KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. november 17., kedd

Harlan Coben: Az erdő

 


Ha eddig még nem ismerted volna Harlan Coben nevét, akkor eljött az idő, hogy megjegyezd! Az erdő című regényéből nemrég a Netflix sorozatot készítettek, ráadásul a Jaffa Kiadó új borítóval is bemutatta ezt az izgalmas krimit, amit a Blogturné Klub 5 bloggere is elolvasott. Tarts velünk ezen az izgalmas turnén, kövess bennünket az erdő mélyére, ami rengeteg múltbéli titkot és súlyos dolgokat rejt. Felkészültél?

Jaffa Kiadó, 2020
390 oldal
Fordította: Illés Róbert
Goodreads: 4,05
Besorolás: thriller

Húsz ​éve történt. Egy nyári táborozás során négy tinédzser éjszaka kiszökik az erdőbe. Kettőt közülük holtan találnak, a másik kettő azonban hosszas keresés után sem kerül elő. Két évre rá egy sorozatgyilkost elítélnek, ám a bűnöző tagadja, hogy köze lenne a négy fiatal halálához.

Az eltűntek egyike volt Paul Copeland megyei ügyész nővére is. Paul egyedül neveli hatéves kislányát, karrierje is szépen ível felfelé, így egyre kevesebbet foglalkozik a húsz évvel korábbi traumával. Amikor azonban egy gyilkossági ügy szálai hozzá vezetnek, és egy holttestet kell azonosítania, Paul egy árulkodó jel alapján felismerni véli a négy áldozat egyikét – a fiút, aki annak idején nővérével együtt örökre eltűnt az erdőben…

Lehet, hogy Paul nővére mégis életben van? A férfi szép lassan ráeszmél, hogy a múlt sötét és veszedelmes családi titkokat rejteget, amelyek egy csapásra szilánkokra törhetik az életét. Paulnak hamarosan döntenie kell: nem bolygatja tovább a húsz évvel korábbi eseményeket, vagy inkább megpróbálja kideríteni az igazságot.

A könyvből készült sorozat most a Netflixen látható.

Ez megint egy olyan könyv volt, ahol a Netflixen lévő filmsorozatot hamarabb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam volna. De voltak kérdéseim, így úgy gondoltam, hogy elolvasom a regényt is, mert az mindig bővebb, mindig jobban kifejti a témát (feltéve, ha a regényből készül a film és nem fordítva). Ebben az esetben a regényből készült a sorozat, így a könyv pozitív segítség lett a film esetlegesen nem megválaszolt kérdéseire.

A történet szerint 20 évvel ezelőtt egy nyári táborban négy tinédzser éjszaka, a takarodó után kiszökik, de a csínytevés tragédiába torkollik. Kettőjüket másnap holtan találják meg, de a másik kettő örökre eltűnik....
Majd ugrunk egy nagyot az időben. Az egyik eltűnt lány öccse a regény főhőse, Paul, már felnőtt férfi, egy kislány édesapja - a feleségét sajnos rákban elveszítette. Sikeres ügyész, most is épp egy elég nehéz ügyön dolgozik - egy fiatal sztriptíztáncosnőt egy buliban két jómódú tinédzser megerőszakol és Paul megpróbálja a lehetetlent, igazságot szolgáltatni a lánynak. A fiúk szülei befolyásos és gazdag emberek, így mindent megpróbálnak, hogy ellehetetlenítsék Paul munkáját. Többek között a férfi múltjába is belekotornak..
Közben a rendőrség talál egy holttestet, amit Paul megvizsgál és úgy gondolja, hogy ez a két eltűnt fiatal közül az egyik. De ha a fiú túlélte azt az éjszakát, akkor a nővérével mi a helyzet? Lehet, hogy ő is él még? A befolyásos szülők pedig amit Paul múltjában találnak, az segítheti-e az újra megnyitott nyomozást vagy inkább terhelő lehet Paulra nézve? 

Forrás: Netflix
Hú, ez a könyv szintén egy telitalálat volt - körülbelül ugyanannyira tetszett, mint az előzőleg értékelt Kegyetlen tavasz. Egy, az utolsó oldalig izgalmas, körömlerágós, fordulatos thriller. Egy jó krimihez illően mindenki valamit rejt a múltjában, ami kellően befolyásolja a történetet.
Paul nagyon szimpatikus férfi, egy, a lányát egyedül nevelő apuka, aki bár nagyon-nagyon szereti a kislányát, de nem igazán tudja az elvesztett édesanyát pótolni. Természetesen az sem segíti ezt elő, hogy ügyészként keményebbnél keményebb ügyökön dolgozik éjt nappallá téve, így a kislánya szinte alig látja. Mellette gyászolja a gyönyörű feleségét, magával hordozza a nővére elvesztését és az édesanyja hiányát is - hiszen az édesanyjuk nem bírván, hogy a lánya eltűnt, elhagyja a családot. De ezen terhek mellett ember tud maradni, hisz a jóban és az igazságban, ezért is védi ekkora elánnal például a fiatal sztríptíztáncosnőt is, nem engedve a zsarolásnak, a megvesztegetésnek, a fenyegetéseknek és a kérleléseknek sem. 
És van egy másik szemszögünk is, Lucy, Paul gyerekkori szerelme, aki szintén ott volt a táborban. Ő tanárként dolgozik és egy napon olyan dolgozatot kér a diákjaitól névtelenül, ami az életük egyik legmegrázóbb élménye volt. Legnagyobb megdöbbenésére kap egy olyan dolgozatot, ami Paul és az ő élményét írja le azon az ominózus éjszakán. De ami ott történt, arról csak ő és Paul tud.. vagy volt ott még valaki más is? Így felveszi Paullal a kapcsolatot és ő is beszáll a nyomozásba.
Lucy is nagyon izgalmas karakter, szerettem olvasni az ő szemszögét is. Őt a történtek másképp viselik meg, érdekes volt olvasni, hogy hogyan változott meg az ő világa is a történtek hatására. Persze róla se tudunk meg mindent azonnal, ő is rejteget azért ezt-azt a tarsolyában:)
És a történet vége? Igazi, jól megérdemelt csattanó a sok izgalom és várakozás után. Olyan dolgok derülnek ki, amire az ember nem is gondolt - maximum esetleg egy kis Sherlock beütéssel sejthetett. A lezárás megnyugtató, bár nyitva hagy egy kérdést, de erre amúgy is csak az idő adhatja meg a választ.  

Összességében imádtam ezt a regényt és Harlan Cobennel új kedvenc írót avattam. A történet végig lendületes és feszes, nincsenek benne üresjáratok. Az író odafigyelt, hogy megfelelő mértékben adagolja, a feszültséget, az izgalmat, de néha a humor sem állt távol tőle. A szereplői mind érdekes karakterek, mindegyik jól kidolgozott, még a mellékszereplők is. 
A regényt mindenkinek ajánlom, aki szereti ezt a műfajt, annak kötelező, de azoknak is, akik még csak most ismerkednek vele. Higgyétek el, a regény letehetetlen. 

Borító: Nekem tetszik, izgalmas, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Paul

Szárnyalás: az izgalmas történet

Mélyrepülés: a sok disznóság, ami a háttérben történik

Érzelmi mérce: harag, düh, gyász, fájdalom, szerelem, szeretet - van benne minden

Értékelés:  


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Harlan Coben sok nagyszerű krimit írt már, így most egy idézetkeresős játékra hívnak a Blogturné Klub bloggerei. Minden blogon olvashatsz egy idézetet, a te feladatod pedig az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik Harlan Coben könyvből származik az idézet.

Ha helyesen válaszolsz, akkor neked is van esélyed megnyerni Az erdő című könyv egy példányát a Jaffa Kiadó felajánlásával. Jó keresgélést, mi nagyon drukkolunk!

Még képzelőtehetség híján is milliónyi borzalom jut az ember eszébe, ha hirtelen eltűnik valamelyik szerette – vagy ami még fájdalmasabb, milliónyi reményt adó gondolat, amelybe belekapaszkodhat.


A blogturné további állomásai:
November 11 - Zakkant olvas
November 13 - Csak olvass!
November 15 - Könyv és más 
November 17 - Kelly és Lupi olvas 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók