KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. szeptember 21., hétfő

Stephanie Garber: Finale (Caraval #3)

A nagysikerű Caraval sorozat számos magyar és külföldi olvasó szívébe belopta magát. Szerencsére a Kolibri Kiadó nem váratta meg a rajongókat a befejező kötettel. A Finale-ban a Dragna-testvérpár elindul utolsó kalandjára, amelyet már olyan régóta vártunk. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen ebből a fantasztikus sorozatzáró kötetből egy nyereménypéldány csak rátok vár!

Kolibri Könyvkiadó 2020.08.14
460 oldal
Fordította: Sepsi László
Goodreads: 4,18
Besorolás: YA, fantasy

Egy szerelem, amelyért megéri küzdeni.
Egy álom, amelyért megéri meghalni.
Egy befejezés, amelyre megérte várni.

Két hónap telt el a legutóbbi Caraval befejezése óta. Két hónapja, hogy a Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, két hónapja, hogy Legend bejelentette igényét a trónra, és két hónapja, hogy Tella rájött: a fiú, akibe beleszeretett valójában nem létezik.
Amikor életek, birodalmak és szívek sorsa múlik rajta, Tellának el kell döntenie, hogy megbízik-e Legendben, vagy régi ellenségeként kezeli. Miután rábukkan egy titokra, amely fenekestül felforgatja az életét, Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre. Legendnek pedig meg kell hoznia egy döntést, amely örökre megváltoztathatja.

A Caraval véget ért, de minden idők legnagyobb játéka még csak most kezdődik. Ezúttal nincsenek nézők – csak nyertesek vagy vesztesek.


Boldoggá tett, amikor megtudtam, hogy nem kell további hosszú hónapokat várni, idén augusztusban olvashatom a Finale-t, ez bőven kárpótolt az első és második rész közötti két hosszú évért! Jó, kiadóváltás is volt, de akkor is őszintén hálás vagyok, hogy a Kolibri átvette a sorozatot és ugyanolyan magas minőségben folytatta a kiadást.
Be kell vallanom, jobban szeretem a sorozatokat, mint a stand-alone regényeket, meg is néztem a Molyon, 75 befejezett és 223 megkezdett sorozat van a repertoáromban. Ezek közül természetesen vannak kiemelkedően emlékezetesek, amelyek olvasása nélkül élni sem érdemes, ezek közé sorolom a Caraval sorozatot is. Minden sorát imádtam az eddigi részeknek és ez most sem volt másként.

Ami a legszembetűnőbb változás ebben a részben, hogy itt már nem folytatódik maga a Caraval, nem kezdenek új játékba a szereplők, viszont  a Legendary meglehetős függővége természetesen megoldásra vár, a szereplőknek lépniük kell tovább. Mindez a játék hiányában az elején nehezen volt elképzelhető számomra, hiszen nem lesznek kulcsok, segítők, viszont gyakorlatilag elszabadultak a Fátumok, akik elképesztő zűrzavart okoznak. Hiányzott a Caraval, mint játék, de azért itt is megjelentek bizonyos elemek, talányok, varázslatok, szóval nem unatkoztam semmiképp. Sőt, szerintem egy kicsit túl sok is volt az új belépő szereplő, bár jó volt a Fátumokat megismerni, de sokkal többet  szerettem volna megtudni a "fiúk" korábbi életéről.

A Finale-ban váltott szemszöget kap Scarlett és Tella, ennek nagyon örültem, mert hiányoztak már Scarlett gondolatai és jelenetei Juliannel. Ugyanakkor Tellát  jobban megkedveltem a Legendary során, így kellemesen érintett, hogy az ő részei azért hangsúlyosabbak voltak.
Az írásmód nem változott, a kedves szerző képes volt kiélesíteni az érzékeimet, az olvasás során éreztem az illatokat, gyönyörködtem a fényekben, láttam magát a varázslatot. Mindent el tudtam képzelni a részletes leírások alapján, Valenda új helyszíneitől kezdve a lányok gyönyörű ruháiig. Úgy bele lehet merülni ebbe a világba, hogy gyakorlatilag számomra megszűnt a külvilág, és ezt egy cseppet sem bántam. Fejezetről fejezetre elbűvöltek a részletgazdag leírások, és az új szereplők. Több Fátum is jelentős szerepet kapott, volt aki viccesen, volt aki halálosan komolyan játszott az emberek életével.

Jack egy külön élmény volt nekem, mert még mindig meg tudott lepni a Tellával kialakult kötelékük, és bizony sokáig késélen táncolt nálam, hogy melyiküknek drukkoljak, ki lesz a befutó, Jack vagy Dante. Nagyon bonyolult, de én velük együtt imádtam ezen rágódni!  Annyira titokzatosak, de te mégis beléjük látsz, és tudni véled mit is gondolnak valójában. Jó, főleg Dante az, akiről úgy éreztem, mindent tudok a belső vívódásairól és mégse. Persze a végén nagyon elégedett voltam a befutó párossal, és be kell valljam, a könnyeim is kicsordultak a végső nagy vallomásnál, és a szívem repesett.
A befejező részben is megcsillogtatta ez a két fiú minden előnyös oldalát, ugyanakkor a bennük rejlő sötét oldalt is. Örök kedvenceim maradnak.
Scarlett minden lépésével nem értettem egyet. Oké, hogy akart adni egy esélyt Nicolasnak, de én ezt nem erőltettem volna. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez a szerző kavarása, és sajnos valahogy nagyon hamar és nagyon rosszul sült el ez a mellékszál. Sajnáltam, mert inkább csak pislogtam, mintsem komolyan megrázott volna a cselekmény ezen a ponton. Julian annyira tökéletes párja Bíborkának, hogy nem is érdemes ezen dilemmázni. Julian tökéletességét most nem kezdem elemezni, ha elolvasod ezt a részt, egyet fogsz érteni velem: ő hibátlan.
És még egy dolog hibátlan, Scarlett és Tella testvéri kapcsolata. Újra és újra rácsodálkoztam erre, örültem minden részletnek, amikor fókuszba került ez. Minden nehézség ellenére, ez egy biztos kötelék, sokkal erősebb, mint más családi kapcsolatok.

A cselekményben persze rengeteg titokra fény derül, új családi kapcsolatokra csodálkozhat rá az olvasó és végül egészen új megvilágításba került ez a világ és benne a szereplők. Stephanie Garber egy csodálatos univerzumot teremtett, amiből annyira nehéz kiszállni, szívem szerint még egy trilógia erejéig maradnék! Ez a világ egészen más volt, mint az eddigi olvasmányaim, sötét, de varázslatos, veszélyes és tele csodás karakterekkel. Nekem ebben a sorozatban egyben megadta a szerző, amit az olvasmányaimban keresek, a tökéletesen megalkotott egyedi világot, izgalmas karakterekkel, intenzív, eredeti cselekménnyel, és olyan finom romantikus szállal, ami az utolsó oldalig megremegtette a szívemet. Most ugyan úgy tűnik, hogy végleg  el kell búcsúzni a Caraval világától, de milyen szerencsés vagyok, hogy bármikor levehetem a polcról és újraolvashatom az egész trilógiát.  Mindenesetre alig várom, hogy a szerző újabb regénnyel, sorozattal jelentkezzen, azonnali vevő vagyok rá.
Képek: Pinterest

Borító: Gyönyörű

Kedvenc karakter: Jacks, Dante

Szárnyalás: Az időutazásos rész nagyon izgalmas volt, örülök, hogy belekerült a cselekménybe.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Csodálatos a romantikus szál, mindkét testvérnél.


Nyereményjáték

A sorozatban számos szereplő megfordult már. Voltak, akiknek mindhárom kötetben fontos szerepük volt, és persze akadtak olyanok is, akik idő közben lemorzsolódtak. A ti feladatotok, hogy a bloggerek bejegyzésében kiemelt betűkből összerakjátok egy-egy szereplő nevét, ezt követően pedig írjátok be a helyes megoldást a Rafflecopter megfelelő sorába!  A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
Blogturné Klub
09. 21. – Kelly és Lupi olvas
09. 23. – Readinspo extra
09. 25. – Csak olvass!
09. 27. – Fanni’s Library
09. 29. – Readinspo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók