KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. október 18., péntek

Louisa May Alcott: Kisasszonyok (Kisasszonyok #1)



A Manó Könyvek kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusát, amelyben a March-nővérek életét ismerhetjük meg. Miközben apjuk a polgárháborúban harcol, a lányok - Meg, Jo, Beth és Amy - az anyjuk segítségével ismerkednek az élettel, női mivoltukkal, miközben megtapasztalják a testvéri rivalizálást, az első szerelmet, a veszteséget és a boldogságot. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Kisasszonyok legújabb kiadását!

Manó Könyvek, 2019
354 oldal
Fordította: Barta Judit
Goodreads: 4,06
Besorolás: történelmi fikció, YA, romantikus

A négy March nővér - Meg, Jo, Beth és Amy - egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, és a sok tapasztalat révén egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Bethet a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak.

A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legismertebb amerikai klasszikusként ismert, amely női írók generációinak adott ihletet, és számos film- és egyéb feldolgozás készült belőle.

Louisa May Alcott (1832-1888) a Kisasszonyokon kívül több, gyermekkori élményein alapuló klasszikus regényt is írt, és a szüfrazsett mozgalomban is tevékenyen részt vett.A könyv végén található szerzői életrajz, és egy, a cselekményről szóló kvíz plusz ajándék az olvasónak.


Nem is tudom megmondani, hogy hány évvel ezelőtt láttam a történet egyik filmadapcióját. Sok mindenre nem emlékeztem belőle, csak annyira, hogy négy lánytestvérről és az édesanyjukról szól, akik nem túl jó anyagi körülmények között, de példás családi összetartásban éltek. Az életük egy részét mutatta be a film, nem voltak hatalmas drámák, óriási csavarok, csak érdekes, különleges és szívet melengető volt betekinteni egy XIX. századbeli Új- Angliában élő család életébe.
Aztán a szemem elé került a könyv és úgy döntöttem, hogy jó lenne feleleveníteni a kellemes emlékeket és talán még többet is megtudok a családról, mint amit a film bemutatott.

A regény az amerikai polgárháború idején játszódik, Új-Angliában és egy hétköznapi család életébe enged betekintést. Nincsenek jó helyzetben, mert az édesapa a háborúban, tábori lelkészként teljesít szolgálatot, így az édesanyára marad a négy lány nevelése és a házzal kapcsolatos teendők elvégzése  is (persze besegít nekik egy szolgáló, Hanna). A gyermeknevelés pedig már akkor sem volt könnyű feladat, főleg, ha négy cserfes, kamaszkorban lévő leányzóról van szó.

A négy testvér névszerint: Jo, aki szeleburdi, vadóc, szenvedélyes, barátkozó és igazi könyvmoly; Meg, a legidősebb nővér, aki nagyon szép és vágyakozva nézi a környékbeli gazdag családokat, ahol a lányok bálokba járhatnak szép ruhákban és nem kell napi házimunkával törödniűk. Mindemellett családszerető, jószívű leányzó. 
Ott van Beth, a legfélénkebb lány, aki nagyon tehetséges zongorista, mindenki kedvence, mert rettentő jó szíve van.
És persze Amy, a legkisebb, aki forróvérű, kicsit hisztis, ha nem az van, amit ő akar. Mindemellett tehetséges festő. 

Ahogy már fentebb is írtam, a család helyzete nem a legrózsásabb, ezért a lányoknak szinte mind napi szinten részt kell venniük a családfenntartásban és a háztartási munkákban. Mindemellett persze azért jut idő közös játékra és programokra is és amikor Jo kideríti, hogy a szomszédban lakó mogorvának tűnő, nagyon gazdag nagyapa unokája, Laurie nem is hordja annyira fenn az orrát, hanem barátságos, kedves és jólelkű, akkor indul be csak igazán az élet! A fiú által sokkal tágabbra nyílik a lányok előtt a világ, hiszen eddig csak négyen voltak és csak lányok és most egy fiú csatlakozik hozzájuk!

Őszintén szólva imádtam ezt a regényt, még úgy is, hogy én már ennél jóval pörgősebb történeteket kedvelek. De itt és most egyszerűen jólesett lelassítani és egy szerető és nagy családdal tölteni egy kis időt. Betekintést nyerni a lányok mindennapjaiba, ahogy civakodtak, majd kibékültek, ahogy közösen találtak ki ajándékokat, ahogy képesek voltak lemondani a hőn áhított étkezésről egy náluk jóval szegényebb család javára. Sosem szerettem volna abban a korban élni, de itt az írónő képes volt egy olyan meleg család képét elémtárni, aminek szívesen lettem volna a tagja, még abban az időben is. Jo volt a nagy kedvencem már a filmben is és a könyvben is ő maradt meg annak. A kedves, vadóc, könyvmoly leányzó, akivel akkor és most is könnyen tudtam azonosulni. 
És persze Laurie! Akinél soha nem tudtam eldönteni, hogy csak barát vagy valamivel többi is, hiszen fiatal volt még, de annyi bölcsesség, annyi udvariasság és néha flört is benne volt a viselkedésében, hogy nehéz volt ez alapján eldönteni, hogy hová is tartozik:).

Az édesanya pedig rettentő jószívű és könyörületes volt - képes volt még azt a keveset is, ami nekik volt, megosztani másokkal. A lányokat is erre a könyörületességre tanította, de míg más regényekben fel szoktam ezen sokszor háborodni, itt most könnyed nyugalommal vettem tudomásul, hogy ez így helyes. Mellette felvilágosult nőnek is mondhatjuk, hiszen a lányait is arra nevelte, hogy legyenek önálló, saját gondolataik; nem erőszakoskodott, nem az volt a célja, hogy a lányokat minél "jobb partiba" kényszerítse, hanem meghagyta a döntést a számukra, hogy szerelemből házasodhassanak - még akkor is, ha ezzel nem tudta bebiztosítani a lányok és a saját későbbi jólétét. 

Természetesen azért nem csak jó dolgok történnek a lányokkal, hiszen betegség, lemondások, félreértések, irigykedés, minden előkerül, ahogy ez egy bármilyen másik családban is előfordul. De az édesanyjuk bölcsessége és jóindulata tovább él a lányokban, ők is ezt az utat követik, még akkor is, ha a fiatalságuk miatt itt-ott megbotlanak:).

Összességében azt mondom, hogy ez a regény örökérvényű. Ahogy óriási siker volt a megírás korszakában is, úgy időről időre újra előkerül, hogy az újabb generációkat is ismételten bölcsességekkel lássa el és az olvasó szeressenek bele újra és újra ebbe a kedves családba.
Én pedig szeretném folytatni a történetüket, úgyhogy megkeresem és beszerzem a sorozat többi részét is:).

Borító: Nekem tetszik, látványos, figyelemfelkeltő, vidám, fiatalos

Kedvenc karakter: Meg, Jo, Beth, Laurie

Szárnyalás: a családi összetartás

Mélyrepülés: a család anyagi helyzete

Érzelmi mérce: szívet melengető

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Mint minden klasszikushoz, a Kisasszonyokhoz is több filmadaptáció készült az évek során. A ti feladatotok az, hogy ismerjétek fel, hogy melyik feldolgozásból van a bejegyzéseknél csatolt kép, és írjátok be a kiadás dátumát a rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A blogturné további állomásai:
Október 16 - Könyv és más
Október 18 - Kelly és Lupi olvas
Október 20 - Könyvvilág
Október 22 - Hagyjatok! Olvasok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók