KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. szeptember 21., hétfő

Thomas Wheeler: Cursed - Átkozott

 


A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Thomas Wheeler nagysikerű regénye, a Cursed - Átkozott, amiből Netflix sorozat is készült. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Nimue különleges, izgalmakkal teli történetét, melyben minden új megvilágításba kerül.

Libri, 2020
460 oldal
Fordította: Szilágyiné Márton Andrea
Goodreads: 3,24
Besorolás: YA, fantasy

Nimue számkivetettként nő fel. A fekete mágiával való kapcsolata miatt druida falujában rettegnek tőle, így a kétségbeesett lány el akar menekülni…
Azonban a vörös paladinok lemészárolják az egész falut, és Nimue élete örökre megváltozik. Haldokló anyja felszólítja, hogy vigye el az ősi kardot egy legendás varázslónak, így Nimue lesz népének egyetlen reménysége. Küldetése során aligha van ideje bosszút állni, mégis, a benne egyre növekvő erő miatt semmi másra nem tud gondolni.
Nimue szövetséget köt Arthurral, a jóképű zsoldossal, valamint Britannia menedéket kereső tündérnépeinek tagjaival. Megforgatja a kardot, amely az egyetlen, igaz királyt illeti, lekaszabolja a paladinokat és egy romlott uralkodó seregét is. Küzdelme során megpróbálja egyesíteni a tündérnépeket, igyekszik bosszút állni a családjáért, és felfedezni a sorsát övező titkot.
És talán egyvalami változtathatja meg a sorsot: az, ami a penge végén található.

Netflix. Már régóta a kedvenc csatornám, nagyon jó kis filmeket és sorozatokat gyártanak, nagyon függője lettem. (Ennyit a csatorna reklámjáról:) Itt láttam meg először ezt a sorozatot, amibe végül is nem néztem bele, mert pont akkor kezdték el a blogger ismerősök is mutatni a könyvet és úgy döntöttem, hogy inkább először legyen a könyv.

Az első benyomásom az volt, hogy a könyv iszonyú nehéz. Ez nem az a verzió, amit csak úgy buszon, villamoson állva fél kézzel tartasz, mert ez egy kétkezes "fegyver". A borítója különleges (már az eredeti is, amit a Netflixes új borító csak még inkább kívánatosabbá tesz). Amit még meg kell említenem, azok az illusztrációk, amelyek manapság már annyira ritkák a regényekben. Különleges, képregényszerű, komor hangulatot árasztó rajzok ezek, amelyek a szereplőket nem idealizálják a mostanában megszokott "szépfiúknak és topmodell lányoknak", inkább a történet hangulatát fokozzák.

A történet pedig... Akinek gyanús, hogy a szereplők között van Merlin, Arthur, Nimue és még sorolhatnám, az igen, jóra tippel. A regény az Artúr mondakör egy időszakát dolgozza fel, mégpedig, a Tó úrnője, Nimue szemszögéből.
A YA fantasy történeteknél már megszokhattuk, hogy 99%-ban egy fiatal lány a főhős, aki egy tragédia révén deríti ki, hogy különleges képességű és ez a képessége megmentheti a családját / klánját / országát. Itt sincs ez másképp, Nimue anyja, a népük főpapnője, így bár őt tisztelik, de a lánya egy gyerekkori démontámadás következtében különleges, a falusiak szemében félelmetes képességet kapott és így elátkozottnak hívják. A falujukat ért tragikus támadás következtében azonban Nimue egyedül marad, az anyja rábíz egy különleges kardot, amit el kell juttatnia Merlinhez. Így a lány útra kel, közben segítőket, szövetségeseket és barátokat szerez, akikre szüksége is van, mert Merlinről köztudott, hogy a királyt, Uthert szolgálja, aki bár az uralkodó, de mégsem képes vagy nem is akarja? megállítani a Vörös Paladinokat, akiknek nincs egyéb célja, mint kiírtani az összes különleges lényt, embert, népet a királyságban.

Őszinte leszek, én teljesen nyitottan álltam ehhez a történethez. Nem akartam összehasonlítani a mondakörrel, így én egy nagyon izgalmas, lebilincselő regényt kaptam kézhez. Nem vékony a könyv, de aránylag gyorsan kiolvastam, mert vitt előre. Lefekvés előtt mindig még egy - még egy fejezetet szerettem volna olvasni és mire észbekaptam, gyakran már éjfél felé járt az idő:).
Nimue karakterét nagyon szerettem, nagyon tetszett, ahogy a dacos és mindent elutasító kamaszlányból egy harcos, a szárnya alá vett népekért bármit megtevő fiatal nő lett. Nem volt egy szuperhős, hiszen a kard őt is majdnem felemésztette (itt éreztem egyedül egy pici hasonlóságot a Gyűrűk urával, ahol Frodó volt a gyűrűhordozó és őt is majdnem magával rántotta a mágikus "drágaság"), nem volt még olyan képességek birtokában, amelyek segítettek volna neki, hogy tudjon bánni a kardjával, ő pedig volt annyira konok, hogy a jószándékú segítséget is sutba dobta egy mozdulattal.
A képessége pedig egyedülálló volt, imádtam ezt is benne, még akkor is, ha sokszor vér és halál járt a nyomában.
Merlin ebben a regényben nagyon különlegesen lett bemutatva. Itt nem volt egy nagyhatalmú varázsló - bár ez a hír járta róla, inkább egy iszákos öregember, aki a képességeit már részben nem képes használni, ezért hazugságokkal lavírozik a hatalmi játszmákban, de minden tettével késélen táncol, hogy melyik uralkodó vagy nagyúr fogja kardélre hányni. Egy igazi életművész, imádtam!

Nimuen és Merlinen kívül még jó páran szerepeltek, de sajnos elég kevés háttértörténetet kaptunk. Valahogy úgy éreztem, hogy inkább az akció, a cselekmény a fő mozgatórugó, a karaktereknél a nagyobb mélységekbe nem nagyon akartak belemenni. Pedig szívesen olvastam volna többet akár Uther királyról vagy magáról Arthurról is.
Ami viszont nagyon felkeltette a figyelmemet, azok a különleges népek, amelyek védelmében Nimue fellépett: a sziklajárók, faunok, holdszárnyúak, agyarasok, földtúrók és még sorolhatnám mennyi lény, szerepelt a regényben, amelyek otthona veszélyben került a Vörös Paladinok miatt. A menedékben kaptunk abból is ízelítőt, hogy mit tudnak ezek a lények, hogyan élnek, de itt is úgy éreztem, hogy csak karcoltuk a felszínt.

Volt egy nagyon lájtos szerelmi szál is a regényben, persze Arthur és Nimue összekavarodtak. De valahogy látszott, hogy férfiak írták a regényt, mert annyi kémiát sem éreztem kettőjük között, mint Nimue és a kard között:D. Persze, az is benne van, hogy tapasztalatalanok voltak, fiatalok és a sok csata, harc és küzdelem között nem jutott elég idő a másikra, de akkor is.. más regényekben ezt picivel jobban oldják meg:).

És a történet vége? Sehol nem látszik, hogy ez egy sorozat első része. DE olyan a befejezése, számomra annyira kaotikus, hogy inkább utánaolvastam, hogy a szerző így hagy minket vagy esetleg kibogózza, amit összekavart? Nagy szerencséjükre, ha máshol nem is, de a Köszönet nyilvánításban szót ejtettek arról, hogy lesz második kötet, szóval nem maradunk így :D.

Összességében egy nagyon izgalmas, erősen a cselekményre koncentráló YA regényt olvashattam, amit ajánlok fiúknak és lányoknak is, mert az erős női karakter a lányok számára lehet érdekes, a fiúk pedig a harcos részeket szerethetik. Arra azonban felhívom a figyelmet, hogy vannak benne véresebb részek is!
Én pedig most már bátran belevágok a tévésorozatba is, kíváncsi vagyok, hogy mennyire hasonlít (vagy sem) a regényre.

Borító: Az eredeti is érdekes, de igazán a Netflixes borító a figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Merlin, Nimue, Arthur

Szárnyalás: a gördülékeny, izgalmas történet

Mélyrepülés: a vörös paladinok

Érzelmi mérce: van benne romantika, hiszen a főhősnőnk fiatal, gyönyörű és a társa pedig egy vele egykorú srác lesz :), de nem ezen van a hangsúly

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Játékunk során az Arthur mondakör kap főszerepet. Minden állomáson találtok egy ehhez kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ki volt Arthur király apja?


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Szeptember 21- Kelly & Lupi olvas
Szeptember 23 - Utószó
Szeptember 27 - Spirit Bliss Sárga könyves út
Szeptember 29 - Függővég
Október 01 - Readinspo
Október 03 - Olvasónapló
Október 05 - Deszy könyvajánlója
Október 07 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók