jelenségbe, ugyanis mire a kezembe került a e-pub verzió, addigra már az írónő befejezte, de elég volt a fülszöveget elolvassam, hogy tudjam, ez a lány egy nudli Hardinhoz, ugyanis a srác akármilyen beteges legyen, valaki, erős akarattal meg tudta volna változtatni, de a szexterápia sajnos Tessánál hosszú távon csak azt eredményezi, hogy ő is elmebeteg lesz...gondolom én. A kapcsolatuk nem alapul máson csak a testi vágyon, meg a lány naivságán, ami felháborító. Értethetetlen számomra, hogy lehet mindenki beleesve ebbe a srácba, mikor azok számára, akik ismerik Harry-t, azok tudják, hogy egy ártalmatlan Cupcake, aki egy légynek se tudna ártani, és szöges ellentéte ennek a beteges fatuskónak, aki még akkor sem képes jót cselekedni, amikor megpróbálná.
    Az ideges kirohanásom végére csak annyit, hogy egyetértek veled abban, hogy az iromány sikerét a banda hírneve hozta, no meg a sok elvakult rajongó, aki képes átverekedni magát száz meg száz oldalnyi értelmetlen szenvedésen, a happy end reményében.
    Köszönöm, hogy egy pár oldal erejéig lelki társa találtam elégedetlenségemmel, mellesleg imádom az oldalt, rengeteg olvasmányra találtam rajtatok keresztül.
    Sok ölelés,
    C.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen összefoglaltad ezt a remekművet. Idén egyértelműen, de talán életemben nem olvastam ennyire fájdalmasan idegesítő és rossz könyvet. Egyszerűen annyira hihetetlennek tartom, hogy bestseller lett ebből a könyvből, és bár vannak jócskán 1-2 csillagos értékelések, mégis rengetegen adnak rá 5 csillagot. Egyszerűen nem értem. Talán egy részük, szintén az 1D miatt kezdte el olvasni még wattpadon, de őszintén szólva Harry Styles helyében gatyáig perelném ezt a lányt rosszhír keltés miatt.. :D Sőt én az 1D rajongók helyében máglyára vetném az összes kiadott példányt, nemhogy idealizáljam. Egyébként végig abban a hiszemben voltam, hogy ennek a könyvnek tényleg lesz köze a zenéhez (és a "nagy titok" a könyv végén maga a banda lesz), de még csak véletlenül sincs benne zene. Ennyi erővel bármilyen regényben elnevezhetnének valakit Harrynek, és egyből bestsellerré válna? Ez elég kiábrándító. Engem felháborítóan idegesített ez a könyv, főleg Hardin folyamatos hangulatváltozásai és érzelmi bántalmazásai, Tessa hisztijei és a kettejük folyamatos ordibálásai és veszekedései miatt. De hát ez van, mindannyian mások vagyunk, más-más ízléssel. :)

    VálaszTörlés
  3. Kezdeném azzal, hogy én nagyon nem szeretem a One Direction-t. Rock rajongó vagyok, abból is inkább a keményebb fajta felé húzok. A hírekből meg képekből ismerem a tagokat, már amennyire. Amikor megláttam Harry képét (nekem nagyon ellenszenves figura), akkor azt hittem, hogy majd őt dobja a csaj XD Mert, hogy ő lenne a fülszövegben említett "rosszfiú" azt egy kicsit nehezen vette be a gyomrom. Ő inkább olyan aranyos, ártalmatlan, kissé nyálas típus (aki szereti, ne szúrjon le érte, ízlések és pofonok) Szóval nem tudom, hogy milyen szempontok alapján mintázta róla az író a főszereplő pasit. Ez örök rejtély marad a számunkra....
    Azzal nekem sem szokott bajom lenni, ha a főszereplők egy ideig úgymond "nyúzzák egymást". Két ilyen különböző embernél nem is lenne hihető, ha rögtön odalennének a másikért (persze vannak még véletlenek). Azzal sincs bajom, hogyha a könyv alatt is veszekednek, (pl. Jude Ryder *-* + Lucy Larson) hogyha jól van leírva és nem mindig ugyanazon vacakolnak. Meg az említett esetben mindkét szereplő eléggé nagyszájú meg lobbanékony, így nem csoda, hogy nem jutnak dűlőre... De itt a könyvben meg leírás alapján:" Pasi kiakad"," csaj mérges lesz", utána meg "csaj inkább beadja a derekát". Ez nem csak teljesen értelmetlen, hanem fárasztó is egy idő után.... -.-

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok kukkants be a blogomba, egy díj vár rátok! ;)
    http://lexaesnixikonyveskuckoja.blogspot.hu/2015/08/dij.html

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Ezért kell Larry fanfictiont olvasni.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók