KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. november 26., csütörtök

Wendy Higgins: A csóklista

Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás
336 oldal
Fordította: Szaszkó Gabriella
Goodreads: 3,76
Besorolás: YA, kortárs, romantikus

A tizenhét éves Zae Monroe-nak már nagyon elege van a szerelemből. Megcsalta az egyetlen srác, akibe valaha is szerelmes volt, emellett szülei párkapcsolata is a szeme láttára omlik össze. Zae úgy dönt, itt az idő, hogy fordítson a dolgok állásán. Kalandos útra indul, hogy megszerezze, amit szeretne, ami nem más, mint a csókok. Izmos sportolók, vagány zenészek, érzékeny költők vagy épp igazi rosszfiúk csókjára vágyik. Zae felvet egy versenyt a barátai között. A cél az, hogy a tavaszi szünet során minél több fiú csókját sikerüljön begyűjteniük. Azonban az ártatlan verseny hamarosan drámai spirálba sodorja a lányokat. Zae-nek nincs más választása, minthogy szembenézzen a fiúk ellen táplált haragjával. Talán a srácok mégsem olyan rosszak, ahogy ő gondolta? Legalább páran kivételt képeznek a szabály alól? Wendy Higgins könyve sziporkázó ifjúsági romantikával kecsegtet: végtelen flörtökkel, szívtipró srácokkal, na és persze, nagyon sok csókkal!

A szerző neve nem ismeretlen a magyar olvasók számára, hiszen a Sweet Evil sorozattal szép sikert ért el nálunk. Örömmel vettem a hírt, hogy a kiadó újabb Wendy Higgins kötettel örvendezteti meg az olvasókat, mely ezúttal egy stand-alone regény. A cím és a fülszöveg is könnyed, szórakoztató olvasmányra utal, de nekem a háttérsztori, a mellékesen futó családi dráma miatt sokkal többet nyújtott, mint egy átlagos ya sztori.

Zae váratlanul megjelenik egy buliban, amit nem beszéltek meg előre a pasijával, és gyakorlatilag rajta kapja egy fiatalabb lánnyal a fürdőszobában. Ez alapjaiban megrengeti a szerelembe vetett hitét, ráadásul hamarosan az is kiderül, hogy a szülei különköltöznek, mert megromlott a házasságuk. A középiskola 11. évében járunk, a tavaszi szünet előtt, és hipp-hopp Zae a szeretett régi családi ház helyett egy jóval kisebb lakásban találja magát, ahol közös szobán osztozik az öccsével. Becsületére legyen mondva, a kezdeti sokk után rögtön eldönti, hogy dolgozni fog, hogy besegítsen a kiadásokba, egy kis ékszerüzletben talál állást a plázában. A szerelmi élete romokban, és mivel a szülei különválását is apja hibájának tekinti, Zae úgy érzi, saját kezébe kell venni az irányítást, meg kell mutatnia a pasiknak, hogy nem az övék az utolsó szó. Kitalálja, hogy versenyezzenek a három barátnőjével, melyiküknek sikerül több csókot begyűjteni ismerős és ismeretlen srácoktól. Persze csakis szórakozásról lehet szó, érzelmeket nem engednének kibontakozni. Jól is indul a dolog, gyűlnek a csókok, de a szívnek nem lehet parancsolni, a négy barátnő más-más módon, de nem ússza meg az érzelmek bonyolódása nélkül.

Wendy Higgins jó érzékkel balanszírozott a regény témái között. A tinik szerelmi élete nem áll másból, mint az érzelmek hullámzásából, szerelmek lobbannak lángra és hamvadnak el, lássuk be, nagyon kevés középiskolás románc éli meg, hogy esetleg házasság legyen belőle. Én a kivételek közé tartozom, úgyhogy nem véletlenül vonzódom a romantikus ya regényekhez, amelyekben komoly kapcsolatokra látok példát. Emellett szíven ütött a másik téma is, ami végigkíséri a regényt, Zae szüleinek problémája. Mindenki tisztában van vele, hogy milyen mélyen érinti a gyerekeket a szülők válása, sajnos ezt is átéltem a szüleim és a saját házasságommal is. Én pont ennyi idős voltam, mint Zae, mikor elváltak,  szóval pontosan átéreztem a fájdalmát, tehetetlenségét és a dühét, amit először az apjára zúdított. Az anyukája talán lehetett volna egy kicsit őszintébb is, Zae már elég idős volt ahhoz, hogy megértse a történteket. Látszott, hogy az anyukának fontos, hogy ne távolodjanak el a gyerekek az apjuktól, mégis halogatta a teljes igazságot. Fontos, hogy a fiatal olvasók ilyen témával is találkozzanak, lássák, nincsenek egyedül ezekkel a problémákkal.
Külön meg kell említenem, mennyire cuki volt a testvérek kapcsolata. Zae nagyon odafigyelt az öccsére, ebben a helyzetben meg különösen vigyázott rá. Tetszett, hogy számíthattak egymásra, a lány mindig jól ráérzett, mikor kell elterelni az öccse figyelmét a bajokról, különböző programokat talált ki, nem érezte cikinek magával vinnie, vagy épp deszkázni vele a parkban.

Nincs is jó ya regény remek baráti társaság nélkül. Zae, Lin, Monica és Kenzie együtt alkotnak csapatot, évek óta barátok, mindnyájan szurkolólányok is, és természetesen együtt beszélik meg a pasiügyeket is.  Épp mindegyikük szingli, amikor belevágnak a csóklista verseny megvalósításába. Nagyon vicces helyzetekbe keverednek az elején, aztán kissé félremennek a dolgok, ugyanarra a fiúra vetnek szemet Zae és Monica. Közben cuki verses leveleket kap Zae egy ismeretlen hódolótól, ami nagy talánya a regénynek, vajon ki írhatja ezeket, egyiket a másik után?

Nagyon megszerettem Zae karakterét, erős lány, akit ugyan elbizonytalanít az új családi helyzet, de megpróbálja feltalálni magát. A különválás anyagilag is rosszabb helyzetbe hozza a családot, így a lány továbbtanulása is kérdéses marad. A lány nem feltétlenül akar továbbtanulni, és ez meglehetősen egyedi, hiszen szinte minden középsulis regényben erre görcsölnek rá. Bemutatja a tanácsadó a lehetőségeit és ez valódi alternatíva volt. Nem minden álláshoz kell magas végzettség, az a fontos, hogy szeresse, amit választ. Őt pedig a nyelvek és az utazás érdeklik. Nagyon tetszett a szerző ötlete a külföldi tanévvel kapcsolatban, ezt imádtam volna a saját életemben is. Ez a lány követ el hibákat, időnként meggondolatlan döntéseket hoz, de tanul a hibákból és végül szeretné helyrehozni a dolgokat. Vannak tündérmesébe illő részletek a végén, de többnyire valóságos a történet, az utolsó fejezetben kaptam némi visszajelzést, mi lett a történet párjaival.
A regényben szereplő fiúk sora hosszú, vannak köztük silányak, de többségében említésre méltók.
Egy bizonyos, igencsak meglepte őket a lányok kezdeményező készsége, persze nem is álltak ellent, nagyon sok vicces és cuki jelenetet olvashattam. A szerzőnek bizony van érzéke a romantikus pillanatokhoz, jópár alkalommal sistergett a levegő a szereplők között. Dean, Rex, Flynn és a többi srác, mind különböző karakter, akiknek újdonság ez a kifordított helyzet, mindenki máshogy reagál, főleg azon akadnak ki, hogy tényleg csak "egy csókról" szól a dolog, de végül is Joel az, aki a legjobban kezelte ezt. Egyszerre volt rosszfiú és törődő lélek, ő a családi nehézségeket is átérezte, imádtam a közös jeleneteiket.
 
Szerettem az írásmódot, olyasmi érzés, mint Sarah Dessen, vagy Kasie West írásait olvasni, jól szórakoztam a poénokon, és elgondolkodtam a családot érintő mondanivalón.  Wendy Higgins úgy tűnik folytatja a realista könyvek írását, legújabb regénye az idén jelent meg külföldön, egy felnőtt romantikus komédia, a Sparks. Remélhetőleg olvashatjuk majd.
 
Borító: Nem egészen így képzeltem el a szereplőket.
 
Kedvenc karakter: Zae, Joel

Szárnyalás:  Maga a csókgyűjtés ötlete nagyon eredeti.

Mélyrepülés:  Picit sok a pia a bulikon, szinte következmények nélkül.

Érzelmi mérce:  Minden a ya keretei között marad, sok-sok csókkal.

Értékelés:

BELEOLVASÓ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók