KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. augusztus 26., szerda

Richard H. Pitcairn - Susan Hubble Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége

Partvonal Kiadó, 2020
528 oldal
Fordította: Dörgés János
Goodreads: 4,17
Besorolás: ismeretterjesztő

Az ​állatok számára természetes életmódot szem előtt tartó Pitcairn házaspár neve már régen összefonódott a holisztikus állatgyógyászattal, és a mai napig a mozgalom éllovasaiként tartják őket számon. A Kutyák és macskák természetes egészsége című kézikönyvük világszerte nyújt biztos támpontot a gazdiknak, akik fontosnak tartják négylábú kedvenceik biztonságát és jólétét. A vadonatúj, átdolgozott kiadásban az alapvető állattartási ismeretek mellett megtalálhatók az élelmiszerek összetételét vizsgáló, áttörést jelentő kutatások eredményei is. A magas tápértékű, húsos és alternatívát jelentő hús nélküli receptek segítségével mi magunk is egészséges étrendet állíthatunk össze négylábú barátainknak.
Külön érdekessége a könyvnek, hogy az illusztrációkat Susan Hubble Pitcairn készítette, aki költő és díjnyertes illusztrációiról ismert festőművész. A szenvedéllyel és elkötelezettséggel összeállított kötet nélkülözhetetlen, ha a lehető legegészségesebb és legboldogabb életet igyekszünk biztosítani szeretett állatainknak.

Előre mondom, hogy ez egy nagyon megosztó könyv lesz. Őszinte leszek, én pár hónapja kaptam meg a könyvet, belelapoztam, pont azt a részt fogtam ki, ahol azt magyarázta a szerző, hogy miért jó, ha vegán lesz a kutyánk és a macskánk. Ezen úgy felhúztam magam, hogy ott is hagytam a könyvet, mert ha akkor írok róla valamit, az minden lett volna, csak jó nem.
Kis időt hagytam magamnak, hogy lecsillapodjak, majd újra nekiálltam, de akkor az elejétől kezdtem el, nem a közepébe olvastam bele újra. Így már azért picit "más lett a leányzó fekvése". Nem változott meg a véleményem, sose kényszeríteném rá a kutyámat egy csak vegetáriánus étkezésre, diatetikus sem vagyok, de amit leírt, abban sok igazság van és sok okos dolgot osztott meg velünk.

18 külön fejezetet kapunk, ahol az író nagyon részletekbe menően mesél, magyaráz, oktat minket mindenről, amit a kutya és macskatartásról tudni kell. Elmesélte, hogy kezdődött számára az egész holisztikus gyógyászat - gyakorló, a már bevált módszerekből kicsit kiábrándult állatorvosként, amikor egy nap egy letargikus, elég rosszul kinéző csivava került a vizsgálóasztalára. Majd részletesen elmeséli - ezt a részt nagyon szerettem - hogy mi is található a kutyatápokban és miért is nem javasolja őket. De elmagyarázza azt is, hogy MI mit eszünk meg nap, mint nap, mi minden van az élelmünkben - főleg a húsban - és itt tér rá arra, hogy miért is jó a biotermelésből származó növények elfogyasztása.
Annyira meggyőzően beszél róla, hogy még én is, aki vérbeli ragadozó vagyok, elgondolkoztam, hogy ki kellene próbálnom:D. De a kutyámat nem tudnám csak erre rávenni. Pedig arra is ad magyarázatot, hiszen évszázadokon keresztül a kutyák nem voltak ennyire kiemelt helyen, mint most, hús az emberek asztalára is leginkább csak ünnepnapokon került, a kutyák még annyit se láttak belőlük. Legtöbbször kenyéren, mindenféle zöldségen, maradékon éltek és mégis szép kort megéltek! Manapság pedig nagyon odafigyelünk rájuk, sokan már csak és kizárólag hússal etetik őket, de ez a hús milyen hús? Genetikailag módosított, mindenféle növekedésserkentővel és hormonokkal (rosszabb esetben kemikáliákkal) tömött állatok húsából származik. 
Annyira belelendül a vegetáriánus étkezés dícséretébe, hogy még menüket is kapunk külön macskáknak és külön kutyáknak és abban is segít, hogyan tudjuk átszoktatni őket a legegyszerűbben.

Mindemellett nemcsak az élelmiszer az, ami veszélyes, hiszen minden vegyszeresen kezelt, a ruházattól kezdve a játékokon, felszerelési tárgyakon, a bútorokon át, amivel az állatok közvetlenül találkoznak. Őket is vegyszerekkel kezeljük, bolhaírtó, kullancsíró, sampon, illatosító, tisztítóspray és még folytathatnám. Nem véletlen, hogy ennyi rákos, daganatos állat van és az életkoruk is jóval lecsökkent.
Az író pedig erre próbál segítséget adni mivel lehet jobbá, hosszabbá tenni a kedvenceink életét, mire kell odafigyelnünk már a leendő társunk kiválasztásánál, hogyan takarítsuk a lakásunkat, hogy minél kevesebb kemikália kerüljön be. Hogyan mozgassuk a kutyánkat, hogyan játsszunk vele, mi a számára testileg és agyilag is kielégítő séta. De tanácsokat kapunk a kirándulásra, utazásra, kutyával történő együtt nyaralásra is.
Ami szintén megosztó rész lesz, az pedig az oltások - fontossága és gyakorisága. Ezt egy gyakorló állatorvos "szájából" hallani eléggé meglepő. A szerző részletesen elmeséli, hogy hogyan is történik az oltóanyag "összerakása", mivel "serkentik" az immunrendszert, hogy több ellenanyagot termeljen, milyen a kutya és a macska immunrendszere, hogyan reagálnak az oltásra és milyen mellékhatásai lehetnek. Ez a rész nagyon megdöbbentett....
És persze nem hagyhatjuk ki a beteg állatok ápolását, etetését, illetve azt sem, amikor végső búcsút kell mondanunk a szeretett kutyusunknak vagy cicánknak...
A szerző az amúgy is érdekes információk mellett (még nekem is tudott új dolgokat mondani) saját otthoni és munkahelyi élményekkel színesítette tovább a leírásokat, ezeket külön imádtam.  

A könyv végén pedig kapunk egy jó hosszú leírást arról, hogy melyek a leggyakoribb betegségek, balesetek és ezeket hogyan lehet kezelni holisztikusan. Őszinte leszek, nem olvastam el mindet, csak párat futottam át és tényleg, nagyon részletes magyarázatot kapunk, hogy hogyan kell kezelni és mik azok a módszerek, amelyek segíthetnek, de én azt mondom, hogy ezt NE próbáljuk ki otthon egyedül. Mindenféleképpen beszéljünk egy olyan állatorvossal, aki ért a holisztikus gyógymódhoz, lássa az állatot ő is, nehogy még nagyobb bajt okozzunk, mint ami már megvan.

Összességében azt mondom, hogy a kezdeti ellenérzéseim után nagyon kellemesen csalódtam a könyvben és bár biztos vagyok benne, hogy megosztó lesz,  de minden kutya és macskatulajdonosnak érdemes beszereznie, mert nagyon sok érdekes és hasznos információt ad ez a könyv. Aki pedig nem akarja vegetáriánussá átnevelni a kutyáját vagy cicáját, azok simán lapozzák át azokat a részeket.

Borító: Semmi különleges, pontosan azt mutatja, amit a könyv is adni fog

Szárnyalás: A rengeteg jótanács és magyarázat

Mélyrepülés: "Tegyük vegánná a kutyát és a macskát"

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

A recenziós példányt köszönöm a Partvonal Kiadónak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók