KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. június 10., hétfő

David Levithan: Majd egy nap - Every day #3


Immár a harmadik részéhez érkezett David Levithan Every day sorozata, Majd egy nap címmel jelenik meg a Maxim Könyvkiadónál. A Blogturné Klub bloggerei nagyon várták már ennek a nem hétköznapi történetnek a befejezését, melyben “A” minden nap új testben találja magát. A kiadó jóvoltából szokás szerint 3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

Maxim Könyvkiadó 2019.06.10
416 oldal
Fordította: Vince Judit
Goodreads: 3,71
Besorolás: YA, fantasy, lgbtqia

Minden nap egy új test. Minden nap egy új élet. Minden nap új választások. Amióta csak A emlékszik, az élet azt jelentette, hogy minden nap más ember bőrében ébred, és a nap végéig kénytelen annak a valakinek a testében élni. Mindig azt hitte, hogy senki hozzá hasonló sincs a világon.
Azonban A tévedett. Vannak mások.
A már megszenvedte az olyan erős érzelmeket, mint a szerelem vagy a magány. Most viszont még vár rá, hogy megtudja, milyen extrém irányokat vehet ezek hiánya az életben – és hogy milyen felfedezni, hogy nem egyedül van a világon.
A Majd egy napban David Levithan még mélyebbre visz minket A, Rhiannon és Nathan életébe, valamint azéba, akit ők Reverend Poole-ként ismernek, valamint még mélyebb kérdésekkel kerülünk szembe, mint a Nap nap után vagy az Egy másik nap során: Mi a lélek? És mi tesz minket emberré?

David Levithan zseniális szerző, az Every day sorozattal abszolút lenyűgözött. A befejező részben a korábbiaknál is jobban elragadtak az érzelmek, a karakterek révén nem csupán a jó és a rossz küzdelmét követhettem, hanem beleláthattam az emberi lélek mélységeibe. Jó volt átérezni, hogy a szeretet időn és téren kívüli fogalom, örök és legyőzhetetlen.

A történet egy hónappal A távozása után folytatódik. Rhiannon  megpróbál mindent megtenni, hogy az élete a "normális" kerékvágásban folytatódjon, de nincs nap, amikor ne gondolna a lehetetlenre, azon elmélkedve, hogyan tudna A-val lenni. Hiányzik neki, és erről a tényről Alexander sem tudja elterelni a figyelmét, aki jelenleg a barátja. A szívében-lelkében ott csücsül A, és helyet követel magának. Viszont A eltűnt, megszüntette az e-mail címét, semmilyen formában nem jelentkezik, pedig Nathan is keresi, akinek A egy napra a bőrébe bújt korábban. Nathan felveszi a kapcsolatot Riannonnal, meg kell találnia A-t, ugyanis egy titokzatos zaklató a nyomában van, és arra kényszeríti, hogy kutassa fel bármi áron. Mindig más alakban támadja le, így Nathanék rájönnek, A nincs egyedül a képességével.

A könyv szerkezete a harmadik részben jócskán átalakul, ugyanis nem csak X lesz az új nézőpont, mint másik vándorló lélek, hanem több szereplő szemszögéből is láthatjuk az eseményeket, legyen az már korábban ismert személy, vagy újonnan belépő ismeretlen lélek. Közben sok levélváltás, chatelés is helyet kap, főleg az utóbbiak nagyon elgondolkodtatóak. Az internet hatalmas olvasztótégely, ahol tényleg bármivel és bárkivel találkozhatunk.
Legkiemelkedőbb azonban X, aki szöges ellentéte A-nak, így teljesen más felfogást ismerhetünk meg az ő cselekedetein keresztül. X gátlástalanul kihasználja az embereket, akikbe vándorol, és számos trükköt kísérletezett ki, amik segítségével iszonyatos pusztítást tud végezni az alanyával, egy vagy akár több nap alatt. Míg A nagyon odafigyel, hogy ne okozzon kárt a létezésével, addig X a legönzőbb módon kihasználja a képességét. Nagyon izgalmas volt az egymásra találásuk, mennyire mást vártak, és mást kaptak egymástól, szerintem senki sem számított arra, ami kettejük között zajlott. A cselekmény íve teljes volt, végig izgultam, hogy lehetséges-e összehozni őket, és bizony meglepődtem a fejleményeken. A történet végére kap az olvasó valamiféle elégtételt, de egyben abszolút nyitott is marad.

Rhiannon sokat fejlődött, folyamatosan vizsgálja a saját érzéseit, reakcióit, a helyzetet, nagyon sokat gondolkodik, és ezeket az eszmefuttatásokat ne hiábavaló nyafogásnak gondoljátok, hanem valóban alaposan végiggondol minden eseményt, lehetőséget. Sokkal felnőttebb lett, a végére pedig megfogalmazza a kapcsolatuk lényegét.
Nathan érdekes karakter, ő az, akit nem hagyja nyugodni az a bizonyos egynapos kiesés, amit A okozott. Elkezdett kutakodni az esetével kapcsolatban, és ebben a részben fontos mellékszereplő válik belőle,  miután rátalál Rhiannonra. Mindkettejüknek hatalmas előrelépés, hogy együtt meg tudják beszélni a történteket, és meg tudják szervezni a találkozókat.
Alexander volt számomra a gyenge láncszem a történetben, nem tudtam igazán hova tenni a jófiúságát, a határtalan toleranciáját. Valamit beszólhatott volna legalább Rhiannonnak, nekem túl tökéletesnek tűnt.

David Levithan Every day sorozata lenyűgöző élmény volt számomra, különösen  a befejező rész. A mondanivaló jóval túlmutat Rhiannon és A romantikus boldogságkeresésén, a szerző megmutatja a szeretet örökkévalóságát, az emberi  lélek kiszámíthatatlan sokszínűségét, mindezt a saját szabad szellemiségével átitatva.
A sorozat alapötlete annyira egyedi, engem ezzel az első pillanattól megvett magának, szívesen olvastam volna még további részeket is, és tudom, hogy bármelyik másik regényét is olvasni fogom, ami megjelenik, mert van a szerzőben valami egyéni kisugárzás, amitől úgy érzem, egy húron pendülünk. Imádtam, ahogy a szeretetet, a szerelmet a nemek fölé emeli, abszolút mindegy, hogy fiúról, lányról, transzneműről, bi-, homo-, metro-, aszexuálisról (stb) van szó, mindegy milyen testben vagyunk, a szeretet számít, amit belül érzünk.  Remek volt A-n keresztül ennyiféle embert megismerni, élveztem a kultúrák keveredését, a különbözőségeket és a hasonlóságokat.
Olyan kevés ya regény, pláne sorozat foglalkozik ennyire mélyen a nemek miatti problémákkal. Büszke vagyok, hogy vannak kiadók, akik fel merik vállalni ezeket a könyveket, gratula nekik. Az embereknek meg fel kéne fogni, hogy a love is love is love is love. . .


Borító: Illik a sorozat többi borítójához.
 
Kedvenc karakter: A, Rhiannon

Szárnyalás: A könyvfesztiválos részletek.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Nagyon nehéz volt feldolgozni olvasóként a szereplők érzelmi hullámvasútját.

Értékelés:


Nyereményjáték:

David Levithan regényei közül egyre több jelenik meg magyarul is, és mi nagyon szeretjük a karaktereit. Minden állomáson megadunk egy magyarul is megjelent regénybéli szereplő nevét, nektek meg kell mondanotok a regény címét, amiben szerepel. A könyvcímeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

Feladvány:      Nick O’Leary

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

06.10. Kelly & Lupi olvas
06.12. Sorok között
06.14. Deszy könyvajánlója
06.16. Spirit Bliss - Sárga könyves út
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók