KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. december 13., vasárnap

Szaszkó Gabriella: Késő március (MidLife Crisis #2)


A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Szaszkó Gabriella duológiájának, a MidLife Crisisnek második része a Késő március. Ha kíváncsi vagy, hogyan alakul a világsztár Josh és  kedvese, Anna története, kövesd végig a blogturné állomásait, és ha szerencséd lesz meg is nyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!
 
Maxim Könyvkiadó  Dream válogatás 2020.dec.3
400 oldal
Besorolás: felnőtt, realista, romantikus, #metoo
 
Josh és Anna újra furcsa álmokat lát. Előző, közös négy évük legrosszabb pillanatai élénken elevenednek meg előttük, miközben egész Európán átívelő utazásra indulnak közösen a zenekarral. A párral az elmúlt négy évben megfordult a világ. Josh Westberg befutott zenész lett, világkörüli turnékra jár. Annával közösen kezdtek új életet Londonban. A lány azonban korántsem boldog, úgy érkezik meg az amszterdami repülőtérre, hogy szünetet akar tartani a kapcsolatukban. A világhírnév nehézségei, Anna korábbi fájdalmai mind-mind lenyomatot képeznek a megcsalásra épült, nehezen kialakult párkapcsolaton. Úgy fest, Anna félelmeire Európa csodás helyszínei sem hozhatnak gyógyírt. De vajon ki áll az új álmok hátterében, ami csak a rosszra emlékezteti a párt? Lehetséges-e boldog párkapcsolatot építeni egy tönkretett házasság romjain? Milyen hátrányokból indul egy kapcsolat, amely megcsaláson alapul? Van-e esélye Annának is megtalálnia önmagát, vagy neki már csak az a szerep juthat, hogy egy sikeres férfi támogatója legyen?
 
Nagyon szeretem Szaszkó Gabi regényeit, tele vannak mély érzelmekkel, erős karakterekkel, és olyan mondanivalóval, amelyek elgondolkodtatnak és hosszú ideig velem maradnak. Arról külön már nem is beszélek, mennyire kellemes olvasni a szöveget, ahogy már megszokhattam tőle, szépek a mondatok, de  tud kemény hangot is megütni, ahogy a szituáció megkívánja. Nehéz volt elengedni pár éve a Pennington testvéreket, és az újabb sorozat, a MidLife Crisis első része, a Kora február után kíváncsi voltam, mit tartogat a duológia második része. Ugyanis kicsit szerelmes lettem Josh Westbergbe, így nagyon vártam már a vele való találkozást, és persze Anna is érdekelt, hogyan állja meg a helyét Josh mellett.
 
Számomra tökéletes a könyv szerkezete, kedvelem az időbeli ugrásokat, amelyek most is a szereplők álmaihoz kapcsolódnak. Eltelt négy év az első rész óta, de Josh és Anna kapcsolata nem tökéletes. Annyira nem, hogy Anna szünetet akar tartani, holott alig vannak együtt, mert ő már nem feltétlenül utazik a turnéstábbal,  inkább a londoni lakásukat használva bázisként, próbál otthont kialakítani és valami saját karriert beindítani. A történet indulásakor épp találkozót beszélnek meg Amszterdamban, hogy onnan együtt repüljenek át az Államokba, többek között, hogy kicsit együtt legyenek. De Anna már úgy megy oda, hogy a zsebében van a repülőjegye New Yorkba, haza akar menni egy időre. 
És akkor itt álljunk meg egy szóra. Az első részben a szerző egy hatalmas kifutást ad Annának,  egy szép hosszú karakterfejlődést, amiben minden nehézségen át, de végül elfogadja, hogy van helye Josh mellett, aki szintén nagy utat tett meg, de most itt Annáról van szó. Lejátszotta magában a meccset a válással kapcsolatban, látszólag minden a helyére került. Kicsit ideges lettem, hogy négy év után kábé ugyanott tart, és szünetet akar, persze akkor még nem tudtam, mi történt vele a korábbi hónapokban, amire csak homályos utalások vannak még hosszú időn keresztül. 
Annyira sajnáltam a repülőtéri jelenetek alatt Josht, aki megrettenve a helyzettől, bénultan, könnyes szemmel nézi Anna távozását, és ha nem történnek mindenféle hihetetlen események, akkor ők ott szét is mennek. De történik néhány váratlan katasztrófa, (amiből tán egy is elég lett volna) és újra egymás karjaiban arra jutnak, hogy a legjobb következő lépés az lesz, ha az egész banda megszökik a turnébusszal. Körbeutazzák Európát, leszarva a menedzsert és a kötelezettségeket, de ez most nekik jár, lazulni akarnak, és főleg meg is kell beszélniük a kapcsolatukat, hogyan tegyék jobbá a helyzetüket. És megkezdődik az utazás, mely során végre együtt vannak, csodás városokat keresnek fel, és hogy ne kerüljünk rózsaszín ködfelhőbe, közben álmodnak, az elmúlt négy év legrosszabb pillanatait élik át újra, csupa kellemetlen élményt.
Ezek az álmok lineárisan követik egymást a 2025-ös bírósági válástól kezdve napjainkig 2029. márciusáig. Nem kevés a kínos pillanat például a családi összejöveteleken, ahol Anna részéről mindig előkerül a korkülönbségük, a gyerektéma, a karrier hiánya. Ott vannak  Josh hibái szintén, amelyek között egyre súlyosabbak is előfordulnak, őszintén szólva elég nagy csalódást okozott némelyik álmával, de egyúttal abszolút hitelessé tette, mert nagyon is emberi tettek voltak ezek, mielőtt szentté avathattam volna magamban. Kiderült, hogy ő sem ártatlan bárányka, van az a helyzet, amire nem mond nemet, vagy nem elég korán. Jó, igazából történtek súlyos hibák is, olyan is, amit én nem bocsátottam volna meg neki. 
Közben robog a turnébusz a jelenben, és egy idő után feltűnik nekik, hogy nincs minden rendben ezekkel az álmokkal.  Ekkor indulnak be igazából az események!

Nagyon szerettem az egész történetet, főleg azt a részét, ami a fentiek után történik, de nyilvánvalóan nem spoilerezhetek tovább, ezért is kikapok majd. Tetszett a cselekmény annak ellenére, hogy sok dologgal nem értettem egyet és ez kihatott a pontozásra is. Ezt  úgy értem, hogy a közepéig kevés volt az infó az Annával történtekről és ez negatívan befolyásolta a vele kapcsolatos megítélésemet, magyarul úgy éreztem, hogy folyamatosan csak nyűglődik, nyavalyog, hisztizik. Miután megismertem a sztoriját, már nem tudtam ettől az első résztől elvonatkoztatni, és nem tudom meg nem történtté  tenni a róla kialakult véleményemben. Hiányzott az őszinteség és a kommunikáció. Ha valakit szeretek, ezeket nem hagyom figyelmen kívül, hiszen bízom a másikban és egyenrangú partnerek vagyunk, nem?
A mellékszereplők általában tetszettek,  Patrick erőteljes bevonása a történetbe nem rossz ötlet, de némely részlet nekem már túl sok volt vele kapcsolatban. Nem volt életszerű a válás utáni kapcsolatuk Annával, ez a "még mindig a legjobb barátok vagyunk" téma és a millió üzenetváltás nem hiteles, számomra nem. Hiába volt amúgy rendes Patrick és segítőkész mindenben, ha Anna hajlott volna rá, úgy elhúzza vele a csíkot, hogy vissza se néz.  
Megvolt a kellően utálható karakter Brooke személyében, csodálkoztam, hogy Anna még szóba állt vele később a történtek után, erre egy bocsánatkérés elég kevés.
Ebben a részben sem hagyhatom szó nélkül  a bandatagokat, akik most is hozták a formájukat, imádtam őket. A humoros beszólásoktól az egymásra való odafigyelésig sokat tesznek hozzá a történethez, nagyon szeretek az efféle összetartásról olvasni.
Megint problémám volt a rengeteg ivással. És nem kizárólag a bandával kapcsolatban, hiszen bizonyos mennyiség legurul a felnőtt férfiak torkán, főleg ha rockbandáról beszélünk. De ezt nőknél én nem igazán tolerálom, nekem egy részeg nő látványa a borzalommal egyenlő. Krakkóban (lenti kép) erre volt is példa. Az ivással párosuló hányásokról nem is akarok beszélni.
A helyszíneket imádtam! Olyanok kerültek a történetbe, ahova magam is szeretnék eljutni, egy csomó képet nézegettem is róluk, nagyon hangulatkeltő leírásokat kaptam. Érződött a személyes kötődés ezekkel a városokkal, a kedvencem Zakopane (fenti kép) , az ott történtek különösen emlékezetesek, még akkor is, ha Josh itt még nem nyugodhatott meg bizonyos szándékait illetően. Ellenben a végére Sütő Fanni ismét remekelt, és a Fallen Angel mellé egy újabb gyönyörű verset szerzett,  a Because Reasons méltó koronát tesz arra a bizonyos eseményre.
Az őszinteség hiánya sokszor okozott gondot a történetben, Josh részéről éppúgy, mint Annánál. Óriási elégtétel volt nekem a végén Anna kiállása saját magáért, itt aztán győzött az őszinteség. Teljesen elvitte a showt ez a cselekményszál, nagyot szólt, feltette az i-re a pontot. Végül csak jól jött az a csekélyke másfél milliós instás követőtábor, hogy széles körben kiderüljön az igazság. Ha a regény során bármikor is csalódtam Annában, azt a végén helyretette a lehető legbátrabb módon. Kiállt saját magáért, és egyben milliókért is. Így kell ezt csinálni és pont.
Tudom, hogy Anna útkeresése egy vezérvonal a cselekményben és Gabi próbálta is megoldani ezt, rengeteg kérdéssel bombázta Anna önmagát,  mégsem éreztem megoldottnak a végére. Megint egy félmegoldás, megint egy külső ötlet merült fel, nekem nem volt ez kielégítő. Már ha ez volna a fő mondanivaló, akkor erre nem kaptam megnyugtató választ. 
A gyerek témával kapcsolatban nem éreztem határozottnak, pedig ez is egy súlyos kérdés a könyvben. Örülök, hogy a szerző ezt nyitva hagyta, a meddőségi vizsgálat talán az első lépés afelé, hogy egyszer talán mégis változhat a véleménye, hiszen ma már akár 45 évesen is gond nélkül szülhetnek a nők. Ismerek olyanokat, akik nem akarnak szülni, ők viszont általában erősen határozottak, szinte páncélt növesztve a kérdésbombák ellen, Annán azért ezt sosem éreztem kategorikusan. Szerintem Josh később  ráveszi... És én ezt imádom Gabi könyveiben, hogy bemászik a bőröm alá a sztorija, és kénytelen vagyok továbbgondolni az elengedhetetlen szereplők életét.

Borító: Illik az első részhez.

Kedvenc karakter: Josh

Szárnyalás: Josh és Patrick a magánrepülőn.

Mélyrepülés:  Az italozás Krakkóban, meg máshol is.

Érzelmi mérce: Édesen szexi az a néhány összebújós jelenet.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!


Nyereményjáték:

A regényt olvasva gyönyörű európai városokba látogathatunk, melyeket mindenképp érdemes felkeresni. Minden állomáson kiemelt betűket keressetek,  helyes sorrendbe állítva egy-egy városnevet kaptok, ezt kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Állomások:
Blogturné Klub
12.13 Kelly és Lupi olvas
12.15 Book Heaven
12.17 Ink, Maps & Macarons
12.19 Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók