KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. november 14., szombat

Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz (Scane-tetralógia #4)

 


A General Press Kiadó jóvoltából Anders de La Motte évszakos krimisorozatának utolsó része is megérkezett a magyar olvasókhoz. A Kegyetlen tavasz című krimiben ezúttal egy harminc évvel ezelőtti gyilkosságot göngyölítünk fel a főszereplőnk, Thea segítségével. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

General Press, 2020
432 oldal
Fordította: Dobosi Beáta
Goodreads: 3.93
Besorolás: krimi, thriller

1986 tavaszán egy tizenhat éves lány rituális gyilkosság áldozata lesz egy kastély mellett húzódó svéd erdőben. A bűntettnek négy tizenéves fiatal a tanúja; a vallomásuk alapján a lány féltestvérét ítélik el, és zárják börtönbe. Nemsokára az áldozat családjának többi tagja is nyom nélkül eltűnik a környékről, és soha többé nem hallanak felőlük a faluban.
Amikor 2019 tavaszán az új háziorvos, Thea Lind beköltözik a kastélyba, és egy különös fotóra bukkan egy ősrégi tölgyfában, a több mint három évtizedes eset felkelti az érdeklődését. A kutakodása során megdöbbentő hasonlóságot fedez fel a halott lány gyermekkora és a saját, traumákkal teli múltja között, és ettől az ügy hirtelen személyessé válik. A sok megválaszolatlan kérdés miatt Thea egyre biztosabb benne, hogy a gyilkosságról sohasem derült ki az igazság, és egyesek bármit megtennének, hogy ez így is maradjon. Lehet, hogy 1986 kegyetlen tavasza egynél több áldozatot követelt? És talán ő lesz a következő…?

Tavaly decemberben olvastam az írótól először, akkor a Pokoli tél című regénye került a kezem közé és rettentően szerettem. Izgalmas, néhol vérfagyasztó skandináv krimit kaptunk, így tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó regény, amit tőle olvasok. Így is lett. A négy évszakot felölelő sorozatából most a tavasz került sorra, méghozzá egy elég brutális verzióban.

A történet ismét Skandináviába, azon belül is Svédországba kalauzol el bennünket, természetesen egy kitalált kisvárosba. Thea a férjével annak szülőfalujába költözik, ahol ő, mint orvos kap munkát, a férje pedig a helyi kastélyt újítja fel, ahol éttermet szeretne üzemeltetni. Ez egy álmos kis svéd falu... lenne, ha nem lenne itt is egy rejtélyes és tragikus eset, amit a falusiak szeretnének már eltemetni, ám a doktornőt kíváncsivá teszi és újra feleleveníti, hogy mi is történt. 1986 tavaszán, a tavaszköszöntő ünnepen, Walpurgis éjszakáján egy 16 éves lányt, Elitát rituálisan meggyilkolnak. A gyilkossággal a lány féltestvérét gyanusítják és el is ítélik érte, négy kiskorú tanúvallomása alapján. Az egyik fiatal pedig nem más, mint Thea férje...
Thea elkezd nyomozni, hiszen egyrészt sok furcsaság van a történet körül, másrészt pedig Elita családi háttere sokban hasonlít a sajátjához és ezzel közel érzi magát a lányhoz és szeretné az igazságot kideríteni...

Walpurgis-éj
Őszinte leszek, ez a regény még talán jobban tetszett, mint a Pokoli tél. Nagyon tetszett, ahogy az író ezt a különleges ünnepet is beleszőtte a történetbe, sőt akörül forgott szinte minden. Én nem nagyon ismertem ezt az ünnepet, így megismerni a hozzá tartozó misztikumot, magát a történetét és rituáléját, amit a mai napig komolyan vesznek a helyiek, számomra különleges élmény volt. 

A főszereplőnk Thea, akiről sok mindent nem tudunk meg eleinte, csak annyit, hogy az Orvosok Határok Nélkül szervezetben dolgozott, ott egy háborús helyszínen megsérült és most egy "nyugis" állásban, a helyi orvosi rendelőben veszi át a régi orvos helyét. Férjével felemás a kapcsolata, ő szereti nagyon a férfit, de ahogy a történetből kiderül, a férje inkább a sikert hajszolja, a felesége csak másodlagos dolog az életében. Thea társa így egy kutya, Emí, akit még külföldön mentettek meg a barátnőjével és most ő gondoz. Emínek nagy szerepe van végig a regényben, társa, testőre és néha megmentője a gazdájának - sokszor nem kevés problémát okozva:), nagyon szerettem és nagyon izgultam érte végig!
Aztán persze mi is mélyebbre ásunk Thea életében és kiderül, hogy nem véletlenül érzi lelki társának az elhunyt Elitát, hasonlóan sötét titkok bújnak meg a főhősünk családi hátterében is.
De Thea erős, bátor és kitartó. Olyan helyzetekben is mer tenni valamit, amikor más lélekszakadva rohanna el. Kedvenc részem, amikor Elita volt házát megtalálja a láp közepén és felfedezi azt teljesen egyedül. Mint egy horrorfilmben... minden nyikorog, minden ajtó mögött én is hullákat és gyilkosokat vélek felfedezni, de minden rettegésem mellett engem is furdal a kíváncsiság, hogy mi is van abban a régen lezárt házban. Thea pedig bátran segít kideríteni:).

A kisváros pedig nem sokban különbözik a világ bármely másik részén lévő kisvárostól. Álmos, nyugodt, mindenki mindenkit ismer, ha befogadnak, akkor a tenyerükön hordoznak, de jaj, ha beleásod magad abba, ami nem rád tartozik... Akkor nem egy emberrel, hanem egy egész városnyi, összetartó csapattal találod szemben magadat!
A négy szemtanu pedig a város ismert és tisztelt családjai közül ki, így az, hogy Thea felbolygatja a múltat, minden csak nem életbiztosítás. És mindenki gyanús.. ki ezért, ki azért.. ki azért, mert túl barátságos, mások azért, mert ellenszenvesek és támadóak. De hogy mi is történt azon az elátkozott tavaszi éjszakán - az csak a regény végére derül ki. Addig végig kell olvasnod több, mint 400 oldalt, de ígérem, nem fogod soknak érezni. Én egy "szünettel" olvastam végig az egész regényt, annyira lekötött, hogy letenni alig bírtam.
Az pedig külön izgalmassá teszi, hogy több idősíkban és szemszögből is megismerhetjük, hogy mi is történt. Egyrészt Thea a jelenben nyomoz... másrészt Elita gondolatait is megkapjuk és akkor még nem is beszéltem a sok más szereplő szemszögéről, akik belefolytak így vagy úgy az eseményekbe. De az író profi, így teljesen jól elkülöníthető a sok szál és tökéletes egésszé formálják a regény végére a történetet.

Összességében imádtam ezt a regényt, amit szívből ajánlok mindenkinek, annak is, aki olvasta az író több regényét, de azoknak is, akik még csak most kezdenek bele. És tényleg be kell szereznem a másik két évszakot is, mert ha azok csak fele ilyen jók, mint amit eddig olvastam, akkor sem fogok unatkozni egy percig sem.

Borító: Tetszik, látványos és figyelemfelkeltő!

Kedvenc karakter: Thea és Emí

Szárnyalás: A folyamatos izgalom

Mélyrepülés: Thea családi háttere

Érzelmi mérce: voltak benne apróbb érzelmi hullámok, de ez egy krimi, inkább az izgalmon volt a hangsúly

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A könyv egyik központi eleme a tavaszköszöntő ünnep, úgyhogy játékunk során körbeutazunk egy kicsit a világban és megnézzük, hogyan ünneplik más kultúrákban a tavasz érkezését. A leírás alapján találjátok ki a tavaszköszöntő hagyomány nevét és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikáiba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Tavaszi ünnep Zürichben, amit mindig április közepén rendeznek meg. Az ünnep középpontjában az úgy nevezett Böögg figura áll, ami egy hóember és a telet szimbolizálja. a fő attrakció a Böögg elégetése, ami egy hatalmas máglyán áll a tér közepén. Minél gyorsabban veszíti el a hóember a fejét, annál hamarabb lesz nyár.


A blogturné további állomásai:
November 12 - A Szofisztikált Macska
November 14 - Kelly és Lupi olvas
November 16 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók