KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. november 30., szombat

Stephanie Garber: Legendary (Caraval #2)

A Kolibri Gyerekkönyvkiadó vette át a Caraval sorozat folytatásának kiadását, mely Legendary címmel jelent meg Stephanie Garber tollából, és ismét óriási siker világszerte. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy finalista volt a Goodreads Choice Awards 2018-as szavazásán: A legjobb young adult fantasy és sci-fi könyvek versenyében. Kövesd végig a három állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

Kolibri Kiadó 2019
480 oldal
Fordította: Falcsik Mari
Goodreads: 4,25
Besorolás: YA, fantasy

Egy összetört szív.
Egy megfizetendő adósság.
Egy vérre menő játék.

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem tudja teljesíteni, amit az alkuban ígért, és nem szolgáltatja ki Legend igazi nevét, mindent elveszít – talán még az életét is. De ha nyer, Legend meghal, és a Caraval örökre megsemmisül.

Isten hozott újra a Caravalban… a játék még csak most kezdődik igazán!

Gyönyörűség már az is, ha kézbe veszed a könyvet, ugyanolyan minőségi kiadás, mint a Caraval, kemény borítóval, könyvjelzővel, térképpel, imádom az ilyen igényes köteteket. Kicsit nehéz tartani olvasás közben, de szerintem nincs olyan lelkes olvasó, aki ezt ne tudná megoldani.
Micsoda folytatás! Semmi nyoma a szokásos unalmas második rész feelingnek, ez nekem sokkal jobban tetszett, mint az első rész. Határozottan izgalmasabb volt, még több varázslattal átszőve. Hogyan lehet úgy írni, hogy az olvasó érzi a varázslatot? Stephanie Garber tudja.

A legfontosabb megemlíteni, hogy ezt a részt Tella szemszögéből meséli a szerző, de ez nem jelenti azt, hogy Scarlett története befejeződött, ő és Julian is fontos szereplők maradnak. A Caraval társulata új helyszínre utazik, és a nővérek újra meghívást kapnak, amit el is fogadnak. Tella persze előre tudta, hogy menni akar, ügyesen úgy alakította, hogy Scarlett is rábólintson. Tella régóta nyomoz az évekkel korábban eltűnt anyjuk után, és végre elérhetővé válik a nyomára bukkannia, egy "jó barát" azt ígéri neki, segít megtalálni, ha megnyeri a játékot, és kiszolgáltatja neki Legendet, hiszen az a főnyeremény, hogy a nyertes találkozhat vele és teljesíti egy kívánságát. Legend valódi neve kell az illetőnek, és Tella belemegy ebbe az alkuba.
Elkezdődik a játék és Tella sorra kutatja fel a kulcsokat, közben összefonódik a saját élete, az emlékei a múltja a mostani feladattal. Ez most őrá van szabva, Legend arra számít, hogy megszerzi neki azt, amivel magasabb szintre emelheti a mágiáját, mert csakis Tella tud hozzáférni.

Az első részben számtalanszor olvashattam, hogy a Caravalt nem szabad túl komolyan venni, hiszen csak játék. Végül persze szereplője válogatja, hogy játék vagy sem, de a Legendary sokkal inkább volt valóságos, mint játék. Sokkal bonyolultabb lett a tét, a játék megnyerése Tella számára nagyon fontos, de valakinek/valaminek  a végét jelentheti, ami időközben fontossá válik számára. 
Próbáltam lassan olvasni, mert azt akartam, minél tovább tartson ez a varázslat, amit már az első résznél is éreztem, ami most is bekúszott a bőröm alá. Egy jól felépített varázsvilágba kerültem ismét, ahonnan nem vágytam vissza a hétköznapokba. A háttérvilág új mitológiával bővült, a régmúlt időkbe is bepillanthatunk, amikor még a Fátumok uralkodtak a világon. A tarot szerű kártyák ötlete nem egyedi, de a mód, ahogy használja a szerző, az nagyon bejött. (A könyv végében részletes jegyzék van a mitológiáról.)
Lenyűgöztek a régi és az új szereplők, akikkel új kalandok indultak, mégis ismerős volt a körítés. A szerzőnek valami őstehetsége van az íráshoz, a cselekményt mesterien bonyolította, emellett szinte megszólaltak a leírásai. Olyan részletességgel olvashattam a ruhákról, ételekről, díszletekről, stb. hogy könnyedén életre kelt a képzeletemben.
A srácok lenyűgözőek voltak ebben a részben. Julian itt már nem sok szerepet kap, de az előtérbe lépő Dante és az új szereplő Jacks mindketten élvezetesen összetett karakterek, akikről imádtam olvasni. Mindkettejükben ott van a gonoszság és a győzni akarás ereje, minden egyes szavukra, mozdulatukra érdemes odafigyelni, mert a kirakós összerakásához minden rezdülésre szükség van.  Jacks egy negatív karakter, mégis a kedvencem, imádtam minden kis halálos mozzanatát, annyira kiszámíthatatlan volt, persze mindig vártam, hogy emberibb legyen.
Dante, hát ő egy varázslatos figura, imádtam a tetkóit, a rosszfiúságát, valami csodás volt a kémia közte és Tella között. A szerző nagyon finoman ábrázolta a kettejük kapcsolatát, a vágyat, az érintéseiket, a csókjaikat. Szikrázott a levegő közöttük, nagyon jó volt olvasni a jeleneteiket.

Tella nekem a kezdetektől szimpatikus, kitartó, határozott egyéniség. Tetszett, hogy nem akarta a szívét odaadni senkinek, kitartott az álláspontja mellett, hogy nem lesz szerelmes. Tetszett, hogy jól vágott az esze és a figyelme minden apró részletre kiterjedt, folyton kombinált, de okosan. A körülötte lévőkön is folyton agyalt, kereste a hazugság jeleit, tudni akarta, kiben bízhat és kiben nem. Kicsit talán túltolta az állandó lamentálást, de elnéztem neki.
Az most is alapvető volt, mennyire szoros a testvéri érzés Tella és Scarlett között. Mindig boldoggá tesz, ha jó testvérekről olvashatok, itt kárpótolt a szülők miatt is. Az apáról az első részben teljes képet kaptunk, itt viszont a lányok anyja kapott kulcsszerepet. Vajon miért hagyta el őket, saját akarat volt, vagy kényszer? Miért nem kereste őket ennyi éven át? Nem tudta, vagy nem akarta látni őket? Felgöngyölítik a múltat és több, mint érdekes dolgok derülnek ki Palomáról.

A vége nem lepett meg túlságosan, természetesen kiderül, hogy ki valójában Legend, de ennyi félrevezetés után ki tudná a fejét rátenni, hogy ez minden kétséget kizáróan igaz? Plusz jön egy-két csavar is, amitől lesz egy kis függővége a dolognak. Nagyon remélem, hogy nem kell újabb 2 évet várni a befejező részre! A Finale eredetiben most jelent meg, és ezek után nagyon vágyom elolvasni, hogy újra belemerüljek ebbe a mágikus hangulatba. Nekem ez a rész még jobban tetszett, mint az első, abszolút el lettem varázsolva. Szívből ajánlom minden fantasy rajongónak, akik a varázsos kalandok és a rosszfiúk bűvöletében töltenének kellemes órákat.
Képek: https://www.instagram.com/emrobartist/ 
 https://www.redbubble.com/people/dark-beautiful/collections/907845-caraval

Borító: Gyönyörű

Kedvenc karakter: Jacks, Dante

Szárnyalás: A Fátumok és a tarot kártyák kombinálása.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: A románc félelmetesen gyönyörű, lassú égésű, és a ya határain belül marad.


Nyereményjáték

A három állomáson egy-egy jellemző tárgyról láthatsz képet, melyek a könyvben is szerepelnek, akár szimbólumként is felfoghatók. A feladat nagyon egyszerű, nincs trükk, nevezd meg, amit a képen látsz, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

11.30 Kelly és Lupi olvas
12.02 Csak olvass!
12.04 Fanni’s Library


3 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Sajnos nem tudtam beleírni a megoldást a mezőbe, így ide írom: tarot kártya.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nem lehet beírni a megfejtést a rafflecopterbe, mert ezt a feliratot hozza fel: By submitting, I agree to the Terms & Conditions.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók