KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. április 2., csütörtök

Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben (Unikornismentő csapat #2)

A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben című gyerekkönyve, mely az Unikornismentő-csapat sorozat következő része a Delfin könyvek kínálatából. Fauna professzor újra a gyerekek segítségét kéri, most eltűnt sárkány után nyomoznak. Kövesd a három állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

Maxim Könyvkiadó 2020. - Delfin könyvek
192 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,84
Besorolás: Middle-grade

Mito ​Fauna professzor vagyok, én alapítottam a kalandokra vágyók titkos klubját, az Unikornismentőket. Mi vagyunk azok, akik védelmet nyújtunk a mítoszok és legendák lényeinek. Azonban az ellenfeleink erősek, nagy hatalmúak és kegyetlenek, így rettentően nagy szükségünk lenne szövetségesekre. Segítenél nekünk? Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kockára kell tenned az életedet? Csatlakoznál az Unikornismentőkhöz? Remélem, igen! A lényeknek szükségük van rád.
A HATALMAS, KÉK ÓCEÁN TÚLPARTJÁN A BASZKFÖLDI HEGYEK KÖZÖTT EGY FÉLELMETES SÁRKÁNYNAK NYOMA VESZETT. AZ UNIKORNISMENTŐ-CSAPAT AZ EGYETLEN, AMELY KÉPES RÁ, HOGY FELKUTASSA ÉS MEGMENTSE ŐT.
Elliot és Uchenna – meg persze a kis Jersey Ördög – alig tértek még magukhoz az első kalandjukból Fauna professzorral, amikor a tanár egy újabb kéréssel áll eléjük. Csakhogy ezúttal át kell szelniük az óceánt, hogy egy eltűnt sárkány nyomába eredjenek. Ez a kaland nem várt veszélyeket tartogat, és ahogy követik a nyomokat, olyan titokra bukkannak, amire egyikük sem számított.

A sorozat első része a Szörnyecske a hátizsákban címet kapta, amelyről ITT olvashattok beszámolót.
A történet azonnal az első rész utáni napon folytatódik, Elliot az iskolába indulva egy csomagra bukkan a házuknál, ami egy baszkokról szóló könyvet rejt. Mire pár sarokkal arrébb összefut Uchennával, már pár fejezetet el is olvasott. Nem más küldte a könyvet, mint Fauna professzor, aki máris új küldetésre invitálja a gyerekeket, ugyanis a spanyolországi baszkföldön élő barátja a segítségét kéri egy eltűnt sárkány ügyében.
Tanítás után indulnak is, nemes egyszerűséggel a suli parkolójában rozsdásodó kisrepülővel, melyet maga a professzor vezet. Elliot aggódik, hogy vacsorára otthon kéne lennie, de Fauna biztosítja, hogy baszkföldön más az időzóna. Hát jó..

Eredetileg A baszk sárkány a regény címe, és szerintem jogos a kérdés, vajon honnan jött az ötlet a szerzőtől, hogy egy amerikai legenda-lény, a Jersey-ördög után egy európai mitikus lénnyel foglalkozzon. Nyilván egy átlag amerikai semmit sem tud a baszkokról, mi itt Európában se túl sokat. A megemlített érdekességek, információk felkeltették az érdeklődésemet, így a szerző nálam elérte a célját, kicsit utánanéztem a területnek és a vonatkozó történelmi háttérnek. És tényleg, van baszk sárkány legenda is, pontosan, ahogy a regényben. 
Virtuális kirándulást tettem ezen a tájon és tényleg nagyon szép hegyes-dombos vidék,  a legnagyobb városuk Bilbao is sok látnivalót rejt. No de én felnőtt vagyok, és egyébként is érdekel Spanyolország (lányom spanyol szakos, úgyhogy a csapból is ez folyik otthon), de őszintén szólva kétlem, hogy  egy 8-10 éves gyereket érdekelné, mit művelt Franco ezzel az országgal.

Tetszett, hogy Jersey, az első rész megmentett szörnyecskéje sem maradt otthon, személyre szabottan kialakított hátizsákban utazik a csapattal és az akcióban is szervesen részt vesz.
A történet ellenség-figurája ugyanaz, mint az első részben, a Schmoke fivérek, akik gyógyszergyártásban érdekeltek. Azonban a sárkány mindent gyógyító nyálának felhasználásával nem mindenki számára elérhető szereket akarnak készíteni, hogy mondjuk jobbá tegyék a világot, hanem a saját ritkuló hajukat akarják dússá varázsolni. Volt ebben a hajleírásban némi Trump feeling.  Természetesen a korábbiakban megismert gazdag, globalizáció-párti gyárosok állnak a sárkány eltűnésének hátterében és még természetesebb, hogy a nagyszerű csapatmunka meghozza a sikert, és a legenda tovább élhet a biztonságos, titkos baszkföldi barlangokban.

Fura volt nekem a gyerekek és Fauna kapcsolata. Két nap nem elég idő arra, hogy egy gyerek megbízzon egy furcsa felnőttben, és kövesse a világ másik végére. Szerintem ez nem valami okos lépés  volt a szerző részéről, miután a gyerekek, főleg Elliot több módon is kifejezte, hogy fél és nem bízik benne. Oké, került ebbe a dologba egy "titok" is, ami némiképp oldja a végére ezt a helyzetet és pár erős reakciót megmagyaráz. A szerző egyébként a köszönetnyilvánításban említi, hogy a történetet a gyerekek is alakították, letesztelte a reakciókat és ahol kellett, ott változtatott a szövegen.
Érdekesnek találtam, hogy továbbra is Uchenna a bátrabb és merészebb főszereplő, míg Elliot aggódóbb, viszont jól kombinál, az esze a helyén van. Aranyosak együtt és szerintem a kis olvasók tudnak azonosulni a karaktereikkel.
Nagyon szeretném a sorozat következő két részét is a kezemben tartani. Óriásláb következik majd, utána Chupacabras, kíváncsi vagyok a köréjük szőtt történetre is.
Ez a sztori nálam nem szárnyalta túl az első rész újdonságerejét, de szórakoztató a történet, még ha néhány gyakorlatias kérdést nagyvonalúan átlép a szerző - a gyerekek remekül fognak szórakozni rajta. A tanulság most is levonható, a legendák védelmezőit nem győzheti le  senki, lehet akármilyen gazdag és gonosz, a siker kulcsa a csapatmunka, az összefogás.
A sorozat külföldi weboldala: http://www.unicornrescuesociety.com/

Borító: Cuki.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Jó ötlet volt, hogy a hétfejű sárkány fejei miből is vannak valójában.

Mélyrepülés:  - 

Érzelmi mérce: -

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!


Nyereményjáték

Híres sárkányokat keresünk! Minden állomáson a megadott kép alapján találd ki a keresett sárkány nevét és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Minden sárkányunk híres könyv és filmfőszereplő!  Sok szerencsét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

04.02 Kelly és Lupi olvas
04.04 Könyv és Más
04.06 Hagyjatok! Olvasok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók