KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. november 27., péntek

Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúhozó

 


A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért!

Könyvmolyképző, 2020
480 oldal
Fordította: Fazekas Sándor
Goodreads: 4,04
Besorolás: YA, fantasy

„Harcos ​nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.
Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.
Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”
– AZ AMAZONOK ESKÜJE –

Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.

Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.

A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

A DC Univerzum szuperhőseit bemutató "sorozat" itthon, elsőként megjelent része is nagy szerelem volt a számomra, így nem volt kétséges, hogy szeretném folytatni, főleg, mert az általam nagyon kedvelt írók tollából kaphatunk új sztorikat.
A Wonder Woman pedig amúgy is nagy kedvencem - Gal Gadot alakítása hihetetlenül jó lett a filmben és nemcsak a srácoknak (hű, meg se merem mondani, hogy hányszor kellett a fiúk miatt megnéznem a filmet:)))), de nekem is az egyik kedvenc karakteremmé vált.

Aki viszont abban reménykedik, hogy ugyanazt kapja, mint amit a filmben is látott, hááát, az nagyot fog csalódni. Ebben a történetben Diana jóval fiatalabb, mint a filmben látható karakter, ráadásul a történet napjainkban játszódik és nem az I. világháború idején. Az már csak hab a tortán, hogy nem egy férfit ment ment, hanem egy fiatal lányt, így kíváncsian vártam, hogy lesz-e nagy lávsztori a történetben - de ezen is csavart az írónő egyet, mert bár lett benne szerelmi szál, de az nem Dianáé lett!

Forrás
A történet szerint Diana az amazonok között él és kétszeres teher is nehezedik a vállára. Egyrészt ő az amazonok királynőjének a lánya, másrészt pedig nem úgy került a szigetre, ahogy a többiek - dícső halált halva - hanem az édesanyja formálta őt meg és az istenek leheltek belé lelket. Így a többiek bár elfogadják, de a fiatal lánynak nincs könnyű dolga.
Egy ügyességi próba közben észreveszi, hogy a tengeren egy vitorlás elsüllyed és az egyetlen túlélőt, Aliát megmenti. Ezzel azonban azt kockáztatja, hogy örökre száműzik, hiszen a szigetre nem teheti be lábát földi halandó. Diana így úgy dönt, hogy a lányt elviszi a szigetről, de előbb beszél az Orákulummal, aki elmeséli, hogy a hajótörés nem véletlen volt, Alia a trójai Helené egy távoli leszármazottja, ő a Háborúhozó, ahol ő megjelenik, ott az emberek összevesznek, megölik egymást, háború robban ki vagy még rosszabb... Két dolgot lehet tenni, Diana vagy hagyja meghalni Aliát vagy pedig eljuttatja egy bizonyos helyre (a világ túloldalára) és ott a lány megtisztulhat és megmenekül a világ a pusztulástól.
Diana pedig úgy dönt, hogy nem hagyja magára Aliát és együtt indulnak el erre a cseppet sem veszélytelen küldetésre.

A történet, az eredetivel való különbözősége ellenére nagyon tetszett. Diana igen, egy szuperhős a halandó barátai szemében, de amúgy egy ugyanolyan fiatal, tele kétségekkel és megfelelni vágyással, mint bármelyik vele egykorú lány. Keresi a helyét a világban, próbál megfeleni az édesanyjának, az amazonoknak, a törvényeiknek, ha kell kemény, mint az acél, de mellette viszont helyén van a szíve, amikor a barátairól (vagy a világ megmentéséről) van szó. Mondjuk elképzelni nem tudom a mai napig, hogy lehet olyan magas, hatalmas, de mindeközben modellalkatú, mint ahogy a könyvben többször is megemlítették, de úgy látszik, hogy öregszem vagy csak egyszerűen a képzelőerőm romlik...:)
Egyes dolgokban rettentően okos és bölcs, más dolgokban viszont nagyon naív - így van ez akkor ugye, ha valaki egy, a világtól elzárt szigetről "beszabadul" a mi világunkba:). Diana azért nem volt teljesen "Tarzan a nagyvárosban", sok mindenről volt fogalma, hiszen ő is elmondta, hogy az amazonok próbálnak lépést tartani a fejlődéssel, de pár esetben még ez sem volt elég, hiszen azok a dolgok, amelyek nincsenek benne a könyvekben - például a szlengek - azok okoztak számunkra (és Diana barátai számára is) vicces perceket:).

A kis csipetcsapat, akikkel útrakel pedig egyszerűen fenomenális! Nim, Alia életrevaló, divatőrült, ékszerkészítő barátnője, Theo, a gamer és kütyüguru és Jason, Alia mogorva, de "hűhafaktoros" bátyja, kiegészítve a legtöbb mai dolgot nem értő (vagy félreértő) Dianával - rengeteg vicces, humoros, félreértésre okot adó helyzetet eredményez. A világmegmentés mellett azért az írónő ügyelt arra, hogy ez egy YA történet, szóval belecsempészte a fiatalok mindennapi problémáit, akár ruházkodásról, akár pasiügyekről, akár partizásról legyen szó. 
Diana pedig megismeri New Yorkot is - imádtam azokat a részeket, amikor Alia próbálja eligazítani az amazon hercegnőt ebben a világvárosban - több-kevesebb sikerrel, de az biztos, hogy kellő mennyiségű humorral:).
És persze a szerelmi szál. Ahogy már az elején írtam, számomra megdöbbentő volt, hogy az írónő NEM a főszereplőnek adta a szerelmi szálat - bár az is igaz, hogy egy "halhatatlan" amazon és egy halandó szerelme sok jóval nem kecsegtetett volna és gondolom nem akart rögtön egy drámát kihozni a történetből. Így más kapta meg a "párválasztás" lehetőségét - imádtam, ahogy azok ketten csetlettek-botlottak, átélték az első igazi szerelem kínját és szépségét:).
Az pedig külön tetszett, ahogy a görög mitológiát az írónő beleszőtte a regénybe. Nem vitte túlzásba, nem kaptunk történelemórákat, csak épp annyit adagolt belőle, hogy még színesebb legyen tőle a történet. 
És a regény vége? Kaptunk egy befejezést, de az írónő nyitva hagyott egy kiskaput, hogy lehessen folytatni, ha egyszer lenne rá lehetősége. 

Összességében imádtam a regényt, ajánlom azoknak is, akik Wonder Woman rajongók és nyitottak arra, hogy egy más történetet is megismerjenek róla, de azoknak is, akik nem foglalkoznak a hype-pal, nem érdeklik őket a DC szuperhősei, de egy izgalmas, jól összerakott, nagyon szerethető karakterekkel benépesített, görög mitológiával átszőtt történetre kíváncsiak.

Borító: Na ez igen! Látványos, figyelemfelkeltő és ami nagyon tetszik, hogy nincs arca Dianának.. így mindenki úgy képzeli el őt, ahogy szeretné!

Kedvenc karakter: Diana, Alia, Theo, Nim

Szárnyalás: A lányok közti szoros kapcsolat és összetartás

Mélyrepülés: a "csattanó"

Érzelmi mérce: Valami halovány volt benne itt-ott, de itt most erre nem nagyon volt idő

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:
November 11 - Readinspo
November 15 - Sorok között
November 19 - Olvasónapló
November 23 - Csak olvass!
November 27 - Kelly és Lupi olvas
November 28 - Dreamworld
November 29 - Fanny’s Library
December 01 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók