KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. június 11., kedd

Emily R. King: A századik királyné (The Hundredth Queen #1)



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Emily R. King A századik királyné c. regénye, mely az azonos című sorozat első része. A Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Kálindra rejtélyekkel és izgalmakkal átszőtt kalandját. Tartsatok velünk, legyetek részesei hősnőnk lenyűgöző világának, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.

Maxim Könyvkiadó, 2019
320 oldal
Fordította: Robin Edina
Goodreads: 3,85
Besorolás: YA, fantasy, romantikus


A ​Nővérek árva neveltjeként a tizennyolc éves Kálindára csupán a visszavonult, imádsággal töltendő jövő vár. Gyakori lázas rohamai miatt még szolgálói pozícióra is aligha számíthat, egy kurtizán vagy feleség élete pedig teljességgel elérhetetlen számára. Egyetlen álma, hogy a Nővérek hegyi templomának békéjében folytathassa az életét.

A zsarnok Tárek rádzsa váratlan látogatása azonban felforgatja Kálinda életét. Néhány óra leforgása alatt megfosztják otthona nyugalmától, kénytelen nekivágni egy sivatagi útnak, majd parancsot kap, hogy fegyverrel vívja ki méltó helyét a rádzsa kilencvenkilenc felesége és számtalan ágyasa között. Kilátástalan helyzetében csupán testőre, a sztoikusan komoly, de kedves Naík Dévén kapitány társasága nyújt számára némi vigasztalást.

A halálig vívott harci játékok fenyegetése és Dévén iránti egyre növekvő vonzalma súlyos veszélybe sodorja Kálindát, akinek egyetlen reménye maradt a menekülésre – és ez a remény a saját testében lakozó, rejtélyes és tiltott erőben rejlik.


És ismét sikerült belenyúlnom egy olyan könyvbe, amit imádtam az első sorától az utolsóig! Úgy látszik, ez egy ilyen év. Tavaly folyamatosan küzdöttem, idén viszont jobbnál-jobb könyveket sikerül kifognom:).

A történet szerint a Tarachand Birodalomban templomokban Nővérek nevelnek fiatal lányokat, akik közül a gazdag férfiak feleségeket vagy ágyasokat választhatnak. Ezek a fiatal lányok kemény kiképzést kapnak és harci bemutatókon kell elkápráztatniuk a jövendőbelijeiket. Kalinda és a barátnője Jaya is ilyen templomban él és a koruk miatt lassan már ők is részt vesznek az ilyen bemutatókon. Viszont nekik eszük ágában sincs férjhez menni vagy ágyasként szolgálni a férfiakat, így az a tervük, hogy minden bemutatón a leggyengébbnek mutatkoznak, így senki nem választja őket és akkor együtt maradhatnak a Templomban szolgálóként. Ám egyik nap a rádzsa érkezik személyesen, mert a századik, utolsó feleségét keresi. Jayát az egyik riválisa csúnyán megsebesíti, így Kalinda közbelép, megmenti és ezzel felhívja magára a rádzsa figyelmét, aki őt választja feleségének. A lány így egy másik nevelttel (akit ágyasként választottak ki) az intrikákkal és féltékenységekkel teli udvarba kerül, ahol ráadásként még harcolnia is kell, hiszen az új feleség érkezésével felbolydul az élet. A feleségek egymást hívhatják ki, hogy a nyeréssel jobb pozícióba kerülhessenek, az ágyasok pedig a feleségeket, hiszen, ha sikerül győzni, akkor a hőn áhított feleség helyére kerülhetnek. Kalindának pedig ebben a közegben kell minden ügyességét latba vetnie, hogy túlélje a viadalt. Ráadásként egy titokzatos betegséggel is meg kell küzdenie, valaki az életére tör és akkor még azt nem is említettem, hogy ott van az a jóképű testőrkapitány... :).

Igen, ez a történet sokfelé kalandozik és sok mindent rejt magában. Először a történetet valahová a Távol-Keletre tettem volna, hiszen a harcos lányok inkább odavalóak. Aztán jött a rádzsa, jött az udvar és a hárem és azonnal a Távol-Keletről elkalandoztam a Közel-Keletre és ott is ragadtam. 

Kalinda
Kalinda egy nagyon pozitív hősnő, aki óriási jellemfejlődésen megy keresztül. Kezdetben egy kis árvalány, akinek a legnagyobb gondja az, hogy miként maradhatna észrevétlen, miként maradhatna a barátnőjével együtt. Aztán bekerül az udvarba és ott - bár nem ő a legjobb harcos (úristen, eljutottunk odáig, hogy a főhősnő nem azonnal a legjobb mindenben:))), de mégis helytáll és rájőve, hogy milyen élet is folyik ott a nagy csillogás mögött, próbál cselekedni . Imádtam, ahogy lapról lapra erősebb lett és egy olyan nővé vált, aki odafigyel a kisemberekre, látja a szenvedést és szeretne ezen változtatni.

Ami nagyon elrettentő volt ebben a könyvben, az a háremben élő ágyasok sorsa. Itt az írónő elég erős volt ahhoz, hogy ne csak azt mutassa be, hogy a lányok szép ruhákban járnak, mindenük megvan, egész nap csak csacsognak és várják, hogy a FÉRFI meglátogassa őket. Nem, ezek a lányok úgy éltek, mint a kurtizánok, bárki az udvarban úgy döntött, hogy meg akarja kapni őket, menni kellett, nem mondhattak senkinek se nemet. De úgy általánosságban a nők helyzete ebben a korban és helyen egyáltalán nem volt rózsás. Még a feleségeké sem, hiszen az egyszem férjükön másik 99 nővel kellett osztozniuk és akkor még nem is beszéltünk az ágyasokról, akik szintén a férjet boldogították...

Persze van a történetben szerelmi szál is, amit kíváncsian követtem végig, hiszen Kalinda hiába hiszi azt, hogy csúnya vékony magas, semmilyen lány, a férfiak azért csak megfordulnak utána. Hogy a rádzsának miért kellett - azt nem lövöm le, olvassátok el a regényt:), de a jóképű testőrkapitány vagy a hasonlóan szívtipró ellenség is ott kóvályog körülötte. Bár ez egy YA regény, így tippelhető a vége, de az írónő nem szívbajos, így abszolút nem jósolható meg mégsem a történet vége. Nem, Emily R. King nem fél megritkítani a szereplők sorát, még akkor is, ha az a karakter fontos szerepet játszik a történetben (és a főhősnőnk életében is). Meglepően sok csavar és körömlerágós jelenet van a regényben, amit a fantasy szál csak még inkább erősít. 

És a történet vége? Valódi körömlerágós függővég, ami után azonnal szeretnéd olvasni a következő részt - bár tippelem, hogy ez csak évek múltán fog bekövetkezni, ha kivárjuk a magyar megjelenést:(.

Összességében egy akciódús, izgalmas YA fantasyt olvashattam a hűségről, a barátság és a szerelem erejéről, amit nyugodt szívvel ajánlok fiúknak és lányoknak is, bár őszintén megvallva a romantikus szál miatt talán a lányoknak jobban be fog jönni.

Borító: Gyönyörű, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Kalinda, Jaya, Deven, Mathura, Natesa

Szárnyalás: Kalinda

Mélyrepülés: Tarek és az Igénylés

Érzelmi mérce: van itt minden, felsorolni is nehéz lenne - az érzelem teljes skáláját felvonultatja az írónő

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során az erős hősnőké, valamint az arab kultúráé lesz a főszerep. 
Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, melynek elemeit helyes sorrendbe rakva, egy regény címét kapjátok meg. A feladatotok az, hogy a cím alapján kitaláljátok a történet hősnőjének nevét (ha van), és azt beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

lanjah & garah


A blogturné további állomásai:
Június 10 - Sorok között
Június 11 -  Kelly és Lupi olvas
Június 13 -  Könyv és más
Június 17 -  Deszy könyvajánlója
Június 19 -  Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók